aradon.ro Web analytics


Cionca, reacţie la controlul Curţii de Conturi

De Alin Gherasim

Cionca, reacţie la controlul Curţii de Conturi

Reactualizat la:
Preşedintele Consiliului Judeţean a găsit vinovaţii pentru neregulile descoperite de Curtea de Conturi în achiziţii: medicii şi... PSD.
Scris de Alin Gherasim - Preşedintele Consiliului Judeţean a găsit vinovaţii pentru neregulile descoperite de Curtea de Conturi în achiziţii: medicii şi... PSD.

Avem vinovaţii de serviciu pentru achiziţiile nelegale făcute de Consiliul Judeţean Arad în plină pandemie de Covid-19: medicii şi… PSD. Cel puţin, din punctul de vedere al preşedintelui instituţiei, Iustin Cionca. După dezvăluirile pe care ziarul nostru le-a făcut în legătură cu achiziţiile nu tocmai corecte făcute de CJA, Iustin Cionca a ieşit la rampă şi spune că în instituţia pe care o conduce s-a muncit corect, iar sumele imputate de Curtea de Conturi vor fi recuperate. „Consiliul Europei a publicat recomandări privind achizițiile publice pentru perioada pandemiei Covid-19. Consiliul Județean Arad a respectat întru totul aceste recomandări și s-a ghidat după ele în achizițiile publice realizate pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Consiliul Județean Arad a investit 34,2 milioane de lei pentru pregătirea Spitalului Județean în perioada pandemiei. Curtea de Conturi a stabilit că 0,17% din această sumă, adică 59 de mii de lei, a fost cheltuită necorespunzător. Eu nu spun nici ilegal, nici netransparent, fiindcă nu s-au plătit bani ilegal și toate principiile de transparență au fost respectate. Dacă s-ar fi făcut plăți ilegale, astăzi discutam despre răspunderea penală a celor care le-au angajat, or nu este cazul de așa ceva”, îşi începe Cionca pledoaria. Însă acesta porneşte greşit din start. Pe lângă cei 59.000 de lei imputaţi pentru achiziţii, mai există o „gaură” de peste 700.000 de lei de care şeful CJA nu zice nimic. Aşadar, procentul banilor cheltuiţi nu tocmai pe lege creşte foarte mult, dacă adăugăm şi această sumă. Dar, despre banii aceştia, într-un material viitor.

Ţepe date de medici?
Iustin Cionca a luat fiecare neregulă descoperită de Curtea de Conturi şi a explicat-o în parte. În ceea ce priveşte sumele plătite în plus la hoteluri, acesta pune vina pe personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean Arad. „În privinţa rezervării hotelurilor, lucrurile sunt clare: au fost cerute ofertele de prețuri de la hoteluri, comunicarea privind atribuirea a fost trimisă către toți ofertanții. Publicarea pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost, potrivit legii, o formalitate post-atribuire care nu afectează procedura de atribuire. De aceea, nu poate fi nici motiv de corecție aplicată de Curtea de Conturi.
Este adevărat, au fost cadre medicale care au solicitat camere de hotel în perioada pandemiei și nu le-au mai folosit. Au dat și declarații scrise în acest sens, la Curtea de Conturi. Doar că nu au anunțat pe nimeni că își anulează rezervarea, iar acele camere au trebuit plătite. Consiliul Județean a fost obligat prin Ordonanță Militară să asigure camerele de hotel, am avut și solicitări din partea personalului. Dacă oamenii nu s-au cazat, nu este vina Consiliului Județean. Vă pot spune că am încercat să discutăm cu hotelurile, unele au fost de acord să returneze banii nefolosiți, cu altele încă negociem. Dar, din punctul meu de vedere, cei care au rezervat camerele, dar nu le-au folosit ar trebui să plătească pentru ele”, a mai spus preşedintele CJA.

Sporuri prea mari
Deşi nu le-a adus deloc în discuţie, deşi suma nu a precizat-o, fiind vorba despre aproximativ 700.000 de lei, Iustin Cionca a vorbit şi despre sporurile „umflate” acordate personalului medical. Mai mult, preşedintele CJA a ţinut să precizeze că cei care le-au primit le vor da şi înapoi.
„Cred că suntem cu toții de acord că a fost nevoie de recompensarea personalului medical care a salvat vieți. A existat și o prevedere legală în acest sens. Curtea de Conturi a considerat că sporurile au depășit plafonul legal și ne-a solicitat ca până la sfârșitul anului să le recuperăm. Dacă așa consideră Curtea de Conturi că trebuie să se întâmple, cu tot regretul față de personalul medical implicat și afectat, sumele se vor recupera. Este vorba însă de depășiri mici, pe ansamblu”, a spus Cionca.

