aradon.ro Web analyticsDespre „Aradul verde”, cu ministrul Mediului

De Diana Duțu

Despre „Aradul verde”, cu ministrul Mediului

Reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene s-au aşezat la aceeaşi masă cu ministrul Mircea Fechet şi şi-au prezentat proiectele.
Scris de Diana Duțu - Reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene s-au aşezat la aceeaşi masă cu ministrul Mircea Fechet şi şi-au prezentat proiectele.

ARAD. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, și secretarul de stat Andrei Cazacu, s-au aflat miercuri, timp de câteva ore la Arad. În prima parte a vizitei, cei doi oficiali guvernamentali au participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții adminstrației locale și județene. O bună ocazie pentru cei din urmă de a-şi prezenta proiectele mai noi şi mai vechi (sau chiar foarte vechi) derulate la nivel local.

Infrastructură verde

„Administrația arădeană are în derulare peste 36 proiecte de infrastructură verde. Ca inovare, avem în desfăşurare crearea a 22 de stații de închiriere pentru cele 330 biciclete, care vor putea fi închiriate de către arădeni. Primăria achiziționează 10 autobuze electrice şi 8 tramvaie noi. De asemenea, modernizăm 20 de tramvaie şi creăm 2 stații de încărcare electrică pentru autobuze. Pentru facilitarea accesului la noile mijloace de transport în comun, achiziționăm un sistem de taxare (e-ticketing). Lucrăm la realizarea unor puncte fixe în zonele verzi din municipiul Arad care vor fi dotate cu aparate de fitness în aer liber, care generează electricitate pentru încărcarea telefoanelor. Ne dorim un Arad curat, sănătos şi verde, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv ne dorim dezvoltarea malului Mureşului şi crearea de noi parcuri pe raza municipiului” – a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

S-au stabilit priorităţi

„Protecția mediului, reducerea poluării și creșterea calității vieții sunt elemente deosebit de importante, iar investițiile realizate sau programate pentru acest domeniu sunt prioritare. Am discutat cu ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, toate aceste aspecte legate de creșterea calității aerului, de implementarea politicilor privind un mediu mai curat și am stabilit prioritățile pentru perioada următoare. Vom implementa proiecte ambițioase prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), care vizează modernizarea rețelelor de apă menajeră și apă uzată. POIM vine să continue proiectele europene pe acest domeniu, începând cu SAMTID” – a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. Acesta a subliniat că este nevoie de implicarea ministerului de resort, pentru că doar împreună, cele două entități vor putea să ducă la bun sfârșit aceste proiecte mari, ce vizează dezvoltarea unor comunități ample.

Bilă albă pentru deşeuri

„Am vrut să am o discuție cu autoritațile locale, să vedem în mod concret cu ce poate sprijini Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor activitatea foarte bună pe care autoritățile locale o au deja aici. Urmează să facem o serie de vizite în județ: cea mai importantă pentru mine, vă spun, poate și pentru slăbiciunea mea legată de managementul deșeurilor, va fi legată de noua stație de sortare ce urmează a fi pusă în funcțiune. Așa cum bine știți, România este codașa Europei la capitolul colectare separată, la capitolul reciclare, la capitolul îndeplinirii țintelor de deviere de la depozitare. Asta înseamnă, că ori de câte ori mă aflu într-un județ care are un SMIT funcțional, care nu doar colectează reciclabilul pe fracții, dar aflu cu mare bucurie că inclusiv fracția biodegradabilă este colectată separat și transformată în compost și valorificată, nu pot decât să mă bucur să vizitez o nouă facilitate, o nouă investiție, cu atât mai mult cu cât a fost finanțată din fonduri europene și să mă asigur că Aradul va contribui într-un mod pozitiv la creșterea nivelul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor în România” – a afirmat ministrul Mircea Fechet.

În plină campanie electorală, reprezentantul Guvernului a lăudat fără reţineri Aradul și modul în care administrația locală a dezvoltat proiectele legate de mediu, subliniind că județul nostru este un exemplu de bune practici în domeniu.

Ce a mai vizitat

Pe agenda vizitei ministrului Mediului la Arad s-au mai aflat: Fabrica de tramvaie, depozitul de deşeuri municipale şi compost Arad, depozitul de deşeuri municipale Arad al FCC Environment România SRL, incineratorul pentru deşeuri periculoase şi nepericuloase şi staţia de sortare gestionată de Recons.

 

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Catalin says:

  De ce nu l-au dus pe domnul ministru sa vada sala de nunti a luo Falca construita lanca Padurea Ceala, intr-un loc interzis pentru asta, fiind zo a protejata de lege. De ce nu l-au dussa vada gunoaielede la marginea orasului depusepe terenuri private pentr ca firmele de casa care finanteaza PNL sa nu mai plateasca pentru tratarea deseurile din constructii. De ce nu l-au dus pe domnul ministru pe strada Padurii sa vada statia de betoane de langa Piata Obor care sufoca oamenii din cartierul Parneava cu tone de praf de la ciment. Si de ce nu l-au condus pe domnul ministru sa-i arate statia de asfalt de langa cartierul Alfa unde firma de casa a PNL, SylconTrans , polueaza la greu cartierul si a reusit sa ingroape la propriu Lacul Homoc. Si de ce nu l-au dus sa-i arate statia de epurare de langa aeroport care impute tot orasul a rahat la propriu si le da un gust special asa zisilor vizitatori care trec pe langa Arad.

