aradon.ro Web analyticsCămin cultural inaugurat la Hălăliș

De Eugen Rogojan

Cămin cultural inaugurat la Hălăliș

Satul Hălăliș, din comuna Săvârșin, a fost, la finele săptămânii trecute, gazda unui eveniment aparte.
Scris de Eugen Rogojan - Satul Hălăliș, din comuna Săvârșin, a fost, la finele săptămânii trecute, gazda unui eveniment aparte.

Comuna Săvârșin a fost „umplută” de evenimente speciale, săptămâna trecută. Între 8 și 12 septembrie, în satul Căprioara s-a desfășurat Tabăra de Literatură a Tinerilor Scriitori, iar pe 11 și 12 septembrie, în Săvârșin s-a desfășurat cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Național de Litertură „Dorel Sibii”.

În deschiderea festivalului, în satul Hălăliș a avut loc un alt eveniment special: inaugurarea Căminului Cultural „Dorel Sibii”.

La inaugurare au luat parte Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârșin, Călin Mădăluță, preotul paroh din Săvârșin, Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean, membri ai consiliului local, invitați prezenți la festivalul de literatură și o parte idntre localnicii satului Hălăliș.

Satul Hălăliș

Atestat documentar în anul 1483, satul Hălăliș era locuit în 2011, la ultimul recensământ al populației, de 95 de persoane. Satul face parte din comuna Săvârşin, alături de satele Căprioara, Cuiaş, Pârneşti, Săvârşin (reședința comunei), Temeșești, Toc, Troaș și Valea Mare.

Dorel Sibii

Conform site-ului web al Primăriei Comunei Săvârșin, scriitorul Dorel Sibii s-a născut în 12 decembrie 1943 la Petroșani, petrecându-și vacanțele la bunica Emilia din Hălăliș. „Aici colindă dealurile satului, malurile Mureșului și stă ore în șir de vorbă cu bătrânii care sunt amintiți permanent în scrierile sale. După absolvirea Facultății de educație fizică din Timișoara este profesor la Vărădia de Mureș, în 1964, apoi timp de 16 ani la Macea, un scurt timp la Lipova”, se arată pe site-ul instituției.

Activitatea sa literară cuprinde volumul de poezii „Ofranda vocalei” (1979), „Cum am găsit-o pe Ileana Cosânzeana” (Editura Facla, Timișoara, 1979), romanul „Prin țara lui Abecedar” (1982), volumul de poezii „Însemnate de rouă” (1982), „Garda de corp” (1995). Romanul „Răstigniți pe umbre”, apărut în mai multe fascicule, rămâne cea mai mare însemnătate pentru întreaga creație.

După dispariţia acestuia, la numai 53 de ani, un grup de scriitori a hotărât să lanseze un festival, la Săvârşin, care să-i poarte numele.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Victorie pentru „galben-albastre” la revenirea fanilor 
  FCC Baschet UAV Arad s-a impus la o diferență de 22 de puncte cu KSE Târgu Secuiesc, la revenirea fanilor în tribune.

  Local

  Selecție de elevi pentru Centrul Județean de Excelență
  Între 27 septembrie și 1 noiembrie se va desfășura selecția elevilor „capabili de performanță”, pentru constituirea grupelor din cadrul Centrului Județean de Excelență Arad. 1

  Local

  58% dintre profesorii arădeni sunt vaccinați
  Din totalul cadrelor didactice angajate în instituțiile de învățământ preuniversitar din județul Arad, peste jumătate sunt vaccinate cu schemă completă. 4

  Local

  Aradul, peste media națională la numărul profesorilor tineri
  Procentul profesorilor tineri din totalul celor care predau în școlile din județul Arad este mai mare decât media națională. 1

  UT Arad

  Sancțiuni financiare și o excludere la UTA
  Antrenorul Laszlo Balint a anunțat care au fost măsurile propuse conducerii după rușinea de la Filiași. 10

  Local

  194 de cazuri de Covid în Arad, de vineri până sâmbătă
  De vineri până sâmbătă s-au înregistrat în județul Arad 194 de cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. 34

  Local

  Invitație la atelierul de gravură al lui Adrian Sandu
  Asociația Grupul pentru Management şi Mediere Culturală, în parteneriat cu APA / Asociația producătorilor de Artă şi Muzeul de Artă Arad, organizează în Arad un workshop de gravură coordonat de artistul vizual Adrian Sandu.

  România

  Timiș, pe locul 4 în topul vaccinărilor pe județe, sub Cluj și Sibiu. Peste 80% din vârstnicii din România nu sunt imunizați
  Conform unor date oficiale ale autorităților, Timișul ocupă locul 4 în topul vaccinărilor anti-Covid pe județe, cu doar 32,1% din populație imunizată la mijlocul lunii septembrie. Suntem sub Cluj și Sibiu. În plus, peste 80% din persoanele din România care au trecut de 80 de ani nu au fost vaccinate. 12

  Local

  Cele mai multe focare noi de pestă porcină, în Arad
  Județul Arad conduce în topul județelor în care s-au înregistrat focare noi de pestă porcină africană (PPA), în perioada 16-22 septembrie. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.