aradon.ro Web analyticsBătrâni "maltrataţi" la căminul din Căprioara

De M.B.
Reactualizat la:

Bătrâni "maltrataţi" la căminul din Căprioara

Reactualizat la:
Acuzaţiile sunt lansate de către senatorul Eusebiu Pistru, în urma unor informaţii furnizate de angajaţi, iar un control al Direcţiei de Sănătate Publică s-a finalizat cu o amendă de 25.000 lei.
Scris de M.B. - Acuzaţiile sunt lansate de către senatorul Eusebiu Pistru, în urma unor informaţii furnizate de angajaţi, iar un control al Direcţiei de Sănătate Publică s-a finalizat cu o amendă de 25.000 lei.

Un scandal imens zguduie comunitatea din Săvârşin. Bătrâni care ar trebui să fie îngrijiţi într-un cămin construit de primărie cu fonduri europene, dar administrat de o fundaţie, ar fi de fapt neglijaţi şi chiar înfometaţi. Dezvăluirile au fost făcute de angajaţi ai Căminului de bătrâni din satul Căprioara, care aparţine de comuna Săvârşin, iar senatorul Eusebiu Pistru a tras un semnal de alarmă, publicând un video cu mărturisiri. Imediat, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad s-a autosesizat şi a descins la faţa locului. Se pare că inspectorii erau aşteptaţi de conducere, căminul fiind în plin proces de igienizare, însă chiar şi aşa s-au depistat o serie de nereguli.

Prezentare ademenitoare

“În căminul nostru bătrânii vor regăsi confort, linişte şi o atmosferă prietenoasă. Astfel, ei nu se vor simţi singuri, ci vor fi înconjuraţi de persoane asemenea lor cu care pot discuta sau împărtăşi activităţi plăcute. Aici încurajăm seniorii să-şi petreacă împreună timpul prin jocuri de societate, plimbări, vizionarea emisiunilor preferate şi alte activităţi recreative, realizând terapia ocupaţională atât de necesară vârstei a treia”, este modul în care se prezintă căminul din Căprioara, pe pagina de internet.

Departe de acuzaţiile lansate în spaţiul public de către senatorul Eusebiu Pistru, care merge până acolo încât consideră că bătrânii sunt “maltrataţi”.

Acuzaţii

“Nu credeam că în anul 2021 voi vedea asemenea imagini dezolante, şi cred că e puţin spus, într-un cămin de bătrâni din judeţul Arad. Se pare că noi nu avem cămine de bătrâni, ci mai degrabă pensiuni terminale pentru vârstnicii care nu au nici un ajutor. Am rămas fără cuvinte şi cu o mare dezamăgire în suflet după ce am văzut imagini şi înregistrări video care mi-au fost trimise de oamenii cărora le pasă de ceea ce întâmplă la căminul de bătrâni din localitatea Căprioara”, este reacţia senatorului, postată pe contul său de Facebook, alături de un filmuleţ în care sunt redate mărturii ale unor angajate şi imagini cu bătrâni răniţi.

Senatorul acuză că bătrânii sunt “trataţi cu dispreţ şi indiferenţă crasă”.

“Aş putea spune fără să greşesc că sunt chiar maltrataţi, supuşi unor chinuri groaznice, atât de către conducerea centrului, cât şi de către unii dintre angajaţi”, afirmă Pistru.

În postare se mai susţine că bătrânii trăiesc în cămin “fără îngrijire medicală de specialitate şi fără condiţii minime de igienă, cu un dispreţ şi o atitudine de indiferenţă din partea celor care îl administrează”, iar acest centru “scurtează viaţa” bătrânilor.

“Sedaţi să nu ceară mâncare”

“Se pare că deciziile conducerii sunt terifiante, astfel încât nu se administrează medicamentele corespunzător şi nu se ţine cont de regimul alimentar al bătrânilor, aceştia sunt sedaţi, tocmai să nu mai solicite hrană seara dar şi să nu îi mai deranjeze pe acei angajaţi care sunt responsabili de îngrijirea lor”, arată parlamentarul arădean.

