aradon.ro Web analyticsCea mai veche carte a bibliotecii, expusă la CJA

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:

Cea mai veche carte a bibliotecii, expusă la CJA

Reactualizat la:
Comunitatea culturală a Aradului marchează 540 de ani de la tipărirea celui mai vechi volum aflat în colecția Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”.
Scris de Eugen Rogojan - Comunitatea culturală a Aradului marchează 540 de ani de la tipărirea celui mai vechi volum aflat în colecția Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol”.

Tipărit în anul 1481 la Veneția și scris în limba latină, este o culegere de texte teologice scrise de filosoful Johannes Duns Scotus. Cartea a fost restaurată la Alba Iulia, din fonduri alocate de Consiliul Județean Arad și se prezintă într-o stare perfectă. Valoarea restaurării a fost de aproximativ 2.000 de euro. Cartea are 115 file (230 de pagini) și a fost tipărită probabil în aproximativ 500 de exemplare.

Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” din Arad are o colecție de 24 de incunabule – cărți tipărite la începutul tiparului, în sec. XV-XVI. ,,Cea mai veche carte din Arad este expusă temporar în holul Consiliului Județean și poate fi văzută de toate persoanele interesate, până la data de 1 februarie 2022, după care va reveni la Bibliotecă. Ne dorim ca și în acest mod să contribuim la punerea în valoare a unui element important de patrimoniu cultural. Consiliul Județean a finanțat restaurarea mai multor volume de carte veche, unele dintre ele ajunse într-o stare critică, dar recuperate 100% după intervenția restauratorilor”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Dintre cele 500.000 de unități de bibliotecă (cărți, periodice, manuscrise, materiale audio-video, documente electronice etc.) pe care le deține Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, cartea cea mai veche se numește Quaestiones quodlibetales, a fost scrisă de Johannes Duns Scotus și a fost imprimată la Veneția în atelierul tipografului Nicolaus Jenson acum 540 de ani, la 14 noiembrie 1481.

Volumul reprezintă o culegere de texte teologice scrise de John Duns Scotus (1265-1308), filozof şi teolog franciscan de orientare scolastică, activ în a doua jumătate a sec. al XIII-lea la Universităţile din Oxford, Cambridge şi Paris. Cartea este un incunabul, adică una dintre primele cărți tipărite cu litere mobile în zorii tipografiei, invenția revoluționară pe care omenirea i-o datorează umanistului Johannes Gutenberg. Odată cu răspândirea tiparului, Veneţia a devenit capitala mondială de producție și vânzare a cărţii, aici activând până la anul 1500 cel puţin 150 de meşteri tipografi.

Conform Catalogului colectiv al incunabulelor din România, volumul Quaestiones quodlibetales este un exemplar unicat în țară.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Interviu aradon.ro cu Inspector principal de poliție Livia Pescar: „Munca de teren oferă mai multe satisfacții”
  Pe Livia Pescar o știți din presa locală. Cu siguranță, i-ați văzut numele în ziar sau pe site-urile de știri arădene sau la tv. Ea este cea care oferă declarații presei atunci când în Arad au loc evenimente care ajung să fie anchetate de Poliție. Este purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad din anul 2021. Recent, inspectorul principal de poliție Livia Pescar s-a întors dintr-o misiune internațională ce a avut loc la Sevilla, Spania, organizată de Biroul Atașatului de Afaceri Interne la Madrid.

  Local

  Curtea, grădinile și parcurile mănăstirii Feredeu, acoperite de o viitură puternică
  Curtea, grădinile și parcurile cunoscutei mănăstiri Feredeu din județul Arad au fost acoperite de o puternică viitură, marți spre seară, venită de pe dealurile din jurul lăcașului de cult.

  Oameni

  Amber Heard este acuzată că a falsificat pozele cu rănile provocate de Johnny Depp
  Avocatul lui Johnny Depp a acuzat-o pe Amber Heard că a falsificat imaginile cu rănile provocate de fostul ei soţ.

  România

  Meditațiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise. Sancțiuni prin lege pentru cadrele didactice
  Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat marți că profesorilor le va fi interzis prin lege să mai facă meditații cu elevii din clasele la care predau. Regula ar putea fi aplicată din anul școlar 2022-2023. Vor exista sancțiuni pentru cadrele didactice care nu o respectă. 2

  Local

  Vrea să afle of-urile locuitorilor din „6 Vânători”
  Viceprimarul municipiului Arad, Ilie Cheşa, ţine să se informeze direct de la cetăţeni în legătură cu problemele din cartier. 

  Local

  „Sanitarii pricepuţi” de la „Moise” vor reprezenta Aradul la faza naţională

  Local

  Expoziţie documentară: Bicentenarul teologiei arădene

  Local

  „Prietenii pompierilor”, calificaţi la faza naţională

  Local

  Un bărbat din Barațca a murit după ce s-a răsturnat cu tractorul
  Tragedia a avut loc marți, 17 mai, în satul Cuveșdia, comuna Șiștarovăț. Victima efectua lucrări agricole cu tractorul când a avut loc incidentul. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.