aradon.ro Web analytics


Dizarmonica din Filarmonică, adusă (din nou) în CLM

De Diana Duțu

Dizarmonica din Filarmonică, adusă (din nou) în CLM

Foto: E.C.
Reactualizat la:
Neobosit în repetarea acuzaţiilor aduse managerului instituţiei, liderul de sindicat le-a enunţat şi... a plecat.
Scris de Diana Duțu - Neobosit în repetarea acuzaţiilor aduse managerului instituţiei, liderul de sindicat le-a enunţat şi... a plecat.

ARAD. Conflictul deschis şi interminabil de la Filarmonica Arad pare un joc idiot cu oameni mari. E un circ ieftin a cărui întreţinere se pare că unora le provoacă o plăcere patologică. E seva din care unii îşi extrag „puterea” de a duce mereu şi mereu „jocul” la un alt nivel. Căci – nu-i aşa? – întotdeauna se poate mai mult. Faptul că „mai mult” înseamnă „mai penibil” e un detaliu nesemnificativ pentru cei implicaţi – oameni de cultură, personaje respectabile, altfel.

Pretext

Cea mai recentă mostră a penibilului de la Filarmonică ne-a fost servită, joi, în somptuoasa Sală Ferdinand a Palatului Administrativ. Pretextul l-a constituit proiectul de hotărâre CLM vizând aprobarea rezultatului final al evaluării anuale a managementului de la Filarmonica Arad. Doru Orban a obţinut nota 9,50 iar comisia de evaluare a recomandat continuarea contractului său de management.

După ce proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali municipali, confirmându-l practic pe Doru Orban la conducerea Filarmonicii, a luat cuvântul Mihai Dogaru, liderul sindicatului din instituţia de cultură.

Acuze, acuze, acuze…

Aş dori să atrag atenţia asupra felului cum s-a făcut evaluarea managementului de la Filarmonică, omiţându-se exact aspectele esenţiale care ţin de management. Prima dată aş dori să mă refer la Legea 189, legea managementului instituţiilor de cultură, care pun în sarcina managerului elaboraraea şi validarea documentelor interne de funcţionare. Regulamentul de organizare şi funcţionare a fost votat în Consiliul de Administraţie, după care a fost falsificat şi prezentat CLM-ului spre aprobare. Documentul, fiind sesizat ca fiind falsificat, a fost retras de pe ordinea de zi şi până în ziua de astăzi nu există acest document. Regulamentul intern, celălalt document care era obligatoriu să existe, a suferit aceeaşi problemă: a fost elaborat în condiţii care eludează legea şi a inclus în el chiar prevederi neconstituţionale. Noi am atacat acest document în instanţă şi până la ora asta nu avem o soluţie definitivă. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu contractul colectiv de muncă la care, după ce a fost semnat procesul verbal, a fost modificat şi retrimis din nou spre semnare. Până în ziua de astăzi nu există contract de muncă colectiv. La toate lucrurile astea se mai adaugă şi abuzuri şi hărţuiri care au fost sancţionate de instanţă cu sentinţă definitivă. În urma acestor sancţiuni, Filarmonica trebuie să plătească 20.000 de lei şi atestă faptul că managerul se face vinovat de hărţuire şi abuz în serviciu. Pe lângă toate aceste lucruri, în acest an, deşi nu este perioada supusă evaluării, au avut loc nişte evenimente foarte grave la Filarmonică, în care managerul a falsificat – să zicem aşa – hotătârile Consiliului de Administraţie, a falsificat toţi fluturaşii de salar în două luni succesiv şi situaţia creată la Filarmonică este una fără precedent. Am dorit să vă informăm corect asupra situaţiei de la Filarmonică şi atunci când daţi votul pentru validarea managementului de la Filarmonică, să fiţi în totală cunoştinţă de cauză” – a spus Mihai Dogaru în plenul CLM.

