aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Retrospectiva săptămânii
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Cartea “Dialoguri cu arhitectul Miloş Cristea” a fost lansată la bibliotecă

Cartea “Dialoguri cu arhitectul Miloş Cristea” a fost lansată la bibliotecă

la 27 October 2017 18:24

Cartea “Dialoguri cu arhitectul Miloş Cristea” a fost lansată la bibliotecă

27 October 2017 18:24
Arhitectul Miloş Cristea a fost rememorat la Biblioteca Judeţeană “Alexandru D. Xenopol” în data de 26 octombrie cu prilejul lansării ediţiei a 2-a revizuită a cărţii “Dialoguri cu arhitectul Miloş Cristea” semnată de jurnalistul Ovidiu Balint.
Scris de Iza Pal - Arhitectul Miloş Cristea a fost rememorat la Biblioteca Judeţeană “Alexandru D. Xenopol” în data de 26 octombrie cu prilejul lansării ediţiei a 2-a revizuită a cărţii “Dialoguri cu arhitectul Miloş Cristea” semnată de jurnalistul Ovidiu Balint.

Trimite articolul

X

După cum mărturiseşte chiar autorul, această carte s-a născut în 1998, când marele arhitect i-a acceptat propunerea de a răspunde unor întrebări grupate în câteva serii de interviuri pe perioada unui an şi jumătate, chiar doi. “Eu am simţit dorinţa lui de-a dreptul nebunească de a transmite, voia să transmită tot (…), toate trăirile, toate sentimentele, toate cunoştintele voia să le spună tuturor, doar-doar o să înţeleagă odată arădenii ăştia că au un oraş superb care trebuie îngrijit şi menţinut.” spune Ovidiu Balint.

Întâlnirea din Sala Concordia a fost moderată de directorul bibliotecii judeţene, Doru Sinaci care i-a avut alături ca invitaţi pe arădenii Teodor Octavian Gheorghiu și Gheorghe Seculici, arhitecţi care s-au bucurat de privilegiul de a-l cunoaşte sau de a colabora cu cel mai de seamă urbanist pe care l-a avut oraşul Arad. Regretabil totuşi că în micul public format din familie, prieteni sau foşti colegi, nu şi-au făcut prezenţa un număr mai mare de reprezentanţi ai comunităţii arhitecturale arădene care, cu această ocazie, ar fi putut afla mai multe despre modul în care se manifesta vizionarul Miloş Cristea.

Arh. Gheorghe Seculici şi-a amintit cu drag de perioada în care l-a avut chiar profesor la facultate şi mai apoi coleg la institutul la care lucrau împreună şi materializau cele învăţate până atunci: “Dl Cristea Miloş a fost mai mult decât un profesionist de la care am avut de învăţat pentru că relaţia noastră a fost una extraordinară, în primul rând prin stilul pe care îl avea, deschiderea pe care o avea faţă de tot ceea ce era în jurul lui, faţă de toţi colaboratorii pe care i-a avut. Dincolo de orice, a fost vocea cea mai autorizată din punct de vedere profesional, era omul care nu numai că îşi transmitea ideile şi părerile vizavi de oraş, ci era omul care cunoştea oraşul, care l-a vazut din toate unghiurile şi din toate aspectele- social, economic, urbanistic, plastic. A înţeles politica oraşului, modul cum se dezvoltă un oraş (…), a înţeles istoria oraşului, a cunoscut-o, a studiat-o.”

Prof. univ. dr. Teodor Octavian Gheorghiu recomandă aceasta carte “pentru că este o suma de lecţii de urbanism şi de arhitectură. Într-adevăr, o mare parte din subiectele discuţiei ar trebui să fie cunosute de arhitecţi, de administraţie, dar şi de orice om care crede că ştie cum e cu arhitectura, cum e cu urbanismul.” În opinia lui, Miloş Cristea avea o personalitate complexă, aproape renascentistă, dovedită de numeroasele talente şi insuşiri pe care le releva: era foarte bun la desen, avea o gândire exactă, era pasionat de urbanism, era modernist în stil, dar extrem de ataşat de arhitectura istorică, fiind printre puţinii care au contribuit direct la restaurarea unor piese de arhitectură tradiţională.

Aceleaşi lucruri le confirmă chiar fiul lui, Claudiu Cristea, care nu scapă fără a spune câteva cuvinte, vizibil emoţionat, despre tatăl său: “Avea un talent către arte, dar avea şi o rigoare inginerească, probabil o combinaţie perfectă pentru această meserie care este cu totul specială pentru că este chemată să îmbine aceste două importante abilităţi. (…) Avea o îndemânare de meseriaş, de lăcătuş, de tâmplar, de zidar, de toate meseriile astea tehnice, dar în acelaşi timp avea vederea din avion asupra problemelor. Cred că cel mai apropiat era, cu toate că picta, sculpta, desena impecabil, proiecta case, monumente funerare, artă monumentală (…), cred că iubirea lui cea mai mare a fost urbanismul pentru că el vedea în urbanism mai mult decat arhitectură… el asta îmi spunea întotdeauna: vezi că oraşele nu sunt despre tevi şi despre drumuri şi despre infrastructura şi despre transport, oraşele sunt despre fericirea populaţiei din zona respectivă.”

