aradon.ro Web analyticsCâți bani va primi cultura de la „Județ”, în 2022?

De Eugen Rogojan

Câți bani va primi cultura de la „Județ”, în 2022?

Cei mai mulți bani, la Centrul Cultural/Foto: FAN
Ce sume prevede Consiliul Județean Arad, în bugetul pe anul 2022, pentru instituțiile de cultură?
Scris de Eugen Rogojan - Ce sume prevede Consiliul Județean Arad, în bugetul pe anul 2022, pentru instituțiile de cultură?

ARAD. Consiliul Județean Arad a publicat o parte din proiectul de buget pentru anul 2022. Am aruncat o privire peste sumele alocate celor trei instituții de cultură aflate în subordinea „Județului” – Centrul Cultural Județean, Complexul Muzeal și Biblioteca Județeană. În două cazuri am aflat câți bani vor primi, însă bugetul Bibliotecii pare să fi „scăpat” din tabelul publicat de CJA.

Centrul Cultural Județean Arad va avea un buget de 13.764.000 lei, în 2022. Aproximativ 3 milioane de lei vor fi pentru „secțiunea dezvoltare”, iar restul pentru funcționare. Veniturile proprii din „prestări de servicii și alte activități” prognozate pentru anul 2022 sunt de 200 de mii de lei. Conform proiectului de buget, 2.122.000 de lei vor fi cheltuieli de personal – salarii pentru 35 de angajați, iar 8.533.000 de lei vor fi cheltuieli cu bunuri și servicii.

Pe partea de investiții, din cele puțin peste 3 milioane de lei, aproape 2 milioane vor merge către obiectivul de investiții „Moneasa”. Nu se menționează nimic concret, însă cel mai probabil este vorba despre noi investiții în tabăra de acolo. Pe lângă acești bani, alte 500 de mii de lei vor merge către proiectul „Refacere zid de sprijin din gabloane și alei la tabăra Moneasa”. O altă investiție, în valoare de 119 mii de lei, va fi făcută pentru „echipamente pentru spațiu de relaxare Căsoaia”.

Multe studii la Muzeu

Complexul Muzeal Arad va avea un buget ceva mai mic: 8.907.000 lei. 3.794.000 de lei vor fi cheltuieli de personal – pentru 66 de angajați, iar 2.895.000 de lei vor fi cheltuieli pentru bunuri și servicii. De menționat că o sumă de 71 de mii de lei este destinată pentru „Alte cheltuieli – Burse”. În ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, în proiectul de buget sunt menționate următoarele investiții: 1.736.000 lei pentru „Lucrări de reparații și înlocuire ferestre, reparații șpaleți, iluminat arhitectural la Palatul Cultural”, 272 de mii de lei pentru „Reabilitare săli expoziționale Etaj 1, tronson Nord”. 330 de mii de lei vor fi folosiți pentru dotări, 210 mii de lei pentru realizarea documentației necesare punerii în valoare a Cuptorului de topit fier Jumelț, respectiv pentru actualizarea documentațiilor pentru restaurarea muzeului din Lipova, iar 130 de mii de lei vor fi folosiți pentru documentația necesară lucrărilor de reparații interioare la Palatul Cultural – spații expoziționale, depozite și birouri administrative.

Bugetul bibliotecii, incomplet

În ceea ce privește Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, „Proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii

pe anul 2022” publicat de Consiliul Județean Arad, nu cuprinde și această instituție, aflată în subordinea CJA. Totuși, Biblioteca se regăsește în lista cu „Programul de investiții publice”. Dacă la Centrul Cultural, bugetul este de peste 3 milioane, iar la Complexul Muzeal de peste 2,5 milioane, Biblioteca Județeană se „bucură” de un buget de…50 de mii de lei. Suma va fi cheltuită pentru achiziționarea de echipamente: laptop, microscop, imprimantă, tabletă grafică, tablă interactivă, blitz studio, aparat de degrosat, cameră foto. Dintr-o altă anexă aflăm că Biblioteca va avea, în 2022, un buget de 2.965.000 de lei pentru salariile destinate unui număr de 46 de angajați.

