aradon.ro Web analyticsCăsoaia: Parcul cu sculpturi, greu de găsit din cauza buruienilor

De M.B.

Căsoaia: Parcul cu sculpturi, greu de găsit din cauza buruienilor

Turiştii care merg la Căsoaia şi vor să vadă cele peste 70 de sculpturi amplasate pe un deal împădurit le găsesc cu mare dificultate, din cauza vegetaţiei dense care le îngreunează accesul.
Scris de M.B. - Turiştii care merg la Căsoaia şi vor să vadă cele peste 70 de sculpturi amplasate pe un deal împădurit le găsesc cu mare dificultate, din cauza vegetaţiei dense care le îngreunează accesul.

ARAD. Autorităţile judeţene au promis că vor face din Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia o atracţie turistică, însă în acest moment e greu să ajungi acolo. Aventura începe cu drumul judeţean plin de gropi de pe traseul Mâsca – Măderat- Agrişul Mare – Arăneag – Căsoaia. Porţiuni mari de asfalt lipsesc şi sunt înlocuite cu pietriş sau pământ, iar mai tot drumul este “valuri”, astfel că nu te poţi deplasa mai mult de 30 – 40 de kilometri la oră.

Părerea turiştilor

La intrarea în satul de vacanţă, până şi tabla Consiliului Judeţean (CJ) Arad care face reclamă Taberei Căsoaia este acoperită cu buruieni înalte de 2 – 3 metri.

Accesul pe dealul în care se află parcul cu sculpturi se face de pe un drum de lângă tabără, însă din momentul în care turiştii încep să urce dealul, aceştia au dificultăţi în a găsi calea către sculpturi. Iarba înaltă şi densă acoperă aleile, iar crengile şi buruienile înalte fac înaintarea greoaie. Dacă nu cunoşti locul, e dificil să îţi dai seama pe unde se intră în parcul cu sculpturi.

Am tot întrebat oamenii care au cabane în zonă cum putem ajunge la sculpturi, pentru că drumul efectiv nu se mai vede de buruieni. E de mers câteva sute de metri prin buruiană înaltă până ajungi în pădure, unde este ok, pentru că acolo nu mai cresc buruienile. Odată ce ai ajuns în pădure, poţi vizita sculpturile, dar sunt multe crengi printre care trebuie să îţi faci loc. Se vede că acest parc nu este întreţinut, ceea ce este trist, pentru că este unic poate în ţară”, ne-a spus un profesor din Arad, care însoţea un grup de elevi într-o excursie în zonă.

Legătură cu tabăra

Anul trecut pe vremea asta, situaţia a fost mai bună, pentru că CJ Arad s-a ocupat din timp de curăţarea locului. CJ alocase 19.000 de lei pentru întreţinerea parcului.

În acest an, reprezentanţii CJ Arad spun că au iniţiat procedura de atribuire a contractului după aprobarea bugetului judeţean. „După aprobarea bugetului a fost inițiat contractul pentru igienizarea întregului perimetru. Ne dorim ca anul acesta să legăm tabăra de jos cu tabăra de sculptură și pentru asta am început demersuri să obținem cale de servitute. Pentru întreținerea și punerea în valoare a taberei de sculptură este necesar să avem un drum practicabil până acolo. Anul trecut au fost mai multe cosiri, anul acesta încercăm să le facem și mai frecvente”, ne-a transmis instituţia.

Fonduri europene

În trecut, reprezentanţii CJ Arad declaraseră că parcul cu sculpturi va fi pus în valoare cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Se urmăreşte transformarea locului într-o atracţie pentru turiştii din toată ţara, dar şi din străinătate. În 2020, autorităţile judeţene transmiteau că acest proiect este unul prioritar pe domeniul culturii şi se aşteaptă deschiderea unei linii de finanţare pentru depunerea proiectului.

Preluat de CJA

În 2017, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Târnova au ajuns la o înţelegere privind exploatarea turistică a complexului cu lucrări de artă.Terenul de aproximativ 45 de hectare a fost transferat autorităţilor judeţene, pentru a se aloca fondurile necesare întreţinerii, dar şi pentru investiţii ulterioare. Astfel, după decenii în care sculpturile au fost greu accesibile din cauza vegetaţiei abundente din pădure, în 2019 a avut loc prima acţiune de curăţare a locului.

