aradon.ro Web analyticsAerul condiționat, „împins” până în iunie

De Diana Dutu

Aerul condiționat, „împins” până în iunie

Reactualizat la:
1 iunie 2021 este data până la care arădenii pot rezolva problema demontării sau mascării aparatelor de aer condiţionat de pe faţadele clădirilor.
Scris de Diana Dutu - 1 iunie 2021 este data până la care arădenii pot rezolva problema demontării sau mascării aparatelor de aer condiţionat de pe faţadele clădirilor.

ARAD. În ultima şedinţă ordinară a CLM, aleşii locali au adus câteva modificări la hotărârea privind amplasarea aparatelor de aer climatizat pe fațadele clădirilor din municipiul Arad în zona construită protejată, zona monumente protejate din ansamblul urban al Municipiului Arad. Cea mai importantă dintre acestea vizează prelungirea cu trei luni – până la 1 iunie 2021 – a termenului pentru demontarea de către proprietarii sau administratorii clădirilor situate în zona la care se face referire a instalaţiilor de climatizare aflate pe faţadele acestora.

Reamintim că hotărârea iniţială a fost adoptată în luna octombrie a anului trecut şi prevedea un termen de trei luni de la data intrării în vigoare a deciziei, pentru demontarea aparatelor. Prelungirea acestui termen a fost adusă în atenţia CLM de către aleşii USR PLUS încă de la şedinţele anterioare. În luna decembrie 2020 Daniela Săbău chiar a depus un proiect de hotărâre în acest sens, dar nu a primit niciun răspuns din partea Primăriei la această iniţiativă.

„Răspunsul l-aţi primit astăzi” – a ţinut să precizeze primarul Călin Bibarţ, în şedinţa de luni a CLM, după aprobarea modificărilor aduse în chestiunea demontării aparatelor de aer condiţionat.

Edilul a ţinut să mai sublinieze: „Noi nu am aprobat acest proiect doar pentru prelungirea termenului. Noi nu ne propunem să tot dăm derogări la orice act administrativ şi să tot prelungim termene. Pentru că devenim neserioşi. Şi cetăţeanul care respectă primul termen va spune că el e fraier că-l respectă. Noi am ajuns aici să îmbunătăţim acest act normativ pentru că am constatat de la oameni, de la dumneavoastră… pe de o parte, arhitectul şef a venit şi mi-a spus că sunt câteva zone unde nu e foarte clar delimitată zona istorică în hotărârea noastră şi nu e foarte clar până unde se aplică. Apoi am avut câteva situaţii în teren pe care nu le-am luat în calcul. Unii au încercat să eludeze spunând că dacă locuinţa nu este la frontul stradal, este retrasă cu un metru, doi înăuntru, aparatul nu se mai vede, ceea ce nu era corect, se vedea cum se vedea şi al vecinului care avea casa cu un metru mai în faţă – şi am reglementat şi acest lucru în acest proiect. Cum s-a reglementat şi faptul unei situaţii imposibile pe care o au unii cetăţeni – în general de la construcţii mai noi, de la blocuri: chiar dacă vreau să mute aparatele în spatele clădirii, ar însemna să treacă prin apartamentele vecinilor, că pe partea din spate e celălalt rând de apartamente; şi sunt obligaţi să rămână cu ele pe faţada principală. Vorbim de blocuri noi, nu de clădiri istorice. Cum rezolvăm acolo pentru ca ele să poată rămâne şi să nu fie văzute? Cum s-a spus aici, dacă există balcon, poate fi în balcon, să nu se vadă prin el. Dacă nu există… împreună, aliniate… asociaţia de locatari poate să facă din materiale construcţii uşoare… ceva care să mascheze. Evident, aici e nevoie şi de proiect, şi de autorizaţie de construire. Şi de aceea se prelungeşte acest termen cu încă trei luni de zile pentru că acolo sunt mai complicate lucrurile.”

Noile delimitări

Potrivit ultimei hotărâri a Consiliului Local Municipal, limita ansamblului urban se descrie astfel: „De la culeea nord a podului Traian spre V, pe malul N al râului Mureș până la Str. Putnei, Str. Remus, Str. Alexici Nicola (inclusiv Piața Sârbească), Str. Kogălniceanu M., Str. Ceaikovski P. I., cu prelungirea ei peste Str. Vârful cu Dor, și Str. Transilvaniei spre NE, Str. Eminescu Mihai, Str. Episcopiei, Str. Caragiale I.L., Str. Sibii Dorel, Str. Cotruș Aron, Str. Balint Simion, Str. Coșbuc G. spre NV, traversarea spre N la marginea incintei Spitalului Municipal, str. Ghiba Birta Elena spre E, Bd. Doinaș Augustin, Str. Mureșanu Andrei, spre N de-a lungul Bd. Revoluției până la Piața Drapelului, spre E str. Brătianu I.C. până la malul de N al Mureșului, bucla Mureșului în amonte până la podul Cetății spre V pe Str. Popa Eugen până în dreptul Str. 9 Mai, spre SV Splaiul Toth Sandor până la podul Traian. La N Calea Timișorii până la intersecția cu str. Ștefan cel Mare și str. Ady Endre.”

