aradon.ro Web analytics
Biserica de lemn din Corbești, scanată 3D

De Adriana Barbu

Biserica de lemn din Corbești, scanată 3D

Un proiect al Asociației Culturale Vernacular, cu țintă pe inventarierea bisericilor de lemn din județul nostru, a ajuns la momentul scanării 3D a două biserici din Arad.
Scris de Adriana Barbu - Un proiect al Asociației Culturale Vernacular, cu țintă pe inventarierea bisericilor de lemn din județul nostru, a ajuns la momentul scanării 3D a două biserici din Arad.

Arad. Un proiect implementat de Asociația Culturală Vernacular, alături de Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național prin sesiunea II/2021 de finanțare (aria tematică Patrimoniu Cultural Material) a permis scanarea 3D a două biserici de lemn din Arad.

Mai exact, potrivit unei postări pe pagina de socializare facebook a Asociației Culturale Vernacular, „în cadrul atelierului multidisciplinar în preajma bisericilor de lemn din Arad, o etapă a proiectului «Biserici Înlemnite – Inventarierea bisericilor de lemn din România – proiect pilot: bisericile de lemn din jud. Arad», s-a realizat un workshop de relevare digitală a bisericilor de lemn, la care au participat specialiștii Călin Șuteu, Cosmin Bloju, Adriana Sărășan și Cristian Ardelean”.

Ce s-a întâmplat exact acolo? „A avut loc scanarea digitală și fotogrametrică a bisericilor din Corbești și Groși cu scopul determinării celei mai eficiente metodologii de relevare și documentare a unei biserici de lemn. Au avut loc discuții între specialiști, atingându-se subiectul celei mai eficiente metodologii, a timpului și instrumentelor necesare, avantaje și dezavantaje, precum și limitările actuale. Aceste scanări vor fi accesibile pe platforma digitală care va rezulta în urma acestui proiect”, au punctat reprezentanții asociației.

Scanarea lui Cosmin Bloju

În continuare, aceștia au precizat că vor detalia scanările, în trei postări succesive, metoda aplicată și realizările fiecărui specialist, primul prezentat fiind Cosmin Bloju, arhitect și specialist în scanări laser cu o experiență de patru ani în acest domeniu. Arhitectul folosește două scanere laser, unul fix și altul mobil, de la producătorul Leica, și a realizat scanarea laser a bisericii din Corbești, procesul de scanare fiind, potrivit descrierii din postare următorul: „Captarea datelor din teren (copie 3D a limitelor spațiului) folosind scanerul fix, care înregistrează un nor de puncte a cărui densitate se poate seta în timpul scanării. Aparatul face și fotografii care apoi colorează punctele scanate, obținându-se o imagine reală a modelului. Procesarea datelor pe o aplicație dedicată scanerului (Cyclone REGISTER). În cadrul acestei etape, stațiile de scanare se leagă între ele iar norul de puncte se curăță de elementele care nu sunt relevante. (…).

Scanare, patru ore

Cât a durat scanarea întregii biserici (inclusiv zona accesibilă din turn)? Patru ore. A urmat apoi descărcarea datelor (care a durat 8-9 ore) și procesarea acestora (14- 15 ore). Comparativ, se mai arată în postarea legat de bisericile noastre de lemn, „se poate menționa că un releveu manual la o biserică de lemn, experimentat în cadrul proiectului de conservare/restaurare a bisericii din Crivina de Sus, a durat luni de zile pentru obținerea unui plan și a două secțiuni acurate”.

Cât este de eficientă această scanare 3D, aplicată bisericii din Corbești? „Folosind această metodă precisă se pot obține secțiuni și planuri în orice poziție și la orice cotă, inclusiv vederi de proiecție”, se mai precizează în postare. Tot aici sunt amintite și provocările și limitările acestui tip de scanare: scanarea zonei de pod inaccesibile fizic (dintre șarpantă și boltă) este o provocare în condițiile actualei tehnologii; pentru fotografierea pe care o realizează aparatul este nevoie de lumină interioară; există zone inaccesibile; prin scanare se obțin suprafețele exterioare care apoi trebuiesc completate cu un releveu manual al elementelor ascunse, interioarele pereților, îmbinărilor; prin scanare se obține un suport și informații care apoi sunt folosite și trebuiesc interpretate de către specialiști”.

