aradon.ro Web analyticsColţeii, trimişi în judecată

De Alin Gherasim
Reactualizat la:

Colţeii, trimişi în judecată

Colţeii şi notarul Vlai, trimişi în judecată pentru Nadăş/Foto: JA
Reactualizat la:
Membrii familiei Colţeu, dar şi notarul Adrian Vlai, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării Nadăşului.
Scris de Alin Gherasim - Membrii familiei Colţeu, dar şi notarul Adrian Vlai, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării Nadăşului.

ARAD. A venit şi momentul mult aşteptat de locuitorii satului Nadăş, care au rămas, ilegal, fără propriile terenuri: procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, au finalizat rechizitoriul privind retrocedarea extravilanului satului Nadăş şi i-au trimis în judecată pe trei dintre membrii familiei Colţeu, care s-au erijat în aşa-zişi moştenitori, dar şi pe notarul public Adrian Vlai, care le-a „cântat în strună” celor de mai sus. Într-un comunicat de presă, DNA anunţă că a fost dispusă trimiterea în judecată a lui Adrian Vlai, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, a trei dintre membrii familiei Colţeu, acuzaţi de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, dar şi pe SC Ocolul Silvic Privat Nadăş SRL, firma Colţeilor, acuzată de tăinuire cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în formă continuată (comisă de cele trei persoane fizice).

Procurorii au reuşit să probeze faptul că, la instigarea familiei Colţeu, notarul public a conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane. Mai concret, Vlai a întocmit în fals un certificat de moştenitor pe numele Ecaterinei Mairovitz, certificat prin care atesta faptul că aceasta era singura moştenitoare a unei averi uriaşe. Această Ecaterina Mairovitz era luată în întreţinere de către familia Colţeu la momentul respectiv. Imediat după moartea bătrânei, Colţeii au început războiul pentru avere, respectiv pentru peste 8.700 de hectare de pădure, teren arabil şi păşune.

În perioada 2006-2010, după decesul acelei persoane (n.r. – Mairovitz), certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori: reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad; restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Prejudiciu uriaş

Potrivit calculelor realizate de anchetatori, activitatea infracţională a celor patru persoane trimise în judecată a făcut ca familia Colţeu să se trezească în mâini cu o avere uriaşă. „Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane, inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad)”, se arată în comunicatul DNA. În vederea recuperării prejudiciului, au fost dispuse măsuri asigurătorii, în condiţiile în care atât Ministerul Finanţelor Publice, cât şi Primăria Tauţ, s-au constituit părţi civile în cauză.

La Timişoara

Dosarul a fost trimis spre judecare către Curtea de Apel Timişoara, ţinând cont de faptul că Adrian Vlai a comis infracţiunile din postura de notar public. Drept urmare, judecătorii de pe Bega vor stabili gradul de vinovăţie a fiecăruia dintre inculpaţi, dar şi pedepsele, în cazul în care vor fi stabilite unele.

25 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Cristian says:

  Sper sa fie corecți cei care au sa judece cazul!
  Oricum nu o sa primească anii care ar trebuii
  Dar odată după viața aceasta, v-or plăti ei cu vârf și îndesat

  • petre says:

   Domnule Cristian ,dupa viata asta de aici,nu exista alta viata!!!! AICI PE TERRA SUNT SI RAIUL(pentru unii) SI IADUL(pentru altii).Pentru cei care nu au ”relatii”si nici ”noroc” aici este IADUL!!!!Cine poate explica de ce DUMNEZEU TATUCUL permite ca un om
   sarman sa fie condamnat la 9(noua)!!!!luni puscarie pentru o paguba/furaciune minora in timp ce un judecator(un fel de dumnezeu pamantean) NELEGIUIT,CORUPT sa fie doar pensionat cu premiu de la popor,componenta speciala a pensiei,URIASA SI DE NEATINS!!!!DE CE NU POATE FI INLATURAT MARLANUL,CAPUSA,CANCERUL,DE PE TRUPUL SLABIT AL TARII???!!!????

  • Sutu says:

   Cristian nota 10 pentru comentariu..in rest,,sa vina primavara. ..si sa auzim de bine..al vostruSUTU

 2. Anonim says:

  Si care ar fi astia 3 membrii ai fam Colteu? Cainele, pisica si soarecu’?

