aradon.ro Web analytics

Atribute de top pe timp de pandemie. Interviu cu Liliana Bran, directorul Școlii Postliceale Sanitare Arad

Atribute de top pe timp de pandemie. Interviu cu Liliana Bran, directorul Școlii Postliceale Sanitare Arad

Reactualizat la:
O discuție cu Liliana Bran, despre cum Școala Postliceală Sanitară a marcat o sute de ani de existență în plină pandemie, despre elevii- eroi ai școlii, care au fost prezenți o lună în vămile arădene, despre atributele cele mai importante ale acestei perioade și despre performanța alături de Con Brio.
O discuție cu Liliana Bran, despre cum Școala Postliceală Sanitară a marcat o sute de ani de existență în plină pandemie, despre elevii- eroi ai școlii, care au fost prezenți o lună în vămile arădene, despre atributele cele mai importante ale acestei perioade și despre performanța alături de Con Brio.
O sută de ani sărbătoriți pe timp de pandemie. O situația aparte, bizară Cum ați trecut peste? Dar înainte de toate, pentru cititorii noștri, vă invit să vă prezentaţi şi apoi să detaliați activitățile instituției pe care o reprezentaţi.
Sunt medic, absolventă a Facultăţii de Medicină „Victor Babeş”din Timişoara, promoția 1990. Din 1992 sunt medic-profesor la Şcoala Postliceală Sanitară Arad, pe care din 2002 o şi coordonez. De asemenea, sunt şi conferenţiar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”din Arad.
În ceea ce priveşte Şcoala Postliceală Sanitară Arad, căci despre ea vorbim, anul acesta împlinim 100 de ani de existenţă. Activitatea instituţiei a început în 1920 ca Şcoală de Moaşe, apoi ca Şcoală Tehnică Sanitară, iar din 1990 ca Şcoală Postliceală Sanitară. Suntem o instituţie care formează asistenţi medicali, o profesie nobilă, a cărei performanţă necesită găsirea unui echilibru autentic între competenţele profesionale şi cele umane. Cei 100 de ani a trebuit însă să-i sărbătorim în plină pandemie cu muncă, multă muncă diferită de mai tot ce făceam până acum.
Pandemia, a generat o perioadă dificilă. Ce a însemnat această provocare pentru dumneavoastră?
Da, aşa este. Într-adevăr, a fost şi este o perioadă cu multe, diverse, nemaiîntâlnite provocări. Pe plan personal, adaptarea la noile cerinţe, grija mai mare pentru aspecte care până ieri erau pe „pilot automat”, dar şi timp pentru lucruri dorite pe care le tot amânam. Pe plan profesional, trecerea la învăţarea în mediu virtual, mutarea activităţii instituţiei în noi sedii, casele noastre, găsirea unor modalităţi noi de comunicare, păstrarea coeziunii, a interconectivităţii noastre cu elevii, profesorii şi colegii din alte departamente. Credem că multele provocări au necesitat soluţii care, pe lângă legalitate, pragmatism şi asumare, au impus cu siguranţă şi alte cel puţin trei atribute „de top” pentru această perioadă: să asigure sănătatea noastră şi a celor din jurul nostru, să fie flexibile şi să asigure adaptarea noastră cât mai bună.
Care a fost cea mai mare provocare?
Cred că a fost decizia de a avea elevi voluntari în punctele de control de la trecerea frontierei Nădlac 1, Nădlac 2 şi Vărşand. Am primit solicitarea din partea Direcţiei de Sănătate Publică Arad, imediat după prima ordonanţă de urgenţă. Elevii voluntari, în jur de 50, elevi din anii 2 şi 3 de studiu, coordonaţi de colegii mei profesor Dănuţ Brie şi profesor Adrian Păiuş, au participat timp de aproximativ o lună, neîntrerupt, la activităţi de triaj epidemiologic în vămi. A fost o perioadă cu mare încărcare emoţională generată de condiţiile total nemaiîntâlnite. Am fost şi suntem plini de recunoştinţă faţă de activitatea voluntarilor, pe care îi considerăm micii noştri eroi! Un exemplu de implicare, sacrificiu şi profesionalism din partea unor tineri!
Sunteţi și membru al Asociaţiei Con Brio, susţinător al Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno-Chineze…
Da, ideea Con Brio a apărut pentru mine în urmă cu 5 ani, când împreună cu cele cinci colege fondatoare am hotărât să susţinem performanţa pe diferite paliere şi anume: al educaţiei, sănătăţii, managementului, juridic, psihosocial, cultural. A fost oportunitatea de a găsi oameni frumoşi, cu valori asumate şi dornici de bine. A fi performant, nu consider că ar fi o excepţie, ci un mod de existenţă, un mod a te raporta la ceilalţi cu dăruire. Mai ales în astfel de vremuri.
3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Angela C says:

  oAMENI FRUMOSI !!!!!! FÂS !!!!

