aradon.ro Web analytics
Aradul a scapat de recesiune

Reactualizat la:
Reactualizat la:
<p>Comisia Naţională de Prognoză a clasat Aradul printre judeţele în care se trăieşte bine.</p>
Scris de IM:JURNAL_ARADEAN - <p>Comisia Naţională de Prognoză a clasat Aradul printre judeţele în care se trăieşte bine.</p>

Aradul a scăpat de recesiuneRecesiunea pare a fi doar un vis urât pentru Arad. Conform datelor emise de Comisia Naţională de Prognoză încă de anul trecut Aradul nu a mai fost în recesiune ci merge pe creştere economică.

Practic, Comisia de Prognoză calculează evoluţia Produsului Intern Brut pentru fiecare judeţ, iar în cazul judeţului nostru, după doi ani de scădere – 2008 şi 2009, anul 2010 a venit cu o creştere. E drept că vorbim de o revenire de doar 1,4 procente, dar tendinţa este de creştere.

Mai mult, până în 2014 Produsul Intern Brut al Aradului ar trebui să crească cu peste patru procente, ajungând la 8.890 euro/locuitor, faţă de 6.119 euro/locuitor în 2010. Ieşirea din recesiune ar trebui să se simtă şi în buzunarul arădenilor, dat fiind faptul că se estimează creşteri şi în cazul câştigului salarial mediu lunar. Pentru anul trecut salariul mediu net a fost de 1.268 de lei/salariat, dar această sumă ar trebui să ajungă la peste 1.600 de lei în 2014, iar şomajul este prevăzut să scadă cu 0,7 puncte procentuale, în medie, până la 4,3%.

Anul crizei: 2009

Cea mai dramatică scădere a PIB-ului Aradului a fost înregistrată în 2009, când creşterea reală a PIB a fost de -5,3 procente. Se poate spune că anul 2009 a fost anul în care Aradul a resimţit cel mai puternic criza şi recesiunea, deşi şi în 2008 era semnalată o scădere a PIB-ului: – 3,3%.

În euro, recesiunea a însemnat o scădere a PIB-ului de la 6.654 euro/locuitor – 2008, la 5.727 euro în 2009.

Pentru anul 2010, Comisia de Prognoză a raportat un PIB de 6.119 euro, în creştere faţă de 2009, iar în acest an a fost prognozată o creştere de aproximativ 400 de euro a Produsului Intern Brut.

Nu doar Aradul a înregistrat creştere în anul 2010, ci şi alte şase judeţe: Argeş – 4,6%, Cluj – 1,5%, Timiş – 1,4%, Sibiu – 0,8%, Prahova – 0,5%, Braşov – 0,4%. Interesant de precizat ar fi şi faptul că în partea de vest, toate judeţele sunt clasificate ca zone bogate şi medii, departajarea fiind făcută de valoarea PIB-ului per locuitor.

Cu salarii medii

Pe o hartă a salariilor, Aradul figurează ca fiind un judeţ cu salarii medii, la fel ca judeţele vecine: Timiş, Caraş şi Hunedoara. În ceea ce priveşte judeţele Bihor şi Alba, aceasta fac parte din categoria celor cu salarii mici.

A.P.

Aradul, exemplu la parcuri industriale

Ministrul Cseke lauda Aradul

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Premiul Național „Mihai Eminescu” a ajuns la Arad
  La cea de-a XXXI-a ediție a Zilelor Eminescu, desfășurată la Botoșani, poetului arădean Vasile Dan i-a fost înmânat acest premiu pentru cartea „O cartografie a invizibilului”.

  Local

  Arădeanul Relu Pănescu a intrat în competiția Survivor
  La 50 de ani, arădeanul a plecat în Republica Dominicană, acolo unde se desfășoară competiția televizată Survivor. 2

  Local

  Consilierul local Florin Stana a salvat un om în Munții Țarcu
  Pasionat de munte, consilierul local Florin Stana este mai mereu pe munte, împreună cu familia sa. Duminică, însă, prezența sa a fost una salvatoare pentru un schior care s-a aflat la un pas de moarte. 5

  Oameni

  Ce dietă urmează Sharon Stone de arată excepţional la 64 de ani
  La 30 de ani de la Basic Instinct, actriţa este mereu în formă datorită dietei şi a antrenamentelor pe care le urnează cu sfinţenie. 2

  Mapamond

  VIDEO. Scenă incredibilă la Bruxelles: femeie împinsă pe linia de metrou, trenul s-a oprit la câţiva metri!
  Scena, petrecută vineri, 14 ianuarie, a fost surprinsă de camerele de securitate. 3

  Mapamond

  Marea Britanie renunţă la certificatul verde din 26 ianuarie. Englezii vor avea de respectat o singură condiţie obligatorie
  Certificatul de vaccinare introdus înainte de Crăciun va fi, cel mai probabil, desfiinţat pe 26 ianuarie, când guvernul va revizui reglementările anti-Covid. Cetăţenii trebuie să respecte doar obligaţia de a purta masca în interior. Măsurile se înscriu în gândirea britanicilor, care şi-au propus să „trăiască împreună cu virusul”. 22

  Local

  COVID în Arad: trei decese în 24 de ore! Numărul internaților, în creștere
  În această dimineață, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, cuprinzând date furnizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, la nivelul județului Arad erau înregistrate 1.533 de cazuri active. 20

  Local

  Grevă de avertisment în școli
  Miercuri între orele 11:00-13:00 profesorii din învățământul preuniversitar vor intra în grevă de avertisment. 4

  ARADON Sport local

  Narcis Jurj, convocat la naționala de futsal Under-19
  „Tricolorii” U19 vor juca două meciuri de pregătire cu selecționata similară a Moldovei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.