aradon.ro Web analyticsAradul lipseşte din programul de guvernare

De Alin Gherasim
Reactualizat la:

Aradul lipseşte din programul de guvernare

Aradul nu are importanţă în programul de guvernare/Foto: FAN
Reactualizat la:
Se pare că Guvernul Ciucă nu are planuri mari pentru Aradul nostru în următorii trei ani.
Scris de Alin Gherasim - Se pare că Guvernul Ciucă nu are planuri mari pentru Aradul nostru în următorii trei ani.

ARAD. Guvernul Ciucă e în „chinurile facerii”. Miniştrii din viitorul cabinet trec prin comisiile parlamentare care le dau avize pozitive pe bandă rulantă. Totul, teoretic, în baza programului de guvernare pentru perioada 2021-2024. Practic, însă, programul de guvernare nu are nicio legătură cu numele viitorilor miniştri, ci doar cu apartenenţa lor politică. Iar noua majoritate PNL-PSD-UDMR nu are nicio emoţie privind avizarea viitorilor miniştri.

Revenind la programul de guvernare, denumirea pompoasă a acestuia este „Coaliţia pentru rezilienţă, dezvoltare şi prosperitate”. Nu mai puţin de 269 de pagini are acest program, pagini în care ni se spune cât de mult se va dezvolta România în viitorii trei ani. Numai că, din păcate pentru noi, Aradul nu este luat în calcul când vine vorba despre această dezvoltare. Numele judeţului nostru apare numai de trei ori în acest plan de guvernare, în dreptul unor proiecte anunţate încă de anul trecut, înaintea alegerilor locale, de pe vremea în care premier era Ludovic Orban. Şi nici acestea nu sunt tocmai bătute în cuie.

Dar să vedem ce ne promite actualul Guvern că va face în Arad. La sectorul de investiţii rutiere, ni se promite că, în baza unor parteneriate cu autoritățile administrației publice locale, va fi implementat un program de construire de variante de ocolire (VO Sibiu Sud, VO Mediaș, VO Salonta, VO Arad Est, VO Giurgiu, VO Gura Humorului precum și alte proiecte, a căror fundamentare economico-socială le susține). Aşadar, ni se promite centura de est a municipiului, un proiect despre care se vorbeşte de patru ani de zile şi pentru care este deja semnat un parteneriat între Consiliul Judeţean Arad şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Al doilea proiect prin care Aradul îşi regăseşte numele în programul de guvernare se referă la modernizarea căii ferate din oraşul nostru până la Timişoara şi, mai departe, la Caransebeş. Această lucrare este trecută la sectorul „Lansarea de noi proiecte de modernizare pe secțiuni aflate pe rețeaua TEN-T Centrală și Globală”. Asta în condiţiile în care proiectul este foarte avansat, modernizarea fiind împărţită pe mai multe loturi care, în prezent, se află în procedura de licitaţie.

Pentru moţi

Al treilea loc, şi ultimul, în care apare numele judeţului nostru în întreg planul de guvernare se referă la „operaționalizarea instrumentelor de dezvoltare teritorială (instrumente teritoriale integrate și dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității) și a instrumentului de global grant”. Printre Investițiile Teritoriale Integrate care vor fi sprijinite de Guvernul României se numără şi ITI zona Munţilor Apuseni – Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Moţii, Ţara de Piatră»: județele Alba, Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara.

Acestea sunt toate referinţele programului de guvernare în tot ceea ce priveşte judeţul nostru.

Fără expres

Unul dintre proiectele aşteptate de arădeni, o lucrare imensă, de o complexitate enormă, care vizează judeţul nostru, lipseşte din programul de guvernare. Este vorba despre drumul expres Arad-Oradea, un proiect pus la cale de Consiliile Judeţene Arad şi Bihor şi de Primăriile Arad şi Oradea. Se pare că lucrarea, evaluată la 1,3 miliarde de euro, nu pare prea importantă pentru viitorii guvernanţi, care nu au inclus-o în programul pe următorii trei ani.

Politicieni slabi?

Organizaţiile judeţene din Arad ale PNL şi PSD nu mai pot da vina unii pe alţii, cum au făcut în ultimii 12 ani. Acum, ambele partide sunt la guvernare, în această majoritate parlamentară cu profil de struţo-cămilă. Acum, politicienii din Arad, în frunte cu preşedinţii de organizaţii, nu mai pot arăta cu degetul unii către alţii. A cui o fi vina că Aradul nu este luat în seamă în programul de guvernare? Poate chiar a aceloraşi politicieni care dovedesc, încă o dată, cât de slabi sunt în relaţia cu conducerile centrale ale partidelor pe care le reprezintă?

28 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Dd says:

  Normal, cu un “star” politic ca Falcă – care SE BAGA ÎN SEAMĂ NON-STOP, la mai toate DISCUȚIILE STERILE, dar NU REZOLVA NICIODATĂ absolut nimic (!!!) – cum ați crezut că va fi altfel, după ce, frica de demitere a lui Johannis, A READUS PSD-ul “la butoane”?! 🤤

  Apropo, acum gata cu apelativul “ciuma-roșie”…?
  S-a șters totul cu buretele…? 🤔

  Eu zic să deschideți o Școală pt Traseistele de pe DN7 ; “fetițele” ar avea ce învăta de la voi, despre prostituție și lipsa de moralitate !!!