  • Virusache says:

   Eu cred ca vor fi achitati. E ultima incercare disperata a le lua inapi padurile dobandite dubios.Exista dubii mari in privinta unui testament facut Colteilor de o baba stranepoata a grofului, testament facut inainte de a muri. Insa nu s-a putut gasi nici o dovada care sa confirme dubiile, asti s au judect 10 ani si nu s a gasit nimic care sa confirme dubiile imense asupra testamentului. Si toti judecatorii au fost de acord ca vinovatia cuiva trebui stabilita in afra oricarui dubiu. Cred ca daca judecatorii vedeau o posibila infractiune sesizau demult deja organele de ancheta penala.
   Eu inteleg si pareta cealalta: e greu pentru locuitorii satului, pentru crescatorii de porci din zona si pentrustatul roman sa accepte idea ca pamanturile Transilvanie au apartinut ungurilor 1000 de ani, si ca acordurile intre state si tratele de pace nu pot aboli drepturile individuale oamenilor. Cehii si polonezii platesc acum miliarde urmasilor nrmtilor deportati din teritoriile ce au apartinut Germaniei, statele s-au inteles asupra problemei, dar oamenii au venit si au cerut despagubiri pentru casele si terenurile confiscate.
   E un caz neplacut, dar hotul nu mai poate fi prins, asa ca va ramane negustor cinstit. Colteii si Vlai vor avea avocati puternici, si toata polologhia instantelor din ultimii 10 ani in favoarea lor. eu cred ca vor fi in celedin urma ACHITATI:

   • Alin says:

    Pai si cu actele false care le-au folosit sa se faca stapani pe padure cum ramane?

    • Virusache says:

     Padurea a apartinut unei familli nobiliare ungare. In 1913 Franz Josef Imparat al Austriei si rege al Ungariei a expropriat 2000 de hectare din padurea grofilor in cauza. In 1922 guvernul roman a expropriat si el 2000 de hectare din padurea grofilor, in 1946 comunistii au expropriat si ei 2000 de hectare, iar in 1948 ultimele 2800 de hectare au fost nationalizate ca apartinand unei societati comerciale de exploatari material lemnos apartinand aceiasi familii.In niciunul din cele 4 cazuri de expropriere, nobilii nu au fost despagubiti, nici de unguri nici de romani. Oricine poate dovedi legal caliatea de mostenitor, poate revendica cele 8800 de hectare. Colteii au facut o pe baza unui testament in favoarea lor, scris de o persoana in varsta, care a pretins si dovedit ca e descendenta nobililor in cauza. Daca testamentul e fals, suspiciune trebuie dovedita. Daca persoana in varsta nu avea calitatea de mostenitor, suspiciunea trebuie dovedita. Si daca Colteii pierd mostenirea, oricine din neamul grofilor poate revendica intreaga proprietate.Satul a fost si el retrocedat, a facut parte din pamanturile grofului, care le a dat voie iobagilor adusi pe mosia sa (sunt curios de unde) sa si ridice case, far sa le dea nici un act de proprietate. Casele le au fost trecute in proprietate de catre statul roman, far insa ca proprietarul de drept sa fie despagubit. Asta e marea problema cu schimbarea granitelor in Europa. Intelegerile intre state nu pot anula drepturile persoanelor private.

     • Alin says:

      Se pare ca nu intelegi. Exista sentinta definitiva prin care DNA a dovedit clar ca aceasta familie a fololsit acte false pentru a lua padurea. Adevaratii mostenitori ai grofului nu au cerut nici un metru patrat din padure. Singurii care ar putea cere ceva sunt mostenitorii adevarati ai grofului si nu oricine poate dovedi calitatea de mostenitor, asa cum ai sris tu mai sus. Mostenitorii sunt doar rudele grofului nu altcineva. Fam colteu s-a folosit de acte false pentru a pune mana pe padure, nu au nici un drept asupra averii.

 3. M says:

  La Bata nu vine sa verifice DNA pe așa ziși moștenitori de la AOS Mocsoni-Stircea???

 4. M says:

  La Bata nu verifica DNA pe așa ziși moștenitori de la AOS Mocsoni-Stircea???

