aradon.ro Web analyticsArad: înapoi la mască în spațiile deschise aglomerate

De Andreea Pintea
Reactualizat la:

Arad: înapoi la mască în spațiile deschise aglomerate

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Reactualizat la:
Autoritățile arădene au decis să introducă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, cu potențial de aglomerare.
Scris de Andreea Pintea - Autoritățile arădene au decis să introducă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, cu potențial de aglomerare.

ARAD. Tendința ascendentă a ratei de infectare cu COVID-19 a făcut ca autoritățile județene să decidă introducerea obligativității purtării măștii de protecție în anumite situații, chiar dacă spațiile sunt deschise. Vorbim așadar de o aplicare mai strictă a măsurilor sanitare, în contextul pandemic actual. De asemenea, masca va fi obligatorie și la 100 de metri în jurul unităților de învățământ.

Restricții în piețe și în școli

Hotărârea CJSU 141/15 septembrie prevede concret: *se instituie începând cu data de 16.09.2021 obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise din Județul Arad de genul piețelor, târgurilor, bâlciurilor, talciocurilor, spațiilor comerciale, stațiilor pentru transportul în comun, fără a se limita la acestea, precum și în alte zone cu potențial de aglomerare și unde nu se organizează controlul epidemiologic la accesul în perimetru; *se instituie începând cu data de 16.09.2021 obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ din Județul Arad, pentru persoanele care staționează în acest perimetru.

O măsură temporară

„Am decis să implementăm și în județul nostru obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile deschise cu potențial de aglomerare. Este o măsură temporară, lăsată de hotărârea de guvern la latitudinea comitetelor județene pentru situații de urgență, fiind luată din cauza creșterii constante a numărului cazurilor de infectare și implicit a incidenței COVID-19 la nivelul județului și a unor localități. În Municipiul Arad, de exemplu, Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad raportează astăzi o incidență de 1,04 cazuri/1.000 de locuitori, la 184 cazuri active, în timp ce în urmă cu două săptămâni, la începutul lunii septembrie, se raporta o incidență de 0,45 la 80 de cazuri active. Sperăm să nu ajungem în situația de a implementa restricțiile mai dure, prevăzute în legislație, în multe localități. De aceea este important să adoptăm o atitudine preventivă, să purtăm masca de protecție și în locurile aglomerate din exterior și, bineînțeles, să ne vaccinăm. Întăresc încă o dată apelul la vaccinare, aceasta fiind calea cea mai sigură pentru prevenirea contactării virusului, diminuarea numărului de cazuri grave și implicit ridicarea presiunii asupra sistemului medical. În calitate de Prefect al Județului Arad transmit cadrelor medicale ce activează în spitalele arădene succes în lupta cu virusul și multă putere de muncă pentru a depăși cât mai repede acest nou episod de creștere a numărului cazurilor de COVID-19”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.

În interior, cu mască

În conformitate cu Ordinul comun 699/67/2021, purtarea măștii de protecție mai este obligatorie și în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă (excepțiile sunt regăsite în Ordinul comun 874/81/2020) și în spațiile comerciale.

Cine face informarea?

În sarcina comitetelor locale pentru situații de urgență din unitățile administrativ-teritoriale revine obligația identificării spațiilor publice deschise unde se impune purtarea măștii de protecție și informării populației prin toate mijloacele avute la dispoziție, prin mijloacele mass-media, prin afișare fizică în locurile respective, precum și pe internet (pagini web ale primăriilor, conturi oficiale pe rețelele de socializare).

Citește și:

Restricții și incidențe în creștere în județ

65 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Delta says:

  Daaa, daaa, sigur o voi purta, cand va zbura porcul. Ce lege imi interzice sa respir aer curat?

  • legiferatul says:

   poti sa mergi in bahamas cu bananierii daca nu te intereseaza legile adoptate in tara in care traiesti , de asta merge tara asta asa , ca astia ca tine tarani prosti ne trag in jos natia cu 50 de ani de prostie , incultura, lipsa de educatie, restul nu mai are rost enumerat ca si asa , nu iti va intra nimic in bostanul ala.

   • Mda says:

    Dimpotriva, ne merge rau ca e plin de oi dresate ca tine care nu inteleg diferenta dintre o LEGE si o hotarare a unui mic grup de politruci dezaxati.