  Asa se explica numirile politice de la Agentia de Mediu si Garda de Mediu. Astea sunt doar cateva dintre exemplele pentru care ar fi luati pe sus o gramada de smecheri, in frunte cu Falca. De asta avem un numar atat de mare de bolnavi de cancer.

 2. Dakay says:

  Daca toti ne-am baga in politica sa fim pe functii de directori de la 24-25 de ani, cine dracu ar mai lucra?… 🙂 🙂 🙂

 3. Charlie says:

  Ba da de ce nu l-ati dus pe Marului sa vada cum se ard cauciucuri si cabluri…dar vina se arunca tot pe Nea Gheorghe ca e sarac si are o masina de 20 de ani…tot pe el vreti sa-l taxati nu pe hotii ce va intoxica zilnic…

 4. Catalin says:

  Aradul verde ?!? Ma faceti sa rad cu toate orificiile.
  Uitati-va doar la mizeria de pe marginea drumurilor judetene pastorite de incompetentii de la Consiliul Judetean.
  Uitati-va ca nu exista un deponeu pentru deseuri din constructii viabil si peste tot sunt aruncati saci de rafie cu resturi din constructii aruncati la intamplare. Rusinos, rusinos, rusinos.
  Aradul, mandria vestului, ce sa zic.

 5. jack says:

  parca il revad pe ceausescu in vizita!ce sa lauzi la arad?noi nu simtit ce prost traim?ejti nbun;;?

 6. Nealcosu says:

  Raportări de succesuri mărețe! Ăștia is comunisti pana in măduva oaselor! Putea merge domn ministru pana la Nădlac sa vorbească cu nadlacanii de Panfora! Da no! El vine de la centru,ce ying și yang….prostii sa il venereze!

 7. Tuluz-Lotrec says:

  Aradul verde, ce gluma buna

 8. Civica says:

  Problema canalului Muresel,cel mai infect canal care trece deschis prin centrul orasului, plin de gunoaie(vezi in ” parcul ” fost cartodrom) tone de moloz peste care “curge” linistit acest canal imputit.Si acesta stare se perpetueaza de zeci de ani, fara ca sa se ia masuri de intubare.Acolo nu l-au dus pe dl. ministru, sau le-a fost rusine?

 9. Cineva says:

  Nimic despre pistele de biciclete? Asta este o adevarata “infrastructura verde” dar din pacate ele nu sunt intretinut corespunzator si sunt plin de masini…..

 10. anonim says:

  Domnule ministru, se vede ca nu ati circulat ca pieton pe bulevarde la ore de varf, sa simtiti mirosul puternic de hidrocarburi emis de masini, gaze ce din cauza frigului nu se ridica ci sta la inaltimea medie a pietonului, sufocandu-l. Vai de cei cu bronsite si alergii ! Si dumneavoastra spuneti ca e bine in Arad .

 11. Local

  PNL Arad a votat moţiunile ambilor candidaţi pentru şefia partidului
  ARAD. Organizaţia Judeţeană PNL Arad a aprobat, prin vot, susţinerea moţiunilor ambilor candidaţi la preşedinţia partidului, atât moţiunea cu care candidează Ludovic Orban, cât şi moţiunea cu care candidează Florin Cîţu. În adresa transmisă către Comisia de Organizare a Congresului PNL, secretariatul general al PNL Arad anunţă că moţiunea „România Liberală”, care aparţine premierului Florin Cîţu, a primit 73 de voturi pentru, 9 împotrivă şi 3 abţineri. 2

  Local

  S-a deschis o nouă secţie Covid în Arad
  ARAD. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad anunţă că a fost deschisă o nouă secţie Covid-19 la unitatea medicală din oraşul nostru. Secţia Medicină Internă II, care are 37 de paturi, a devenit, de vineri, secţie Covid.

  Local

  Bani pentru proiectele PNDL
  ARAD. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea anunţă că Guvernul a alocat aproape 400 de milioane de lei pentru plata facturilor proiectelor demarate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I şi II. În total, 539 de obiective de investiţii din întreaga ţară vor beneficia de aceste fonduri. 1

  România

  Cum se descarcă certificatul verde COVID-19? Documentul care va deveni vital în zilele viitoare
  Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. În localităţile unde incidenţa va fi cuprinsă între 3 şi 6 la mie certificatul verde, care atestă vaccinare, trecerea prin boală sau testarea, va fi obligatoriu la spectacole, cinema, piscine, competiţii sportive, nunţi sau botezuri. Operatorii economici vor folosi aplicaţia „Check DCC" pentru a verifica codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.

  România

  Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea prezentării certificatului verde pentru anumite activități, dacă rata de incidență ajunge la 3 la mie
  Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu SARS-CoV-2 este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. 5

  Local

  CCIA Arad ar putea să adere la Federaţia Camerelor de Comerţ Dunărene
  Un acord în acest sens a fost exprimat de preşedintele Gheorghe Seculici, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii DCCF. 3

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” vor juca acasă dubla din cupă
  FCC Baschet UAV Arad a anunțat un nou parteneriat cu UTA pentru abonați. 1

  Local

  2.886 de persoane locuiesc fără forme legale în municipiul Arad
  Acestea au fost descoperite de poliţiştii locali, în urma verificării a 1.122 de asociații de proprietari. 9

  ARADON Sport local

  Mai moare o echipă în sportul arădean!
  Echipa de polo CS AMEFA nu s-a înscris în Superliga Naţională. Primarului Călin Bibarţ îi place rolul de „gropar”. 10

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.