aradon.ro Web analytics

Ce faci când copilul tău se bâlbâie?

Ce faci când copilul tău se bâlbâie?

Reactualizat la:
ADVERTORIAL. Balbismul este o problemă cu care se confruntă numeroase familii. Trebuie să menționăm că, de cele mai multe ori, înțelegerea greșită a naturii și a consecințelor balbismului, reprezintă cauza fixării defectului și a apariției complicațiilor.
Scris de Butaru - ADVERTORIAL. Balbismul este o problemă cu care se confruntă numeroase familii. Trebuie să menționăm că, de cele mai multe ori, înțelegerea greșită a naturii și a consecințelor balbismului, reprezintă cauza fixării defectului și a apariției complicațiilor.

Ce trebuie să știm despre această tulburare de vorbire? Cum pot fi implicați părinții în procesul de corecție?

Doamna Eremia Lucia, logoped în cadrul MedLife Genesys, subliniază faptul că măsura în care părinții cunosc mai multe despre cauzele balbismului și se implică activ în procesul de corecție determină rapiditatea cu care copilul va depăși această problemă.

Bâlbâiala definită ca o dereglare a ritmului, tempoului și fluenței vorbirii apărută ca urmare a tulburărilor organice și funcționale ale sistemului nervos central, are implicații serioase asupra structurii personalității copilului, lăsându-și amprenta asupra stării psihice și comportamentului social al acestuia.

Factorii declanșatori ai balbismului sunt foarte diferiți: boli infecțioase, ereditate, condiții de stres prelungit, suprasolicitare emoțională și multe altele. Timpul de apariție – de obicei la vârsta de 2 – 5 ani, se datorează perioadei de dezvoltare active a vorbirii copilului.

Procesul de corecție a balbismului este unul complex și implică atât asistență medicală de specialitate (psihiatri, neurologi, fizioterapeuți), dar și asistență psihopedagogică specială – psihoterapie, logopedie. Însă, trebuie să conștientizăm că toate eforturile specialiștilor nu vor atinge rezultatul dorit, dacă părinții vor rămâne pasivi în procesul de corecție. Doamna logoped spune că abordarea greșită a părinților în încercarea lor de a schimba situația: exacerbarea defectului de vorbire, observațiile permanente referitoare la modul de exprimare verbal al copilului, inconsecvența în procesul terapeutic etc., pot avea ca efect amplificarea și/sau cronicizarea balbismului. La cealaltă extremă – ignorarea problemei: pasivitatea părinților, certitudinea că totul va funcționa de la sine sau ideea ca in procesul de recuperare sunt implicați doar specialiștii, nu vor face decât să îndepărteze rezultatul mult dorit.

Deci, rolul părinților în restabilirea mecanismului normal al vorbirii copilului nu este mai puțin important decât al unui psiholog, neurolog, pedagog sau logoped.

Ce pot face părinții?

* NU solicitați copilului să vorbească corect aplicând diverse amenințări, reproșuri. Chiar dacă sunt izvorâte dintr-o bună intenție, acestea nu fac decât să agraveze

tulburarea, exacerbând tensiunea copilului și provocând reacții de protest sau retragere;

* Evitați stările de agitație, cu precădere dinainte și după somn;

* Vorbiți clar, în propoziții simple, pe un ton calm și evitați întrebările bruște;

* Stabiliți un program echilibrat pentru copil, respectați orele de masă și de somn, pentru ca cel mic să poată anticipa ceea ce se întâmplă și să fie relaxat pe durata acestor activități;

* Se recomandă activități în aer liber, practicarea sporturilor care reglează ritmul respirator (natație, gimnastică, atletism etc.);

* Stimulați-i copilului încrederea în sine, spiritul de inițiativă și curajul;

* Și nu în ultimul rând, respectați indicațiile medicului specialist și ale logopedului în procesul terapeutic.

Este important să reținem că bâlbâiala trebuie eliminată complet. Chiar și atunci când vorbirea copilului este coerentă, continuați să fixați sistematic abilitățile de vorbire. Ar trebui să știți că balbismul poate recidiva.

Motivele recidivei pot fi diverse:

* suprasolicitarea emoțională;

* diverse boli somatice, infecțioase;

* apariția unor situații și cerințe noi (ex. trecerea de la grădiniță la școală, etc.).

Pentru a evita recidivele, părinții trebuie să urmeze cu claritate și consecvență toate recomandările date de terapeut: respectarea regimul zilei (masă, somn), dozarea corectă a efortului fizic și intelectual.

În concluzie, doamna logoped Lucia Eremia spune că în majoritatea cazurilor, balbismul este un defect de vorbire recuperabil. Trebuie doar să acționăm în mod activ, să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că această deficiență de limbaj dispare complet și pentru totdeauna.

Pe doamna logoped Eremia, specializată în psihoterapie pentru copii, o găsiți la MedLife Genesys. Puteți să vă programați apelând 0257 960.

0 Comentarii

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Ambulanța, cu 1.300 de cazuri mai puțin, în stare de urgență
  Cum a afectat starea de urgență numărul de solicitări primite de Serviciul de Ambulanță Arad. O comparație între lunile martie - aprilie 2019 vs 2020?

  Local

  Ionel Ciupe: „Jumătățile de măsură nu ne vor duce nicăieri”
  Consilierul municipal critică modul în care Primăria Arad vrea să corecteze hotărârea privind racordurile la rețelele edilitare, dar complică și mai mult lucrările.

  ARADON opinii

  Religia derogărilor și habotnicilor pe rit nou

  Local

  Aradul, un oraș cu...nevoi publice!
  Aradul, cu nevoile și...neamul. Nicio toaletă publică pe centru orașului, nici măcar o toaletă ecologică de la Podgoria până la teatru. 1

  ARADON opinii

  DE-ALE SUFLETULUI. Gabriella Gujdár, psiholog clinician: Atacul de panică (II)

  Local

  Când va fi evaluat managerul Filarmonicii?
  Aleşii locali vor vota, în şedinţa de joi, noul calendar de desfăşurare a evaluării managerului Doru Orban.

  Local

  Deşeurile electrice, colectate direct de la domiciliul arădenilor
  Campania se derulează în perioada 1-15 iunie. E nevoie de o comandă telefonică sau online.

  Local

  Termen prelungit pentru arădenii care vor ajutorul Primărirei la reabilitarea clădirilor
  La baza deciziei prelungirii se află situația excepțională generată de situația de urgență și starea de alertă.

  Local

  La loc comanda: liber la alergat pe Gloria!
  Primarul interimar al Aradului, Călin Bibarţ, a cedat solicitărilor amatorilor de mişcare în aer liber şi a anulat orarul impus în primă fază. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.