aradon.ro Web analyticsDorian Curcanu: „În locul Ucrainei, astăzi putea fi România”

De Andreea Pintea

Dorian Curcanu: „În locul Ucrainei, astăzi putea fi România”

Consilierul local, Dorian Curcanu, punctează că în cazul în care România nu ar fi aderat la NATO sau UE putea fi în situația Ucrainei.
Scris de Andreea Pintea - Consilierul local, Dorian Curcanu, punctează că în cazul în care România nu ar fi aderat la NATO sau UE putea fi în situația Ucrainei.

ARAD. Situația din Ucraina, la granița cu România, ridică problema securității naționale și teritoriale a României. În acest context, consilierul local USR, Dorian Curcanu, specifică „cu toții suntem la curent cu situația dramatică din Ucraina și mă număr printre românii care sunt alături de vecinii noștri de la nord de țară, în aceste clipe atât de tensionate. Dacă România nu adera la NATO în 2004 și UE în 2007, astăzi existau șanse mari ca țara noastră și fi avut aceeași soartă ca cea a Ucrainei și putem să ne considerăm protejați prin acest lucru.

Curcanu subliniază: „Este important să conștientizăm faptul că, deși adesea vedem situația României ca fiind una neagră, avem motive pentru a fi mulțumitori, nu doar critici. În primul rând, deși pare greu de crezut, nivelul de trai de la noi este unul mai ridicat decât în Ucraina, PIB -ul pe cap de locuitor în România, în anul 2020 fiind de 12.890 dolari, comparativ cu Ucraina, unde PIB/cap locuitor al aceluiași an a fost de 3.724 dolari. Toate acestea în contextul în care în anii ‘90, PIB-ul era aproximativ același în ambele țări: PIB/capita în România în 1990 era de 1.680 de dolari, iar în același an, în Ucraina, PIB/capita a fost de 1.568 de dolari. În al doilea rând, datorită UE, de peste o jumătate de secol ne bucurăm de pace și stabilitate în România. Zona comercială a Uniunii Europene nu a mai cunoscut conflicte timp de aproximativ 70 de ani. Un alt avantaj al apartenenței țării noastre în spațiul European este faptul că putem călătorii fără viză, unde și când dorim. Ucrainenii, în schimb, pot călători în Europa doar 90 de zile fără viză.

Aspecte importante

Nu în cele din urmă, Dorian Curcanu arată că „România nu plătește taxe suplimentare pe produsele importate. Europa este cel mai mare exportator de produse și servicii la nivel mondial și cea mai mare piață de import. Practic, avem acces la întreaga piață europeană, spre exemplu la mașini, alimente sau alte produse, fără a plăti taxe vamale pe import, care înainte se ridicau la peste 20%.

În concluzie, ar trebui să ne bucurăm de faptul că ne regăsim pe lista țărilor din spațiul Uniunii Europene, deoarece ne aduce nenumărate beneficii, iar în situații precum cea actuală, ne este ca un scut.

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, Dorian Curcanu transmite: „Ucraina ar fi câștigată dacă ar face parte, de acum, din spațiul UE, deoarece aderarea ei, a Republicii Moldova și a Georgiei la Uniunea Europeană, în procedură de urgență, ar reprezenta un demers legitim și un răspuns adecvat către Vladimir Putin și atacurile acestuia”.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mocofan-club says:

  Păi e la mintea șoimului patriei că, faptul de-a fi membru al UE, e un mare privilegiu și nicidecum o culpă.

 2. tombola lunii

  ARADON Sport local

  ACB Ineu promovează în Liga 3, câștigând și returul
  Elevii lui Cristian Sculici au câștigat la scor și returul și au promovat cu 11-2 la general.

  Mapamond

  Premierul francez Borne susţine consfinţirea dreptului la avort în Constituţie
  Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susţine un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituţia ţării.

  Mapamond

  Beijingul redeschide şcolile iar Shanghaiul declară victoria asupra Covid
  Beijingul a anunţat sâmbătă că va permite şcolilor primare şi secundare să reia cursurile cu prezenţă fizică, iar şeful partidului din Shanghai a declarat victoria asupra COVID-19, după ce oraşul a raportat zero cazuri noi pentru prima dată în ultimele două luni, informează Reuters.

  Mapamond

  Mâna dreaptă a lui Putin aruncă mărul otrăvit spre România
  Aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, nu direct, ci prin crearea „noii Românii Mari”, susţine vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev într-un interviu pentru agenţia rusă TASS. 4

  Local

  Avertizare Nowcasting: Cod Portocaliu pentru mai multe localități din județ
  1

  Local

  Polițiștii locali fac razii în zonele rău famate ale municipiului
  Au fost evacute 12 persoane care ocupau ilegal două imobile părăsite. Proprietarii clădirilor abandonate vor avea și ei de-a face cu polițiștii locali, dacă nu iau măsuri. 4

  Local

  Lecția de istorie. Crucea familiei Desseanu a fost adusă la lumină și sfințită
  Crucea funerară a fost reabilitată de pictorul de biserici Ștefan Pavel Cosma și sfințită de părintele Petru Ursulescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Arad-Pasaj. 4

  Mapamond

  Detalii despre atacul armat din Norvegia: Este investigat ca un posibil atac terorist. A fost arestat un cetăţean norvegian de origine iraniană
  Atacul armat din capitala norvegiană, Oslo, în care au fost ucise două persoane şi au fost rănite 14 persoane, este investigat ca un posibil atac terorist, a declarat sâmbătă poliţia norvegiană. 4

  UT Arad

  Virgiliu Postolachi a impresionat la UTA în primul amical
  Clubul lucrează la transferul atacantului care a fost crescut de Paris Saint Germain. 1

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.