aradon.ro Web analyticsAradul a avut in decembrie 1989 doi oameni providentiali

Am urmărit relatările şi discuţiile despre Revoluţia din decembrie 1989 de la Arad, prezentate cu zgârcenie în mass-media arădeană.
Scris de Dorin Ocneriu - Am urmărit relatările şi discuţiile despre Revoluţia din decembrie 1989 de la Arad, prezentate cu zgârcenie în mass-media arădeană.

Fiecare din părerile expuse acolo a avut un grad mai mare sau mai mic de obiectivitate, a fost mai fidelă sau mai puţin fidelă adevărului trăit şi ştiut doar de cei care au fost implicaţi în mod direct în acele evenimente. Însă mă frapează un lucru: nu se evidenţiază deloc faptul (absolut remarcabil şi nemaiîntâlnit în oraşele care s-au ridicat hotărât, în masă, în 21 decembrie) că la Arad nimeni n-a murit, n-a fost rănit, molestat sau arestat înainte de fuga lui Ceauşescu. Acest lucru se datorează mai multor oameni, aflaţi în funcţii de conducere în acele momente, dar în special actorului Valentin Voicilă şi maiorului Neculai Diaconescu (acum colonel pensionar, locuind în Sânicolau Mic). Voi încerca să argumentez aceasta în rândurile următoare.

Ca participant activ la multe din evenimentele acelor zile, retrăiesc în amintire clipele cumplite ale zilei de 21 decembrie 1989, ale nopţii care a urmat şi ale dimineţii de 22 decembrie. Eram tânăr ofiţer, comandant pluton MTR la Şcoala de ofiţeri de rezervă „Detaşamentul Păuliş” din Radna, Lipova.

Deşi nu se primise nicio înştiinţare oficial, încă din seara de duminică, 17 decembrie, ştiam adevărul despre evenimentele de la Timişoara. Ni-l spuseseră militarii întorşi din permisie din acest oraş. Ca şi ceilalţi colegi, nu credeam ceea ce se spunea la TV: agenţi străini, provocatori, huligani, etc. Ştiam că s-a pornit o revoltă populară de mare amploare şi eram îngrijorat de ce va urma. Aflasem cu durere că la Timişoara armata a tras în oameni. Aveam acolo foşti colegi de şcoală militară, camarazi despre care acum aflam că au făcut uz de armă împotriva propriilor părinţi şi fraţi. Eram zguduit şi mă rugam să nu mă găsesc şi eu într-un astfel de moment de cumpănă, în care să aleg între executarea ordinului sau glasul raţiunii şi al sufletului.

În dispozitiv la Arad

Dar iată că în dimineaţa zilei de 21 decembrie alarma sună în cazarma din Radna, iar trupele se adună pe platou. Ni se comunică: la Arad, muncitorii agitaţi de provocatori au ieşit în stradă şi se îndreaptă spre sediul Comitetului Judeţean de Partid. Regimentul din Cetate era slab încadrat cu ofiţeri şi trupă, aşa că Lipova devenise singura unitate capabilă să se opună manifestaţiilor ostile regimului ceauşist. Două companii (circa 250 de militari) se îmbarcă în camioane şi, flancate de mai multe TAB-uri, pleacă la Arad în jurul orei 10. Au urmat şi altele în orele următoare. Ajunşi în faţa sediului Comitetului Judeţean, suntem dispuşi în cordon pe trei rânduri în faţa manifestanţilor. Militarii nu aveau încărcător la armă, nici baioneta pusă, însă în genţile de la brâu aveau patru încărcătoare cu muniţie de război. TAB-urile aveau montate în mitraliere benzi cu muniţie de manevră, dar aveau pregătite şi cutii cu benzi cu muniţie de război. Ofiţerii erau dispuşi fiecare în spatele subunităţii pe care o comanda, încurajând militarii. Ordinul era să nu permitem manifestanţilor să pătrundă spre sediul Comitetului Judeţean, să nu răspundem la provocări şi să nu primim pachete, obiecte sau alte lucruri de la nimeni. Comandantul dispozitivului era maiorul Neculai Diaconescu, şeful de stat major al Şcolii de la Lipova.

Fără violenţă!

Din fericire, manifestanţii, la început în număr de circa 1500-2000, nu păreau a avea intenţii ostile, distructive, ci se limitau doar la a striga diferite lozinci anticeauşiste, anticomuniste sau de susţinere a Timişoarei. Stăteau la liniile de tramvai, între noi şi ei fiind o distanţă de circa 5-6 metri. Au improvizat o platformă pe care se urcau diverse persoane să vorbească mulţimii, toate având mesaje de revoltă împotriva regimului ceauşist. Cu timpul, actorul Valentin Voicilă s-a detaşat ca lider al manifestanţilor şi a preluat iniţiativa tuturor faptelor care au urmat. Mesajul transmis de el, care ne interesa şi pe noi, armata, era „Fără violenţă!”. Din ce eram la început foarte speriaţi, acum ne-am mai liniştit şi am convenit că dacă manifestanţii stau la locul lor, nici noi nu intervenim în niciun fel. Nu ne interesa prea mult ce strigau, îi priveam ca pe nişte inconştienţi care nu ştiau cu cine se pun. Pe Voicilă îl priveam cu milă, gândindu-mă că mâine va fi arestat ca duşman al orânduirii socialiste. Nu credeam că va pica Ceauşescu, cu atât mai puţin prin forţa unor oameni cu pieptul gol. Aş fi dorit ca totul să fie un vis urât, din care să mă trezesc şi să-mi continui existenţa cenuşie, dar liniştită, de până atunci.