Salariile culturii arădene

Luând în calcul fondul de salarii și totalul posturilor aprobate pe 2022 pentru cele trei instituții menționate, constatăm că salariile medii lunare sunt de 5.371 de lei la Biblioteca Județeană, 5.052 de lei la Centrul Cultural Județean, respectiv 4.790 de lei la Complexul Muzeal.

Conform informațiilor de pe site-ul muzeului, cel mai mare salariu – al managerului Sorin Bulboacă – este de 8.376 de lei brut, iar cel mai mic – al unor supraveghetori – 2.920 de lei brut. La Biblioteca Județeană, cel mai mare salariu este al managerului interimar, Marius Stoica – 6.510 lei brut, iar cel mai mic este al unui bibliotecar angajat cu jumătate de normă – 2.318 lei brut. Pe site-ul Centrului Cultural Județean, ultima listă a salariilor este din martie 2020. Atunci, managerul avea salariul de 5.303 lei brut, mai mic decât al contabilului șef – 5.642 de lei. La polul opus se afla salariul unui „funcționar, magaziner” – 3.305 lei brut.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. stefan51 says:

  Veniturile proprii din „prestări de servicii și alte activități” prognozate pentru anul 2022 sunt de 200 de mii de lei. Conform proiectului de buget, 2.122.000 de lei vor fi cheltuieli de personal – salarii pentru 35 de angajați, asta inseamna ca cei 35 de angajati vor “produce”200 000lei cu cheltuieli -doar cu salariile- de 2.122 000leisint de acord ca e nevoie sa sprijinim cultura,dar sa dai unui angajat 5000lei brut sa-ti produca 470lei asta nu e sprijin,e parazitism

 2. anonim says:

  Nici acum nu aveti de gand sa preluati si sa dati pentru activitatile Centrului Cultural Casa de Cultura de la padurice ? Spectacolele de vara vor fi tot sub cort pentru artisti si de ploua publicul va sta tot sub umbrele pe scaune ude si picioarele in iarba imbibata cu apa ? De ce lasati Casa de Cultura pe mana unor dubiosi – secte si a ,,afaceristi murdari,, ? E o rusine a orasului ca faceti din cladirea aceia impunatoare, cu spatii generoase, ideale pentru ca tinerii curati ai orasului, care nu sunt curiosi de terase, sali de forta, sali de crescut pitipoance frecventate de cocalari si ,,fetele,, lor, sa petreaca timp de calitate invatand lucruri frumoase legate de arte.

 3. România

  Bătaie între fete, după ore: Zeci de colegi le-au încurajat și nu au încercat să le oprească
  Întâmplare șocantă la Buzău! Două eleve s-au luat la bătaie sub privirile a zeci de colegi, care în loc să le despartă le-au încurajat. 1

  România

  Transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat
  Aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

  România

  Un pompier și-a pierdut viața într-un incendiu de vegetație. A fost lovit de autospeciala de pompieri
  Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei intervenții de stingere a unui incendiu de vegetație, pe A1. 1

  România

  Polițiștii au descins la Primăria Timișoara
  Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș se află la această oră la sediul Primăriei Timișoara. UPDATE. Poliția cercetează concursuri de angajare aranjate.

  Local

  Dublă lansare a antologiei „Neterminatele iubiri”, la Arad și Șiria
  Una dintre povestirile incluse în acest volum este semnată de arădeanca Eugenia Crainic.

  Local

  MediCamp 2022, pledoarie pentru voluntariat
  Acţiunea Ligii Studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad s-a bucurat de un real succes.

  Local

  Vestul, prima regiune cu Program Regional aprobat
  Guvernul a avizat Programul Operațional Regional propus de către Regiunea Vest.

  România

  Firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii despre persoanele care plătesc ramburs la livrare
  Miercuri, 18 mai, Guvernul a adoptat proiectul de OUG prin care firmele de curierat vor raporta la ANAF detalii privind persoanele care plătesc ramburs la livrare pentru produsele comandate online. 1

  Local

  Accident pe Arad - Timișoara, cu trei victime încarcerate
  Un microbuz a intrat în coliziune cu un autoturism pe DN69. Două ambulanţe, un SMURD şi descarcerarea sunt la faţa locului. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.