aradon.ro Web analytics

Două aparate, mai multe probleme. Când se vor face teste de COVID-19 la Arad?

De Adriana Barbu
Reactualizat la:

Două aparate, mai multe probleme. Când se vor face teste de COVID-19 la Arad?

Reactualizat la:
Cele două aparate de testat COVID-19 de la Arad: unul - încă pe drum, celălalt - incomplet. Un alt aparat urmează să ajungă tot la Arad, săptămâna viitoare însă. Instalarea lor va lua şi ea câteva zile. Numai că abia de atunci vor începe alte probleme...  
Scris de Adriana Barbu - Cele două aparate de testat COVID-19 de la Arad: unul - încă pe drum, celălalt - incomplet. Un alt aparat urmează să ajungă tot la Arad, săptămâna viitoare însă. Instalarea lor va lua şi ea câteva zile. Numai că abia de atunci vor începe alte probleme...  
Nu avem vești bune legate de pandemie nici la nivel mondial, şi desigur, nici la nivel local. Nicio țară nu pare să se descurce bine în gestionarea epidemiei, indiferent cât s-ar strădui fiecare. E cert că nu am fost niciunii pregătiți pentru așa ceva și nici nu părem că vom fi în viitorul apropiat. România nu a intrat pe deplin în criza cauzată de coronavirus şi problemele deja sunt aproape de apogeu. Din păcate, la Arad, zece medici sunt deja diagnosticaţi ca fiind pozitivi la infectarea cu Covid-19, iar, dacă ar fi să ne luăm după sursele noastre, mulţi medici ar fi putut fi diagnosticaţi ca fiind pozitivi, numai că testele făcute acestora nu au fost identice cu cele făcute pacienţilor, în sensul că nu li s-a recoltat din mediul de cultură.
Pe unde au călătorit aparatele?
Dincolo de aceste informaţii, multe dintre cadrele medicale – și nu numai – şi-au pus speranţe în cele două aparate de testat care au luat deja drumul Aradului. Numai că veştile nu sunt bune nici aici. Primul aparat a ajuns la Arad pe 26 martie, dis-de-dimineaţă, aşa cum ne-au informat autorităţile. Ce nu se ştia până acum este faptul că în cutie nu se găseau toate componente acestuia (!), așa că aparatul nu este nici pe departe funcțional, iar de făcut teste cu acesta, nici vorbă. Mai avem de așteptat până vor veni și celelalte componente, trebuie montat apoi întregul ansamblu de către specialişti, mai trebuie instruit și personalul etc.
Dacă pacienții și cadrele medicale cu simptome s-au bazat pe cel de al doilea aparat trimis spre Arad, cel achiziționat de Fundația Vodafone, au făcut-o degeaba. Trimis din Coreea de Sud în aceeași zi și cu același zbor cu aparatul destinat celor din Iași, al nostru nu a ajuns nici până astăzi la Arad, în timp pe ce al moldovenilor procesează deja teste, se spune. Aparatul destinat Aradului a poposit un timp pe Aeroportul Otopeni și de acolo a fost trimis cu DHL-ul, dar e tot pe drum. Am primit, însă, asigurări că acesta va ajunge la Arad cel târziu luni și că, având convingerea că este complet și deține și kituri de testare, se va trece – după montare, desigur – direct la testarea arădenilor.
Un alt treilea aparat va ajunge la Arad, tot de la Guvern, probabil la începutul săptămânii viitoare. În speranța că acesta va fi complet, se va trece la montarea tuturor și, probabil la finele săptămânii viitoare, se vor putea face teste şi la Arad.
Alte probleme, la fel de grave
Numai că lucrurile nu vor fi așa simple nici măcar după ce se descurcă ițele călătoriei aparatelor de testare rapidă destinate Aradului. De ce spunem asta? Pentru că aparatele vin cu doar câteva kituri, iar achiziționarea kiturilor de testare cu miile, zecile de mii nu e o treabă deloc simplă, ci poate chiar mai complicată decât achiziția de aparate. Și dacă cumva Aradul va găsi o sursă de achiziţionat kituri la foc continuu, ceea ce se va impune oricum de la finele săptămânii viitoare, când situaţia va fi cu mult mai gravă peste tot, nu vom avea, se pare, suficiente extractoare pentru a face testele. În absenţa acestora, degeaba va avea Aradul trei aparate de testat şi câteva mii de kituri. Vom rămâne tot cu ochii în soare.
În timp ce noi încă sperăm ca lucrurile să înceapă să meargă mai bine pentru Arad (deşi fiind judeţul cu graniţa cea mai importantă, această speranţă e clar deşartă), la Oradea primarul de acolo a anunţat că, cu aparatul cumpătat de Primărie de aproape o lună, fac 100 de teste pe zi în această săptămână şi vor trece la 1500 de teste pe zi de săptămâna viitoare, Iar Timişoara deja ne-a informat că nu va mai primi bolnavi din alte judeţe.
Și paturile?
Pe când Aradul va putea să testeze în masă, e posibil ca obsesia testării să treacă, pentru că în mare parte vom fi toţi fie asimptomatici, fie cu semne de boală. Atunci, marea problemă va fi cea a paturilor din spital, a ventilatoarelor și a medicilor care vor mai vrea să lucreze în sistemul de sănătate din România, sub ameninţarea bolii. Iar dacă la capitolul paturi s-ar putea să stăm bine, ventilatoarele sunt, sau vor deveni, o altă problemă complicată de achiziţie, în timp ce medicii vor cădea pe capete.
Un lucru e cert, însă, acum: fără test, chiar dacă prezinți toate simptomele, nu ești declarat pozitiv și nu primești tratament.
Până la noi vești despre teste, aparate, kituri, ventilatoare și câte paturi mai sunt libere în spitalele din Arad, stați acasă și încercați să rămâneți sănătoși.

