aradon.ro Web analyticsDezvăluiri la dezvăluiri: Medicii ATI reacționează în scandalul morfinei de la Județean, prezentat pe larg de Aradon

De Sorina Ambrus

Dezvăluiri la dezvăluiri: Medicii ATI reacționează în scandalul morfinei de la Județean, prezentat pe larg de Aradon

Arad. Medicii care lucrează pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au redactat o scrisoare în care argumentează consumul de morfină și alte analgezice, în tratamentul bolnavilor de Covid-19.
Scris de Sorina Ambrus - Arad. Medicii care lucrează pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au redactat o scrisoare în care argumentează consumul de morfină și alte analgezice, în tratamentul bolnavilor de Covid-19.

Reacția vine înainte ca recent constituita comisie medicală, formată din cinci colegi de-ai lor, să se pronunțe pe subiect. Până la urmă, în pofida datelor prezentate de noi, specialiștii sunt cei care pot spune cu certitudine, sub semnătură, dacă există suspiciuni cu privire la cantitățile consumate în pandemie, fapt precizat de noi încă de la început.

Până la lămurirea situației, vă prezentăm integral „dezvăluirea” semnată de către 11 medici ATI, fără a-și trece însă și numele complet în dreptul semnăturii. Menționăm că eventualele erori de redactare le aparțin.

Dezvăluirea misterului fiolelor de morfină ,

Ca urmare a numeroaselor articole apărute în presă, a afirmațiilor Directorului Direcției de Sănătate Publică ,Dr. Timiș Horea și suspiciunilor onoratei Conduceri a SCJU Arad, Director Medical Interimar Dr. Timiș Lenuța ( soția Dir. DSP Horea Timiș) și D-nei Manager Interimar Ec.. Ionescu Florina, referitoare la consumul de stupefiante pe secțiile ATI ale SCJU Arad, noi, medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem sa facem următoarele precizări pentru a clarifica aceasta situație de suspiciune și acuze la adresa corpului medical , situație repetitivă , devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează situații și teme medicale care ii depășesc profesional.

În cadrul SCJU Arad sunt două secții ATI ( ATI I și ATI II ) și două compartimente ( ATI III și ATI IV ) cu activitate similară dar profile diferite.Pe perioada pandemiei secția ATI II și compartimentul ATI IV au tratat pacienți covid pozitivi care au necesitat îngrijiri de Terapie Intensivă, aproximativ 500 de pacienți compartimentul ATI IV și aproximativ 600 de pacienți secția ATI II, pacienți care au necesitat ( marea majoritate ) ventilație mecanică noninvazivă și/sau invazivă.

Pentru o bună complianță a pacienților la ventilația mecanică, este necesară sedarea acestora, sedare care se poate face cu mai multe tipuri de substanțe opioide/hipnotice în doze variabile în funcție de greutatea pacientului, pragul de sensibilitate, stare de conștiență sau comorbidități.

Dozele se calculează în mg/kgc și nu în mililitrii așa cum se insinuează în unele articole ( citat: maxim 20 ml/zi/pacient ). Și dacă maximul ar fi de “ 20 ml/zi “aceasta ar însemna 20 de fiole/zi/pacient, adică 400 mg/zi/pacient, nu 6 fiole cum se invocă în unele articole.

La un calcul sumar, conform ghidului din 23 decembrie 2010 privind sedarea și analgesia la pacientul critic emis de Ministerul Sănătății, dozele variaza intre 0,07 – 0,5 mg/kgc/h. De exemplu, la un pacient de 90 kg se pot folosi între 6,3 mg/h și 45 mg/h, adică între 151,2 mg/zi și 1080 mg/zi. Ținând cont că, o fiolă de Morfină are 20 mg și conține 1 ml, pacientul nostru de 90 kg poate fi sedat cu 7 până la 50 de fiole de Morfină pe zi.

Dacă calculăm la un număr mediu de 7 pacienți ventilați mecanic într-o zi avem nevoie de minim 49 fiole, respectiv maxim 350 de fiole de Morfină pe zi.

