ARAD. Cum putem afla, estimativ, cât va fi factura ta la gaze naturale? Întrebarea a fost adresată tot mai des de către cititorii Jurnal arădean/aradon.ro, mai ales în contextul actual al crizei energetice. Nedumerirea cititorilor are la bază și faptul că pentru gazele naturale consumul citit de pe contor este exprimat în metri cubi, iar pe factură consumul este facturat în kilowați-oră. Explicațiile modului în care a fost transformat consumul de gaze naturale există, într-adevăr, pe fiecare factură, dar pentru foarte mulți consumatori facturile sunt extrem de greu de înțeles.
Formula de calcul
Așadar, pentru a transforma propriul consum de gaz din metri cubi în kilowați-oră (kWh), trebuie utilizată următoarea formulă: numărul de metri cubi se înmulțește cu puterea calorică. Dacă numărul de metri cubi se regăsește pe contorul de gaz, cealaltă valoare este înscrisă pe factura de gaz. Așadar, luând o factură mai veche, veți putea vedea numărul puterii calorice (PCS).
PCS sau puterea calorică
Puterea calorică este energia termică eliberată atunci când un gaz este ars și este exprimată în kWh/mі. Această valoare depinde direct de compoziția gazului. Cu cât conținutul de metan este mai mare, cu atât este mai mare puterea calorică. Puterea calorică a gazului se referă întotdeauna la așa-numita stare standard. Aceasta este prescrisă conform DIN 1343 și corespunde unei presiuni de 1,01325 bar, o temperatură de 0 ° C și o umiditate de 0%.
Exemplu concret
Iată în continuare un exemplu concret de transformare a consumului de gaz: consumul – diferența între indexul vechi și cel nou, 252 metri cubi. Potrivit facturii anterioare PCS (kWh/mc) este de 10,493. Așadar cantitatea de kWh este de 2.644,236.
Alte variabile în calcularea prețului
Preţul final al gazelor naturale include preţul de furnizare fix, până la actualizarea acestuia conform prevederilor contractuale, costul de transport şi de înmagazinare și tarifele de distribuție. Tarifele de transport și de distribuție sunt reglementate, disponibile pe pagina de internet ANRE (www.anre.ro) și sunt stabilite prin ordine/decizii ANRE și nu pot face obiectul negocierii.
Trimite articolul
XGăselnița furnizorului de gaze pentru a putea ”manevra” câștigurile. Consumatorul nu are controlul costului respectiv al consumului pentru că PCS nu este o constantă și mai mult, nu este verificabilă la nivelul consumatorului. Dacă vrei să facturezi kWh, montează-mi contor care măsoară kWh. Acuși o să vină un furnizor de energie electrică cu o găselniță asemănătoare…contorizează kWh și facturează în Jouli sau poaate chiar cai putere.
-
DE CE PERMIS STATUL TOATE ACESTE ”PORTIȚE”? DE CE NE-A ARUNCAT CA PE O PRADĂ ÎN FAȚA LUPILOR?
-
Retardatilor, treaba asta se face din 1 iulie 2008! In lei/kwh iesi mai ieftin decat ieseai in lei/mc! 1 mc era 13 lei in 2008, azi sub 1 leu!
-
Mananci cacat cu galeata.
-
Ești tare ca fularu’. Unde ai citit tu în comentariul meu o analiză de cost? Mai citește până înțelegi (știu că e greu dar fă un efort!) Văd că ești ”tare” la fizică/chimie dar la orele de limba Română ai lipsit sigur dacă citești dar nu înțelegi ce-ai citit. Hai sictir!
-
mai astia,pcs 10,493 este gaz de calitate superioara,cine garanteaza?unde pot sa cer sa mi se masoare acest pcs?daca nu exista un laborator care sa stie sa masoare acest parametru de ce este permis sa fie folosit?
-
=)))))))))))))))) Esti prost de bubui, asa-i? 0,15 lei 1 kwh vs 13 lei 1 mc in 2008. Ce preferi, tantalaule?
Cand toata lumea are contor de gaz ce masoara cantitatea consumata in metri cubi ca sa poata sa ne sicaneze ne fac calcule in KW sau MW , asta pentru ca zic ei ca la unii gazul e mai bun ca la altii adica puterea calorica !!?? Daca s-au facut candva calcule pentru asa ceva au avut ei grija ca sa nu fie si aer introdus in gaz – flacara e mai rosiatica -pentru ca sa iasa socoteala Oricum eu cred ca iarna nu mai iese socoteala facuta asa ca e cum ai norocul in ce zona esti !! Coeficientul de transformare a metrilor cubi in kw prin multiplicare este aprox 10,5
Pentru cei ce vor sa-si faca socoteala din metri cubi in kw folositi calculul dupa modelul urmator facut pentru 100 mc adica 100mc inmultit cu 10,5 ne da 1050 kw care transformat mai departe inseamna 1,05 MW
ideea e ca pentru fiecare 100 mc de gaz consumati aveti de platit 1,05 MW energie ceea ce ar fi aprox 2,35 ron pe mc de gaz
Atentie : calculele sant facute dupa propria-mi factura !!! De retinut e faptul ca pana la majorarea preturilor plateam mc de gaz cu aprox 1,8 ron per mc
-
Puterea calorica superioara este data de mai multi factori! Cu cat este mai cald, cu atat este mai mica! Cand era in mc plateai 13 lei/mc, acum sub 1 leu/kwh! Mai vrei sosocarule, factura in mc?
