aradon.ro Web analytics
Atac la Gheorghe Domșa

De Sorina Ambruș

Atac la Gheorghe Domșa

În urma medierii eșuate, medicii protestatari de la Spitalul Județean răspund cu un atac la o țintă clară: Gheorghe Domșa.
Scris de Sorina Ambruș - În urma medierii eșuate, medicii protestatari de la Spitalul Județean răspund cu un atac la o țintă clară: Gheorghe Domșa.
ARAD. Criza din sistemul sanitar arădean continuă, deocamdată sub forma unei noi scrisori deschise, transmisă de către medicii protestatari în replică la declarațiile autorităților ca urmare a medierii eșuate, de săptămâna trecută.
Reamintim că, în data de 18 mai, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a invitat părțile implicate la o mediere, care însă nu a mai avut loc, întrucât prezența președintelui Casei de Asigurări de Sănătate, Gheorghe Domșa, i-a determinat pe medici să părăsească întrunirea. Deși am solicitat părerile tuturor în urma întâlnirii cu pricina, din partea sindicatului Camera Județeană a Medicilor Arad, semnatar al memoriului inițial depus de medici, nu am primit decât un refuz. Săptămâna aceasta, poziția medicilor legată de întâlnirea de atunci a apărut într-o nouă scrisoare deschisă.
Regretă lipsa de dialog

Intitulată „Opriți politica bâtei și a pumnului în gură! Suntem intelectuali, nu vagabonzi”, scrisoarea face o trecere în revistă a modului în care s-a desfășurat ședința de săptămâna trecută, insistând asupra prezenței în sală a lui Gheorghe Domșa:

„Președintele Casei de Asigurări, în calitate de om care ne dă banii (după cum el singur ne-a spus), invită înăuntrul sălii de ședințe pe toți medicii prezenți – încercând să își creeze auditoriul necesar pentru umilirea în public a persoanelor considerate prea vocale. Reprezentanții medicilor solicită ca întâlnirea să respecte cadrul inițial emis în invitație și anume că la discuții participă doar conducerea SCJUArad și președintele Consiliului Județean care, de altfel, a efectuat această invitație. Președintele Casei de Asigurări refuză să părăsească încăperea încercând să invoce punctul 2 al solicitărilor din memoriul protestatarilor – care de altfel nu îi era adresat – respectiv situația financiară a spitalului, pentru care nu prea înțelegem de ce se consideră responsabil – poate achiziționarea de măști și materiale de protecție care erau în atribuțiile lui. Începe singura “acțiune de management” cunoscută în ultimii ani în domeniul medical, la nivelul județului Arad, aceea de intimidare și șantaj a unui coleg medic de către dl Domșa. Liderul Camerei Județene a Medicilor Arad, împreună cu toți medicii prezenți, nemaisuportând atitudinea nepoliticoasă și agresiv-ostilă la adresa colegului lor, au părăsit sala de ședințe, dar nu și ideea de dialog constructiv – pe buzele multor medici existând cuvântul „Păcat…”

Cer demiterea actualei echipe manageriale

În continuare, scrisoarea este un atac la adresa președintelui Casei de Asigurări de Sănătate, pe care medicii prezenți la întâlnire îl consideră responsabil de toate relele sistemului sanitar arădean, dar și la adresa conduceri a Spitalului Județean, căreia îi cer în continuare demisia.

„A condus “magistral” SCJU Arad pe perioada pandemiei, reușind să nu semneze nici un act, ci doar să își folosească marionetele din conducerea spitalului. Corpul medical e scos mereu țap ispășitor pentru deficiențele grave structurale și funcționale, care sunt, în realitate, consecința incompetenței manageriale, strigătoare la cer, a unor indivizi fără competență, fără experiență, fără dorința și putința de a scoate spitalul din mizerie și a-i asigura dezvoltarea. Medicii sunt în permanență blamați, jigniți, umiliți, arătați cu degetul și culpabilizați pentru a ascunde sursa reală a problemelor: dezastrul managerial perpetuat de oameni incompetenți, fără realizări profesionale, care apoi sunt asmuțiți împotriva medicilor. Pentru a putea dezamorsa starea conflictuală care a dus la protestul spontan și pentru ca activitatea medicală să revină la normal în interesul pacienților, solicităm anularea deciziei din 28.04.2021 și demiterea actualei echipe manageriale care de un an de zile a arătat doar dispreț și ostilitate la adresa corpului medical, fără a rezolva niciuna din problemele spitalului. Într-o veche tradiție se acumulează doar datorii (probabil rezultat al “unui management eficient și riguros”) pentru care, apoi, să se solicite salvarea Consiliului Județean”.