Așazisele discrepanțe de consum al morfinei între secțiile ATI II și ATI IV, rezultă din tipul de substanțe folosite pentru sedare, numărul de pacienți ventilați mecanic invaziv sau noninvaziv și durata medie de spitalizare.

Având în vedere că paturile de Terapie Intensivă au fost ocupate la capacitate maximă în aproape toată perioada pandemiei, consumul de stupefiante este mic raportat la dozele recomandate în ghid.

De exemplu, la un număr de 7 pacienți normoponderali sedați continu cu o doza medie de 0,25mg/kgc/h pe o perioadă de 15 zile, sunt necesare aproximativ 2835 de fiole Morfină.

Consumurile declarate public de așazișii analiști și vizionari ai sistemului de sănătate arădean, dovedesc că pacienții tratați pe secțiile ATI ale SCJU Arad, au primit dozele minime de sedare și au fost tratați cu profesionalism conform ghidului național în vigoare.

Sigur că pentru amatori și necunoscători, 6000 de fiole de Morfină reprezintă o cantitate uriașă, care poate stârni reacții emoționale necontrolate, dar noi, profesioniștii, nu am făcut decât să respectăm ghidurile terapeutice în vigoare, utilizând doze minime pentru obținerea efectului maxim.

Mortalitatea ridicată a pacienților diagnosticați cu covid 19 se datorează impactului devastator pluriorganic al virusului SARS COV 2 asupra organismului precum și comorbidităților asociate , nicidecum sedării excesive cum se scoate in evidență in presă.

Referitor la consumul “ crescut “ de Fentanyl (în opinia neavizată a unor personaje ) din cadrul secției ATI I comparativ cu celelalte secții, facem precizarea că , pe perioada pandemiei, peste 90% din intervențiile chirurgicale s-au desfășurat în cele 11 Săli de operație ale Blocului Operator din Sediul Central deservit de secția ATI I , iar Fentanylul este opioidul de elecție folosit în anestezie.

Aceste subiecte artificial create, doar pentru senzațional, fără profesionalism și fundament științific, fără o analiză anterioară abordării lor, nu fac altceva decât să distragă atenția de la adevăratele probleme ale Spitalului, continuând politica de defăimare a corpului medical și subminare a încrederii pacienților în serviciile medicale oferite de corpul medical al SCJU Arad, aducând grave prejudicii materiale, morale și de imagine a sistemului sanitar arădean.”

 

14 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Oricum in mintea nebuna a unora gen maniaco-depresivul anormal nu conteaza ce zic cei din domeniu conteaza ce zic cretinii asemenea lor.

 2. Aradon says:

  Criminali cu buna stiinta , au infectat intentionat oamenii in spital , cel mai mare focar de Covid , si apoi direct pe contract cu KUKi pt bani. Unii intre ei stiu mai multe , bine ar fi sa si vorbeasca . Te mai miri ca lumea e sceptica la tot ce spun . Cum dracu sa lupti cu o pandemie cand esti sabotat de cei care trebuie sa ia masuri.

  • oli says:

   Metoda engleza. Baga pe batrani la spital, ventilator, dupa aia baga morfinul, diazepamul si la revedere.

  • ? says:

   La fel ca Pandemia spaniolă de gripă din 1918, a fost în mod clar răspunsul medical premeditat care este responsabil pentru rata ridicată a mortalității în rândul persoanelor în vârstă și a celor cu comorbidități multiple. În 1918, combinația mortală de aspirină și morfină a contribuit la moartea a peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume. Astăzi, atât ventilatoarele, cât și sedarea intensă au fost utilizate în mod sistematic în spitale pentru a ucide nenumărate victime ale COVID-19.

 3. Brain says:

  Si cand te gandesti ca Ioneasca ameninta voalat lumea de pe diverse retele sociale, sau pe cei care fac postari sub orice fel
  ca ii va da in judecata. Comunisto! Ai auzit de dreptul constitutional la libertatea de exprimare? Mare manager de spital…unde-o fi facut studiile manageriale? Or fi facute pe bune, sper… ca e destoinica nevoie mare :))

 4. Aradean says:

  Sa va ia dracu de criminali ordinari ce sunteți!! Sa ajungeti in smoală acolo jos sa fierbeti ca ati omorat oamenii cu buna știință!! Auschwitz 2 a fost Spitalul din Gradiste!!! Oare cate mai ies la iveala gunoaie de oameni ce ati ucis fara mila persoane dragi noua, prieteni, rude, cunoștințe!! Jeguri din prima linie!!