Încolţit de primar şi viceprimar

Desigur, intervenţia liderului de sindicat nu a rămas fără replică. Primarul interimar Călin Bibarţ a punctat: „Mi-aş permite o întrebare: Sunteţi membru al unui partid politic? Îmi răspundeţi, vă rog?” – a insistat edilul insinuând apartenenţa lui Mihai Dogaru la PSD (apartenenţă pe care Dogaru nici nu a confirmat-o, nici nu a infirmat-o).

În discuţie a intervenit şi vicperimarul Ionel Bulbuc. „Ar mai fi o întrebare: Câte procese aveţi dumneavoastră de la instituţia de la care primiţi salariul de peste 20 de ani de zile?” În loc de răspuns, Mihai Dogaru a găsit de cuviinţă să părăsească sala de şedinţă. Sau poate tocmai acesta a fost răspunsul său…

Recomandare: armonie

Împăciuitor, ca de obicei, viceprimarul Levente Bognar a subliniat următoarele: „Noi încercăm să susţinem Filarmonica, ca să fie o armonie în cadrul instituţiei. E o instituţie culturală care se bazează pe concerte care aduc armonie şi ar fi bine ca şi în cadrul instituţiei să existe o armonie. Într-adevăr, e o sarcină a conducerii dar, totodată, e şi o sarcină a sindicatului: să ajungeţi la un dialog real pentru a găsi soluţii în interiorul instituţiei. Situaţia la care asistăm acum nu e o premieră, de ani de zile mai mulţi directori s-au confruntat cu aceste probleme. Nu suntem împotriva sindicatului, dar noi recomandăm să existe armonie. Iar asta depinde de dumneavoastră, de sindicat, şi de director.”

Clarificări

Nedumerit într-o oarecare măsură de situaţie, consilierul local Ionel Ciupe a dorit să afle detalii despre acuzaţiile aduse de Mihai Dogaru. „E un conflict permanent la Filarmonică. Chiar în mandatul trecut, împreună cu domnul Lazurca, am încercat şi noi să rezolvăm câte ceva… Cred că e aproape imposibil de rezolvat. Dar s-au folosit nişte cuvinte grele aici, acuzaţii de abuz, de hărţuire şi de fals. Astea toate sunt chestiuni cu conotaţii penale. Vreau să îl întreb pe domnul Dogaru dacă a fost cineva condamnat penal pentru asemenea fapte” – s-a interesat Ionel Ciupe. Răspunsul a fost însăşi absenţa lui Mihai Dogaru.

Dar a venit cu clarificări Daniela Pădurean-Andreica, director al Centrului Municipal de Cultură, membru în Consiliul de Administraţie de la Filarmonică şi organizator principal al evaluării managementului de la Filarmonică: „Nu a existat nicio condamnare penală. Vreau să vă asigur că s-a făcut o procedură perfect legală, cu respectarea tututor prevederilor în vigoare, iar problemele enunţate de domnul Dogaru, în calitatea domniei sale de şef al sindicatului, n-au nici cea mai mică legătură cu procedura pe care dumneavoastră tocmai aţi autentificat-o aprobând rezultatul final. Sunt lucruri foarte vechi, sunt într-adevăr pasiuni, unele total lipsite de realitate şi de adevăr… Nu ştiu care va fi soluţia, până la urmă, pentru că nu sunt dornici, absolut niciodată nu au fost dornici de dialog amiabil, ci dimpotrivă: ameninţă şi în permanenţă şantajează cu instanţe, cu plângeri penale şi aşa mai departe. Deci nu au deloc deschidere ca lucrurile să meargă bine. Vorbesc de sindicat.”

Va urma

Dat fiind istoricul conflictului sindicat-conducere de la Filarmonica Arad, cu siguranţă lucrurile nu se vor opri aici. Cu siguranţă va urma un nou episod din această telenovelă de prost gust. Doar se poate mai mult, nu-i aşa?

12 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Artist al Filarmonicii Arad says:

  Penibil articol !!!! Jenant felul în care presa prezinta situația instituției. Pentru GRAVELE nereguli de ordin administrativ – financiar – legislativ, sunt mereu de vină artiștii și sindicatul care caută mereu conflicte, procese in instanță și pătarea imaginii instituției …. Rușine !!!