Câte kituri avem?

În cazul în care autoritățile vor reuși să pună în funcțiune unul dintre aparate de testare rapidă, s-ar putea da drumul imediat la mii de teste, în condițiile în care Cetatea Voluntarilor a primit ca urmare a donației Vodafone 5.000 de kituri, iar din fiecare kit se pot face 100 de teste. Desigur pentru o singură persoană nu este de ajuns un singur test, ci 3, dar chiar și așa, lucrurile ar arăta altfel la Arad odată pornite testările. Pe moment, e doar disperare și durere.

29 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Un aradean says:

  Sa-i multumin Marelui FALCAO si clicii lui…….!!!!

 2. HookJack says:

  Testele se vor face cel mai probabil cand se va gasi un om competent care sa stie ce are de facut sau cand nu va mai fii covid-19! Cititi manualul de utilizare dobitoacelor!

  • hancu says:

   De luni de zile nu au asigurat nici un fel de materiale. Acum se imbonavesc oamenii si au inceput sa moara. Cine ii trage la raspundere pe guvernul lor nu se stie.

 3. unu' altu' says:

  Cine dracu face achizitii fara informare ?
  A pus cineva mana pe un telefon sa ceara informatii de la alte spitale din judete in care au aparate si fac teste ?
  Nu de alta dar ceilati pot sa spuna din ce e compus aparatul, ce are nevoie ca sa functioneze si cum se procedeaza de la A la Z.
  Se va muri in tara asta din cauza incompetentei celor ajunsi in functii despre care nu stiu absolut nimic.
  Degeaba stang bani asociatiile, degeaba se implica voluntarii, degeaba vor cetatenii sa faca totul pentru sistemul medical, daca acolo unde trebuie coordonare si cap nu e altceva decat haos.
  Ne doare tare tara asta …

 4. unu altu says:

  De ce mi-ati sters comentariul anterior ? Doare adevarul ? Stiti ceva si nu vreti sa dati din casa ? Rusine!

 5. Testari says:

  Se pare ca și DSV urile au aparate de testare. Poate ca e și frica la mijloc ca nu s a anunțat.