Şi penalităţile
Preşedintele CJA a vorbit şi despre penalităţile imputate de Curtea de Conturi referitoare la achiziţia aparaturii medicale, cumpărată fără licitaţii şi, chiar şi aşa, nelivrată. „Având în vedere că aparatura medicală în discuție nu a fost livrată până la controlul Curții de Conturi, Consiliul Județean Arad nu putea stabili cuantumul penalităților. Penalitățile au fost calculate îndată ce aparatura a fost livrată, și ar fi fost calculate și fără recomandarea Curții de Conturi, pentru că funcționarii nu riscă să pună banii din buzunar pentru nerespectarea contractului niciunei firme”, ne-a liniştit Iustin Cionca.

„PSD e de vină”
Preluând, parcă, modelul „brevetat” de superiorii lui de la Bucureşti, Iustin Cionca a găsit vinovatul principal pentru cheltuielile nelegale făcute de Consiliul Judeţean: PSD. Cionca spune că PSD e de vină că cei de la Curtea de Conturi au ajuns să controleze CJA. Nu spune, însă, că plăţile realizate s-ar încadra în lege. „Înțelegem că majoritatea PSD din Parlamentul României încearcă să găsească nereguli la administrațiile liberale și a dat ordin Curții de Conturi, pe care o controlează, să ne verifice. La Arad nu au avut ce să găsească. Repet, Consiliul Județean Arad a investit 34,2 milioane de lei pentru pregătirea Spitalului Județean în perioada pandemiei. Curtea de Conturi a stabilit că 0,17% din această sumă, adică 59 de mii de lei (n.r. plus altă sumă de 700.000 de lei), a fost cheltuită necorespunzător. Asta în condițiile stării de urgență, când funcționarii din Consiliul Județean au muncit sub o presiune extraordinară să facă achizițiile necesare pentru salvarea vieților pacienților. În timp ce la noi se muncea sub presiune, alții stăteau ascunși și tot ei vin acum să facă pe moraliștii, ceea ce este nu numai ipocrit, ci și imoral. Felicit colegii mei care au reușit să facă față acestei perioade și au demonstrat că la Consiliul Județean Arad se lucrează corect și eficient”, a „dres-o” preşedintele CJA.

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Arădeanul says:

  Ești penibil și nu înțeleg de ce lume a te mai votează…..esti o marioneta a lui Falca…..acum 2 ani am fost aduși în presa, Aradul și Suceava exemplu pe tara la ce baza avea spitalul și achitizile sunt pe toate planurile…..a venit pandemia și ai apărut cu toate donațiile în poze…..sunt prea mulți îndoctrinați care sa vadă astea și sunt peste 50 de primari PNL care o sa îl voteze!!!

  • petre says:

   Cu banii FURATI DE LA SANATATEA ARADEANA,incepand din Dec.’89,pana azi,sau chiar MAINE++++++,S-AR FI PUTUT CONSTRUI SPITALE MODERNE IN TOATE CARTIERELE SI COMUNELE JUDETULUI;averile celor care s-au ocupat/preocupat” de sanatatea aradenilor sunt mai mult decat doveditoare!!!! Mama le-a fost tuturor,justitia.din pacate!!!!!

 2. Ghiță la portiță says:

  Da, medicii trebuie recompensați și apreciați (unii dintre ei, nnu toți la grămadă), deși pe perioada cât spitalele au fost goale nu știu dacă merită mari recompense pentru că nu au avut practic de lucru. Și asta a durat din martie până în iunie.
  Da, PSD este de vină (dacă plăvanul de la Cotroceni spune așa, așa o fi) și de aceea propun ca cei care fac parte din Curtea de Conturi, la fel ca cei care compun CCR să nu mai fie niște slugi obediene ale politrucilor roșii, galbeni, portocalii, etc. care îi numesc ca pe niște sclavi în acele funcții pentru a le netezi interesele, ci să fie niște profesioniști puși pe acele funcții prin tragere la sorți, aleatoriu dintr-un număr de dosare ale celor mai onești și profesioniști judecători sau economiști (depinde de instituție).
  Și da, Curtea de Conturi nu ar trebui să se bage să le strice tocmai acum învârtelile celor aflați la guvernare (glumesc desigur). La ce tunuri s-au dat din banul public în această perioadă, mulți, foarte mulți politicieni de frunte sau mai de jos, din administrațiile locale ar trebui să-și petreacă viața la ocnă sau la galere iar averile să le fie confiscate complet. Asta dacă legile din țara asta nu ar fi făcute de hoți pentru hoți.