 5. Curios says:

  Este curios ce se intimpla cu aceasta libertate de expresie a unora.S-a ajuns ca profesori de fuga sa dea lecții de medicina,ca unii ce se cred corifei ai dreptății in roba sa dea probe de actorie pe diferite canale media,și ăsta intr-o perioada în care starea sănătății populației a scăpat de sub controlul unor instituții și ele depășite. Unul din efectele acestei pandemii care nu a luat sfirsit.

 6. gigi says:

  Cum a fost o perioadă neagră pentru medici din cauza pandemiei se pot scoate bani și din tratamente fictive că suntem pe primul loc U.E. la șpaga din sănătate .

 7. Stefan51 says:

  medicii ATI ai aceluiași Spital, ținem sa facem următoarele precizări pentru a clarifica aceasta situație de suspiciune și acuze la adresa corpului medical , situație repetitivă , devenită obișnuință din partea acelorași personaje care, deși nu au o pregătire medicală de specialitate sau nu au deloc pregătire medicală, abordează situații și teme medicale care ii depășesc profesional.
  aveti dreptate,indivizi numiti pe functii dupa niste merite imaginare,incompetenti si dobitoci nu pot sa traiasca altfel decit improscind cu noroi,
  ,Dr. Timiș Horea și suspiciunilor onoratei Conduceri a SCJU Arad, Director Medical Interimar Dr. Timiș Lenuța ( soția Dir. DSP Horea Timiș) și D-nei Manager Interimar Ec.. Ionescu Florina,
  da ma baieti lamuriti-ma si pe mine care e chichirezul cu limba intre bucile prostovanilor?auzi tu,onoratei conduceri,rahat,da e de bine,se pare ca v-ati cam saturat de lepre,mai vorbiti ca aveti ce

 8. Pusi says:

  Adevarul ca la AȚI 1 si2 sunt niște caractere jegoase dar v au dat super clasa cu acest raspuns

 9. Local

  UPDATE. Groapa de gunoi de la CET, în flăcări 
  Un nou incendiu a izbucnit la groapa de gunoi a Aradului, de lângă CET, la doar câteva zile după ce pompierii au stins un alt incendiu. 2

  ARADON Sport local

  Oriaku a dominat aruncarea suliței la CN U20
  Vannessa Oriaku a câștigat cu peste zece metri avans, iar Andrei Severin a obținut medalia de bronz la masculin.

  Local

  Sute de locuri libere în liceele din Arad
  Sute de locuri au rămas neocupate în liceele din județul Arad, în urma repartizării computerizate. 4

  Local

  Aglomerație și ore de așteptare, la intrarea în țară
  Câteva mii de persoane au intrat, în decurs de 24 de ore, în țară, prin punctele de trecere a frontierei de la Nădlac. 9

  Local

  Cod portocaliu de caniculă, la Arad. Temperaturile vor ajunge la 40 de grade
  O mare parte dintre județele țării se va afla, duminică, sub incidența unui cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ar putea ajunge la 41 de grade Celsius. 7

  Local

  Două cazuri noi de Covid-19 în județul Arad
  Județul a raportat, de vineri dimineață până duminică dimineață, un număr de două cazuri noi de infecție. 7

  ARADON Sport local

  O nouă carte despre istoria sportului arădean
  165 de foto-documente din colecţia lui Iosif Sârbuţ puse într-o carte coordonată de Ionel Costin.

  Local

  Restricții de circulație pe drumurile naționale, duminică și luni
  Autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone nu vor avea voie să circule pe drumurile naționale, duminică și luni, între orele 12 și 20. 1

  Local

  Secvențe urbane la Sala Clio
  Asociația Foto Club Arad organizează, la Sala Clio, expoziția „Secvențe urbane – Urban Frames”, cu participarea a 50 de artiști din 4 țări.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.