 6. Ion I says:

  Incompetenta crasa! La Oradea se poate orice, la Arad nu se poate nimic! Chiar nu mai scapam de Dinastia Falca si sa incepem sa.miscam lucrurile? Cum poate Oradea sa se organizeze bine sub toate aspectele, pe cand Aradul se indreapta spre Evul Mediu!
  De sistemul sanitar, nu mai e de zis nimic. Ne uitam la ultimile angajari in spital, din ianuarie incoace, si am spus totul!
  Ne putem uita in toate domeniile…., e la fel. Dar ne uitam acum la tot Aradul si ….:(
  Pana cand? 🙁

 7. VaFiBine says:

  Dar ce tratament sa primesti?! Nu ati auzit inca faptul ca nu au niciun fel de tratament la Arad pentru cei infectati?! Intrebati medicii de la Pneumologie din Gradiste si veti vedea..

 8. Ascendis says:

  Administrația catastrofala PNL a Aradului, asta e. Se vede peste tot de la asfaltări la modul în care e manageriat spitalul, și da asta e și mai trist, spitalul la singular. Aradul e singurul județ cu un singur UPU și fără vreun spital municipal. Jenant. Sper din tot sufletul sa pierdeți alegerile

  • Adi Csandi says:

   Nenea @ascendis cu cât rămâi la sfârșitul lunii in mana? Eu abia ating 4500 ca marketing specialist, mi se pare oricum cam mic la câtă muncă depun și aș vrea să îmi mai rotunjesc veniturile. As prefera sa lucrez de acasă și să postez pe forumuri mesaje împotriva oponenților psd. Nu vreau să mă laud dar mă pricep bine sa conving oamenii. Și mă țin de treabă, dacă este necesar mai studiez mai fac un research, nu fumez, nu merg băut la lucru, am permis cat A și B, sunt politicos. Oare m-ar primi șefu tău la un interviu? Nu mă deranjează că voi fi postac psd-ist. A și, sunt maghiar dar nu din ăla cu hai sa ne luăm Transilvania înapoi. Sunt pentru închiderea granițelor, așa cum face Orban și am văzut că va place. Te rog ajută-ma. Mulțumesc!

 9. Stefan51 says:

  asa se intimpla cind nu iti cunosti adevaratele prioritati,avem catedrala?avem avem vre-o 8 biserici noi?avem,o sa avem un stadion unde haimanalele sa-si dea in cap?da ,spital avem? da o caricatura

 10. Wtf says:

  Ce mai poți sa zici doar sa le urezi de bine acestor conducători iubiți ardaiar focu. În rest no coment ca și la vot votezi degeaba ca tat astea ies.
  În rest sa fim sănătoși ca boala circula pe lang noi.

  • Adelin Stoianov says:

   Păi propune-ne tu pe altcineva mai potrivit să iasă câștigător la vot. Caută cel puțin o altă soluție, vino cu o alternativă, nu așa cum faci acuma… bati inutil din gură. Deci, cine ar fi mai potrivit să ne conducă?

   • Costel Agache says:

    Uite, eu te propun pe tine. E o alegere buna ?

   • caly says:

    adelin stoianov,uite vin eu cu o propunere: cei care conduc China ! Deja au oprit boala,dar ai vazut ce se respecta masurile acolo ; si asta nu doar datorita exigentelor autoritatilor ci si constiintei acelui popor,mult superioara a ceea ce vedem prin Europa,unde tot pr^stul se crede sef ! Economic sunt printre primii,militar la fel… eu cred ca putem sa-i avem ca model! TINE MINTE ,postacule, LA NOI NU VA FI DISCIPLINA FARA AUTORITATE ! Uite si tu,au venit diasporezii precum valurile de lacuste si i-au asaltat efectiv pe cei de la granita noastra:i-au injurat ,scuipat ,multi au intrat fara nici o oprire, foarte multi nu au respectat izolarea si carantiona impusa de autoritati…s-au comportat precum triburile de salbatici ! Corect era sa nu fie lasati sa intre in tara, acest comportament tribal al diasporezilor trebuia prevenit si cenzurat de autoritati ! Exista legislatie interna si europeana pe baza careia puteau fi interzisi pe motiv de aparare a sanatatii publice ! iata cateva solutii bune ,postac adelin stoianov

