aradon.ro Web analyticsAradul – pe ultimul loc la fonduri accesate prin POR

De Sorina Ambruș

Aradul – pe ultimul loc la fonduri accesate prin POR

Bilanț la ADR Vest/Foto: ADR
Datele pe județe au fost prezentate la bilanțul de final de an al Agenției de Dezvoltare Regională Vest
Scris de Sorina Ambruș - Datele pe județe au fost prezentate la bilanțul de final de an al Agenției de Dezvoltare Regională Vest

ADR VEST. Agenția de Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) a organizat o conferință de presă pentru a prezenta bilanțul anului 2021, din punct de vedere al proiectelor și fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2021.

Suma totală contractată în regiune, în actualul exercițiu financiar a ajuns la 1,12 miliarde euro, cu 75% mai mare decât cea prevăzută inițial. Și asta pentru că suma alocată inițial regiunii Vest pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020 a fost suplimentată cu aproape jumătate de miliard.

Defalcat, pe cele patru județe ale regiunii, cel mai bine stă județul Timiș, care a contractat 340 de proiecte în valoare totală de 353 de milioane de euro, urmat de județul Hunedoara, care are 260 de proiecte, în valoare de 326 de milioane euro.

Aradul se situează pe poziția a treia la numărul de proiecte contractate – 161, însă valoarea totală a acestora însumează 219 de milioane de euro, cea mai mică sumă din regiune.

Județul Caraș-Severin a contractat cele mai puține proiecte, 124 la număr, însă valoarea lor totală – 240 milioane de euro – depășește suma fondurilor atrase de județul nostru prin POR.

În plus față de cifrele de mai sus, cele patru județe mai au în evaluare sau în faza de precontractare alte 50 de proiecte, în valoare totală de aproape 55 de milioane euro.

Beneficii pentru 2 milioane de oameni

Programul a generat sau urmează să genereze rezultate de care vor beneficia cele aproape 2 milioane de locuitori ai regiunii: – 115 unități de învățământ construite, reabilitate sau dotate și peste 30.000 de copii și tineri care vor beneficia de condiții de educație la standarde ridicate; – 17 unități de primiri urgențe și tot atâtea ambulatorii reabilitate și dotate, plus 158 de ambulanțe achiziționate; – aproape 400 de kilometri de drumuri reabilitate sau modernizate; – peste 10.000 de apartamente reabilitate termic; – 660.000 metri pătrați de spații verzi create sau modernizate; – sprijin pentru peste 50.000 de persoane care trăiesc în zone urbane marginalizate; – aproape 500 de IMM-uri finanțate și peste 1.700 de locuri de muncă generate.

A fost un an plin de realizări și provocări pentru ADR Vest. Pe lângă implementarea actualului Program Operațional Regional, care crește în importanță și în valorile care sunt decontate lună de lună, finalul de an a adus aprobarea ordonanței care stabilește definitiv descentralizarea Programului Operațional Regional la nivelul regiunilor de dezvoltare. Mai mult decât atât, s-a stabilit că agențiile vor fi implicate într-o mare parte a componentelor pe care PNRR le are în implementare, mai precis componentele pe care agenția le-a și derulat în trecut”, a spus Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Alte 1,1 miliarde

Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în care ADR Vest va fi autoritate de management și care va debuta anul viitor, va aloca regiunii Vest 1,1 miliarde euro. El va urmări șapte priorități:

– o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice; – o regiune cu orașe Smart; – o regiune cu orașe prietenoase cu mediul; – o regiune cu mobilitate urbană sustenabilă; – o regiune accesibilă; – o regiune educată și atractivă; – o regiune pentru cetățeni.

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, Agenției pentru Dezvoltare Regională i se încredințează gestionarea investiției pentru categoriile de investiții din cadrul componentelor: C12 – Sănătate; C13 – Reforme sociale; C 15 – Educație.

Tempou ridicat

La finalul conferinței de presă, Sorin Maxim a mai subliniat că regiunea va trebui să crească tempoul de generare și implementare a proiectelor, pentru că resursele vor crește și ele:

„Cred că a fost un an foarte bun, atât pentru regiunea noastră, cât și pentru celelalte regiuni. Cred că regiunea noastră va trebui să mai crească tempo-ul, pentru că resursele vor crește ca valoare alocată și va trebui să ne îngrijim cu toții, atât noi, la nivelul agenției, dar și beneficiarii să își crească capacitatea de a genera și de a implementa proiecte în bune condiții.”

 

6 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Radu says:

  Cu asa primar si asa prefect ce vrei astia daca ar fi cred de carton am face mai multe in oras dar astia au ajuns pe fotolile astea calde din gresala. Alo domnu primar , alo domnu prefect ce faceti dormiti orasul arata jalnic si multumim primarului pentru frumoasa impodobire a aradului de sarbatori cred ca el nu sta in oras

 2. Moșu says:

  Falcă și Cionca se laudă ca suntem pe primul loc!!! Mai mari mincinoși ca ăștia, n-o văzut pământul….. Adunătura asta de incompetenți și hoți, cred ca dacă mint pe unde apucă, minciuna devine adevăr!!! Bibarț e din alt film, din alea cu Stan și Bran!!! Nu iar mai răbda pamantu’…..

 3. Catalin says:

  Ce surpriza ! Nu ma asteptam.

 4. Mocofan-club says:

  Până și Hunedoara e înaintea Aradului.

 5. surpriza says:

  Pai daca asculti pe un anume Falca,noi,Aradul suntem primii in Lume si al doilea in Europa…Oare ce fumeaza politrucii astia ?

 6. Alex says:

  Agenția se numește de dezvoltare regională, nu județeană, prin urmare scopul este să dezvolte regiunea, nu doar un județ. Programul este și el REGIO, nu JUDE.

  A pune problema că suntem pe ultimul loc în 2021, poate pierde din vedere că în trecut am primit mult mai mult, având proiecte făcute din vreme, iar cei de acum, cu sume mai mari, au fost mai lenți sau au avut probleme mai serioase decât am avut noi.

  ADR Vest reprezintă toate cele 4 județe, de altfel județele prin CJ-uri și reședințele de județ sunt „șeful lor.” Competiția este bună, dar pentu a crește Aradul are nevoie de vecini. Pentru ca noi să creștem, trebuie să crească și vecinul.

  Nu mă deranjează că acum au alții ceva mai mult decât noi. Ca cetățean vreau ca cei care fac aceste proiecte europene să investească banii în lucruri utile și de investiții, nu doar să cheltuie banii să zică că sunt pe primul loc. În rest mă bucur că sunt în graniță cu ungurii, cu Timișul și Hunedoara. Ghinion era să fiu pe la Fierbiniți, să țin cu Unirea Urziceni sau cu Avântul Alexandria.

  Arad rulz, suntem mai tari ca Timișoara! 🙂

 7. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.