aradon.ro Web analyticsComisie medicală pentru morfina de la Județean – medicii ATI verificați de medicii ATI

De Sorina Ambrus

Comisie medicală pentru morfina de la Județean – medicii ATI verificați de medicii ATI

La nivelul SCJU a fost constituită o comisie medicală formată din cinci medici ATI, care vor verifica modul în care a fost administrată morfina pe secțiile Covid-19.
Scris de Sorina Ambrus - La nivelul SCJU a fost constituită o comisie medicală formată din cinci medici ATI, care vor verifica modul în care a fost administrată morfina pe secțiile Covid-19.

Arad. Suspiciunile ridicate în privința modului în care a fost administrată morfina, dar și alte analgezice, pe secțiile Covid ale Spitalului Clinic Județean de Urgență au dus la constituirea unei comisii medicale care se va ocupa de verificarea tuturor aspectelor.

Comisia este formată din medici specialiști, doar că acești specialiști sunt, de fapt, tot medici care lucrează pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean. Un număr de cinci medici de ATI au fost selectați pentru a face parte din comisia medicală și au fost aleși dintre cei care nu au lucrat efectiv și nu au efectuat nici gărzi pe secțiile în discuție. Aceștia vor confrunta toate datele: fișe de observație, patologia fiecărui pacient în parte pentru a verifica dacă au fost respectate protocoalele.

De asemenea, se va confrunta numărul dozelor scoase din farmacie cu numărul dozelor administrate și trecute în fișele pacienților. Acesta este, practic, primul pas obligatoriu, și anume ancheta internă. În funcție de rezultatele acesteia, se va merge mai departe conform procedurilor.

Haosul pandemiei, speculat?

După cum menționam și în articolul nostru de ieri, există două posibilități: fie unii pacienți au fost supra-sedați, fie dozele de morfină și alte analgezice au fost doar scoase din farmacie și au luat alte căi… Destul de greu de făcut dovada în privința supra-sedării, deoarece pentru tratarea cazurilor de Covid nu există un protocol de administrare a stupefiantelor, care să traseze niște parametri clari.

Există, în schimb, un protocol pentru secțiile ATI, încă din 2019, dar cum infecția cu virusul SARS-CoV-2 a fost o noutate pentru toată lumea, nimic din ce se știa până atunci nu a mai fost neapărat valabil, iar schema de tratament a fost ajustată periodic.

Cu toate acestea, pare totuși suspect faptul că tocmai acum au găsit medicii arădeni toate resursele necesare, când – în nenumărate cazuri – pacienții sunt trimiși să își achiziționeze singuri medicamentele. Pandemia i-a făcut, însă, mai „darnici”, probabil și pentru că noua boală a venit cu alte reguli sau, mai bine zis, cu lipsa acestora, fapt care a deschis și ușa unui număr infinit de oportunități…

DSP așteaptă rezultate

Cazul de la Județean a ajuns și în atenția Direcției de Sănătate Publică Arad:

„Aveam cunoștință, la nivelul DSP Arad, despre faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență s-a autosesizat în urma unor analize interne ce a evidențiat un posibil consum nejustificat de stupefiante. Totul a pornit de la două comparații între două secții de ATI – una cu 12 paturi unde s-au administrat 6.000 de doze de morfină și cealaltă cu 27 de paturi unde s-au administrat doar 2.000 de doze. Știm că s-a făcut o comisie medicală, s-au cerut și se află în analiză foile de observații. Așteptăm cu toții primele concluzii ale specialiștilor, singurii în măsură să compare și să coreleze consumul cu patologia. Și să ne spună, la final, dacă există sau nu există o problemă în acest sens”, a declarat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.

De unde au pornit suspiciunile

La ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit, în intervalul 1 aprilie 2020-1 mai 2021, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, de exemplu.

Se caută morfina de la Spitalul Județean

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Decebal says:

  ” Lupul verifică stâna? “. HA HA HA. Nu ne mai satură dumnezeu de prosteală.

  • Burebista says:

   Păi cine ai vrea să verifice? O comisie formată din femei de servici sau o comisie formată din medici de aceeași specialitate?

 2. Local

  UPDATE. Groapa de gunoi de la CET, în flăcări 
  Un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a Aradului, de lângă CET, la doar câteva zile după ce pompierii au stins un alt incendiu. 2

  ARADON Sport local

  Oriaku a dominat aruncarea suliței la CN U20
  Vannessa Oriaku a câștigat cu peste zece metri avans, iar Andrei Severin a obținut medalia de bronz la masculin.

  Local

  Sute de locuri libere în liceele din Arad
  Sute de locuri au rămas neocupate în liceele din județul Arad, în urma repartizării computerizate. 4

  Local

  Aglomerație și ore de așteptare, la intrarea în țară
  Câteva mii de persoane au intrat, în decurs de 24 de ore, în țară, prin punctele de trecere a frontierei de la Nădlac. 9

  Local

  Cod portocaliu de caniculă, la Arad. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade
  O mare parte dintre județele țării se va afla, duminică, sub incidența unui cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade Celsius. 7

  Local

  Două cazuri noi de Covid-19 în județul Arad
  Județul a raportat, de vineri dimineață până duminică dimineață, un număr de două cazuri noi de infecție. 7

  ARADON Sport local

  O nouă carte despre istoria sportului arădean
  165 de foto-documente din colecţia lui Iosif Sârbuţ puse într-o carte coordonată de Ionel Costin.

  Local

  Restricții de circulație pe drumurile naționale, duminică și luni
  Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile naționale, duminică și luni, între orele 12 și 20. 1

  Local

  Secvențe urbane la Sala Clio
  Asociația Foto Club Arad organizează, la Sala Clio, expoziția „Secvențe urbane – Urban Frames”, cu participarea a 50 de artiști din 4 țări.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.