Tonul discuțiilor l-a dat consilierul local Leontin Aslău, care s-a arătat nemulțumit de faptul că bugetul de investiții pentru ștrand pentru anul 2025 este zero și a propus revizuirea situației. Alesul a subliniat că „avem neapărat nevoie de investiții pe ștrand anul acesta. Suntem în urmă mult față de cei din jurul nostru”. Primarul Călin Bibarț a simțit nevoia să intervină pentru a nu lăsa să se înțeleagă că nefăcându-se investiții nu se lucrează nimic pe ștrand.
„Nu este așa. La Capitolul Investiții sunt încadrate anumite categorii de lucrări, celelalte lucrări care se fac pe ștrand sunt la diferite alte capitole – pentru că nu se încadrează la Investiții, pe normele contabilicești”.
În limbaj comun, viceprimarul Lazăr Faur a detaliat:
„În ce privește investițiile, în acest an vom declanșa prima procedură de deschidere a căii spre niște investiții majore în ștrand și anume vom face acel plan urbanistic zonal de care avem nevoie și este baza pornirii unor investiții viitoare. Este bugetat în bugetul municipiului Arad și acum se lucrează la tema de proiectare. Va fi realizat în acest an. Tot o reglementare pe care o avem bugetată în acest an, ca un prim pas spre investiții viitoare, este un DALI pe care ni-l dorim pentru acel SPA acoperit de care vorbim de multă vreme și credem că va fi momentul în care ni-l vom permite din punct de vedere financiar; facem acest prim pas.
Anul acesta vom avea un foraj pentru apa termală la mare adâncime pe ștrand. Este o parte din proiectul cu realizarea noului CET ce prevede două foraje de acest gen în municipiul Arad și unul îl vom face pe ștrand. Apoi, dacă privim cheltuielile pe care efectiv le realizăm și se văd anul acesta, ați văzut că s-au reabilitat bazinele. Au fost lucrări serioase acolo și rezultatul se va vedea, deja se vede, ele arată bine. Au fost realizate, nu știu să vă spun din punct de vedere tehnic… sablări, revopsiri, reparații la toate bazinele pe care le avem pe ștrand. În aceste zile vom repara tot ce înseamnă aleea principală și zonele din vecinătatea ei cu pavaj, cu unele intervenții estetice, poate că ați văzut deja rondoul de la intrare, de la sensul giratoriu, care arată bine de data aceasta cu flori. S-a făcut acolo o mică fântână, cascadă, ce arată și ea bine, și tot spre frumusețe, spre atractivitate – și cu domnul Aslău am fost de câteva ori și mai mergem acolo să găsim soluții, pentru că ne dorim să revitalizăm ștrandul – vom pune și beculețe, o ghirlandă de becuri, cum mai sunt prin oraș, pe aleea principală, porțiunea dreaptă. Deci încercăm să facem pas cu pas niște lucruri. Am făcut – după cum bine știți, domnule Aslău, că împreună am fost acolo – și o identificare a locurilor goale pentru viitoare terase. A avut loc o licitație, s-a ocupat, mai puțin una, toate s-au ocupat, și sperăm să vină comercianți pe ștrand. Eu am avut discuții și cu cei care au concesiuni acolo și nu le-au deschis, să le deschidă. Mai facem o scenă pe porțiunea asfaltată care permite să se mute teatrul de vară. Centrul Cultural Județean dorește să mute teatrul de vară. Și scena va fi folosită în timpul săptămânii, miercurea, când dau ei program ca să aducem lume pe ștrand. Și am convenit cu CMC-ul și cu domnul Puf ca în fiecare weekend, în interiorul bazinelor, să avem sâmbăta și duminica animație acolo, adică un DJ care să pună muzică, să facă concursuri, să dea premii, zumba, spuma party măcar o dată pe lună, în interiorul bazinelor, în weekend. Iar în exteriorul bazinelor, seara, când pleacă lumea de la ștrand, pe scena de care vorbeam, vrem să facem vinerea și sâmbăta câte un concert, mini-concert, cu formații din Arad, cu tineri, cu cei de la liceele sau școlile de artă, iar duminica să fie acolo proiectat un film, ca lumea să rămână pe ștrand, ca lumea să se simtă bine acolo.”