O documentare fidelă

În cele din urmă însă, scanarea 3D oferă „o documentare detaliată și fidelă a situației actuale, suport (releveu) pentru un proiect de conservare / restaurare, rapiditatea, eficiența și calitatea rezultatelor incomparabile cu un releveu realizat manual”.

Responsabilitatea lor

Proiectul realizat acum și care are în vizor bisericile de lemn din Arad nu reprezintă, desigur, în mod necesar, poziţia Administrației Fondului Cultural Național, administrație care nu este responsabilă de conținutul și modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Un microbuz plin cu bulgari s-a izbit de un TIR la 150 km de Arad: un mort și cinci răniți
  REGIONAL. Accident mortal pe DN6 în apropiere de Caransebeș. Potrivit centrului INFOTRAFIC a Inspectoratului General al Poliţiei Române accidentul a avut loc pe Centura ocolitoare a municipiului Caransebeș, fiind implicate un microbuz de transport persoane în care se aflau șoferul și 7 pasageri (toți din Bulgaria) și un TIR. În urma impactului, o persoană a decedat și încă 5 sunt rănite, toate din microbuz. Traficul a fost blocat pentru aproximativ două ore.

  Mapamond

  Un câine salvează un pui de căprioară de la moarte
  Un pui sălbatic este salvat dintr-un pârâu mocirlos de către un câine, aflat la plimbare cu stăpânul său. Internauţii l-au comparat cu celebrul Fenton.

  Mapamond

  Pedofilie în arhiepiscopia Münchenului: 173 de preoţi şi 9 diaconi sunt implicaţi în abuzuri
  Este vorba despre victime bărbaţi, 60% fiind tineri cu vârste cuprinse între 8-14 ani. Papa Ratzinger este acuzat de comportament greşit în 4 cazuri. 2

  UT Arad

  Un oltean arbitrează meciul UTA – Gaz Metan Mediaș
  ARAD. Comisia Centrală de Arbitri a trimis la Arad, pentru meciul de duminică (ora 17), dintre UTA și Gaz Metan, un „fluieraș” cu care elevii lui Laszlo Balint nu s-au întâlnit prea des.

  Local

  Cum se calculează consumul de gaz? Factura explicată pas cu pas
  Interpretarea facturii de gaze naturale nu este deloc una facilă, cu atât mai mult cu cât consumul se transmite în metri cubi și se facturează în kilowați-oră.

  Mapamond

  Omicron amână carnavalul de la Rio de Janeiro
  Carnavalul de renume mondial de la Rio de Janeiro vor avea loc la sfârşitul lunii aprilie. Festivităţile care erau programate pentru luna februarie au fost amânate din cauza creşterii numărului de cazuri de Omicron în Brazilia. 1

  Advertorial

  Termocontrol lansează magazinul online: sistemetermice.ro
  Termocontrol SRL, una din societățile de top 3 pe jud. Arad în domeniul instalațiilor termice, lansează începând cu această lună un sistem integrat pentru confortul clienților, care asigură atât vânzarea de centrale termice pe gaz cât si serviciile conexe de montaj, punere în funcțiune, mentenanță în garanție și post-garanție.

  Local

  Ministrul Dîncu îl laudă pe primarul Bibarţ: „Ştiu că poate să facă mult bine oraşului”
  Ceea ce e puţin cam ciudat în acest elogiu este că el e adus unui liberal de către un social-democrat. 3

  Local

  Noi promisiuni, în cel mai recent episod al telenovelei Cetăţii Aradului
  Prezent în oraşul nostru, ministrul Apărării Naţionale a promis că Guvernul va emite „foarte repede, cu celeritate” documentul prin care municipiului Arad i se conferă dreptul real de proprietate asupra Cetăţii. Pe baza acestuia se pot accesa fonduri europene pentru restaurarea şi valorificarea Cetăţii. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.