aradon.ro Web analytics

ARADON

ARADON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Arad
    • Evenimente
    • Comentariul zilei
    • Stiri internaţionale
    • Stiri naţionale
    • Celebritati/Lifestyle
    • Download
  • Video
  • Sport
    • UTA
    • Sport local
    • Ştiri sportive
  • Party
  • Angajari
  • Aplicatii mobile
Select Page

ARADON
Local
Este posibilă testarea în masă a elevilor și profesorilor arădeni?

Este posibilă testarea în masă a elevilor și profesorilor arădeni?

De Sorina Ambruș
la 6 February 2021 19:27
11 Comentarii

Este posibilă testarea în masă a elevilor și profesorilor arădeni?

6 February 2021 19:27
Testarea de grup sau pooling-ul este soluția, în viziunea lui Horea Timiș, pentru siguranța prezenței fizice în școli.
Scris de Sorina Ambruș - Testarea de grup sau pooling-ul este soluția, în viziunea lui Horea Timiș, pentru siguranța prezenței fizice în școli.

Trimite articolul

X

ARAD. Dezbaterea momentului este, fără doar și poate, redeschiderea școlilor, prezența fizică a elevilor în clase cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virsului SARS-CoV-2, desigur. Ca noutate, se dorește testarea cu teste rapide, atât a elevilor, cât și a cadrelor didactice, la primele simptome apărute. Cum se va întâmpla acest lucru faptic, nu pe hârtie, rămâne de văzut, în condițiile în care cele două ministere implicate – cel al educației și cel al sănătății – au început deja să se contrazică, resursa umană calificată cam lipsește, este nevoie de adeverințe semnate de părinți, ba nu este nevoie de ele și așa mai departe.

În acest context, dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, (re)vine cu o soluție, care a fost și implementată la Arad, la începutul pandemiei, dar care din varii motive a trebuit suspendată. Este vorba despre pooling – o metodă folosită la nivel internațional pentru testarea PCR în masă.

Cum ar fi să testăm toate școlile?

Dar iată ce spune directorul DSP Arad, pe pagina sa de socializare: „Cum ar fi să testam toate școlile? Una dintre metodele internaționale de testare PCR în masă este pooling-ul. Asta te ajută să faci un screening cu eficiență si eficacitate maximă cost/beneficiu. În prima parte a pandemiei, la Arad am făcut asta și multe lucruri s-au rezolvat dar, din anumite motive, a trebuit să oprim. Astăzi ne plângem că nu testăm destul, că nu avem cu ce, că folosim teste rapide care au o sensibilitate discutabilă. Mai jos aveți câteva exemple despre ce se întâmplă prin țări civilizate (n.n. vezi link). Am vrea să fim lăsați să facem știință la nivel internațional. Cum ar fi să testăm copiii din tot județul, la școală? Cum ar fi să testam toți profesorii? Cum ar fi să testăm toți muncitorii din zonele industriale? La același preț și în același timp. Pentru că știm, putem, avem cu ce…dar … suntem în România…”

De menționat că un kit de testare RT PCR permite diluții de până la 1:50. În același timp, testele rapide antigen trebuie efectuate în maximum 5 zile de la debut sau 7 zile de la expunere. După acest interval, testele rapide dau rezultate negative, deși încărcătura virală detectată prin RT PCR este mare și scade undeva după 2-3 săptămâni.

Cum funcționează metoda pooling

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) a publicat încă din luna iulie a anului trecut recomandările pentru folosirea procedurilor de testare combinată de grup pentru diagnosticarea și monitorizarea SARS-CoV-2.

Pooling-ul sau testarea de grup, cum mai este denumită, presupune combinarea probelor prelevate din aparatul respirator de la mai multe persoane, care pot fi analizate în cadrul unui singur test de laborator pentru depistarea virsului SARS-CoV-2. Acest fel de testare ar permite laboratoarelor să testeze mai multe probe odată, folosind mai puțini reactivi.

Ar putea fi o metodă folositoare, de pildă în cazul studenților/elevilor care s-ar întoarce în colectivitate, a unui grup de muncitori care ar reveni la locul de muncă, în cazul loturilor de sportivi etc., potrivit recomandărilor CDC.