-
La ce firma sunteți? Prețul calculat e mult sub al meu…
Dar mie îmi da cu rest 3 probleme….. Cine verifica gazul ca are puteri calorica indicata de ei.. Sau ce firma din România poate verifica??? 2 Dupa liberalizarea pieței gazelor aia înseamnă că orice producător de gaz și orice vânzător poate baga scoate din rețea.. Cum îmi poate garanta ca tori producători de gaz.. Baga gaz cu aceasi putere calorica….. 3 Lucrul ce ne avantajează pe consumatori.. Oricând putem face o plângere la OPC și sa contestam factura ca nu ii bună puterea calorica a gazului… Și sa vezi atunci problema…. (Din păcate doar E-on are laborator în România) …… Dar din păcate trăim în România și suntem tratați ca niște prosti și inculți.
-
pizdoburty, vezi sa nu te arzi! 100mc * 11kwh/mc * 0,16lei/kwh * 19%tva = 210lei. 100mc * 13lei/mc(in 2008 inainte de transformare) = 1300 lei fara tva * 19%tva = 1547lei. 1547/210 = 7,3(6) ori mai MARE fata de transformarea in kwh. Daca nu chiulati toti sosocarii de la ore, invatati despre aceasta transformare la orele de fizica si/sau chimie!
Puterea calorica superioara este data de temperatura de afara! Vara, ca sa arzi 1 mc de gaz ai nevoie de 8-9 kwh de curent electric, iar iarna de 10-12 kwh. Nu ma credeti? Cititi factura! Solicitati sa faceti munca voluntara la companiile de gaz si sa masurati puterea calorica superioara, luati legatura cu profesorii de fizica si chimie de la scolile unde trebuia sa invatati cum se face treaba asta, nu sa chiuliti!
sosocari, cititi ordinul ANRE 62/2008
ATI VOTATI PNL V-ATI MARTIT PRETUL LA ENERGIE piata energiei trebuie reglementata altfel furnizorii de energie se transforma in speculanti,ce evident sunt in momentul de fata.
De ce pe factura apare ca platim energie in Kilovati cand noi consumam metri cubi de gaz ? De aici incepe inselaciunea, minciuna
Pentru ca absolut nici un om normal nu are acces la echipamente de masura pentru a determina cati kWh sunt intr-un metru cub de gaz.
Deci daca spun ideea ca furnizorul baga si aer in gaz, nu cum sa demonstrez ca se intampla asta, dar factura va fi in baza volumului.
PCS ul nu este găselnița furnizorilor. Acest PCS este măsurat și dat de SNTGN TRANSGAZ SA MEDIAS și transmis lunar furnizorilor. Informati-va înainte de a va da cu părerea, poate chiar va crede cineva…
-
E = Vx Pcs
E – energia gazelor naturale ( kWh)
V – volumul masurat in conditii de referinta indicat de convertor sau, in absenta acestuia, de contor (mc)
PCs – puterea calorifica superioara corespunzatoare conditiilor de referinta (kWh/ mc).Puterea calorifica superioara a gazelor naturale indica energia totala degajata prin arderea completa, in aer, a unui metru cub de gaz natural. Aceasta se stabileste lunar in functie de structura surselor de gaze naturale din care se asigura consumul. Puterea calorifica superioara medie este egala cu 10.490,079 kWh/1000 mc .
in 2008 prima factura cu gaze transformata in kw a venit mai mare,plaream in mc 0,9 lei si transformata in kw am plati 1,3 lei,si ,coeficientul de transformare era in jur de o,9,acum in ultima factura este 11,970,in factura din octombrie 12,32 kw. iata cum se calculeaza si cum suntem furati-E = Vx Pcs
E – energia gazelor naturale ( kWh)
V – volumul masurat in conditii de referinta indicat de convertor sau, in absenta acestuia, de contor (mc)
PCs – puterea calorifica superioara corespunzatoare conditiilor de referinta (kWh/ mc).
Puterea calorifica superioara a gazelor naturale indica energia totala degajata prin arderea completa, in aer, a unui metru cub de gaz natural. Aceasta se stabileste lunar in functie de structura surselor de gaze naturale din care se asigura consumul. Puterea calorifica superioara medie este egala cu 10.490,079 kWh/1000 mc .
-
Imi poti spune te rog cum imi vine mie factura mai mare decat la un coleg care are termostatul setat pe 19 grade….la mine pe 18?
In mod normal daca e mai frig ,nu porneste centrala lui de mai multe ori decat al meu?insemnand un consum de gaz mai mare?si comparatie e similara sta singur..eu la fel..diferenta e poate ca eu folosesc aragazul de mai multe ori fata de el
Puterea calorica a gazului metan(8560 kcal/m3) care este una dintre cele mai simple hidrocarburi din univers nu poate varia semnificativ la variații de temperatura de 40-50 grade in plus sau in minus datorita punctului de fierbere a metanului foarte coborât mai exact minus 161 de grade Celsius. Deci sub minus 165 de grade Celsius metanul devine lichid iar puterea lui calorica scade drastic. Calitatea gazului metan influiențează puterea calorică și nu variațile mici de temperatura de pe Terra. Un amestec de metan și oxigen va exploda la cea mai mică scânteie atât vara cât și iarna. Iar produsul unei înmulțiri cu doi factori pozitivi va fi intotdeauna mai mare decât cel mai mare factor al înmulțirii. In 2008 gazul metan era foarte ieftin vă spune cineva care avea centrală atunci și plătea cum ar veni acum în jur de 50-60 de lei iarna.