aradon.ro Web analytics


Canicula impune protecția lucrătorilor

De Andreea Pintea

Canicula impune protecția lucrătorilor

Reactualizat la:
Vara începe să devină caniculară, iar ITM Arad atrage atenția asupra riscurilor pe care canicula le poate avea asupra muncitorilor.
Scris de Andreea Pintea - Vara începe să devină caniculară, iar ITM Arad atrage atenția asupra riscurilor pe care canicula le poate avea asupra muncitorilor.

ARAD. Perioadele cu temperaturi ridicate impun măsuri de protecție ale lucrătorilor, obligațiile legale revenind angajatorilor. Inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad – Serviciul Securitate și Sănătate în Muncă a atras atenția asupra acestor riscuri.

Astfel, în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește 37 grade C sau corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și care să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.

Ce măsuri se impun?

Potrivit ITM Arad, se impun a fi luate următoarele măsuri: *reducerea intensității și ritmului activităților fizice; *alternarea efortului dinamic cu cel static; *asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer; *asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb; *asigurarea de dușuri precum și asigurarea echipamentului individual de protecție.

Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate, salariații vor fi examinați medical atât la angajare, cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate”, mai explică Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Riscurile COVID-19

De asemenea, Inspectoratul de Muncă a reamintit angajatorilor și lucrătorilor că „în această perioadă nu trebuie neglijate nici măsurile necesar a fi luate în vederea prevenirii infectării cu virusul COVID – 19: *spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des posibil sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool; *efectuarea triajului epidemiologic la locul de muncă; *utilizarea măștilor de protecție; *evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; *acoperirea gurii, nasului, în caz de tuse sau strănut; *dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool”.

În control

În vederea evitării evenimentelor nedorite ce se pot solda cu victime, în următoarea perioadă, inspectorii de muncă vor efectua controale la angajatori, pentru a verifica respectarea obligațiilor legale pe care aceștia le au. Atragem atenția că nerespectarea dispozițiilor legale în materie, constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”, a mai subliniat Isac.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. nostalgicu' says:

  Ce bine e totusi sa fi “sclav” la o firma. Daca ai alege sa nu mai fi sclav la vreo firma capitalista (cum tot clameaza unii plini de profunzime filozofica) si sa incepi sa vinzi de exemplu cativa litri de lapte de la vacile proprii undeva pe la marginea pietelor sculandu-te zilnic cu noaptea in cap incl. sambetele si duminicile, fara asigurari de pensie, sanatate platite de angajator, fara concedii de odihna si tichete de masa etc. atunci probabil in opinia respectivilor lor nu mai esti sclav (cel mult sclavul prostiei). Desigur e vorba doar de firmele private ca la cele comuniste nu mai erai tot sclav chiar daca pe langa cele 6 zile lucratoare pe saptamana mai trebuia sa mergi cateodata si de Pasti si Craciun in cazul ca erai incadrat TESA la vreo firma cu mii de angajati.

  • FurryOsu' says:

   stai potol ca avem toate sansele sa ramanem fara pensie, si cei ce au cotizat la stat; si cei ce au cotizat la pensii private.
   de sanatate … nu mai zic nimic.

 2. UT Arad

  „U” Cluj – UTA se joacă pe 10 februarie
  BUCUREȘTI. Federația Română de Fotbal a anunțat programul optimilor de finală din Cupa României. După cum se știe, UTA a dat peste Universitatea Cluj, meciurl urmând să se dispute pe data de 10 februarie, de la ora 17.15, pe „ClujArena”.

  Local

  Fără mască, doar în condiții de excepție
  În continuarea purtarea măștii de protecție este obligatorie atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, cu anumite excepții.

  Local

  Doi din zece arădeni și-au asigurat casele
  Asigurările obligatorii pentru locuințe sunt departe de a acoperi întreg județul.

  Mapamond

  Moderna: Vaccinul este eficient împotriva tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud
  Reprezentanții Moderna transmit că vaccinul scos pe piață de companie oferă protecție împotriva celor două noi forme ale coronavirusului care circulă în Africa de Sud și Marea Britanie. 1

  România

  Răspunsul Ministerului Sănătății la întrebarea: Mai trebuie să port mască dacă m-am vaccinat?
  Ministerul Sănătății a publicat o serie de precizări referitoare la întrebarea dacă mai este necesară purtarea măștii de protecție după vaccin. 5

  România

  Noua variantă britanică a virusului SARS-CoV-2 a fost depistată la Suceava
  Pacientul e un bărbat de 39 de ani, care a venit în România din Marea Britanie în 5 ianuarie. 1

  Local

  Peste 3000 de vaccinați în etapa a II-a, la Arad
  Autoritățile sanitare intenționează intensificarea controalelor, îndeosebi în zona industrială, pentru preveni, pe cât posibil, o nouă explozie a cazurilor. 1

  Local

  Turismul pe relația cu China, o prioritate
  Forumul Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze se implică pentru a dezvolta relațiile economice și turistice cu R.P. China. 14

  Local

  Consiliul Judeţean vrea să cumpere Teatrul Vechi
  200.000 de euro cer proprietarii pentru Teatrul Vechi, iar Consiliul Judeţean Arad vrea să cumpere clădirea istorică. 11

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.