72 de lucrări

Parcul de Sculptură Monumentală a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, iar până în 1985 s-au adunat 72 de lucrări executate de 57 de artişti români şi un artist din Ungaria. Cele mai multe lucrări au fost realizate după 1979, în cadrul Simpozionului Naţional de Sculptură. Printre lucrările de mari dimensiuni existente, unele aparţin cunoscutului artist român George Apostu.

Avându-se în vedere valoarea acestor sculpturi, parcul este considerat al doilea ca importanţă din ţară, după cel de la Târgu-Jiu, în care se află lucrări ale lui Constantin Brâncuşi.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Andrei says:

  E considerat al doilea din tara ca importanta după cel de la Tg Jiu, dar e într o stare jalnică. Alo, domnule Cionca? Sunt 72 de sculpturi acolo lăsate sa crească vegetația pe ele, mușchii. Dacă acest parc era în jud timis sau Bihor era pus în valoare. De aici se vede cât iubesc arta membrii pnl Arad! O zona slab promovată, fără drum rezonabil de acces. Păcat de acele 72 de sculpturi! Rușine cja Arad!

  • Alexei says:

   Deja se vede diferenta dintre Bihor și Arad, imediat de la limita de județ, drumurile mai bune, mai multa curățenie… În mare parte si-au reabilitat drumurile la ei în județ, la noi le repara cu pietriș.

 2. casoiaia says:

  Am auzit povestea asta de vreo 10 ani in urma in fiecare an(de la domnii din CJ ) ca se va reface drumul,ca se vor curata pe langa statiu,drum de acces etc etc……nimic!!!domnule Cionca(vorbe goale)..
  In cel mai fericit caz trimite un “inas” o data pe an sa taie ceva iarba.
  Nu mai vorbesc de drumul pana la statui PRIN DE PRAF ,daca ai noroc sa treaca o masina pe langa tine este varza!!!Sunt vreo 300m de drum…..nici atat nu se poate asfalta????

 3. Tuluz-Lotrec says:

  Same old story…

 4. Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Se întâmplă la Florenţa, Italia, unde directorul unei şcoli le-a scris profesorilor şi părinţilor. Directorul a constatat lovituri şi pumni între copii pentru a imita Squid Game, serialul coreean de pe de la Netflix. 4

  Mapamond

  Prima ţară din Europa care legalizează cultivarea şi consumul de cannabis
  Luxemburgul va deveni prima ţară din Europa care va legaliza cultivarea şi consumul de cannabis, anunţă CNN, care citează un comunicat al autorităţilor din ducat. 2

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Binefacerile toamnei, balsam pentru suflete
  Dacă ar fi să definim în câteva cuvinte binefacerile lunii octombrie, ne-am rezuma la trei: belșug, blândețe, lumină.

  Local

  Și-a tăiat tatăl vitreg cu un cuțit în zona gâtului
  Un tânăr de 30 de ani și-a tăiat tatăl vitreg, în zona gâtului, cu un cuțit. Incidentul a avut loc duminică după masă în casa în care locuia familia, în cartierul Grădiște. Totul, se pare – potrivit informațiilor pe care le deținem - în urma unui conflict spontan izbucnit între cei doi. 9

  Local

  COVID în ultimele 24 de ore: 6 decese și 402 arădeni internați
  ARAD. În această dimineață, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, cuprinzând date furnizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, la nivelul județului Arad au fost raportate 270 de noi infectări cu coronavirus, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 34.214 cazuri. 14

  ARADON Sport local

  Crișul și Pecica, performerele etapei
  Ultima rundă a turului în C8 a adus șapte puncte pentru echipele din județul nostru. 1

  ARADON Sport local

  Fotbal – Liga 4, etapa 10

  Local

  Cum se intră de mâine la Finanțe? Certificatul verde se cere la intrare!
  Începând cu 25 octombrie accesul în sediile Fiscului se va face în conformitate cu noile restricții impuse prin HG 1090/2021. 17

  Local

  Consultare pe benzinăria senatorului Pistru
  Investiţia va fi amplasată pe DN69, la al doilea sens giratoriu de la ieşire din Arad spre Timişoara. 18

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.