Citește mai jos scrisoarea integrală semnată de către medicii participanți la întâlnirea din 18.05:

Opriti politica batei si a pumnului in gura! Suntem intelectuali, nu vagabonzi

Cu regret, anunțăm că dialogul între corpul medical al SCJU Arad și Conducerea SCJU Arad, inițiat și mediat de către Președintele Consiliului Județean Arad, în data de 18.05.2021, a eșuat. În cele ce urmează ne considerăm datori să prezentăm derularea evenimentelor, având în vedere faptul că și ulterior datei de 18.05.2021 s-a continuat defăimarea publică a corpului medical de către conducătorii noștri „iubiti”.

La intalnirea din data de 18.05.2021, cinci persoane din partea reprezentantilor medicilor au fost invitate la un dialog, mediat de catre Presedintele Consiliului Judetean – in calitate de ordonator de credite -, cu conducerea SCJUArad.

1.La intalnire au fost prezente in sala de sedinte 5 persoane desemnate din randul medicilor si liderul de sindicat – restul colegilor medici, ramanand afara, doar pentru a-si prezenta adeziunea, respectand conditiile impuse pentru realizarea dialogului.

  1. Conducerea Spitalului vine insotita de Conducerea Consiliului Judetean, Conducerea DSP si Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, purtatori de cuvant, etc – peste 10 persoane incercand sa ne copleseasca numeric.

 1. Presedintele Casei de Asigurari, in calitate de om care ne da banii (dupa cum el singur ne-a spus), invita inauntrul salii de sedinte pe toti medicii prezenti – incercand sa isi creeze auditoriul necesar pentru umilirea in public a persoanelor considerate prea vocale.

 1. Sedinta este deschisa de Presedintele Consiliului Judetean in calitate de Mediator, care ne informeazaca aceasta poate dura 2 ore.

5.Reprezentatii medicilor solicita ca intalnirea sa respecte cadrul initial emis in invitatie si anume ca la discutii participa doar conducerea SCJUArad, si presedintele Consiliului Judetean care, de altfel, a efectuat aceasta invitatie.

 1. Presedintele Casei de Asigurari refuza sa paraseasca incaperea incercand sa invoce punctul 2 al solicitarilor din memoriul protestatarilor – care de altfel nu ii

era adresat – respectiv situatia financiara a spitalului, pentru care nu prea intelegem de ce se considera responsabil – poate achizitionarea de masti si materiale de protectie care erau in atributiile lui.

 1. I se citesc drepturile si obligatiile conform fisei postului, invocat- semnate de catre Prefectul Judetului Arad.

 1. Incepe singura “actiune de management” cunoscuta in ultimii ani in domeniul medical, la nivelul judetului Arad, aceea de intimidare si santaj a unui coleg medic de catre dl Domsa.

 1. Liderul Camerei Judetene a Medicilor Arad, impreuna cu toti medicii prezenti, nemaisuportand atitudinea nepoliticoasa si agresiv-ostilala adresa colegului lor, au parasit sala de sedinte, dar nu si ideeea de dialog constructiv – pe buzele multor medici existand cuvantul „Pacat…”

Ne-am saturat sa fim tot timpul sfidati, amenintati si santajati de personaje care de ani de zile si-au manifestat ostilitatea si agresivitatea la adresa medicilor, care se autoproclama:

 • conducatorii nostri (desi nu au nicio calitate sau drept legal, sa afirme asta),

 • tatucii nostri, care afirma ca ne dau bani pentru garzi si tot ceea ce considera ei ca avem nevoie (institutia avand rolul de a plati serviciile medicale prestate, nu ei ca si persoane fizice),

 • reprezentantii contribuabililor (pentru a caror reprezentare considera ca si merita sa isi acorde spor de conditii vatamatoare in cuantum de 15%– vezi adresa 14360/30.09.2020 aCJAS Arad).