Leontin Aslău i-a mulțumit viceprimarului pentru implicare, subliniind:
„Sunt chiar sunt foarte mulțumit de atitudinea dumneavoastră vizavi de implicarea cu ștrandul. Vizavi de cheltuielile curente, care sunt altceva, vreau să spun că reparațiile totuși se reflectă în niște investiții, dar cred că o minimă investiție care ne-ar aduce un aport mare de imagine ar fi să cumpărăm un număr de șezlonguri care să fie puțin mai la zi față de ce avem; am înțeles că sunt și rupte multe; să schimbăm puțin imaginea prin unele mai noi, care sunt conforme cu realitățile de azi. Și oricum această investiție se va amortiza destul de repede, având în vedere că se închiriază. Deci cred că cel puțin câteva sute de șezlonguri ar trebui pentru a aduce un aport de imagine substanțial.”
Lazăr Faur i-a răspuns:
„Aveți dreptate. Să știți că chiar am vorbit acest subiect cu domnul director Laurențiu Puf. I-am rugat să fac un inventar al șezlongurilor și chiar vrem să achiziționăm pentru că multe s-au deteriorat și este un moment bun și preluăm ideea să cumpărăm ceva mai de soi, ca să se simtă mai confortabil oamenii pe șezlonguri. Deci vrem să luăm șezlonguri în plus.”
Primarul Călin Bibarț a intervenit din nou pentru a pune punctul pe i:
„Dacă-mi permiteți o precizare de principiu, ca să știți gândirea noastră pe termen lung: Încercăm să ridicăm standardul ștrandului la ceea ce avem astăzi acolo, să fie cât se poate de decent și să aducem cât mai multă lume. În paralel, pentru că nicio lucrare de anvergură nu va putea fi făcută, nu va putea fi autorizată fără să existe plan urbanistic zonal. Deci, în paralel lucrăm la întocmirea, licităm și vom da către o firmă să facă planul urbanistic zonal, timp în care, ca să fim sinceri, poate reușim să găsim finanțare, pentru că astea sunt lucrări – discutăm de Aqua Park și alte așteptări pe care le simțiți și dumneavoastră –, fie poate avem șansa să se deschidă axă pe așa ceva, adică banii europeni, fie poate – și vă rog și pe dumneavoastră – poate, la un moment dat, există o dorință a unui investitor serios de a face astfel de investiții pe entertainment până la urmă, astfel încât noi să ridicăm, evident, nivelul ștrandului și să putem să fie suportabil pe bugetul pe care noi îl avem. Orice bani care vin din alte surse de finanțare pentru așa ceva, în condiții, evident, avantajoase pentru arădeni, sunt bineveniți. Dar, oricum, nu am putea să facem, că n-am putea autoriza până nu avem PUZ-ul.”
Trimite articolul
Xse va realiza la finalul sezonului ca de obicei…..
Noi mergem la unguri.
-
Pai parca erai cu romanii si pentru romani. Sau esti suveranist doar cand iti convine?
Tot articolul se spune ca vom face,vom aduce,vom drege,vom proiecta samd.Ce ati facut pana acum ca sezonul e aici.
politrucii locali,azi plini de proiecte foarte interesante,insa locuitorii si vizitatorii strandului cunosc foarte bine ca nu se va realiza aproape nimic din cele anuntate.Prin urmare,ramane cum ne-am inteles adica zero.
Ne asteapta cu apa rece si preturi mari! Bine ca au distrus zona de discoteci ca poate aveam si turism.
La proiecte o sa va opriți ca de obicei
Ne vadă oferi…foarte multa…. verdeață…