   • Delta says:

    Da, da cei ca tine o sa ne duca cu succes spre dictatura.

   • George says:

    Măi ție iți trebuie BOTNIȚĂ,nu masca idiot mai esți

   • Adisson says:

    Pentru mediocrii ca tine statul stie cel mai bine ce e rau si ce e bine, presa spune doar adevarul si marmota învelea ciocolata in staniol… Masca fiind umeda este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si pe deasupra îngreunează respiratia si oxigenarea creierului… Dar tu nu ai problema asta pentru că al tău creier se pare ca funcționează anaerob cu energia preluata de la posturile TV gen antena 1. P. S. In Danemarca, Suedia, Anglia etc se scot gradual toate restricțiile.

    • ParereaMea says:

     1. se scot ca aia s-au vaccinat.
     2. testeaza si tu, ca nu iti pica nimic. masoara nivelul de o2, pune masca, umbla 20 min cu ea si masoara din nou. probabil ti-a scazut de la 98 la 97. La mine asa a fost si asta cu kn95. Asa ca las-o jos, ca macane. Nu va mai luati informatii de la rusi si a1.

   • Anonima says:

    Legiferatu-le 😤înca nu te-ai săturat de atâta minciună?chiar nu observi că își bat joc de noi😭rahații ăștia.Sa terminat vara Bucureștenii si-au umplut buzunarele doar ei dețin o grămada de hoteluri la mare păna la iarna cand ii da drumul la ski închidem iara purtam iara masca peste tot ,la iarna toti se muta la Brasov deschidem sezonul de iarna doar trebuie sa încaseze bani căcații de mitici 😤😤😤iar noi proști de bubuim le jucăm jocul ,offf Doamne căt mai ?

  • Nicu says:

   Daca te speli pe dinti si nu iti miroase gura, tot aer curat respiri si prin masca.

   • Doda says:

    Seios?! ce ai tras pe nas? iți doresc ție și tot neamului tău sa caz pe mâna călăilor de la ATI să vi se pună măști și să nu vă dea aer,să vă lege de mâini și de piciore si să va vad zbătându- vă că a uitat să deschidă aerul din mască să vezi tu mă inteligentule ce frumos iți va mirosi ție pasta de dinți cu care te speli și nu vei avea cui să impărtășești ….bucuria.

   • Marcel says:

    Nicule, esti o leguma….sa nu zic altceva

 2. Mocofan-club says:

  “Înapoi la mască”? Corect dpdvd politic e: “Tot înainte, la mască!”.

 3. Charlie says:

  Toth Csaba,sa dea cancerul in tine si in tot neamul tau! Cu masca sa va ingroape pe toti!!!

  • Simion says:

   Si eu zic la fel,da nu e vina lui el primește niște ordine pe care trebuie musai să le execute,altfel zboară ca și stoian si ajunge cel mult secretar….la altul,așa că nu e de ajuns ….trebuie trecut la acțiune nu la injurături.

 4. Viking says:

  Revenim la aceleasi scenarii si regii proaste, fara nici un rezultat decat banii pe carpele numite masti. Schimbati scenaristii si regizorii ca lumea si a cam dat seama de regula jocului.

 5. Corin says:

  Deci la meci la UTA vom purta masca, SUUUPPPERRRR

 6. cu masca sau nu says:

  păi nu e placut sa porti masca dar cand vezi in spatii aglomerate cum unii stau aproape de tine ,se inghesuie , stranuta, tusesc , etc parca nu-i rau sa porti masca pana iesi din asemenea situatii. Asta poti face pt ca referitor de distantarea sociala nu poti face absolut nimic inghesuiala e la ordinea zilei ori unde te deplasezi.

 7. cetatean says:

  O măsură f bună pentru prevenirea infectării cu Covid!

 8. Adisson says:

  Pentru mediocrii ca tine statul stie cel mai bine ce e rau si ce e bine, presa spune doar adevarul si marmota învelea ciocolata in staniol… Masca fiind umeda este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si pe deasupra îngreunează respiratia si oxigenarea creierului… Dar tu nu ai problema asta pentru că al tău creier se pare ca funcționează anaerob cu energia preluata de la posturile TV gen antena 1. P. S. In Danemarca, Suedia, Anglia etc se scot gradual toate restricțiile.