13 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. aradean says:

  Total de acord ,dar cu puzderia de cabluri si colaci de sarma ce atarna pe cladirile din centrul orasului precum si pe stalpii de pe trotuare ce aveti de gand sa faceti dlor edili ca arata groaznic. Un exemplu e si cel din poza din acest articol!!!!!!!!

 2. Dan says:

  Hai să încheiem odată discuțiile sterile PE O TEMĂ FALSĂ, CREEATĂ ARTIFICIAL de Primărie:
  – să zicem că eu , CETĂTEAN DE BUNĂ-CREDINȚĂ, chiar vreau să rezolv CORECT, falsa-problemă generată de Primărie, dar nu PRIN RENUNȚAREA COMPLETĂ la A.C. , pt că așa NI S-AR ÎNCĂLCA ( mie și familiei mele) DREPTUL CONSTITUTIONAL LA SĂNĂTATE și la VIAȚĂ !!!! Pt ca vara, în zona Aradului, sunt niste călduri, care pt cardiaci și cei cu alte afecțiuni, POT FI FATALE!!!

  Deci, ca să pot rezolva această absurditate, în MOD CORECT ȘI FĂRĂ ECHIVOC, ar trebui CA LA FIE SITUAȚIE/LOCUINȚĂ ÎN PARTE, să se prezintă Comisie formată dintr-un Reprezentant al Primăriei, un expert (neutru) în A.C. și un expert constructor (tot neutru), care SĂ DEA SOLUȚIA FINALĂ ȘI VIABILĂ (acceptată, în scris, de toate părțile implicate, Primărie șu proprietar) !!!
  Ori asă ceva ar fi imposibil, din punctul de vedere al volumului de muncă…

  Dar, ORICE ALTĂ CONSTRÂNGERE pe această temă, FĂRĂ A OFERII SOLUȚII REALISTE, încalcă “dreptul Constituțional la viață și la sănătate al cetățeanului!”
  Clar?

  • Dan says:

   Aaaaa, și să nu uit: această “comisie” trebuie și plătita pt timpul și munca depusă.
   Dacă pt instalațiile noi, să zicem că acest “proiect/soluție tehnică” poate fi “atașată” pretului de montaj, pt A.C. INSTALATE DEJA, costurile proiectului și relocării TREBUIE SUPORTATE DE PRIMĂRIE (pt că aceasta a venit cu solicitari de modificare ULTERIORE INSTALĂRII A.C.) și în nici un caz de proprietarul corect și de bună-credință (la data instalării, acesta era ÎN DEPLINĂ LEGALITATE!!!).

  • @Dan says:

   Ce vă tot agitati atâta ?
   Montati aparatul in balcon sau care nu au balcon il pot monta spre curte sau chiar pe holul din casa scarilor. SIMPLU,
   doar că o să coste cei câtiva metri de cablu in plus .PUNCT!
   Pe lângă aspectul dezolant cu aceste ”lăzi ” metalice ce atârnă pe fatadele imobilelor mai e si alt aspect si anume faptul că nu de loc plăcut să mergi pe trotuar si să iti curgă pe cap si pe haine apa / condens/ din aceste aparate să fie clar.

   • Dan says:

    Vorbești ca să nu taci!!!

    1.Dacă vecinul care are AC NU ARE VEDERE SPRE CURTE, îl lași tu să treacă pe la tine, boule…?

    2. Tu ai habar cum functionează AC, “cap pătrat”? Cum să-l instalezi în casa scări sau holuri (unitatea exterioară), PT CĂ ÎI TREBUIE VENTILARE CONTINUA pt a asigura schimbul termic , făra să mai vb de gabaritul lor si de faptul că pe pereții din spațiile comune SUNT DEJA INSTALATIILE DE GAZ si cele de Fibra Optică!!!
    Iar unitătile exterioare PRODUC MULTĂ CĂLDURĂ, ca să POATĂ RĂCII ÎN INTERIOR…
    Practic, idiotule, tu , cu “solutiile rale cretinoide” ai transfera caldura din apartamet IN SPATIILE COMUNE!