Ediţia revizuită a cărţii “Dialoguri cu arhitectul Miloş Cristea” a apărut la Editura Concordia cu sprijinul Centrului Cultural al judeţului Arad şi are pe copertă chiar autoportretul lui, dovada a veleităţilor artistice deosebite stăpânite de Miloş Cristea.
Doru Sinaci ţine să informeze că aceasta este a doua carte digitizată de biblioteca judeţeana până acum. Instituţia va cere acordul public fiecărui autor ce se lansează aici, de a primi lucrarea şi în format .pdf, astfel clădindu-se biblioteca digitală “Alexandru D. Xenopol”, un pas absolut normal în timpurile noastre. Deocamdată s-a terminat digitizarea tuturor periodicelor apărute în Arad şi sunt puse deja la dispoziţie liberă, iar în viitorul apropiat toate cărţile fundamentale ale oraşului vor avea aceeaşi soartă.

Finalul întâlnirii a ridicat şi probleme actuale ce ţin de relaţia administraţiei cu moştenirea urbanistică arădeană, una dintre ideile propuse referindu-se exact la recunoaşterea muncii arhitecţilor români, prin punerea unor semne distinctive, a inscripţionării numelui pe lucrările acestora. Este o idee care să sperăm că trece de pereţii groşi ai bibliotecii şi ajunge la urechile cui trebuie.

Încheiem cu o concluzie a lui Miloş Cristea de acum aproape 20 de ani (din păcate, încă valabilă) pe post de semnal de alarmă: “Vă spun cu toată responsabilitatea ce mi-o conferă profesia şi vârsta. Avem o situaţie geografică deosebită de care nu ştim să profităm. Poţi face fericită o populaţie sau poţi să o nefericeşti prin urbanism. Aradul a devenit un oraş nefericit.”

Trimite articolul

X
Taguri:
arhitect ,
biblioteca ,
dialoguri ,
lansata ,
milos cristea
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    Cele mai citite știri

    1
    Inginer arădean, angajat la Mercedes: „Maşinile, făcute să ţină între 7 şi 12 ani”
    2
    Centrul comercial AFI Arad ar urma să se deschidă pe 1 noiembrie
    3
    UTA, decizie capitală: Pleacă de la Oradea!
    4
    UPDATE. Accident grav pe drumul dintre Lipova și Ususău. A fost solicitat elicopterul SMURD. Un bărbat a decedat
    5
    Când şi în ce condiţii ne putem pensiona?
    6
    Ciolacu: Limitele actuale de cash vor fi menţinute la persoanele fizice și la cele juridice. Excepţii sunt la plafonul de casă şi avansul spre decontare
    7
    Limitarea plăților în numerar afectează asociațiile de poprietari
    8
    E oficial: AFI Arad se deschide pe 1 noiembrie
    9
    FOTO | AFI Arad și-a deschis porțile! Sute de arădeni au venit să prindă primele oferte
    10
    Poliţistă din Arad, prinsă beată la serviciu

    Local

    Cel mai nou film regizat de Cristi Puiu, pe ecranul de la Arta
    MMXX, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu, va putea fi urmărit într-o proiecție specială la Cinema Arta din Arad vineri, 8 decembrie, de la ora 19.

    Mapamond

    VIDEO. Macaulay Culkin, actorul din „Singur Acasă”, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame
    Macaulay Culkin, actorul care a făcut senzație cu rolul său din „Singur Acasă”, interpretându-l pe Kevin McCallister, și-a dezvăluit steaua de pe Hollywood Walk of Fame de pe Hollywood Boulevard din Los Angeles.

    Local

    Înșelăciuni cu burlane, la Săvârșin și Julița
    Ziua de 1 decembrie a adus dosare penale pentru patru bărbați din Arad, care ar fi înșelat mai multe persoane din comunele Săvârșin și Vărădia de Mureș. Au obținut nejustificat aproape zece mii de euro.

    Local

    FOTO. Piaţa Catedralei, „la 90%” din ce ar trebui să fie
    Finalizarea lucrărilor de regenerare urbană ar urma să se finalizeze, foarte probabil, în primăvara lui 2024. 3

    Local

    Tramvaiul lui Moș Crăciun circulă de săptămâna viitoare
    Începând cu data de 6 decembrie, tramvaiul lui Moș Crăciun va circula prin oraș, până în Ajun. Pe 5 decembrie, va circula doar cu ocazia festivității de aprindere a luminițelor bradului de Crăciun.

    Local

    „De ce scriu ăștia pe pereți?”, la Cinema Arta
    Primul documentar despre fenomenul street art și graffiti în România, scris și regizat de Alin Boeru, se află în turneu prin țară și va fi proiectat și la Arad.

    Mapamond

    „Guru” Gregorian Bivolaru, inculpat în Franţa pentru violenţe sexuale
    După o vastă operaţiune poliţienească în Franţa, un „guru” româno-suedez, Gregorian Bivolaru, a fost inculpat vineri la Paris pentru violenţe sexuale pe scară largă în cadrul unei mişcări internaţionale de yoga, acuzată de derive sectare, comentează AFP.

    Mapamond

    Lovituri ale aviaţiei israeliene în apropiere de Damasc
    Armata israeliană a efectuat lovituri nocturne sâmbătă dimineaţa în apropierea capitalei Siriei, Damasc, a anunţat Ministerul Sirian al Apărării, fără să se înregistreze victime, notează AFP.

    Mapamond

    Anchetatorii ruşi confirmă un act terorist, după ce Ucraina a revendicat sabotaje feroviare în Extremul Orient rus
    Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a desfăşurat două operaţiuni de sabotaj asupra trenurilor ruseşti care transportă carburant în regiunea Buriatia, în Extremul Orient rus, a declarat vineri, pentru France Presse, o sursă din structura militară de la Kiev. Ziarul rus Kommersant a scris, potrivit Reuters, că anchetatorii ruşi au stabilit că incendierea unui tren miercuri, în cel mai lung tunel feroviar al Rusiei, este rezultatul unui act terorist efectuat de autori neidentificaţi. 3
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.