Maiorul Diaconescu refuză executarea ordinului

Din păcate, spre seară evenimentele se precipită. Pentru că în piaţă se adunau tot mai mulţi oameni şi pentru că Elena Pugna, prim-secretar al CJ al PCR Arad, s-a dovedit a fi şovăielnică în reprimarea manifestaţiei, la Arad a venit Ilie Matei, prim-secretar la Timiş, un om dur, care reprimase manifestaţia din Timişoara. Acesta primeşte ca sprijin şi consilier militar pe maiorul Eugen Bădălan, ofiţer în comandamentul Diviziei de la Oradea, eşalonul superior al Regimentului din Arad. Aceste două persoane hotărăsc în jurul orei 20 să se treacă la împrăştierea prin forţă a manifestanţilor. Dar cine să o facă? Păi, militarii de la Lipova, singura forţă armată prezentă acolo. Numai că maiorul Diaconescu, comandantul detaşamentului lipovan, a refuzat să execute ordinul. De ce? Pentru că a realizat ce implicaţii grave presupune acest fapt, atât pe plan moral cât şi al siguranţei militarilor şi civililor. S-ar fi ajuns sigur la vărsare de sânge, ca la Timişoara.

Oficial, maiorul Diaconescu s-a prevalat de faptul că Şcoala Militară Lipova nu se subordona Marii Unităţi din Oradea, ci Direcţiei Cadre şi Învăţământ Militar de la Bucureşti. Deci, Bădălan nu-i era comandant direct şi nu-i putea da ordine, iar Ilie Matei, ca prim-secretar la Timiş, nici atât. Din fericire, nici prin alte reţele de subordonare nu s-a transmis vreun ordin de intervenţie, aşa că evenimentele s-au desfăşurat fără violenţe în toată noaptea şi în dimineaţa zilei de 22 decembrie când, în jurul orei 12,30 s-a anunţat că Ceauşescu a fugit cu elicopterul. Atunci, după o scurtă discuţie cu mr. Diaconescu, Valentin Voicilă şi revoluţionarii au fost lăsaţi să intre în sediul CJ, iar militarii s-au retras la camioane în spatele actualei Prefecturi, s-au îmbarcat şi au plecat la Lipova.

La Arad, până în seara zilei de 22 decembrie nu a fost niciun mort. Acesta este meritul a doi oameni providenţiali: Valentin Voicilă – care a reuşit şă convingă revoluţionarii să nu recurgă la violenţă – şi Neculai Diaconescu – ofiţerul care a avut curajul să refuze executarea ordinului prin care i se cerea să facă uz de armă împotriva manifestanţilor paşnici. Ce a urmat mai apoi, cum s-a ajuns la morţii şi răniţii din Arad şi din judeţ, ţine de absurdul unor evenimente ale căror umbre nu s-au luminat nici până astăzi.

Ca o ironie a soartei, fostul ofiţer obedient regimului comunist – Eugen Bădălan – a fost până mai ieri deputat în Parlamentul României din parte PD-L, iar salvatorii Aradului, Valentin Voicilă şi Neculai Diaconescu, îşi trăiesc viaţa într-un nemeritat anonimat, marginalizaţi şi sfidaţi de potentaţii care s-au căţărat pe piedestalul revoluţiei.

redactia.jurnalaradean@informmedia.ro

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Activitate suspendată la ghişeele DGASPC
  Pentru a preveni și limita cazurile de îmbolnăvire cu coronavirus DGASPC Arad suspendă preluarea la ghișeu a dosarelor de încadrare în grad de handicap.

  Local

  Centrele de vaccinare din municipiul Arad, deschise zilnic, între orele 8-20
  Între 29 şi 31 octombrie, Primăria şi DSP organizează Maratonul Vaccinării, pe holul Palatului Administrativ. 1

  Local

  COVID în Arad: 4.108 cazuri active, 395 sunt internați în spital
  Numărul infectărilor este în continuă creștere în Arad. De joi până vineri au fost depistate 407 noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 33.236 de cazuri.

  Local

  Restricții actualizate în județ: unde rămâne carantina de noapte și cine scapă de unele măsuri?
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a reunit vineri, 22 octombrie, pentru a actualiza restricțiile din localitățile arădene în funcție de ultimele incidențe calculate.

  ARADON Sport local

  Enterocolita face ravagii la „VI-FE”!
  ARAD. În plin „val 4” al pandemiei de COVID, gruparea fotbalistică de Liga 4, Victoria Felnac, se confruntă cu altfel de probleme de ordin medical. 1

  ARADON Sport local

  Saladea arbitrează Zăbrani – Socodor!
  ARAD. Prima etapă a returului Ligii 4 la fotbal programează câteva confruntări interesante. Iată programul jocurilor şi arbitrii delegaţi de Comisia Judeţeană a Arbitrilor din cadrul AJF Arad:

  Local

  Și-a luat banii înapoi pe colet. Acum este cercetată pentru furt
  A dat 150 de euro pentru a achita un colet pe care îl aștepta, iar într-un moment de neatenție a curierului, și-a luat banii înapoi. Acum, femeia este cercetată de polițiștii din Chișineu-Criș pentru furt.

  Local

  Acte false descoperite la frontierele Curtici și Nădlac
  Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Curtici și Nădlac II au depistat doi cetățeni din Benin care au prezentat la controlul de frontieră un pașaport și o carte de identitate, ambele având însemnele autorităților din Franța, ce s-au dovedit a fi false.

  Local

  Trei mașini implicate într-un accident pe strada Steagului
  Un bărbat de 68 de ani care conducea un autoturism a intrat în coliziune cu o mașină la volanul căreia se afla un arădean de 38 de ani. În urma impactului, autovehiculul sexagenarului a fost proiectat într-o mașină condusă de o femeie de 33 de ani.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.