aradon.ro Web analyticsCe prevede carantinarea celor patru localităţi din Arad?

De Alin Gherasim
Reactualizat la:

Ce prevede carantinarea celor patru localităţi din Arad?

Foto: V.O.
Reactualizat la:
Raed Arafat a emis ordinele privind instituirea carantinei în localităţile Seleuş, Moroda, Gurahonţ şi Bonţeşti.
Scris de Alin Gherasim - Raed Arafat a emis ordinele privind instituirea carantinei în localităţile Seleuş, Moroda, Gurahonţ şi Bonţeşti.

ARAD. S-a instituit, şi oficial, carantina în Seleuş şi Moroda, din comuna Seleuş, şi Gurahonţ şi Bonţeşti, din comuna Gurahonț. Raed Arafat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a semnat ordinele în baza cărora cele patru localităţi sunt carantinate timp de 14 zile, începând cu data de 1 august. Dar să vedem ce înseamnă, concret, intrarea în carantină.

Potrivit ordinului semnate de Arafat, s-a ajuns la carantinarea Seleuşului şi Morodei după ce s-a constatat situaţia epidemiologică ale celor două localităţi, unde sunt înregistrate 55 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2, virusul transmiţându-se comunitar. Potrivit DSP Arad, numărul persoanelor infectate este mai mare de trei cazuri la 1.000 de locuitori, acesta fiind motivul pentru care s-a cerut carantinarea. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la Gurahonţ şi Bonţeşti, acolo unde au fost confirmate 35 de cazuri, iar riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, susţin cei de la DSP Arad.

Drept urmare, în toate cele patru localităţi vor fi luate anumite măsuri pe perioada carantinei:

-identificarea tuturor persoanelor cu domiciliu, reşedinţa ori cu adresa declarată în zonele carantinate şi introducerea acestora în bazele de date dedicate;

-limitarea la maximum a deplasării persoanelor şi monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri;

-evaluarea de către DSP Arad a oportunităţii şi prioritizării de testare a persoanelor şi transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică/Ministerul Sănătăţii;

-stabilirea, prin grija administraţiei publice locale şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a rutelor ocolitoare, căilor majore de circulaţie care tranzitează zona şi aducerea la cunoştinţa populaţiei prin mijloaceel mass-media locale a acestei măsuri;

-purtarea măştilor de protecţie de către toate persoanele aflate în spaţiile publice;

-asigurarea ordinii publice se realizează de către poliţia locală, iar în situaţia în care poliţia locală nu este constituită sau efectivele acesteia nu sunt suficiente, măsurile de ordine publică se asigură de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Timiş sau Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.

Tot în acest două ordine se stabileşte şi dezinfecţia spaţiilor publice din cele patru localităţi, implicarea medicilor de familie pentru monitorizarea persoanelor izolate la domiciliu, asigurarea continuităţii aprovizionării cu alimente şi bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susţinători, dar şi continuitate în aprovizionarea cu medicamente.

Intrări şi ieşiri

Tot în aceste ordine se vorbeşte şi despre intrarea sau ieşirea persoanelor din zonele carantinate. Sunt pemise intrările/ieşirile persoanelor pentru: transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei; persoanele care nu locuiesc în zonele carantinate, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor, persoanelor care susţin examenul de admitere la facultate; persoanele care locuiesc în zonele carantinate şi desfăşoară activitate profesională în afara zonelor carantinate; persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; urgenţe medicale. Trebuie precizat că persoanele enumerate mai sus vor treui să prezinte autorităţilor competente legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea.

FOTO: V.O.

8 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. willy says:

  Bontesti nu este comuna este sat ce apartine de comna Gurahont

 2. Uncul says:

  Carantina ?!! Nu zău?!!
  La ora 13:00 toate terasele din Gurahonț sunt aproape pline , fără mască , fără distanțare !!!!
  Asta trebuie !!!!
  Hai cu BIRTURILE și PĂCĂNELE !!!!

 3. Chris says:

  Deci Lady Arahat poate decide din pix soarta a mii de oameni…incredibil ce natie proasta au ajuns romanii…

 4. ..... says:

  “S-a instituit, şi oficial, carantina în Seleuş şi Moroda, din comuna Seleuş, şi Gurahonţ şi Bonţeşti, din comuna Gurahonț.”
  CE nu e clar ,deșteptilor????

  • BOX POPULIME says:

   Bovis naturae, poti sa ne precizezi daca tranzitul Seleusului(fara oprire, stationare sau coborarea persoanelor din masina), este permis?!

 5. Local

  FOTO-VIDEO. Accident la Gurahonț și Cuvin. UPDATE: Accidentul de la Cuvin s-a soldat cu decesul unei femei
  IPJ Arad anunță că în urmă cu puțin timp au avut loc două accidente în județul Arad, unul la Gurahonț și un altul la Cuvin. 1

  Local

  Bani pentru linoleum nou la spital

  Local

  Paşca va reforma ONG-urile din ţară
  Mihai Paşca, arădeanul care este secretar de stat în Ministerul Justiţiei, va coordona reforma din sectorul ONG. 4

  Local

  Ateliere de creație în Parcul Dendrologic din Ineu
  Opt blocuri de calcar abandonate în anii 80, vor prinde viață în cadrul proiectului Atelierele Construcția de la Ineu.

  Local

  Ada Milea, concert în 4, la Nerv
  Pe 5 august, chiar de ziua ei, Ada Milea vine să concerteze la Arad în stilu-i inconfundabil, împreună cu Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman. 1

  Local

  Circulație îngreunată în zona CET din cauza lucrărilor

  Mapamond

  Kim Jong Un a cerut reactivarea comunicaţiilor cu Coreea de Sud
  Comunicaţiile dintre cele două Corei au fost restabilite recent, iar acest lucru s-a făcut la iniţiativa liderului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit declaraţiilor date de responsabili ai serviciilor secrete sud-coreene unei comisii parlamentare de la Seul, relatează marţi agenţia EFE. 1

  Local

  3,8 milioane de lei de la APIA pentru motorina pe trimestrul I
  436 de fermieri arădeni beneficiază de ajutorul de stat acordat sub formă de rambursare.

  ARADON opinii

  STIL DE VIAŢĂ. Adela Alexa, nutriţionist, dietetician: Alimente cardioprotectoare (I)

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.