 2. nexam says:

  Doamna este o draguta , o profesionista si acest lucru se cunoaste in mediul in care isi desfasoara activitatea 🙂 Daca ar fi toti oamenii ca aceasta Doamna, am trai intr-o lume perfecta, din pacate… se gasesc mai rar.

 3. Paulina says:

  Daca doamna doctor a absolvit facultatea de medicina in 1990 iar din 1992 munceste la Scoala Postliceala Sanitara Arad ma intreb de ce nu a profesat in meseria pe care a invatat-o ??? In 1992 si-a dat seama ca nu-i place profesia de medic ??? Sau este mult mai usor sa prestezi ca si dascal intr-un sistem de invatamant care se afunda tot mai mult in noroi indiferent ca-i scoala postliceala sanitara sau facultate ??? O cunosc pe aceasta doamna destul de bine. Vad ca pozeaza ca o buna samariteana . Nu aminteste deloc despre concursurile anuale de la scoala pe care o conduce unde sunt locuri bugetate si locuri cu plata. Cine stie la ce usa sa bata poate ajunge pe un loc bugetat contra unei sume de 2-300 de euro ( aici fiind incluse si raspunsurile la testul pentru accedere la locurile bugetate ). Si asa ne trezim cum tineri absolventi de liceu cu diploma de bacalureat sunt pusi in situatii penibile de catre soferii de la ambulanta, brancardierii din spital, autopsierii de la serviciul de medicina legala, infirmiere din spitale, femei de serviciu din policlinici si spitale ( marea lor majoritate semianalfabeti ) care brusc s-au trezit mari asistenti medicali. Au trecut prin scoala postliceala ca ” gasca prin apa” ( bineteles examenele au trebuit sa fie platite ca doar nu face nimeni nimic moca , trebuiesc si maistri instructori sau asistenti medicali instructori sa ia si ei ceva cascaval. A fost recent un caz la Bucuresti cand o astfel de “asistenta medicala” a injectat unui bolnav un anestezic foarte puternic intravenos !!!Norocul ei a fost ca era intr-un spital mare si medicii au intervenit prompt. Despre ce-i care-si platesc scoala ” pentru a deveni putin mai domni ” dar ei neavand nimic in comun cu ideea de ceea ce inseamna asistenta medicala ( compasiune, empatie, devotament , daruire trup si suflet meseriei ) majoritatea ” se dueleaza ” pentru un post in policlinica unde prestezi mai mult o munca de birocrat decat de cadru medical. Daca doamna doctor este asa interesata de cresterea nivelului de pregatire a viitoarelor cadre medicale de ce nu a cerut Ministerul Educatie si Invatamantul , celui al Sanatatii sau chiar ParlamentuluI Romaniei sa fie introdusa o prevedere legala prin care DOAR ABSOLVENTII DE LICEU CU DIPLOMA DE BACAUREAT sa poata urma cursurile unei scoli postliceale sanitare ??? Raspunsul este foarte simplu : mai putini elevi , spaga mica, multi elevi spaga la greu !!! La buna vedere !!!

 4. Local

  Trafic restricționat pe autostrada A1 Deva-Nădlac
  Traficul pe autostrada A1 Deva-Nădlac va fi restricționat, joi, 28 mai, până la ora 19:00.

  Advertorial

  Suntem in plina pandemie cu COVID-19. Este cunoscut faptul ca majoritatea celor care au pierdut lupta cu coronavirus au avut ca principala comorbiditate obezitatea
  ADVERTORIAL. Obezitatea reprezinta o afectiune medicala in care excesul de grasime din organism determina afectarea starii de sanatate.

  România

  Al doilea val de relaxare în România, de la 1 iunie
  Preşedintele Klaus Iohannis va avea joi, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovc Orban. 2

  România

  Creşele şi grădiniţele s-ar putea redeschide pe 15 iunie
  Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii lucrează la un pachet de măsuri care vor fi luate pentru redeschiderea creşelor şi grădiniţelor. Astfel, cei de la INSP au făcut câteva recomandări.

  Local

  Controale în construcții și la plasatorii forței de muncă
  ITM a desfășurat acțiuni de informare și control, având ca obiect companii din sectorul construcțiilor și din domeniul plasării forței de muncă în străinătate. 2

  Local

  Căsătorii în pandemie? Doar 52 de cupluri și-au unit destinele
  Starea de urgență s-a resimțit și în formarea de noi familii, cu acte în regulă. Doar puțin peste 50 de căsătorii au fost oficiate timp de două luni.

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020? 1

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările. 1

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.