  • .... says:

   Absolut excelentă sugestia selectării aleatorii a personalului dintr-un număr suficient de dosare de candidatură. Așa ar dispărea nepotismele și piloșii și implicit impostorii și incompetenții.

 3. eticheta indulgenta says:

  Ce ticalos,insa trebuie spus ca a avut si are profesori foarte buni in a da vina pe altii.Va spune ceva numele de falca sau iohanis ?

 4. Ferenc says:

  Daca su gasit doar atat inseamna ca, nu su sapat destul. Dar ce spune dl Cionca, cum ca de vina este PSD este adevarat… din punctul lui de vedere, adica din vizuina lui🤦‍♂️

 5. Un biet cetatean says:

  Super felicitari d-lui Cionca pentru umorul involuntar pe care ni l-a furnizat. De umor voluntar nu poate fi banuit, greu de crezut ca ar fi capabil de asa ceva…Îi sugerăm doar că probabil vinovat e fostul partid comunist, nu PSD…

  • coman sava says:

   fostul cabinet al PCR, care a intrat in PNL, SPURCÂND-UL; și dându-se mari liberali, ei sunt adevătata CIUMĂ ROȘIE pcr, transformat în pnl, și dându-și arama pe față ……pdl

 6. ighi says:

  Zbori de la Primaria Arad, cat de curand…
  Tu si toate neamurile tale puse in functii cu zero experienta….

 7. Balciu says:

  Datorile de 18 milioane de euro favute inainte de pandemie nu le verifica nimeni?spitalul judetean e in faliment cu datorii istorice si cionca nu zice nimic…?

 8. BOX POPULIME says:

  Dobitocul ramane dobitoc pana moare!

 9. coman sava says:

  Băi cioncule, pe lănga că ești incult prost și dobitoc , ești și nesimșit , te m,ai suporți Jigodie?!?!?!?!?!?!?!?b Nu cumva P.S.D.-ul e vinovat că a ajuns virusul și-n Japonia, că pentru răspândirea în Europa este, dar să știi că nu e vinovat PSD-ul că tu ești un PROST, DOBITOC și o CANALIE

 10. ARADON Sport local

  Debut ezitant pentru Crișul în Liga Florilor
  Crișul Chișineu Criș a pierdut cu SCM Craiova la debutul în Liga Florilor, scor 30-19 (13-5).

  Local

  Patru tramvaie produse la Arad circulă prin Cluj
  ARAD. Municipiului Arad, unde îşi are sediul Astra Vagoane Călători, i se alătură Oradea, Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca. Aici pot fi văzute modernele şi silenţioasele tramvaie fabricate de producătorul arădean de material rulant. 1

  Local

  Se judecă mai puțin la Tribunal
  Scădere a volumului activității Tribunalului Arad cu peste 9 procente de la începutul acestui an.

  ARADON Sport local

  AMEFA a strâns un lot tânăr pentru turneul doi
  AMEFA Arad a marcat câte șase goluri în primele două meciuri de Superligă. 1

  Local

  Amendă dată de polițiștii arădeni pentru organizarea de activități în spațiu închis
  Polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 500 de lei unui operator economic pentru organizarea de activități în spațiu public/privat/închis pentru care au fost instituite restricții, în timp ce alte amenzi au fost date pentru nepurtarea măștii de siguranță, totul în urma unor controale efectuate în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2. 1

  Local

  Municipiul Arad a depășit pragul de 4 cazuri la mia de locuitori
  245 de cazuri noi și 6 decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore la nivelul județului. 1

  Local

  Mii de locuri din cimitire, neplătite
  Gospodărirea Comunală Arad anunţă că a expirat concesiunea pentru aproape 5.000 de locuri de veci. 11

  Local

  Acțiune în trenurile și în stațiile CFR din județul Arad
  Polițiștii din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Arad, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Arad și reprezentanți C.F.R. au desfășurat, miercuri, 28 octombrie, o acțiune în trenurile de călători și stațiile CFR, din județul Arad, pentru limitarea efectelor pandemiei și creșterea siguranței călătorilor. 5

  UT Arad

  UTA e "pe val"! Cum va fi la Botoșani?
  Neînvinsă de patru runde, trupa lui Laszlo Balint merge încrezătoare în Moldova. "Respectăm adversarul, dar avem încredere în potențialul nostru, nu ne este frică de nicio echipă din prima ligă". 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.