Acesti conducatori incompetenti, ce folosesc practici anacrone, comuniste, unde instrumentul santajului a functionat(si care nu inteleg cum de aceasta data nu mai functioneaza), dorind sa participe la un dialog al surzilor, amenintand, si culmea, invocand fara nici o retinere, greseli de management, efectuate chiar de ei, in cursul anului precedent, prin sfidarea opiniei medicilor, sustin ca raspunsul la sfidarea in forma continuata, nu ar trebui sa se concretizeze intr-un protest spontan, ci … il considera un afront personal.

Anul acesta, la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea posturilor vacante de directori generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate, acest personaj sinistru, satrapul sistemului medical aradean, nu s-a prezentat la concurs, varianta oficiala fiind ca astepta numirea ca si vicepresedinte CNAS. Corect, normal si frumos ar fi fost sa se prezinte la acest concurs, sa-si demonstreze competenta profesionala, atat noua, cat mai ales, conducerii actuale a CNAS, si apoi sa fie numit vicepresedinte. Dar, dupa ce s-a inscris la concurs, nu s-a mai prezentat, probabil s-a temut sa nu mai prinda o alta zi proasta… ca cea din primavara lui 2016, cand a obtinut nota 2,03…. probabil ca atunci i s-au terminat foile…

A condus “magistral” SCJU Arad pe perioada pandemiei, reușind să nu semneze nici un act, ci doar să își folosească marionetele din conducerea spitalului.

Corpul medical e scos mereu tap ispasitor pentru deficientele grave structurale si functionale, care sunt, in realitate, consecinta incompetentei manageriale, strigatoare la cer, a unor indivizi fara competenta, fara experienta, fara dorinta si putinta de a scoate spitalul din mizerie si a-i asigura dezvoltarea. Medicii sunt in permanenta blamati, jigniti, umiliti, aratati cu degetul si culpabilizati pentru a ascunde sursa reala a problemelor: dezastrul managerial perpetuat de oameni incompetenti, fara realizari profesionale, care apoi sunt asmutiti impotriva medicilor.

Pentru a putea dezamorsa starea conflictuala care a dus la protestul spontan, si pentru ca activitatea medicala sa revina la normal in interesul pacientilor solicitam anularea deciziei din 28.04.2021 si demiterea actualei echipe manageriale care de un an de zile a aratat doar dispret si ostilitate la adresa corpului medical, fara a rezolva niciuna din problemele spitalului. Intr-o veche traditie se acumuleaza doar datorii (probabil rezultat al “unui management eficient si riguros”) pentru care, apoi, sa se solicite salvarea Consiliului Judetean.

P.S. Actul medical de calitate se oferă in special în spitalele de stat, nu doar în cele private, dar condițiile în care acesta se desfasoara depinde in mare masura de pregatirea echipei manageriale.

Medicii prezenti la intalnirea din data de 18.05.2021

16 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. ionescu says:

  BINE CA L-AU FACUR CETATEAN DE ONOARE,MAI BINE NICI CA SE POATE.

 2. Român says:

  In sfârșit se trezesc și medicii. Dați de pământ cu maroinetele PNL. Dați zdravăn sa simtă bine că nu sunt stăpâni
  Felicitări

 3. ascult says:

  probabil directorul casei de sanatate are niste calitati manageriale care l-au sustinut pe scun de <> zeci de ani,o fi bun…..Doar in timpurile straveci au fost alesi pe viata,mai stii …..probabil trece dintr-o barca n alta,cum vine valul ,sa nu se rastoarene,Unii care supravetuiau ani multi ,se zicea ca ling clante….urit.! Eu nu zic asta,am citit undeva…nu mai tin minte…

 4. Argus says:

  Provenind din mediul sindical al anilor 90 a impus politica de forță și către o parte și către cealaltă. Așa s-a făcut de neânlocuit . Acum ca să scape de el i-au găsit un post de vice la București pentru a elibera un post râvnit de mulți.