  • TEO says:

   ciuma roșie, cea galbenă …. acum e valul trei, CIUMELE PORTOCALII

   • anonim says:

    Cine baga in seama un oras condus de decenii de tembeli ce nu fac nimic, ce se arata preocupati doar sa taie picioarele scaunelor adversarilor. te ia cu greata cand ii vezi/auzi.

 2. zoli says:

  ati votat FALCA

 3. Consatean says:

  Cetatea Aradului,Hotelul Sportului, Monumentul Marii Uniri plus multe alte obiective care aparțin de Guvern si blochează dezvoltarea municipiului la fel si la județ dacă avem incompetenți locali bineînțeles ca se va vedea si la nivel central ca nu reușesc sa schimbe decizii in favoarea locala.
  Nici nu vor sa schimbe lucrurile daca ar rezolva preluarea cetății de ex după e prea mult de muncă sa obții fonduri si nici nu mai au motive de ceartă politica pe această problema.

 4. Io says:

  Lipsește pe naiba! Programul de guwernare a lui wuhannis e simplu: frică, frig și foame și… Depopulare prin seruri. Era să uit de sterilizare.

 5. Cerberus says:

  Classic ! Absolut normal ca intotdeauna ! Traiasca miticii si capitala. Vestul e aproape , scapa cine poate !

  • Ascendis says:

   Vorbești prostii, Timișoara, Oradea, Clujul și cam toate orașele sunt incluse și primesc sume de bani consistente, Aradul nu primește că are o administrație locală de 2 bani și e depopulat și lipsit de importanță, de aia.

 6. ViaVeritasVita says:

  Ar trebui trecuta in COR si profesia/ocupatia de jurnalist-hashtagisto-propagandist!

  Pai de cate ori ati dori ,domnule jurnalist sa fie trecut AR in programul de guvernare,in fiecare fraza?? Haide, spuneti dumneavoastra ,de cate ori doriti si poate vor incerca oamenii sa va faca pe plac! Ca o comparatie: in programul hashtagisto-sorosist de cate ori a fost trecut AR in programul de guvernare?daca au avut ,macar, asa ceva!

  In loc sa apreciati ca totusi, se va face ceva si pentru AR, nu va puteti abtine sa nu fiti ironic, acid sau zeflemitor cu aceasta Coalitie si o numiti:ba ca este in “chinurile facerii”, ba ca programul de guvernare are o denumire pompoasa,ba ca programul de guvernare nu are nici o lagatura cu numele viitorilor ministri..nimic nu va place, totul va pute!! Sa stiti, d-le jurnalist ca daca aveam o guvernare buna cu pluserica, nu aveam acum actuala coalitie la guvernare…dar idolii dvs s-au comportat profund imatur, au guvernat teribil de prost, execrabil, dovada fiind si “increderea’ publica de care se mai bucura acum , favoritii dvs!

  Iar multitudinea investitiilor pe care le clamati sau le visati dvs , nu pot fi realizate in aceste vremuri grele pe care le traim, mai trebuie AJUTATI SI OAMENII,fiindca nu poti sa faci multitudine de proiecte, sa cheltui toti banii pe investitii, iar oamenii ,poporul, sa moara de foame si de frig…si de boli! Sau ‘”empatia” dvs pentru oameni nu va permite sa vedeti si acest aspect social? Daca dvs, sunteti un avut, sa stiti ca ,cei multi,poporul mare , sunt la limita saraciei si subzistentei..

  Incercati sa practicati si empatia si intelegerea pentru oamenii saraci ,bolnavi si amarati! Fiindca partidul, pe care pare ca il sustineti, tocmai prin asta s-a remarcat: LIPSA DE EMPATIE pentru romani! Iar soarta i-a harazit cu un binemeritat loc: In Opozitie(speram pentru cat mai mult timp sau for ever)

  • jack cel mare says:

   ce oameno sa ajuti ma pwlea dupa ce ai bagat romania in rahat ai distrus o acum cica o ajuti

  • Dracula says:

   @viaveritasvita
   Hai sictir psdliberalule! Iar ati dat la pomanagii din Moldova cărora și dacă le intra apa în casă, ei stau la crâșmă și așteaptă să le-o scoată alții! Sau sudiștilor! Numai cei cărora vă dau votul pe doi mici și o bere la PET,gunoaielor!
   Unii să-și plătească dările la zi,alții să o frece la cald în crâșme!

   • ptDracula says:

    Bovideule, vezi ca tu confunzi oamenii care desi muncesc,sunt totusi nevoiasi ,pe parintii si bunicii tai pensionari ,CARE AU COTIZAT la stat, cu indivizii de teapa ta, consumatorii de droguri si de soricioaica,care nu munciti ,ci sunteti paraziti social!

    Orice tara civilizata isi ajuta oamenii aflati la nevoie si batranii sau bolnavii neajutorati,care au muncit,dar care din varii motive,s-au imbolnavit si nu mai pot munci; asa poti ajunge si tu si doar atunci vei vedea ce bun este un guvern care-i ajuta pe oameni..