 5. ionel says:

  SA FACA colteii PUSCARIE PINA SE SATURA DE AVERE DE TOT.

 6. jude says:

  Adrian Vlai este varianta mascula a Floritei Bolos

 7. anonim says:

  Cand vor fi trimisi in judecata si pentru ca au luat tot cu japca cladirea de patrimoniu de pe strada Closca si au lasat-o ajunga intr-o stare de degradare de nedescris ?

 8. petre says:

  Domnule Cristian ,dupa viata asta de aici,nu exista alta viata!!!! AICI PE TERRA SUNT SI RAIUL(pentru unii) SI IADUL(pentru altii).Pentru cei care nu au ”relatii”si nici ”noroc” aici este IADUL!!!!Cine poate explica de ce DUMNEZEU TATUCUL permite ca un om
  sarman sa fie condamnat la 9(noua)!!!!luni puscarie pentru o paguba/furaciune minora in timp ce un judecator(un fel de dumnezeu pamantean) NELEGIUIT,CORUPT sa fie doar pensionat cu premiu de la popor,componenta speciala a pensiei,URIASA SI DE NEATINS!!!!DE CE NU POATE FI INLATURAT MARLANUL,CAPUSA,CANCERUL,DE PE TRUPUL SLABIT AL TARII???!!!????

 9. petre says:

  Domnule Cristian ,dupa viata asta de aici,nu exista alta viata!!!! AICI PE TERRA SUNT SI RAIUL(pentru unii) SI IADUL(pentru altii).Pentru cei care nu au ”relatii”si nici ”noroc” aici este IADUL!!!!Cine poate explica de ce DUMNEZEU TATUCUL permite ca un om
  sarman sa fie condamnat la 9(noua)!!!!luni puscarie pentru o paguba/furaciune minora in timp ce un judecator(un fel de dumnezeu pamantean) NELEGIUIT,CORUPT sa fie doar pensionat cu premiu de la popor,componenta speciala a pensiei,URIASA SI DE NEATINS!!!!DE CE NU POATE FI INLATURAT MARLANUL,CAPUSA,CANCERUL,DE PE TRUPUL SLABIT AL TARII???!!!????

 10. Sutu says:

  Doamne ajuta numa bine…

 11. helmut says:

  cine este in spatele acestor analfabeti??
  bibart, coldea??
  sa se ajunga si la capul afacerii nu numai la niste analfabeti din pancota!!

 12. Tuluz-Lotrec says:

  In orice tara civilizata Colteii si ceilalti indivizi implicati in acest furt masiv erau demult dupa gratii si cu averile confiscate. Noi lasam liberi infractorii de tot felul, de la hoti, violatori si criminali pana la cei cu gulere albe.

 13. Gheorghe says:

  Cum adica: “vor stabili gradul de vinovăţie a fiecăruia dintre inculpaţi, dar şi pedepsele, în cazul în care vor fi stabilite unele.” Fac oamenii infarct, ca sunt furati si voi incheiati apoteotic: “…în cazul în care vor fi stabilite unele.”

 14. tombola lunii

  UT Arad

  Greșelile au costat-o pe UTA cu Vojvodina
  „Bătrâna Doamnă” a pierdut cu 1-2 amicalul cu Vojvodina Novi Sad, primind ambele goluri după greșeli individuale. 1

  Advertorial

  PNL se opune suprataxării
  3

  Local

  Incendiu la un lan de grâu între Horia și Arad. Focul a pornit de la un utilaj agricol
  10 hectare de grâu și 5 hectare de miriște au ars în urma incendiului. Focul a pornit de la un utilaj agricol, spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad. 1

  UT Arad

  Atacantul Postolachi a semnat cu UTA pe trei ani!
  1

  UT Arad

  Fidelitate răsplătită cu autografe de la utişti!

  Local

  12 intoxicați cu alcool și trei consumatori de substanțe interzise, în weekend, la Urgențe

  ARADON Sport local

  Felnacul începe acasă aventura din Cupa României

  Local

  E-mailuri false în numele Fiscului. Nu le deschideți!
  2

  Local

  Fără apă caldă, pe mai multe străzi din centrul Aradului
  1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.