    • Adelin Stoianov says:

     Respect părerea ta și dreptul tău de a scrie/propune.
     Dar amintește și faptul că aceeași dictatori ai Chinei au ascuns informațiile despre un nou virus încă din 25 decembrie. In 30 dec a arestat 3 medici că răspândesc zvonuri false, ptr că au divulgat pe internet noua boală. Au ținut ascunse informațiile până în 21 ianuarie când nu au mai putut și abia de atunci au început să lupte cu boala. Prin 5 februarie abia, au închis orașele cu focare. Deci 3 săptămâni au ascuns boala, au permis oamenilor din Wuhan sa călătorească nestingheriți și neverificați, plus încă 2 săptămâni până au închis orașele. Asta-i crimă împotriva altor popoare, chiar a umanității. Taiwan și-a chemat cetățenii înapoi, a trimis un avion special ptr ei, dar în avion mai erau încă 3 cetățeni chinezi bolnavi de coronavirus, care nu erau tawanezi. Ce căutau ei in avion? Doar să răspândească boală.
     In 13 martie niște doctori englezi din Southampton au spus că vinovatul Nr 1☝️ este China ptr că au ascuns informațiile de presă. De fapt ei nu au presă liberă știi și tu asta, dar îți place.
     Organizația Reporteri fără frontiere spun că, dacă China nu cenzura presa primele 3 săptămâni, nu se extindea in afara Chinei: https://www.agerpres.ro/politica-externa/2020/03/25/coronavirus-daca-presa-chineza-era-libera-covid-19-poate-nu-ar-fi-devenit-pandemie-considera-reporteri-fara-frontiere–473775
     In perioada anului Nou chinezesc (20 ianuarie parcă) boala sa răspândit prin toată China.
     Fără legătură cu subiectul: eu propun ca toți care sunteți afectați financiar, sa trimiți dovezile scanate (fluturaș salar micșorat, rate) către ambasada Chinei din Romania. Sa le plătească! Ei, comuiștii chinezi sunt vinovații. Iar noi românii, sa începem să producem in țara, nu totu importat din China. Caly, tu mi-ai rămas dator să demonstrezi că ești patriot și asta o prin a începe o afacere prosperă. Sper că ai început demersurile. 😛

 11. Claudiu says:

  Sper ca macar acum sa gandeasca putin inaintea vremurilor si sa achizitioneze direct ventilatoare.

 12. Ti2gol says:

  Dragi conaționalii. Eu daca o sa am de suferit în vreun fel (bineînțeles dacă scap) de pe urma incompetentei specialiștilor care ne conduc, in frunte cu Cionca, Falcă, Balcea, Catana și alti că ei, va promit că voi lua atitudine. Nimeni nu o să își dorească să fie în pielea lor…

 13. 28.03.2020 says:

  Se vor aduna nori negri peste țara noastră…aparatura incompleta,data dispărută…nu avem protecție pentru medicii noștri…teste pentru pacienți…sa nu mai vorbim de medicamentație,ventilatoare…Greșelile care s-au făcut și se vor mai face vor alimenta furtuna perfecta,care va pune la pământ cel puțin țara noastră din punct de vedere medical și economic…v-a veni ziua când o ajungem ca italieni cu sute de morți zilnic,cand nu-ți vei putea lua rămas bun de la cel drag deoarece nu mai are nicio șansa…pt ca dragul meu ai asistat pasiv sau ai fost in cârdășie cu ei la jaful acestei tari…s-a dat contract pt echipamente de protecție la o doamna bucatareasa…pana aici ajuns bătaia lor de joc și nepăsarea ta.