 2. Vasile says:

  Ca intodeauna consilierul Ciupe puncteaza , clar si la obiect , felicitari Ionele !

 3. Perfectul says:

  Diana Dutu, nu iti promisese PNL/ Falca o functie importanta in administratia locala? Asa ca mai usor cu acuzele ca nu esti cea fara de pete

 4. Dogaru Mihai says:

  Trebuie sa mentionez ca am fost si personal si impreuna cu vicepresedintele sindicatului in audienta la domnul primar, la Comisia de cultura, la domnul viceprimar si toate persoanele implicate cunosteau situatia din institutie chiar cu multe alte detalii. . Mai mult, in cadrul sedintei Comisiei de cultura domnul viceprimar a afirmat ca nu mai sta de vorba cu sindicatul.In acest context sa spui ca nu exista dialog este total deplasat sau este doar o constatare a felului in care primaria intelege dialogul.
  Apelul domnului Bognar la gasirea solutiilor pare unul firesc. Problema de fond este ca nu suntem noi cei abilitati pentru a gasi solutii la incalcarea legii. In aceasta situatie primaria trebuia sa actioneze ferm si responsabil. Despre “procesomania” “sindicatului mai trebuie amintite cateva lucruri. Managerii anteriori au parasit institutia datorita unor sentinte pronuntate de catre instantele de judecata. Sindicatul nu este o institutie cu rol laudativ la adresa autoritatilor. El are rolul de a proteja mebrii de abuzurile conducerii sau autoritatii. In acest fel orice actiune este centrata pe apararea drepturilor si va fi facuta ori de cate ori sunt incalcate drepturile oamenilor. Numarul mare de procese reflecta si numarul mare de incalcari ale drepturilor.

 5. Simplu cetatean says:

  Lucrul cel mai trist este ca celor de la conducerea primariei le convine situatia, fiindca in aceste conditii de tensiuni permanente, este cel mai usor de ati atinge scopurile malefice. Ei, cei de la Filarmonica se cearta ca orbii si voi subtil si rand pe rand, distrugeti orice sansa de a mai spera la ceea ce ar trebui sa fie un pilon important pentru un oras precum Aradul. Se auzea des pe stadion un refren “Ghita Falca esti o mizerie” nu as dori sa stiu cum ar suna “Doru Orban esti o mizerie” interpretat de catre profesionisti…
  Trist, foarte trist!

 6. Ardeleanu says:

  Spre aducere aminte. Ca sa fie mai clar de citit si punctul de vedere al artistilor incriminati. https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/filarmonica-arad-clipul-video-postat-de-artisti-nu-reprezinta-filarmonica-1231256/

 7. Filarmonica says:

  Revoltător cum sunt tratați oamenii de cultură din Arad, care au fost trimiși în șomaj tehnic timp de două luni. Din CMCA sau Primărie câți au avut același tratament? Bineînțeles, TOȚI au avut contractele de muncă active în acea perioadă. Asta spune cam tot! Dacă liderul de sindicat este suspectat de a fi membru al unui partid politic, lucru neinterzis de lege, cel care girează activitatea ilegală, neprofesională, haotică a managerului, dnul primar interimar, din ce partid face parte? mi-aș permite și eu o întrebare! Înaintea evaluării, zeci de artiști ai Filarmonicii și-au asumat prin semnătură un document înaintat Comisiei de Cultură și Comisiei de Evaluare prin care doream a fi luate în considerare aspectele punctuale ce țineau de contractul de management. Zeci de colegi au fost umiliți ieri, mare parte din ei nesindicaliști. Dialogul dorit de dna director și dnul Bognar s-a dovedit a fi neinteresant pentru administrație. Păcat pentru un oraș cu performanțe culturale să fie la mâna unor manageri diletanți puși de primărie, evident în urma unui concurs…

 8. ighi says:

  Probleme mari daca Bibart si Bulbuc au intervenit cu metoda psihologica de atac-atac….
  Puteau sa raspunda ca macar vor evalua sau vor verifica cele spuse….
  Dar faptul ca au venit cu contra acuzatii, mie personal, cetatean de rand im da de gandit ca cei doi au ceva rusinos de ascuns.
  Culmea, credeam ca macar Bibart e cat de cat potrivit sa candideze la Primaria Arad in toamna 2020…. Acum, am mari, foarte mari indoieli.