El afirmă că “înfometarea, nepăsarea, lipsa personalului medical specializat şi a materialelor dezinfectante sunt doar câteva lucruri din lungul şir al neregulilor semnalate”.

Eusebiu Pistru solicită autorităţilor “să facă de urgenţă o anchetă” şi să tragă la răspundere persoanele responsabile “pentru dezastrul si haosul care a fost creat la acest cămin”.

Amendă de la DSP

Luni, inspectorii DSP Arad au descins la Căprioara. Directorul instituţiei, Horea Timiş, ne-a declarat că a fost aplicată o amendă de 25.000 de lei.

“Amenda este maximă permisă în această situaţie, pentru că la acest cămin exista un plan de conformare de la un control anterior, dar care nu a fost pus în aplicare. De această dată, au fost găsite o serie de nereguli, dar cele mai importante ţin de igienă, lipsa planurilor de îngrijiri la pacienţi, fişele de îngrijiri sunt nesemnate şi neparafate sau grupuri sanitare cu probleme”, a spus Timiş.

La momentul sosirii echipei DSP, căminul era în plin proces de igienizare, iar angajatele care au lansat acuzaţii într-un clip postat de senatorul Eusebiu Pistru nu au mai fost găsite acolo. De asemenea, unii pacienţi care nu ar fi primit îngrijirile corespunzătoare nu mai erau în acest cămin.

“Am dispus ca acest cămin să fie verificat din două în două săptămâni. Totodată, atragem atenţia că vom continua monitorizarea şi verificarea tuturor căminelor din judeţ, pentru a ne asigura să sunt respectate standardele de îngrijiri”, a adăugat Horea Timiş.

Reacţia fundaţiei

Căminul de la Căprioara a fost construit cu fonduri europene de Primăria Săvârşin şi a fost deschis în urmă cu circa cinci ani. Totuşi, primăria l-a dat în administrare Asociaţiei Erga Omnes, iar reprezentanta acesteia, Mirela Coseri, neagă toate acuzaţiile aduse. Ea spune că două angajate au lansat acuzaţii pentru că au fost avertizate după ce nu şi-ar fi îndeplinit sarcinile de serviciu.

“Săptămâna trecută le-am şi concediat pe cele două angajate, după ce anterior le-am avertizat. Le-am prins că nu îşi făceau rondul de noapte”, susţine Mirela Coseri.

Referitor la toate acuzaţiile enumerate de Pistru, reprezentanta asociaţiei susţine că “nimic nu e adevărat”. Ea afirmă că rănile găsite pe corpul unor bătrâni sunt anterioare venirii acestora în cămin.

“La noi vin bătrâni inclusiv din spitale, unii au răni pe care noi trebuie să le îngrijim. În acele fotografii publicate apar astfel de cazuri”, a declarat Coseri.

De asemenea, aceasta spune că bătrânii nu sunt sedaţi, ci primesc exclusiv medicaţia prescrisă de medicul de familie sau de medici specialişti.

“În cabinetul nostru medical se găsesc doar pastile prescrise de medici, noi aplicăm tratamentele în baza scrisorilor medicale”, arată reprezentata asociaţiei.

Referitor la alimentaţie, aceasta susţine că “niciun bătrân nu s-a culcat vreodată flămând”.

Mirela Coseri a mai precizat că lucrările care au loc în această perioadă în cămin sunt cele anuale, “care se fac de fiecare dată în luna februarie”.

Ce zice primarul

La Căprioara sunt acum 26 de bătrâni, iar capacitatea centrului este de 34 de locuri. Edilul-şef din Săvârşin, Ioan Vodicean, se declară surprins de toate acuzaţiile apărute în spaţiul public şi spune că ştia că bătrânii primesc îngrijirile corespunzătoare.