Procedura de pooling

https://www.cdc.gov/…/2019…/lab/pooling-procedures.html
FDA Procedura de pooling
https://www.fda.gov/…/pooled-sample-testing-and…
Pooling revista Nature
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2885-5
BMJ Pooling
https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4267
NCBI Pooling
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7498742/
Ieftin si rapid pooling
https://theconversation.com/group-testing-for-coronavirus…
Studiu eficenta/cost pooling
https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.10.16.20213405v1

Trimite articolul

X
Taguri:
Arad ,
dir. DSP Arad ,
elevi ,
Horea Timiş ,
pooling ,
profesori ,
redeschidere scoli ,
SARS-CoV2 ,
solutie ,
testare de grup ,
testare in masa ,
testare scoli
11 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. Horia says:
    February 6, 2021 at 8:02 pm

    Cretinilor, ațat va trebuie sa puneți mana pe copiii noștrii, ca o sa aveți citații la tribunal! Va testați voi, nu copiii noștrii, sa va fie clar!

    Reply
    • Balciu says:
      February 6, 2021 at 9:56 pm

      ce e ala pooling?

      Reply
  2. Daci says:
    February 6, 2021 at 9:07 pm

    Satanistii astia nu stiu ce sa mai nascoceasca cu mizeria lor de pandemie. Ce uita slugile lor din Romania ca ratatul asta de Timis, e ca pentru copii romanii s-ar putea sa le dea in cap la propriu. Apoi mai spune jegul asta, sa testeze in zonele industriale. Sa testeze pentru ce? Astia nu isi dau seama ca lumea nu mai crede vrajeala lor? Ce mortii lor de boala e asta ca trebuie sa te testezi ca sa afli daca o ai?

    Reply
    • Aradean says:
      February 7, 2021 at 12:26 pm

      Daci, chiar tu vorbești despre testarea elevilor.. În Austria sunt testați de două ori pe săptămână elevii din primar (unde, dacă scrii adevărul, umblă și copilul tău). Și ca să economisim timp (și înjurături din partea ta) iată sursa: https://www.krone.at/2332564 (..”In der Volksschule wird an allen Tagen der Woche im Normalbetrieb unterrichtet. Jeweils am Montag und Mittwoch werden die Schüler per „Nasenbohrertests“ in der Schule unter Aufsicht der Lehrer getestet,…”)

      Reply
  3. Privat says:
    February 6, 2021 at 9:11 pm

    Sub nici o formă ca părinte nu voi accepta asta!!! Fură bani din altă parte domnule Timiș.

    Reply
    • Anonimus Maximus says:
      February 6, 2021 at 10:39 pm

      Ok, nu te obliga nimeni sa faci nimic, dar pana cand copilul meu e vaccinat si imunizat tu sa ti-l tii acasa si sa nu-i dai drumul intre altii. Ce zici asa e bine?

      Reply
      • Mda says:
        February 7, 2021 at 8:17 am

        Incredibil cat de imbecil poti fi. Tu nu ai auzit pana acum ca vaccinurile nu sunt recomandate pentru copii sub 18 ani ? Covidopat cretinoid

        Reply
  4. testare zilnica? says:
    February 7, 2021 at 9:30 am

    si ce realizati? NIMIC ca doar nu ii testati in fiecare dimineata, nu?Elevul testat negativ se duce acasa si dupa masa acesta intra in contact cu un infectat asimptomatic. Se infecteaza si se duce maine la scoala ….. ce se inatmpla?

    Reply
  5. cetatean says:
    February 7, 2021 at 9:58 am

    Lasati copiii in pace sa si termine studiile… va faceti norma cu cei care nu judeca mai mult decat spuneti dvoastra.
    Dupa ce ei de vad zilnic in baruri si pe terase…acum cand se intalnesc in scoala ii testezi? Hai chiar… credeti ca suntem toti analfabeti si tampiti,nu stim ce urmariti!

    Reply
  6. alex says:
    February 7, 2021 at 10:34 am

    nu au scapat chinezii de virus si vreti sas scapam noi ?