    Din fericire,mai sunt si oameni CU EMPATIE, care gandesc corect in tara asta si putine jeguri umane si gunoaie ca tine, lipsiti de empatie pentru oameni! Ai un suflet negru,mai negru decat catranul,ura,dusmania si prostia te caracterizeaza,pe tine si pe jegurile de teapa ta!

   • goal says:

    Va rog sa publicati toate comentariile, nu doar alea politiccaly correct!

 7. Doris says:

  Păi drumul expres Arad-Oradea are deja finanțare si lucrarile au inceput deja.

 8. anotimp says:

  Eu cred ca articolul asta e o vrajeala!

  Daca nici asa nu se demareaza proiecte, inseamna ca PNL-PSD-UDMR fura la greu!
  Ori PNDR nu exsita! Ne-a f**** UE din nou!

 9. aceeasimizerie says:

  falca & chesa = love= zero

 10. Tuluz-Lotrec says:

  Aradul nu mai este pe harta nici la meteo. Aradul e un catun uitat de lume si de cei “alesi de popor”. Noi crem sa se deschida Ikea si Decathlon in Arad, inafara de pacanele nu se va mai deschide nimic aici. Cred ca stiti cui sa multumiti pentru aceasta situatie care se intinde pe decade!

 11. Marcel says:

  Cred ca ar fi mai rentabil din punct de vedere fiscal sa renuntam la statutul de oras . Am fi ce-a mai misto comuna din judet……Vai de capul nostru..

 12. Mihai says:

  “Aradul nu este luat în calcul când vine vorba despre această dezvoltare” pentru că avem niște politicieni de carton, pămpălăi și lipsiți de competență, care nu sunt interesați să aducă plusvaloare în beneficiul Aradului prin prestația lor.

 13. Mocofan-club says:

  Păi, și la ce v-ați fi așteptat? Să ni-l pună pe Falcă ministrul Aradului, să ne creeze un minister special pentru Aradul Nou, Bujac, sau Pârneava?

  • Kkk says:

   pai falca e expirat ce legatura are falca care oricum la imagine e praf si pulbere orice adversar da cu el de pamant intr o competitie!bibart balcea faur astia sunt zero infinit

 14. Ivona Ivona says:

  Si cand aveam pile la Bucuresti nu s-a facut nimic. Falca s-a folosit de pilele la Base sa sifoneze fonduri si sa scape de puscarie…. Astia de acum sunt asa neisemnati de nici la furat nu fura la nivel inalt… Raman cu bordurile si furtisagurile pe axa Tehnodomus. Nici aastea nu sunt putine….

  Nici nu ma asteptam sa fie ceva pozitiv… O sa vina vremuri grele pt Romania. In mare parte puteau fi evitate, dar astia ni-s politicienii. Nici nu stiu ce ar trebui facut…. parca nu e nicio speranta…Si de usl sunt mega dezamagita.

 15. România

  Variola maimuţei. Avem motive de îngrijorare?
  RO Vaccinare postează precizările dr. Cristian Apetrei despre variola maimuţei: „Nu e nicio mare resetare, nicio mare vrăjitorie, nici «gut feeling», biocurenţi sau vreo previziune de-a lui Nostradamus”.

  Local

  „Transalpina” arădeană prinde contur. 70% din fundația drumului e deja realizată
  Un drum ce ar trebui să pună în valoare câteva zone deosebite din județul Arad. „Transalpina” arădeană va lega comunele Dieci și Dezna și promite să fie splendoare. 1

  România

  Campanie de întinerire la Fisc: se caută 200 de noi angajați
  ANAF intenționează să treacă la un proces de întinerire a instituţiei, în condiţiile în care se confruntă cu îmbătrânirea personalului. ANAF va scoate la concurs, luna următoare, peste 200 de posturi. 1

  Mapamond

  Maghiarii sunt campioni la nunţi, în 2020, iar Danemarca şi Lituania, la divorţuri
  Anul 2020 a fost un an bun pentru căsătorii. Ungaria ocupă fruntea clasamentului, cu 6.9 căsătorii la 1.000 de locuitori, urmată de Letonia (5.6) şi Lituania (5.5).

  Mapamond

  Oraşul Gaylord, din Michigan, lovit de o tornadă
  Tornada a lovit vineri, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte cel puţin 40, a răsturnat maşini, a smuls acoperişurile clădirilor şi a doborât copaci şi linii electrice. 2

  Mapamond

  Austria refuză intrarea în NATO: Rămânem neutri
  Alexander Schallenberg, ministrul de externe şi fost cancelar al Austriei la sfârşitul anului 2021, a explicat de ce ţara lui nu vrea în NATO. 4

  Mapamond

  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden
  Rusia interzice intrarea în ţară a 963 de americani, inclusiv a preşedintelui Biden şi a secretarului de stat Blinken. 1

  România

  Un bărbat şi un copil au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita
  Un bărbat şi un copil de 8 ani au fost atacaţi de urs într-o localitate din Harghita, anunţă preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. 2

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.