 5. Unu says:

  Purtătorii de halat ar trebui să respecte programul de muncă la Spital. Să fie acolo atunci când pacientii au nevoie. La ,,privat” nu cred că și-ar permite să plece de la serviciu în timpul programului. Nu se aplica Codul Muncii la Spital ?

 6. mike says:

  deci domsa ne da.banii acest grof cu marinimia lui din banii tuturor si ai lui da bani la sanatate…sa vina psd ca pnl e mai rau ca psd debo mie de ori!

 7. Charlie says:

  Lexus-ul e luat din salariul de bugetar?

  • Someru says:

   Nu este din salariul de bugetar. Nu poti tine un om de valoarea lui in mercedes… Aaa, valoare pentru partid, ca pentru cetateni ar trebui tinut in streang…

 8. Noi suntem telectuali says:

  Ce vor astia e libertatea la spaga,prezenta la privat și pontaj la stat,răspundere ioc,salarii cât mai mari indiferent cât sunt de prosti etc și alte revendicări toate spre “binele”pacientului.

 9. Pacala says:

  Dr Domsa este doar un pion pe care conducerea PDL Arad il foloseste in subjugarea sistemului medical aradean, asa cum au fost si managerii anteriori si sefii de sectie numiti dupa “marea unire” a spitalelor aradene, care este o realizare PDL-ista… si pe care administratia Falca-Iotcu trebuie sa si-o asume. Si daca CJArad continua politica de amenintare asupra corpului medical trebuie sa isi asume si rezultatul votului la viitoarele alegeri, pt ca starea sistemului sanitar aradean nu poate fi imputata corpului medical, ea este rezultatul administrarii locale facuta prin intermediul unor oameni fideli de tipul dr Domsa si alti actuali si fosti decidenti in SCJU Arad.

 10. Relu says:

  am auzit ca si tatal lui a fost un bun manager…

 11. BALABUSTA says:

  Bravo domnilor medici din Arad! Sunteti primii care va ridicati impotriva ciumei galbene-albastre si alb/verzi de la putere! Felicitari, succes si…..NU CEDATI!

 12. România

  Un bărbat de 32 de ani din Șuncuiuș s-a sinucis. Cu o zi înainte a postat un mesaj alarmant pe Facebook
  Un bihorean de 32 de ani a decis să-și pună capăt zilelor în cursul zilei de duminică, 23 ianuarie.

  România

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile.

  Local

  Patru tineri din Chișineu-Criș s-au urcat la volan, sub influența substanțelor psihoactive
  Alți cinci șoferi băuți au fost depistați de polițiști, în trafic, cu ocazia acțiunilor de verificare, de la sfârșitul săptămânii trecute. 1

  România

  Şocant: Euro a depășit 5 lei la vânzare!
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei. 6

  România

  Covid național: Crește numărul persoanelor internate la ATI
  În ultimele 24 de ore, au fost confirmate peste 12.000 de cazuri noi. Numărul pacienților internați la ATI a crescut, în același interval, cu 30. 4

  Local

  16 comune și un oraș intră de mâine în scenariul roșu
  CJSU a constatat, în ședința de luni, 24 ianuarie, depășirea incidenței cazurilor de Covid-19 în 22 de localități. 5

  Local

  Covid Arad: 294 de cazuri noi și un deces. Peste 3000 de persoane pozitive se află în izolare la domiciliu
  Gradul de infectare cu Covid-19 în municipiul Arad se apropie de 9 cazuri la mia de locuitori. 14

  ARADON Sport local

  Laura Vaida, noul pivot de la FCC Baschet UAV Arad
  Noua jucătoare a Aradului se încadrează la regula U23, astfel că Araujo va avea mai multe opțiuni.

  Mapamond

  Sinead O’Connor a fost internată în spital la câteva zile după moartea fiului ei. „Fiul meu a murit doar din cauza mea. Nu mai merit să trăiesc"
  După ce fiul său, de doar 17 ani, s-a sinucis la începutul anului, cântăreaţa a fost dusă de poliţişti la spital, iar vedeta a fost auzită în timp ce se auto-învinovăţea: „Viaţa mea a fost un dezastru din ziua în care m-am născut. Dumnezeu m-a greşit".

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.