“Serviciul nostru de asistenţă socială verifică periodic situaţia de la cămin. Niciodată nu au fost găsite nereguli, în afară de o deficienţă de comunicare între administrator şi unii angajaţi. Nici nu am primit sesizări că aici s-ar întâmpla lucruri ilegale”, a declarat primarul.

Edilul susţine că nu exclude întreruperea colaborării cu fundaţia şi preluarea tuturor sarcinilor de către administraţia locală, în cazul în care autorităţile vor face o anchetă din care să rezulte că acuzaţiile lansate sunt reale.

27 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cineva says:

  Nu va mirați!
  Oare numai acolo se întâmplă?
  Mai bine murim acasa ….
  Cine ii verifică pe ăstia?
  Poate din întâmplare DSP-ul!

 2. Nicoleta says:

  Exact aceleași probleme la azilul LASER SYSTEM. Doar ca acolo patronul Arab are pile peste tot DSP.. Casa de asigurări..

 3. Diana says:

  Doar ca desi trist si dezgustator, sa stii ca cineva se comporta asa cu batranii….parca totusi nu o amenda aveau nevoie!
  Ci controale inopinate…nu anuntate.
  Chiar toti batranii de acolo sunt fara apartinatori? Nimeni nu observa decat angajatele care acum sunt “absente”, sau concediate?
  Nici primaria…pai normal, cum sa observe primaria…?!
  Exact cum s-a spus in articol…”pensiune terminala” se numeste orice loc de acest gen!
  Nu credd ca s-au facut plangeri daca nu ar fi macar jumate real. Cu siguranta acele angajate care au fost concediate…se foarte poate si pentru ca nu si-au facut treaba, sa aiba dreptate. Doar ele vad la prima mana tot ce se intampla acolo!

  • Maria says:

   Păi aici ii problema, ca și aparținător nu ai acces înăuntru la LASER SYSTEM decât maxim 2 ore pe zi “tot timpul” nu doar acuma în pandemie

  • Larisa says:

   I-auzi si la asta: Se gasesc nereguli acolo ,dar “intelijenta” , scrie ca “parca ,totusi nu o amenda aveau ” ! Dar de ce era nevoie,sa le fi adus flori ??!! mare-i gradina Ta,Doamne…

 4. Curios says:

  Oare de cate ori a fost primarul in control.. a stat de vorba cu batranii?

 5. Charlie says:

  Asta este oglinda societatii romanesti 🤮🤮🤮

  • anonim says:

   De cate ori e vorba despre vreun astfel de stabiliment, aflam lucruri urate, infioratoare si despre neoameni si femei ticaloase angajate acolo sa poarte de grija varstnicilor, ce de fapt sunt totuna cu gardienii de puscarii comuniste din anii 1947-1962. Daca sunt niste salbatice carora le e urat de varstnici, de ce sunt primite sa munceasca in azile ? Fiare pline de cruzime, nu femei !
   O rusine .

 6. povesti says:

  simplu intrebati batranii daca au venit cu rani sau nu sau spitalul de unde au venit ca doar aveau fisa de observatie
  cum de chiar personalul despre care se face vorbire nu mai e acolo? s-a ”evaporat”
  Primarul nu isi face timp sa vada ce se intampla pe terenul pastorit de el? interesant !

 7. Someru says:

  Tu-va mm voastre, ca toti sunteti surprinsi acuma…

 8. Talibanu says:

  Ba voi sunteți prosti, toată lumea știe ca ii bat pe bătrâni în camine

 9. anoinim says:

  O escrocherie a unor mitici Asociatia nu apare cu date vizibile niciunde. Din nou un ONG cre mulge banii statului si ai unor framilii ce si-au p-lasat acolo apartinatorii de care nu pot, nu vor sa aiba grija. Indivizi fara suflet cu tiotii, tinuti in brate de primaria Svarsin si de cei ce ar fi trebuit sa fie atenti ca varstnicii sa fie tratati asa cum se cuvine. niste bestii

 10. Costin says:

  Bătrânii mutați se pot găsi, asistenotele concediate se pot găsi. În ideea ca mai exista organe de ancheta.Sau așteaptă sa facă plângere amărâții aia.