    Reply
  7. stefan says:
    February 7, 2021 at 9:50 pm

    Nu se stie nimic despre acest virus mai ales dupa parererea specialistilor unanima ca germenul a avut un purtator intermediar intre liliac si om. Din acest motiv toate variantele de vaccin pot fi rateuri care sa coste . Este o perioada cand este nevoie de rabdare pana cand se va gasi solutia. Si sa nu mai minta autoritatile de pe Glob ca nu este frumos.

    Reply
  8. Cele mai citite știri

    1
    Încă un arădean fericit: a câştigat o sumă mare la Loto
    2
    Teodora Ciunta, doar o escroacă
    3
    Prinţul Harry şi Meghan către Regele Charles al-III-lea, după ce acesta le-a retras dreptul de a locui la Frogmore Cottage: „Nu-ţi veţi mai vedea niciodată nepoţii”
    4
    O sebișeancă de 41 de ani și-a pus capăt zilelor
    5
    UPDATE. Ionuț Mureșan, asistentul care deținea o firmă de îngrijiri la domiciliu, s-a sinucis
    6
    Video Angajații DSP Arad: “Ne este frică să mai venim la lucru. Ne gândim la ce e mai rău”
    7
    VIDEO | Cum s-a petrecut accidentul de la Nădlac
    8
    Povestea lui Ionuţ Mureşan: de la fericire debordantă la tragedie fără margini
    9
    Video. Accident cu 37 de mașini, pe principala autostradă a Ungariei. 19 mașini au ars
    10
    Poveste din DSP: „Și-o să-ți facă toți ai mei, rând pe rând, electroșocuri”

    Local

    FOTO. Ziua Poliției în Arad: avansări în grad, premii și săbii pentru foștii șefi de servicii
    Inspectoratul de Poliție Județean Arad a marcat vineri, 24 martie, Ziua Poliției Române. Într-un cadru festiv, în sala Palatului Cultural, zeci de polițiști au fost prezenți pentru a-și aplauda colegii avansați în grad sau pe cei care au fost premiați.

    ARADON Sport local

    Anamaria Vîrjoghe, ultimul transfer pentru FCC UAV în lupta pentru finală
    Formația arădeană a utilizat în premieră înlocuirea medicală permisă în martie, Anamaria Vîrjoghe intrând pe listă în locul accidentatei Laura Vaida.

    Local

    Șoferul mașinii din accidentul de la Voivodeni, mort de 12 ore
    Răsturnare de situație, în cazul accidentului de la Voivodeni. Echipajele medicale au stabilit că șoferul murise cu 12 ore înainte ca accidentul să fie anunțat la 112. Mașina acestuia a fost observată abia astăzi, fiind răsturnată la aproximativ 15 metri distanță de drum, într-o zonă cu vegetație. 1

    Local

    „Ochii nopţii”, o carte despre alb şi negru

    Mapamond

    Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa
    După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

    UT Arad

    Un nou episod din „războiul SCU-UTA”!
    Suporter Club UTA a organizat o conferinţă de presă în care a ţinut să arate, în trei puncte, că „Meszar este mai rău decât Marţian”. 5

    Local

    Contractele cu CAS, prelungite până la 30 iunie

    Local

    Atelier de pictură pascală pe sticlă, la Păiuşeni
    A fost organizat de Grupul Catehetic „Sfântul Efrem” al Parohiei Ortodoxe Păiușeni, cu prilejul participării la concursul național catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.

    Local

    UPDATE. Accident pe DN79A, La Voivodeni. Victima a fost declarată decedată
    Un echipaj SMURD de la Sebiș și o ambulanță de la Gurahonț intervin în acest moment la un accident rutier petrecut pe Drumul Național 79A, pe raza localității Voivodeni.
    • Aradon.ro
      • Redactia
      • Politica de confidentialitate
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Regulament postare și moderare comentarii
    • Știri
      • Știrile județului Arad
      • Știri internaționale
      • Știri naționale
      • Celebrity/Lifestyle
    • Sport
      • UT Arad
      • Sport Local
      • Știri sportive

    aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.