 9. bibi says:

  Uite masca nu e masca …bataie de joc !!!! doza 3 la orizont HA HA HA !!!! TREZITI-VA MAI OAMENI BUNI SI DA-TI CU EI DE PERETI !!

 10. poseidon says:

  În Arad va fi obligatoriu să purtăm mască deoarece pute a PNL și Falkonetti peste tot,mult timp deacum înainte.

 11. Hopa says:

  Învățătoarea fiicei mele, membra PNL ne-a sfătuit să tragem tare cu școala că la începutul lui Octombrie se intra pe modul online și că după vor mai fi primiți copiii încă o perioadă scurtă de timp apoi anul va continua doar pe online.
  Radia de fericire când ne-a zis că știe pe surse sigure din PARTID. Nu am dat mare importanță dar după ce l-am sunat pe fratele meu mi-a spus că cam aceleași lucru l-a aflat și el de la școală numai că învățătoarea lui nu e afiliată politic și e în Moldova.
  Mi-a scăpat mie ceva cât am fost plecat în Grecia?

 12. Aurel says:

  Asta e nesimtire crasa.
  Pentru futaiurile voastre politice puneti botnita aradenilor in aer curat, unde nici naiba nu se infecteaza de covidu vostru. Sa-i fie rusine udemeristului. Posibil ca pentru acest exces de zel sa zboare.

 13. Mda says:

  Intr-un studiu de mare anvergura se arata cam care-i treaba cu mastile, exista si ambiguitati pe care covidofobii ultraobedienti le pot exploata dar unele concluzii sunt clare: traducere: “În această lucrare, ne referim la deteriorarea psihologică și fizică, precum și la simptomele multiple descrise datorită prezentării lor consistente, recurente și uniforme din diferite discipline ca sindrom de epuizare indusă de mască (MIES)”…. si din concluzie: ” Pentru modificările care nu depășesc valorile normale, dar sunt recurente în mod persistent, cum ar fi o creștere a dioxidului de carbon din sânge [38,160], o creștere a ritmului cardiac [55] sau o creștere a frecvenței respiratorii [56,57], care au fost documentate în timp ce purta o mască [13,15,17,19,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,34,35] (Figura 2), o generare pe termen lung de presiune arteriala crescuta [25,35], arteroscleroza și bolile coronariene și ale bolilor neurologice sunt evidente din punct de vedere științific [38,55,56,57,160]. Acest principiu de afectare patogenetică, cu o expunere cronică la doze mici, cu efect pe termen lung, care duce la boli sau afecțiuni relevante pentru boli, a fost deja studiat și descris pe larg în multe domenii ale medicinei de mediu [38,46,47,48,49 , 50,51,52,53,54]. Purtarea extinsă a măștii ar avea potențialul, conform faptelor și corelațiilor pe care le-am găsit, de a provoca un răspuns cronic la stres indus de modificările gazelor din sânge și controlat de centrele creierului. La rândul său, aceasta INDUCE SUPRIMAREA IMUNITATII și sindromul metabolic cu boli cardiovasculare și neurologice.
  Am gasit dovezi în literatura de specialitate revizuită a efectelor potențiale pe termen lung, dar și dovezi ale unei creșteri a efectelor directe pe termen scurt, cu un timp crescut de purtare a măștii în ceea ce privește efectele cumulative pentru: retenția de dioxid de carbon, somnolență, cefalee, senzație de epuizare, iritație a pielii (roșeață, mâncărime) și contaminare microbiologică (colonizarea germenilor) [19,22,37,66,68,69,89,91,92]….” daca cititi tot studiul va cruciti la ce suntem expusi cica sa ne ferim de “virusul ucigas”, sursa https://www.mdpi.com/1660-4601/18/8/4344/htm , “autoritatile” sigur ne vor binele instituind masura asta la o incidenta asa de mica, precis stiu ei mai bine ca in CJSU e plin de oameni de stiinta de renume mondial. Doar unii dezumanizati pot crede ca e pentru altceva decat pentru a mai strange bani din amenzi(pe langa experimentul social de subjugare in masa)

  • anonim says:

   😂😂😂😂😂si reptilienii&omul din Atlantis se caca pe ei de ras de nebuniile tale. Cand dai coltul sigur ajungi la Antipa😂

 14. anonim says:

  Obligarelavaccinare si cu asta basta.