 11. Mda says:

  Asta e modelul care se doreste a se aplica si la spitale care vor fi construite si utilate de stat si date spre administrare unor privati, modelul progresist

 12. anonim says:

  Trist , foarte trist ! … daca acuzele sunt adevarate , si tind sa cred ca sunt , ma intreb ce fel de animale trebuie sa fie in acel camin incat se preteaza sa bata niste oameni lipsiti de aparare ??? Directoarea afirma ca cele care au facut sesizarea sunt foste angajate si totul are o tenta de razbunare , sa fie asa , sa nu fie asa ! tind sa cred ca angajatele cam au spus adevarul , cine isi permite sa minta stiind ca in orice moment poti fii tras la raspundere pentru defaimare , calomnie ??? cu atat mai mult cu cat tu nu mai lucrezi acolo si nu mai ai absolut nici o influenta asupra victimelor … Iar declaratia primarului din Savarsin e cam , nerealista ! …. daca totul a fost ok la desele controale ale angajatiilor din primarie , de ce sa primit o somatie de la DSP cu timp in urma …… “Amenda este maximă permisă în această situaţie, pentru că la acest cămin exista un plan de conformare de la un control anterior, dar care nu a fost pus în aplicare… !!!! adica primarul vrea sa ne spuna ca primaria nu stia de somatia respectiva ??? de ce sa aplicat acum o amenda maxima tocmai datorita faptului ca lucrurile nu s au indreptat de la ultimul control ? iar primaria nu a stiut cum sta treaba acolo cu toate desele ei controale , nu ??? Insa am vaga impresie ca pe primar il doare direct la doi metri in fatza p–i de ce se petrece in acel azil , el e interesat sa apara in poze cu aia ce isi spun , vitza regala !😂 Trist , foarte trist , si ma gandesc ca cei care au fost victime sunt cei care nu mai au pe nimeni , sau cei pe care nu i mai cauta nimeni si au cazut pe mana unor animale cu pretentia de a se numii oameni

 13. Rodica C says:

  Dacă s-ar face controale la toate centrele de bătrâni s-ar dovedi că oamenii care nu se descurcă singuri ( nu pot mâna, nu se pot spăla, etc…) sunt tratați fără respect, că sunt înfometați ( li se pune mâncarea pe noptieră si ei nu pot să mănânce singuri, după care mâncarea e dusă din salon). Asta în proportie de cel putin 80% din aceste centre. Nu recomand aceste centre celor care nu își pot purta singuri de grijă, cât de cât

 14. Mokofanu says:

  RUȘINE! Vor ajunge și acești indivizi fără suflet să fie bătrâni și fără un spriin și poatde își vor aminti cum i-au tratat pe acești oameni…

 15. T. says:

  Totul nu este decât o invenție a unor persoane fără Dumnezeu. In Romanica a ajuns o obișnuință că cei dați afară pentru abateri disciplinare grave sa umble cu denunțuri mincinoase. Pentru așa ceva există justiție.Doamnei care administrează casa pentru seniori ii mulțumesc zeci,poate chiar sute de familii pentru dăruirea de care a dat dovadă pentru că ultimele zile ale bunicilor sa fie senine.
  De asemenea doamna Mirela a oferit locuri de muncă în localitate iar acest lucru este mare pentru o zona in care singurele venituri sunt pensiile ori micile furtișaguri.
  Dar ce să îi faci, binele se uită.
  In plus toată minciuna această are o evidentă tentă politică, edilul localității deranjând multe ape atunci când satul de promisiuni și mojicie a decis să candideze independent,rupând orice punte cu putreziciunea politică.
  Restul sunt vorbe.