    De aia merge tara asta asa de bine, ca toti cretinoizii , ca tine, se trezesc vorbind….😠

 3. Mircea pt Dan says:

  Iti trebuie cica o comisie – platita desigur- ca sa muti aparatul in alta parte? ( curte hol balcon etc?)
  Auzi cica e lezat dreptul la viata si sanatate . Ha!ha!
  Hai ca esti ..taree!!!!!!!!!!!!!

 4. aradean says:

  Dane, iti place cum arata fațada din poza? Ia vezi cate sute sunt la fel in Arad capitala de judet si poarta de intrare in Romania a milioane de turisti straini .

  • Ina says:

   In primul rand cladirea din fotografie trebuie renovata, iti cade tencuiala in cap, sau asta nu deranjeaza pe nimeni. Cablurile ce atarna desfiintate, drumurile reparate si multe altele. Apararele externe de aer conditionat cred ca sunt ultima problema. Nu cred ca poate obliga pe nimeni sa isi mute aparatul daca in momentul in care s-a instalat nu exista aceasta hotarare.

  • Dan says:

   Băi “arădene” , înainte sa te ocupi de aspectul Climelor de pe fatade, mai bine nu ti-ai arunca doza de bere pe jos, râgâind satisfăcut, și nici mucii odraslelor tale, în batistele unifolosibile….

   Si lasa frustrarile și invidia pt posesorii de AC, că, dacă ai bea, dracului, mai puțină bere, poate, ai avea și tu bani să-ți iei o climă …
   Cu AC poti să-ti răcorești toata familia, cu berea DOAR TU, egoistule…!

 5. pop says:

  Proiect?autorizatie de constructie?Asta inseamna bani pt.primarie.nu mai stiti cum sa luati bani de pe oameni nesimtitilor.

 6. radu says:

  Alooo primaria……..cum ramane cu acele cutii de la gaz care sunt cel putin la fel de inestetice ca si aparatele de AC ….sau ne facem ca vedem doar o parte a problemei..Gazul are voie dar aerul conditionat nu…..Politia locala sa lase sesizari si pentru acele cutii de la gaz si pentru firmele de cablu care isi atarna fara scrupule firele pe cladirile istorice si nu numai….si abia dupa acea sa ne gandim la cei cu aparatele de climatizare
  Ar trebui ca primaria sa aibe un punct de vedere ferm pe acasta tema…

 7. Mapamond

  Cancelarul austriac Sebastian Kurz se oferă să găzduiască întâlnirea SUA-Rusia la Viena
  Pe fondul creşterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, cancelarul austriac Sebastian Kurz a oferit sprijinul ţării sale ca gazdă pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări, relatează sâmbătă DPA.

  România

  135 de decese în 24 de ore
  BUCUREȘTI. 135 de români infectaţi cu noul coronavirus au decedat de vineri până sâmbătă, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

  Local

  Arad: 118 cazuri noi, 82 de vindecaţi
  ARAD. Statisticile făcute publice de către Prefectura Arad arată faptul că, în ultimele 24 de ore, de vineri dimineaţa şi până sâmbătă dimineaţa, în judeţul Arad au fost înregistrate 118 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. 2

  România

  O româncă a murit de COVID-19 deși era vaccinată cu două doze
  O femeie de 70 de ani a murit la Spitalul Municipal din Turda, de COVID-19, deși era vaccinată cu două doze de vaccin împotriva coronavirusului. 3

  România

  Horațiu Simion, directorul DRDP Timișoara, iese la pensie, în aplauzele colegilor
  După 37 de ani de activitate în cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara (DRDP Timișoara), Horațiu Simion intră la pensie, din 19 aprilie. El și-a luat rămas bun de la societatea pe care a condus-o în aplauzele colegilor.

  Mapamond

  Uniunea Europeană vrea să renunțe la vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson
  Uniunea Europeană vrea să renunțe la vaccinurile AstraZenenca și Johnson & Johnson anul viitor. UE va utiliza doar serurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna. Sanofi și Novavax ar trebui să apară pe piață lunile următoare. 5

  Local

  Percheziţii la traficanţii de ţigări din Zăbrani
  ARAD. Poliţiştii au organizat mai multe percheziţii la persoane bănuite de contrabandă cu ţigări din Zăbrani, iar „captura” a fost una destul de importantă: 3.500 de pachete de ţigări netimbrate.

  Local

  Penitenciarul Arad are director nou
  ARAD. Unul dintre cei trei adjuncți ai Penitenciarului Arad a fost numit în funcția de director, după ce fostul director, comisarul șef de poliție penitenciară Dan Halchin, a câștigat concursul pentru postul de director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

  Local

  Cazinoul lasă centrul Aradului fără gaz
  Lucrările de înlocuire a conductelor, realizate în zona Cazinoului din Arad, duc la sistarea gazelor naturale în centrul oraşului. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.