aradon.ro Web analytics

Aradul, sub ameninţarea inundaţiilor

De Alin Gherasim

Aradul, sub ameninţarea inundaţiilor

Harta codurilor de inundaţii Foto: INHGA
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis coduri galbene şi portocalii de inundaţii pentru râuri din judeţul Arad.
Scris de Alin Gherasim - Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis coduri galbene şi portocalii de inundaţii pentru râuri din judeţul Arad.

Precipitaţiile din ultimele zile, coroborate cu atenţionările meteorologilor, care au emis coduri galben şi portocaliu de precipitaţii, au adus cu ele coduri emise şi de către hidrologi. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, la rândul său, cod galben şi portocaliu de inundaţii pentru râuri din întreaga ţară. În ceea ce priveşte codul portocaliu, sunt vizate râurile din jumătatea de vest a ţării, inclusiv râuri care trec prin judeţul Arad. Codul galben va fi valabil în perioada 16 iunie, ora 12:00 – 17 iunie, ora 20:00. În ceea ce priveşte judeţul Arad, acesta se aplică râurilor Crişul Negru, Crişul Alb şi Mureş. Crişurile sunt sub cod galben pe întreaga lor lungime, în timp ce pe Mureş situaţia nu este atât de periculoasă.

Şi cod portocaliu

Însă hidrologii continuă cu veştile proaste. În intervalul 16 iunie, ora 12:00 – 17 iunie, ora 14:00, unele dintre râurile aflate sub cod galben sunt vizate de un cod portocaliu de inundaţii. În ceea ce priveşte judeţul Arad, sub cod portocaliu se află Crişul Negru, în zona comunei Zerind, chiar înainte de ieşirea din ţară spre Ungaria, şi Crişul Alb, în zona comunei Gurahonţ, dar şi Mureşul, în aval de confluenţa Târnavelor.

Ce înseamnă codurile

Reprezentanţii INHGA ne explică şi ce înseamnă cele două coduri care vizează râurile din judeţul nostru. În ceea ce priveşte codul galben, acesta se referă la risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilenţă sporită în cazul desfăşurării unor activităţi expuse la inundaţii. Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale. Dacă vorbim despre codul portocaliu, acesta se referă la risc de viituri majore, generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social-economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  1 din 4 vârstinici din România sunt afectați de singurătate
  1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate şi peste 50% se simt singuri deseori. 3 din 10 vârstnici nu au cu cine socializa sau pe cine să se poată baza în situaţii de necesitate. 28% nu interacţionează cu mai mult de 4 persoane într-o lună întreagă. 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică şi mentală, iar singurătatea le accentuează acestora problemele medicale. În luna decembrie, Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor lansează o campanie menită să atragă atenţia asupra izolării sociale şi a singurătăţii persoanelor vârstnice.

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 2

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 2

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 2

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.