 15. @Hopa says:

  Cred că ai putea să iei niste lectii de gramatică de la invățătoarea respectivă .
  Sau altfel spus , cum zici tu ” că cam ” ar fi bine.

 16. anonim says:

  Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în ultima săptămână, 95,2% din decesele înregistrate în urma infectării cu COVID-19 au fost în rândul persoanelor nevaccinate.

  În plus, 3% dintre decese au fost în rândul celor cu schema de vaccinare incompletă.
  Asta e realitatea. Restul sunt aberatii din partea unor tampiti si cine crede astfel de fantasmagorii isi merita soarta.

 17. aradean says:

  Asta da distantare sociala la fetele astea. Se pare ca daca nu merg brat la brat nu pot circula, sau de ce?
  Stai sa le vezi la pranz cand ies elevii din licee cum se mai pupa de parca nu s-au vazut de ani de zile. Atunci de ce mai poarta masca ? Doar asa de ochii lumii? wow!

 18. Masca = Caca says:

  Sa ma kak in hotararile voastre! Nu au temei legal, prin urmare nu aveti ce sa ne faceti. Eventual ne pupati in kur.

 19. Marcel says:

  De cand aceasta preocupare excesiva din partea statului ??? Daca erau doar 10% asa de preocupati de bunastarea si sanatatea noastra , aveam la o actuala o infrastructura si o tara demna de UE. Nu o caricatura de tara bananiera plina cu basinosi figuranti calare pe groapa de gunoi…

 20. Marcel says:

  Posibil ca o sa asistam la o depopulare radiacala a lumii in urmatoarele luni, datorita faptului ca in peste 130 de tari rata de vaccinare este de sub 20% si chiar sub 10%, ce-a ce inseamna ca Covrigul va trece peste ei ca fulgerul si ii va extermina de la mic la mare. Deci notati-va in ziua de azi populatia lumii si comparati-o cu cea peste 6 luni. Va fi de-a dreptul un soc, pt unii….

 21. Kata says:

  Motivul pentru care m-am vaccinat este sa nu mai port masca altfel nu făceam niciodată acest vaccin.
  Sper ca să nu se mai vaccineze nimeni, mai bine sa dispărem rasa umana de pe planeta decât sa mai trăim în batjocura asta conduși de cei mai prosti din prosti….

 22. Vrajeli says:

  Va mai sulorta dracu cu mastile voastre iara sujeti pa matz

 23. Lu ion says:

  Aloooo, vaccinaților cu ochi, voi de ce vreți sa purtați masca, ca doar sunt imunizați și o sa depășiți 150 de ani? În rest, pt noi restul, nu va faceți grija, ne purtam singuri și nu încercați sa ne forțați pt ca vom deveni violenți în ideea de legitima apărare.

 24. Guvidul says:

  Sa fwtzi pi tua madre!

 25. Florica vlaicu says:

  Mucless si executarea!!!
  Va este dor de o amenda babana?Abia asteapta Garcea .
  Nu sunt bani la bujet.

 26. BELARUS says:

  DUTE NAIBI CU BOTNITE SA TE IA NAIBI SA MURITI DREQACU CU MASTI OBLIGATORIE MARSI CU REZISTI MATII DUTE NAIBI SAT E VEDEME CINE SINTETI SA OBLIGATI MASTII CINE SINTE VOI MARSH CU MASS MEDIA BA PROPAGANDISTILR HAI MARSI DE AICI SA TE FEREASCA CONSTINTA SUPREMA BAGAMIAS P

 27. Viorel says:

  Urlați mă la China și partidul comunist chinez că ei au dat drumul la vaccin in lumea întreagă. Ei au insistat sa nu se închidă rutele aeriene in timp ce izolau terestru și aerian orașul Wuhan
  Spuneți le Mulțumesc! Din cauza lor purtați obligatori măști…
  Belarus Charlie și restul de postaci anti UE/SUA (cu nume schimbătoare că și ciorapii), cum vă simțiți acum când suportați efectul virusului chinezesc aka virusul Wuhan?

 28. ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.