 16. Stefan51 says:

  nimic nou sub soare,am avut ocazia sa vad citeva asemenea stabilimente,puscarii,poarta incuiata,chiar daca te poti misca si ai putea sa iesi in oras la o plimbare, nu e voie,la orizontala si sedati,nu mai vorbesc de mirosul de urina,nu-i controleaza nimeni,toti patronii au proptele,ii doare la banana

 17. Violeta says:

  Cum poate sa minta in halul asta doamna asta cand eu am dovada ca mi am dat demisia nu ca m a dat afara cum.zice ….si de ce ny sau luat camerele de luat vederi care le are sa se demonstreze adevarul ca dupa ce stergeam batranii la fund mergeam sa le facem mancare si dezinfenctant a pus o sticla de cand a inceput pandemia De ce nu vreti sa deschide ti ochii cand realitatea e in fata voastra insotita de dovezi oare chear suntem.un popor care ne orbeste ura ….

  • Violeta says:

   Nu e primarul de vina ca “doamba Mirela e o fiinta fara scrupule si stati linistiti ca voi nu stiti ca familiile platesc multi bani pentru ca acei batrani sa manance mamaliga cu smantana de la profi de aia de 5 lei in fiecare seara vreau camerele sa fie luate la control si ca a avut batrani cu covit si pe noi angajatii ne a tinut fara masti si manusi si ne a ascuns acest lucru

 18. Local

  Se vizează carnetele de rentă viageră
  În perioada 1 martie – 31 august APIA va viza toate carnetele de rentă viageră.

  Local

  Ioan Cristina: „Un miliard de lei pentru fermieri, prin AGRO IMM INVEST”
  Senatorul liberal Ioan Cristina susţine că Guvernul Cîţu alocă un miliard de lei pentru fermieri, prin intermediul subprogramului AGRO IMM INVEST.

  Local

  Primăria Lipova, în luptă cu patrupedele fără stăpân
  Câinii vagabonzi au fost adunați de pe străzile din Lipova în cadrul unei ample acțiuni demarate de primărie.

  România

  Elevii claselor a VIII-a şi a XII-a şi a XIII-a de liceu vor merge în continuare la şcoală
  Elevii din clasa a VIII-a şi clasele a XII-a şi a XIII-a de liceu vor putea merge în continuare luni la şcoală, a declarat vineri pentru AGERPRES ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 1

  România

  Lista ţărilor în care se impune carantină la întoarcerea în România. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista statelor şi zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic,. În listă a reintrat Bulgaria şi au ieşit Elveţia şi Portugalia. Pentru persoanele care sosesc în România din aceste ţări, zone sau teritorii cu risc epidemiologic ridicat se instituie la domiciliu/ în locaţia declarată timp de 14 zile. 1

  România

  Fetiță din Timișoara, abuzată sexual de ambii părinți. Mama și tatăl, reținuți
  Caz șocant la Timișoara, unde o fetiță de 13 ani a fost abuzata sexual de ambii părinți, timp de mai multi ani. Victima a ajuns la reprezentanții Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde a povestit cele intamplate. Politia a intrat pe fir. Potrivit Tion.ro, copila face deja ședințe de consiliere psihologică. 6

  România

  Proiect de ordonanță privind gratuitate pentru elevi la transportul local rutier, naval, cu metroul şi feroviar
  Ministerul Educaţiei propune într-un proiect de ordonanţă gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. 2

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” joacă pe terenul liderului
  FCC Baschet UAV Arad întâlnește Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și KSE Târgu Secuiesc la finalul acestei săptămâni.

  Local

  Focar de pestă porcină la Groșeni
  Pesta porcină a ajuns și la Groșeni. Potrivit unei notificări de instaurare a zonelor de protecție și supraveghere transmise de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad către Primăriile din Sebiș, Archiș, Hășmaș, Cărand, Beliu, Ignești și Dezna, pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din Groșeni.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.