aradon.ro Web analyticsBugetul județului, la transparență din 14 ianuarie. Cheltuielile, din nou peste venituri

De Adriana Barbu

Bugetul județului, la transparență din 14 ianuarie. Cheltuielile, din nou peste venituri

Cum arată, în acest moment, schița de buget general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2022?
Scris de Adriana Barbu - Cum arată, în acest moment, schița de buget general de venituri şi cheltuieli al Judeţului Arad pe anul 2022?
ARAD. Proiectul de hotărâre privind bugetul local al Județului Arad pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025 sunt puse de Consiliul Județean Arad la transparență decizională pe site-ul instituției încă din 14 ianuarie. Mai marii CJA s-au ţinut astfel de promisiune, aceştia declarând la începutul anului că instituţia va afişa la transparenţă bugetul, pe rând, pe capitole, probabil de la mijlocul lunii ianuarie.
Cândva, probabil la final de lună, aleșii vor fi chemați să aprobe: bugetul instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025, bugetul fondurilor externe nerambursabile al Județului Arad pe anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025, Programul de investiții publice pe grupe de investiții și surse de finanțare al Județului Arad pe anul 2022, Programul lucrărilor de întreținere și reparații drumuri județene pentru anul 2022 și estimările pentru anii 2023-2025, dar și contribuțiile la salarizarea personalului neclerical angajat în unitățile de cult, precum și alocarea sumelor pentru completarea fondurilor proprii ale unităților de cult recunoscute în România pe anul 2022, numărul de posturi, precum și fondul de salarii aferent anului 2022 pentru aparatul de specialitate și instituțiile subordonate.
În referatul de aprobare ce însoțește bugetul se arată că se supune spre aprobarea Consiliului Județean veniturile totale ale bugetului în sumă de 441.471 mii lei. Acestea sunt compuse, în primul rând, din venituri proprii, în sumă de 120.528 mii lei, obținute din impozit pe profit, dividende, vărsăminte din profitul net al regiilor autonome subordonate Județului Arad, taxe de interes județean pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizațiilor de construire, tarife pentru eliberarea acordurilor prealabile/autorizațiilor, de amplasare şi acces la drum a unor obiective şi a tarifelor de ocupare a amprizei şi a zonei de siguranță a drumurilor județene din domeniul public al Județului Arad, cote şi sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și alte venituri. La acestea se adaugă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea unor cheltuieli descentralizate la nivelul județului, de 54.092 mii lei, alocate județului Arad, care sunt destinate, spre exemplu, finanţării serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi a măsurilor de protecţie de tip centre de zi şi centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap, sau a finanţării drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special, ori a finanțării burselor acordate elevilor care frecventează învățământul special.
Mai apoi, veniturile sunt completate de sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri, în valoare de 16.943 mii lei, de sumele din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat – 283 mii lei – pentru acordarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale din învățământul special particular, dar și de subvenții de la alte nivele ale administrației publice, în sumă de 113.575 mii lei. Ultimele sume care vin că completeze bugetul de venituri a CJA sunt cele primite de la UE, în cadrul plăților efectuate în sumă de 80.578 mii lei pentru proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile aflate în implementare.
Cheltuielile bugetare, peste venituri
Cheltuielile bugetare pentru anul 2022 au fost calculate la suma totală de 501.191 mii lei, cu 49.720 mii lei mai puţin decât veniturile. Potrivit referatului care însoțește propunerea de buget, „în baza notelor de fundamentare primite de la unitățile subordonate Consiliului Județean Arad și de la direcțiile din structura aparatului de specialitate și în urma veniturilor estimate a se încasa în anul 2022 se propune spre aprobare partea de cheltuieli a bugetului local în sumă totală de 501.191 mii lei, în vederea asigurării cadrului necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean privind dezvoltarea economică, educația, serviciile sociale pentru protecția copilului și a persoanelor cu handicap, sănătatea, cultura, ordinea publică, situațiile de urgență, evidența persoanelor și administrarea drumurilor județene. Creditele bugetare propuse pentru aparatul de specialitate sunt în sumă de 107.453 mii lei, din care 32.005 mii lei reprezintă credite bugetare necesare pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și 29.362 mii lei pentru finalizarea obiectivelor de investiții începute și pentru demararea procedurilor de realizare a unor obiective de investiții noi”.
Detalieri, pe viitor

Sumele propuse a fi alocate din bugetul Judeţului pe 2022 pentru servicii publice de evidenţă a persoanelor, pentru şcolile din subordinea CJA, pentru spitale, pentru credite şi dobânzi, pentru protecţia copilului, pentru drumuri, pentru Compania de Apă, Aeroportul Arad, pentru proiecte europene etc. vor face obiectul altor materiale de presă.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Bătaie între fete, după ore: Zeci de colegi le-au încurajat și nu au încercat să le oprească
  Întâmplare șocantă la Buzău! Două eleve s-au luat la bătaie sub privirile a zeci de colegi, care în loc să le despartă le-au încurajat. 1

  România

  Transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat
  Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  România

  Un pompier și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație. A fost lovit de autospeciala de pompieri
  Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație, pe A1. 1

  România

  Polițiștii au descins la Primăria Timișoara
  Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș se află la această oră la sediul Primăriei Timișoara. UPDATE. Poliția cercetează concursuri de angajare aranjate.

  Local

  Dublă lansare a antologiei „Neterminatele iubiri”, la Arad și Șiria
  Una dintre povestirile incluse în acest volum este semnată de arădeanca Eugenia Crainic.

  Local

  MediCamp 2022, pledoarie pentru voluntariat
  Acţiunea Ligii Studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a bucurat de un real succes.

  Local

  Vestul, prima regiune cu Program Regional aprobat
  Guvernul a avizat Programul Operațional Regional propus de către Regiunea Vest.

  România

  Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii despre persoanele care plătesc ramburs la livrare
  Miercuri, 18 mai, Guvernul a adoptat proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii privind persoanele care plătesc ramburs la livrare pentru produsele comandate online. 1

  Local

  Accident pe Arad - Timișoara, cu trei victime încarcerate
  Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism pe DN69. Două ambulanţe, un SMURD şi descarcerarea sunt la faţa locului. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.