  • Marcello says:

   Madame Dutu, dvs. din ce partid faceți parte? Are vreo legătură apartenența la un partid cu acuzațiile aduse managerului ultra incompetent deja celebru pentru faptele sale nerușinate? Cătă ipocrizie și din partea celui care cere “armonie”..de parcă n-ar ști cu cine are de-a face: cu un individ care în calitate de director repetă neobosit de câte ori are ocazia in fața artistilor Filarmonicii că nu dorește niciun dialog!!

 9. Marcello says:

  Nu v-ați săturat, ipocriților, să cereți “armonie”, de parcă n-ați ști cu cine aveți de-a face? Cu un individ incompetent care din funcția de director le repetă neobosit artiștilor Filarmonicii de căte ori are ocazia că el NU DOREȘTE niciun dialog!! Vă prefaceți că nu știți..Iar din întrebările pe care le puneți, domnilor politicieni, întrebări care nu au nicio legătură cu acuzațiile argumentate aduse managerului, se vede lesne gradul vostru de inteligență.

 10. Tokyo says:

  Artiștii Filamonicii Arad (orchestra-cor), sindicatul Filamonicii Arad cer demisia managerului Doru Orban!
  Aceasta nu ne reprezintă!!
  Incompetența managerului a depășit orice limită!

 11. Local

  Strânsă de gât și amenințată cu o bâtă de către propriul soț
  Pentru că nu a vrut să-i dea bani soțului, o femeie a fost strânsă de gât și amenințată cu o bâtă de baseball. 1

  Local

  Măşti pentru persoanele defavorizate, prin Direcţia de Asistenţă Socială
  Acestea pot fi ridicate începând de marţi, 22 septembrie, până joi, 24 septembrie. Cine sunt beneficiarii? 2

  Local

  „Carmen”, în deschiderea stagiunii 2020-2021
  Filarmonica Arad revine în sala de concerte a Palatului Cultural, pe 1 și 2 octombrie, în două spectacole de operă ce vor deschide noua stagiune a instituției.

  ARADON Sport local

  Arbitrează un joc din play-off-ul Champions League
  1

  Local

  Reguli în ziua votului
  Cum ne prezentăm duminică, 27 septembrie, la urne? Unde se votează și ce trebuie să știm pentru a fi în siguranță? 4

  Advertorial

  Cele mai bune retete folosind produse din carne de la compania Vascar
  ADVERTORIAL. Compania Vascar este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata carnii din Romania, cu o cifra de afaceri de 20,5 milioane de euro la finalul anului trecut si distributie nationala, atat in hypermarket-uri cat si in magazine specializate.

  Local

  COVID-19 a închis şi clădirea gimnaziului de la "Aron Cotruş"
  Aici a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus un profesor care a intrat în contact direct cu alţi dascăli din şcoală. 5

  Local

  Cinci cazuri noi de Covid la Arad
  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că de duminică până luni s-au înregistrat la nivelul județului Arad cinci cazuri noi de infecție cu SARS-CoV2. 3

  Local

  Incendiu într-un bloc situat pe Calea Aurel Vlaicu
  Pompierii arădeni au fost solicitați, luni după masa, să stingă un incendiu izbucnit la etajul opt al blocului C2, situat  Calea Aurel Vlaicu. În apartamentul cuprins de flăcări, echipajul ISU Arad a găsit un bărbat de aproximativ 35-40 de ani. Victima este conștientă și a fost predată echipajului SMURD.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.