aradon.ro Web analyticsControl pe substanțele periculoase

De Andreea Pintea

Control pe substanțele periculoase

Timp de două luni, ITM Arad a verificat modul în care se respectă măsurile împotriva riscurilor generate de agenții chimici periculoși.
Scris de Andreea Pintea - Timp de două luni, ITM Arad a verificat modul în care se respectă măsurile împotriva riscurilor generate de agenții chimici periculoși.

ARAD. Pe parcursul lunilor iunie – iulie, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au desfășurat o acțiune de conștientizare și control, care a vizat modul în care angajatorii respectă cerințele minime de securitate și sănătate menite să asigure protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici periculoși la locul de muncă.

„În conformitate cu dispozițiile Legii 319 / 2006, angajatorii trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă, adaptată evoluției riscurilor sau apariției unor noi riscuri, periodic și ori de câte ori este necesar. Este cunoscut faptul că agenții chimici periculoși generează riscuri majore la adresa protecției și sănătății lucrătorilor, întrucât pericolele sunt cel mai adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, îmbrăcând cele mai diverse forme, putând fi cauzate de vapori, pulberi sau expuneri accidentale”, au punctat reprezentanții ITM Arad.

Protecția angajaților

Acțiunea de control a fost una necesară, cu atât mai mult cu cât inspectorii de muncă au avut ca scop principal readucerea în atenția angajatorilor a obligației de a asigura un nivel ridicat de protecție a sănătății lucrătorilor și a mediului în care lucrează. „În ceea ce privește protecția angajaților vorbim inclusivdespre promovarea unor metode alternative pentru evaluarea pericolelor pe care le prezintă agenții chimici periculoși, de a ține seama și de a aplica la locul de muncă dispozițiile reglementate prin HG 1218 / 2006 – privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici precum și prin HG nr. 1093 / 2006 – privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate pentru protecția lurătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenții cancerigeni sau mutageni la locul de muncă”, a mai transmis ITM Arad.

În toate cazurile în care s-au constatat nereguli, inspectorii au stabilite măsuri de remediere și de intrare în legalitate iar pentru abaterile cu grad sporit de pericol social, au fost aplicate sancțiuni. Mare parte din cei sancționați fie nu au realizat o evaluare corespunzătoare a riscurilor generate de agenții chimici periculoși folosiți în procesul de producție, nu au depozitat corespunzător substanțele chimice, nu au actualizat inventarul acestora sau nu au depus la ITM Arad lista substanțelor chimice periculoase cu care lucrează”, specifică autoritățile.

Lista substanțelor, la ITM

Important de ştiut este şi faptul că producătorii, distribuitorii, utilizatorii, importatorii și exportatorii au obligația să furnizeze inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia isi desfasoară activitatea, înainte de începerea acesteia, lista cu substanțele și preparatele chimice periculoase pe care le vor deține, cu precizarea categoriei din care fac parte. De asemenea, angajatorii au obligația legală de a evalua riscurile la care sunt expusi lucrătorii, în cazul în care, la locul de muncă sunt prezente substanțe periculoase și de a respecta o ierarhie specifică a măsurilor de prevenire: eliminarea, substituția, măsurile tehnice, măsurile organizatorice.

Casetă: Controale COVID

„În paralel a fost verificat și modul în care sunt respectate de către angajatori și lucrători prevederile Legii 55 / 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Atragem atenția angajatorilor că neîndeplinirea obligațiilor privind instruirea lucrătorilor sau evaluarea riscurilor menite a identifica toate pericolele posibile asociate substantelor periculoase, constituie contravenție, fapta fiind sancționată cu amendă cuprinsă între 3500 lei și 10.000 lei”, a mai transmis ITM Arad.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Se întâmplă la Florenţa, Italia, unde directorul unei şcoli le-a scris profesorilor şi părinţilor. Directorul a constatat lovituri şi pumni între copii pentru a imita Squid Game, serialul coreean de pe de la Netflix. 8

  Mapamond

  Prima ţară din Europa care legalizează cultivarea şi consumul de cannabis
  Luxemburgul va deveni prima ţară din Europa care va legaliza cultivarea şi consumul de cannabis, anunţă CNN, care citează un comunicat al autorităţilor din ducat. 4

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Binefacerile toamnei, balsam pentru suflete
  Dacă ar fi să definim în câteva cuvinte binefacerile lunii octombrie, ne-am rezuma la trei: belșug, blândețe, lumină.

  Local

  Și-a tăiat tatăl vitreg cu un cuțit în zona gâtului
  Un tânăr de 30 de ani și-a tăiat tatăl vitreg, în zona gâtului, cu un cuțit. Incidentul a avut loc duminică după masă în casa în care locuia familia, în cartierul Grădiște. Totul, se pare – potrivit informațiilor pe care le deținem - în urma unui conflict spontan izbucnit între cei doi. 9

  Local

  COVID în ultimele 24 de ore: 6 decese și 402 arădeni internați
  ARAD. În această dimineață, conform raportării Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, cuprinzând date furnizate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, la nivelul județului Arad au fost raportate 270 de noi infectări cu coronavirus, numărul total al infectărilor de la începutul pandemiei ajungând la 34.214 cazuri. 17

  ARADON Sport local

  Crișul și Pecica, performerele etapei
  Ultima rundă a turului în C8 a adus șapte puncte pentru echipele din județul nostru. 2

  ARADON Sport local

  Fotbal – Liga 4, etapa 10

  Local

  Cum se intră de mâine la Finanțe? Certificatul verde se cere la intrare!
  Începând cu 25 octombrie accesul în sediile Fiscului se va face în conformitate cu noile restricții impuse prin HG 1090/2021. 23

  Local

  Consultare pe benzinăria senatorului Pistru
  Investiţia va fi amplasată pe DN69, la al doilea sens giratoriu de la ieşire din Arad spre Timişoara. 22

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.