aradon.ro Web analytics
Aradul, natalitate în continuă scădere

Aradul, natalitate în continuă scădere

Tot mai puţini copii se nasc în Arad, natalitatea fiind pe o pantă descendentă, cu sute de naşteri în scădere faţă de anii anteriori.
Scris de Andreea Pintea - Tot mai puţini copii se nasc în Arad, natalitatea fiind pe o pantă descendentă, cu sute de naşteri în scădere faţă de anii anteriori.

Aradul îmbătrâneşte. Raportul natalităţii confirmă ceea ce se ştia deja: arădenii fac tot mai puţini copii, iar tendinţa evidentă a naşterilor este una de scădere. Asta în condiţiile în care, prin diferite proiecte de legi, parlamentarii încearcă să găsească o soluţie pentru a stimula natalitatea şi a redresa, oarecum, sporul natural.

2013, an de vârf

Direcţia Judeţeană de Statistică Arad a transmis Prefecturii un raport în ceea ce priveşte natalitatea în perioada 2012-2016, raport care arată nu doar anii în care arădenii au făcut cei mai mulţi copii, ci şi mediile de vârstă a părinţilor. Astfel, în anul 2013 au fost înregistrate cele mai multe naşteri, 4.296, comparativ cu doar 4.001 – înregistrate în 2016. În ceea ce priveşte mediul de provenienţă al nou născuţilor, cei mai mulţi văd lumina zilei în mediul urban – în medie 57%. De asemenea, se pare că iarna arădenii sunt mai predispuşi să ia în considerare ideea de a concepe un copil, astfel că cele mai multe naşteri au loc în lunile august şi septembrie.

Adolescente cu copii

Chiar dacă nu vorbim despre un fenomen îngrijorător, totuşi în Arad sunt şi tinere adolescente care devin mame. Vorbim despre tinerele sub 15 ani, copii am putea spune, care prin diferite împrejurări ajung să fie ele în postura de a deveni mame. În anul 2016 au fost 13 astfel de cazuri, însă au fost şi ani în care numărul lor a depăşit 20. Pe următoarea grupă de vârstă, 15-19 ani, naşterile sunt mult mai multe. Astfel, datele Direcţiei Judeţene pentru Statistică arată că 363 de prunci au văzut lumina zilei, fiind purtaţi în pântece de mame cu vârste până în 19 ani.

Mame după 25 de ani

Pe de altă parte, cei mai muţi copii au fost născuţi de arădence cu vârste de peste 25 de ani – 1.350, în timp ce 882 de nou-născuţi au venit în familii cu mame de peste 30 de ani. Mai mult, au fost arădence care au adus copii pe lume chiar şi la mai mult de 45 de ani (e drept doar 5 nou născuţi au fost înregistraţi pe această grupă de vârstă).

Vârsta taţilor

În ceea ce priveşte vârsta taţilor arădeni, cei mai mulţi se încadrează în categoria de vârstă 25-34 de ani – 1.085 pe grupa 25-29 de ani şi 1.078 pe grupa 30-34 de ani. Doar 63 de nou-născuţi au venit pe lume având taţi adolescenţi – între 15 şi 19 ani. Pe de altă parte, nu mai puţin de 83 de născuţi au venit în familii cu taţi cu vârste între 45 şi 49 de ani.

Situaţia din 2017

În anul care a trecut, natalitatea a fost în scădere faţă de anul 2016. Media lunară a nou născuţilor a fost de 334, iar aşa cum era de aşteptat cei mai mulţi copilaşi au venit pe lume în lunile august – 382 şi septembrie – 406

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  „Viaţa” - spectacol închinat lui Eminescu de nevăzătorii arădeni
  Membrii Trupei de Teatru ANA au recitat poezii eminesciene pe scena Centrului Cultural Judeţean Arad.

  UT Arad

  Cardoso, la primele declarații după ce a semnat cu UTA
  Jucătorul a dezvăluit de ce nu a performat în Coreea de Sud, dar acum vrea să-și arate adevărata valoare. 2

  UT Arad

  Dumitru Cardoso, noul jucător al echipei UTA!
  Chiar în aceste momente, la stadionul „Francisc Neuman” a ajuns Dumitru Cardoso. Jucătorul cu tată român și mamă afro-braziliană a rămas liber de contract după despărțirea de sud-coreenii de la Suwon Samsung Bluewings (19 meciuri și un gol). 6

  Local

  Incendiu la o casă din cartierul Grădiște din cauza coșului de fum
  Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit luni după masa în cartierul Grădiște, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei case. Potrivit ISU Arad “din cauza coșului de evacuare a fumului crăpat și amplasat necorespunzător - în apropierea unei grinzi din lemn - s-a aprins acoperișul pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.

  Local

  Gheorghe Falcă: „Noul pod peste Mureș trece în faza de execuție”
  Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, în mandatul căruia s-a inițiat proiectul privind noul pod peste Mureș din zona Șaguna – Aradul Nou, a transmis într-un comunicat de presă că semnarea contractului de execuție este „o victorie pentru Arad și pentru arădeni”. 12

  Local

  Creşte rata de pozitivare la nivelul Aradului
  Tot în creștere este și numărul copiilor internați la secția Pediatrie Infecțioase II. La secția ATI COVID sunt internate 12 persoane. 18

  ARADON Sport local

  Hațegan, încă un pas spre „mondiale”
  ABU DHABI. În această săptămână, doi cavaleri ai fluierului din țara noastră participă la seminarul arbitrilor UEFA aflați pe lista pentru Campionatul Mondial de fotbal din Qatar. În Emirate au fost invitați 20 de „centrali” și 16 arbitrii VAR, iar printre ei se află și cei mai buni români: Ovidiu Hațegan (41 de ani) și Istvan Kovacs (37 de ani). 1

  Local

  Localurile din Arad - „călcate” de poliție și DSP
  Echipe mixte au întrerupt o zi de naștere și au verificat dacă în localurile din municipiu se respectă măsurile anti-Covid. 5

  ARADON Sport local

  Planuri importante de viitor la secția de atletism a CSU Arad
  CS Universitatea Arad a adunat o grupă de copii cu perspective pentru viitor. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.