 14. Zxx says:

  Bine ca i-ati pupat in fund si ati publicat interviuri cu intrebari care incepeau cu “nu-i asa ca…?!”
  Unde sunt interviurile cu Falca, Balcea si Cionca? Articolele cu taieri de panglici? Sunteti parte din ce avem acum.

 15. protejati aradul says:

  Dacă nu vor fi suficiente ventilatoare, medicii vor fi puși în situații foarte ingrate pentru că nu ce cei aflați în nevoie vor avea acces la ventilator. Dacă vor muri oameni va fi responsabilitatea directă a autoritaților pentru că au fost avertizate din timp de toată presa. Dacă au fost dispuși să cheltuiască 15 mil euro pe camerele de supraveghere din oraș, acum n-ar trebui sa aibă nicio reținere să aloce fonduri suficiente pentru salvarea vieții arădenilor. După cum relatează televiziunile molima nu face discriminări de statut social, chiar și un consilier se poate îmbolnăvi. Dacă și în aceste vremuri de restriște se gândesc la buzunarul lor, să le fie rușine! Cei care vor supraviețui le vor cere socoteală.

 16. eu says:

  PNL la Arad isi dovedeste inca o data incompetenta! Vreu sa schimbe primarul cu unl Arogant…nama ca e tanar! ce plm face in zilele aste ca nu pre-a l-am vazut la rampa pe Sergiu Balcea!!!!! e mort inainte de a incepe! Imi pare rau de Aradeni

 17. mircea says:

  Pai onor conducerea ARAD,a dat 700000(sapte sute de mii de euro) la UTA santatea medicilor si a locuitorilor nu conteaza ca de aici nu se poate fura nimic.Sa le fie rusine!!!!!!!!!!!

 18. ARADON Sport local

  UVVG ProVolei Arad a răspuns pozitiv invitației FRV de a juca în Divizia A1
  Aradul poate avea din nou o echipă în elita voleiului masculin în sezonul viitor după ce UVVG ProVolei a acceptat invitația Federației Române de Volei de a juca în Divizia A1. Clubul caută încă finanțarea de care are nevoie.

  Local

  10 lei intrarea la ştrand, după ora 17
  Noul „tarif preferenţial” ar urma să fie introdus „la solicitările comunității locale”. 2

  Local

  Senatorul Fifor acuză PNL că nu reia lucrările la pasajul din Micălaca
  Mihai Fifor: „După 8 luni de guvernare PNL, pasajul rutier din Micălaca este un proiect abandonat”. 9

  Local

  Clădire înaltă de aproape 14 metri, lângă Biserica Roşie
  În ciuda criticilor aduse proiectului, în special de Biserica Evanghelică Lutherană din Arad, aleşii locali au aprobat PUZ-ul investiţiei. Construcţia, înaltă cât un bloc cu cinci etaje, ar urma să fie ridicată în mijlocul unei curţi situate pe strada Blajului, la numărul 5. 10

  Local

  Mandatul aleşilor locali, prelungit prin lege
  Senatorul Ioan Cristina spune că oraşele şi comunele din Arad nu vor rămâne fără primari. 2

  Local

  ÎPS Timotei a împlinit 84 de ani
  Joi, 4 iunie, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, arhiepiscopul Aradului, şi-a sărbătorit ziua de naştere. 1

  ARADON opinii

  Sfaturile lui Reli. Psihicul și mintea au nevoie de evadare în natură

  Local

  Cod galben de vijelii şi risc de tornadă pentru Arad
  Aradul, alături de alte 14 judeţe din ţară, este vizat de un cod galben de averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină, emis de către Administraţia Naţională de Meteorologie. 4

  Local

  32 de percheziții în județele Arad, Timiș și Caraș-Severin. Două grupări specializate în contrabanda cu țigări, destructurate
  Grupările infracționale specializate în contrabanda cu țigări acționau în municipiul Reșița și orașul Bocșa. „Sursele” din Arad și Timiș aprovizionau cele două grupări din Caraș-Severin. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.