aradon.ro Web analyticsContestațiile online s-au depus... la școală! Școlile, nepregătite pentru „digitalizare”

De Eugen Rogojan

Contestațiile online s-au depus... la școală! Școlile, nepregătite pentru „digitalizare”

Am încercat să aflăm cât de ușor le este absolvenților de liceu să depună o contestație online, în conformitate cu regulile Ministerului Educației.
Scris de Eugen Rogojan - Am încercat să aflăm cât de ușor le este absolvenților de liceu să depună o contestație online, în conformitate cu regulile Ministerului Educației.

Am sunat secretariatele a cinci licee din municipiul Arad, pentru a afla care sunt adresele de e-mail pe care absolvenții de liceu nemulțumiți de notele obținute la examenul de Bacalaureat Național le pot folosi pentru a contesta notele obținute. Conform Ordinului Ministrului Educației nr. 5.453 din 31 august 2020 privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2021, contestațiile pot fi transmise și prin mijloace electronice, completând și semnând o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată, ca urmare a soluționării contestației, poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Teoretic, aceste cereri se transmit centrelor de examen pe adresele de e-mail ale școlilor în care s-au desfășurat probele scrise. Am sunat cinci licee din Arad, pentru a afla care sunt adresele de e-mail. Concluzia este că cel mai bine ar fi ca elevii nemulțumiți să meargă spre centrele de examen și să depună fizic cererile de reevaluare a lucrărilor.

Liceele, nepregătite pentru online

Primul sunat a fost Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, unde cea care a răspuns la telefon ne-a transmis că „Da, teoretic se poate, dar doamna președinte (președintele comisiei de contestații – n.r.) e aici de o oră, vă așteaptă. Cel mai bine ar fi să veniți aici”. Insistând că vrem să depunem contestația online, ni s-a dat adresa de e-mail a școlii. „Vom vedea, probabil le listează informaticiana și le dă comisiei, nu știu cum se va întâmpla”, a concluzionat.

Următorul liceu sunat a fost Colegiul Național „Moise Nicoară”, unde discuția a fost mult mai scurtă: „Nu știu nimic, merg să vorbesc cu domnul președinte (al comisiei – n.r.) și vă rog să reveniți cu un telefon”. Totuși, acest răspuns a fost mai satisfăcător decât cel „primit” de la Colegiul Economic Arad, unde cei de la secretariat nu au răspuns apelului nostru.

Un al colegiu la care am sunat este „Elena Ghiba Birta”, unde secretara ne-a spus să mergem „la clădirea de pe Eminescu, că acolo e comisia”. „Da, dar contestațiile se pot depune și online, nu există o adresă de e-mail?” – am insistat. „Mergeți pe Eminescu, acolo e comisia de bacalaureat, sunt două lucruri diferite, aici e școala”, a concluzionat cea care a răspuns la telefon.

Ultimul liceu sunat a fost Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, unde cea care a răspuns la telefon a avut nevoie de ajutorul colegilor săi. Întrebată despre adresa de e-mail pe care pot fi depuse contestațiile, aceasta ne-a rugat să așteptăm câteva clipe. „Există adresă de e-mail pentru contestații? (…) E la telefon, a întrebat acum” – s-a auzit strigând în birou. A revenit după aproximativ un minut, spunându-ne că adresa de e-mail „este pusă la avizierul școlii și urmează să o punem și noi pe site-ul școlii”. Asta în condițiile în care am sunat după ora 12, oră la care teoretic a început programul de depunere a contestațiilor.

Greu cu digitalizarea

Așadar, cea mai sigură cale de a-și contesta notele este, pentru absolvenții de liceu, cea „clasică”, la centrele de examen. Semn că digitalizarea cu forța nu funcționează, atâta timp cât personalul instituțiilor publice nu este și instruit în această direcție.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Charlie says:

  Digitalizarea pulii,in Romania jumatate din scoli nu au incalzire,apa curenta si toalete….si voi visati digitalizare….pai hai sa incepem cu inceputul,de ce in UK dureaza o secunda sa vinzi sau sau cumperi o masina si la noi e nevoie de 5 EXEMPLARE de contract vanzare-cumparare!!!! Da unde dracu ati vazut voi firme de intermediere inmatriculari auto si voi vorbiti de digitalizare? Sau birou de copiat acte si facut dosar cu sina….casa de nebuni e Romania,nu altceva…

 2. Chicago Bull says:

  Clar. De asta suntem coada lumii civilizate. Mi e scarba de astfel de scoli. Aici e marea buba plina de puroi a invatamantului . Nu guvernul, nu partidele, ci crasa incompetenta a adiminstratiilor ( directiunilor) scolare. Aici sunt pepinierele unde au conditii excelente si se dezvolta oameni ca ponta dragnea videanu tariceanu olguta ciolacu.

 3. România

  Orban își anunţă demisia: Categoric nu voi vota Guvernul Ciucă. Îmi dau demisia
  Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că desemnarea lui Nicolae Ciucă premier într-un govern minoritar susţinut de PSD a fost „picătura care a umplut paharul” şi săptămâna viitoare va demisiona din Grupul Parlamentar PNL. 5

  Mapamond

  S-a modificat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia în zona roşie
  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat joi lista ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista intră în vigoare începând de duminică.Potrivit deciziei CNSU, în zona roşie au intrat Belgia, Austria, Grecia, Belarus şi Jersey. 2

  Local

  CLM a dat bani pentru spital şi CET Hidrocarburi
  Se vor executa de urgenţă reparaţii la instalaţia de oxigen de la fostul Municipal. La CET se plătesc subvenţiile pentru căldură. 1

  Local

  Icoane pe sticlă. „Pictăm să ajutăm”
  ARAD. Dacă simţiţi nevoia să faceţi o faptă bună, Arhiepiscopia Aradului vă oferă ocazia să vă puneţi dorinţa în practică. În plus, rămâneţi şi cu un... semn al propriei generozităţi care să vă amintească, în timp, de bucuria de a vă fi dovedit iubirea faţă de aproapele.

  Local

  Reactor nuclear din Rusia, oprit temporar din cauza unei defecţiuni
  Un reactor nuclear din sudul Rusiei a fost oprit temporar după detectarea unor scurgeri de vapori care nu au generat creşterea radioactivităţii, iar autorităţile ruse afirmă că incidentul nu prezintă riscuri, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul francez Sud Ouest. 1

  Local

  Lansarea volumului „Cultură și civilizație chineză”
  Volumul al IV-lea al cărții „Cultură și civilizație chineză. Dialoguri româno-chineze” a fost lansat în Sala Ferdinand. 3

  Local

  Restricțiile pentru fiecare localitate, disponibile pe www.cetăteanactiv.ro
  Platforma a fost lansată în luna aprilie, de către Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu un informatician voluntar. 2

  Local

  Zece localități cu restricții de circulație
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat, joi, în ședință, noile restricții în funcție de incidența cazurilor.

  ARADON opinii

  ARADON OPINII Țara în care o să ne facem bine de luni
  De luni o să încep să mă organizez mai bine. Eu şi ţara mea începem de luni să trăim mai sănătos. O să ne facem calcule mai bune, pentru a reuşi cumva să trecem de iarna asta fără să ne omoare scumpirile. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.