aradon.ro Web analytics


Aşteaptă investiţiile promise la Castelul Salbek

Aşteaptă investiţiile promise la Castelul Salbek

Reactualizat la:
Promisiunile erau mari, în urmă cu doi ani, la Petriş, unde o companie engleză a cumpărat castelul local, care seamănă cu celebra Casă Albă din Washington.
Scris de M.B. - Promisiunile erau mari, în urmă cu doi ani, la Petriş, unde o companie engleză a cumpărat castelul local, care seamănă cu celebra Casă Albă din Washington.

PETRIŞ. Locuitorii comunei Petriş își fac speranțe mari privind transformarea zonei într-o atracție turistică internațională. Promisiuni au primit de la noii proprietari ai Castelul nobiliar Salbek. În urmă cu mai bine de doi ani, frumoasa construcţie a fost achiziționată de o companie londoneză, pentru o sumă de aproape 700.000 de euro. Se promitea că vor începe lucrări de reabilitare, iar castelul va fi transformat în hotel și sediu pentru Fundaţia Botnar, care a primit în administrare imobilul. De atunci şi până acum, la faţa locului nu s-a schimbat nimic.

Primarul comunei Petriş, Irina Onescu, ne-a declarat că i-a contactat, recent, pe reprezentanţii proprietarilor castelului, pentru a se informa cu privire la intenţiile pe care le au şi pentru a le cere să se ocupe de estetica parcului, obiectivul fiind chiar în centrul localităţii. În martie 2017, proprietarii promiteau că vor începe imediat aceste lucrări urgente, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Ne dorim cel puţin restaurarea parcului şi refacerea gardului, pentru că obiectivul se află în centrul comunei noastre. Am contactat inclusiv Ministerul Culturii, fiind vorba de un monument istoric, pentru a mă informa dacă există demersuri începute pentru reabilitarea castelului şi să îi rog să urgenteze eventualele proceduri. Deocamdată, de la minister nu am primit un răspuns, dar proprietarii imobilului mi-au transmis că înţeleg şi apreciază interesul comunei noastre, oferind din nou asigurări că vor lua măsuri”, ne-a declarat Irina Onescu.
Deocamdată, doar intenţii

Chiar dacă oficial nu există informaţii concrete despre intenţiile englezilor, se pare că aceştia încearcă să obţină fonduri europene pentru realizarea investiţiilor promise, iar din această cauză ar mai putea dura destul de mult până când şantierul va fi deschis.

În urmă cu doi ani, reprezentanții proprietarilor au venit la Petriş cu arhitecți și specialiști în restaurări, unii care au lucrat şi la restaurarea unor imobile din satul Viscri, unde prinţul Charles vine în vacanţe. Intenţiile ar fi ca obiectivul să devină atracție turistică internațională, mai ales că arhitectura castelului a fost comparată cu cea a reședinței președintelui SUA, Casa Albă. Proprietarii ar vrea să transforme imobilul într-un hotel de lux, iar anumite încăperi ar urma să fie folosite ca sediu de fundaţie. Anexele ar urma să fie amenajate pentru activități culturale, cum ar fi ateliere de artizanat și meșteșuguri, ce vor putea fi vizitate de turişti.

Castelul, monument istoric

Lucrările la castel, începute în 1800, au fost finalizate după 1811, atunci când a fost supraetajat de către Von Matei Salbek. Reședința nobiliară a rămas în proprietatea familiei Salbek până la instaurarea comunismului, ulterior fiind confiscată de stat. A fost amenajată pentru o școală specială, iar apoi a fost folosită drept azil pentru bolnavi psihic.

Foștii proprietarii au revendicat imobilul și l-au câștigat în 2009, de când a rămas nefolosit.

Castelul, clasat monument istoric de valoare naţională şi universală, are 24 de camere şi mai multe construcţii anexe. Suprafaţa terenului este de 16,73 hectare (cea mai mare parte fiind parc), iar cea construită de 983 metri pătraţi, cu o amprentă la sol de 450 metri pătrați. Construcţia este din cărămidă arsă, cu planşee drepte având pardoseli din parchet în formă romboidală, duşumele de scândură şi ciment. Parcul din jurul castelului are numeroşi arbori, printre care şi câţiva stejari seculari.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  COVID creşte interesul arădenilor pentru vaccinul gripal
  În contextul pandemiei de coronavirus, oamenii sunt mai dornici decât în alţi ani să se vaccineze.

  Local

  Anchete pe vizele de flotant emise în judeţ
  Prefectura şi Consiliul Judeţean Arad verifică unele sesizări conform cărora au fost acordate vize de flotant fără respectarea legislaţiei în Felnac, Moneasa sau Păuliş.

  UT Arad

  Călin Popescu a semnat pe trei ani cu UTA!
  După cum bine se știe, UTA este, în continuare, în căutare de jucători. În special de tinere talente, deși politica clubului era alta, până nu demult, în sensul că erau promovați cei din propria pepinieră, însă sosirea lui Laszlo Balint la echipă a schimbat puțin lucrurile.

  Advertorial

  Iustin Cionca: „Încep lucrări la rețeaua de gaz, de apă și canalizare, în tot județul!” (P)
  Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și candidat din partea Partidului Național Liberal pentru un nou mandat, la alegerile din data de 27 septembrie, explică marile investiții în rețeaua de gaz, de apă și canal, care se derulează începând cu anul viitor, în județul Arad!

  Advertorial

  Marin Lupaș, candidatul cu cea mai multă experiență în administrația locală (P)
  În afara primarului-interimar, Marin Lupaș (PRO România) este singurul candidat la Primăria Municipiului Arad cu experiență în administrația locală. Ceilalți sunt fie parlamentari (PSD, USR), fie directori de deconcentrate actuali (UDMR) sau foști (Partidul Republican) sau în cel mai bun caz pastor (PMP).

  Local

  Absolvenții de nota 10, premiați financiar de Ministerul Educației
  Joi seara, după ora 20, Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat că i-a răsplătit financiar pe absolvenții arădeni care au avut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. 3

  Local

  Raze de toamnă în „Pădurice”
  E plin Parcul Pădurice imediat după ora 14, când elevii care ies de la şcoală simt nevoia să se odihnească preţ de câteva minute sau zeci de minute, înainte de a se îndrepta spra casă. 5

  Local

  Sancțiuni pentru străzile sparte ale Aradului
  Săpăturile efectuate în ultima vreme, atât în centrul Aradului, cât și în cartiere, au lăsat în urmă trotuare sparte și carosabil nerefăcut. 4

  UT Arad

  Ce-și dorește Balint pentru UTA?
  ARAD. UTA nu se află, acum, într-un moment prea bun, dar caracterele puternice ies la suprafaţă tocmai când e greu. Laszlo Balint are de gestionat o situaţie destul de complicată, după înfrângerea cu „Poli” Iaşi, mai ales că la orizont se vede deja meciul cu Dinamo.  3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.