ARAD. Un dosar instrumentat de DNA Timișoara la începutul anului 2022, care făcea referire la comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală în perioada 2008-2011, a ajuns la final. Cu toate că răspunderea penală a inculpaților nu mai este posibilă, ținând cont de faptul că faptele s-au prescris, Tribunalul Arad a continuat procesul pe latura civilă, ținând cont de faptul că, inițial, nouă inculpați și o firmă erau acuzați de faptul că au produs un prejudiciu de peste cinci milioane de lei. În 2022, cei de la DNA Timișoara anunțau:
„Pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată, unul dintre inculpați, administrator al SC Nelanc Speed SRL din Arad, beneficiind de ajutorul altor persoane, interpuși ai săi (administratori ai unor societăți comerciale fantomă), în perioada ianuarie 2008 – mai 2011, ar fi evidențiat în mod repetat, în actele contabile sau fiscale, operațiuni comerciale fictive constând în achiziția de cereale de la persoanele juridice amintite (societăți comerciale fantomă, plătitoare de TVA). În realitate, cerealele erau achiziționate de la persoane fizice (producători agricoli, neplătitori de TVA). Ca urmare a acestui demers, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.170.583 de lei. Pentru a crea aparența că achizițiile de la firme ar fi fost reale, administratorul SC Nelanc Speed SRL ar fi achitat firmelor fantomă furnizoare prețul cerealelor *cumpărate*, prin operațiuni bancare. Ulterior, sumele de bani respective ar fi fost retrase în numerar de administratorii firmelor fantomă și remise înapoi omului de afaceri. În această modalitate, sumele de bani provenite din evaziune fiscală ar fi fost spălate – s-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienței banilor. Mai mult, procedând în acest mod, omul de afaceri și-ar fi însușit din gestiunea SC Nelanc Speed SRL, sumele de bani reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal, prin evaziune fiscală”, anunțau, în 2022, procurorii anticorupție.
Ulterior, în toamna anului 2023, inculpații au solicitat încetarea procesului penal pentru infracțiunile specificate în rechizitoriu, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Acest lucru a fost admis de Curtea de Apel Timișoara. Totuși, s-a decis ca dosarul să continue pe latura civilă.
„Prin decizia penală nr. 925 din 26.10.2023, Curtea de Apel Timișoara a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva a 10 inculpați (9 persoane fizice și SC Nelanc Speed SRL), pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Disjunge latura civilă de latura penală soluționată prin prezenta hotărâre și va dispune formarea unui nou dosar”, anunțau, la momentul respectiv, cei de la DNA.
Marți, 10 iunie, Tribunalul Arad a venit cu sentința în acest dosar:
„admite în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara – Administraţia Finanţelor Publice Arad şi, în consecinţă, obligă inculpatul Gherman Ioan Florin, în solidar cu inculpata SC Nelanc Speed SRL prin lichidator judiciar Eurosmart SPRL, la plata către partea civilă a sumei de 801.275,36 lei cu titlu de daune materiale, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii. Obligă inculpatul Gherman Ioan Florin în solidar cu inculpata SC Nelanc Speed SRL prin lichidator judiciar Eurosmart SPRL, la plata către partea civilă a sumei de 1.469.676,97 lei cu titlu de daune materiale, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii. Obligă inculpatul Gherman Ioan Florin în solidar cu inculpata SC Nelanc Speed SRL prin lichidator judiciar Eurosmart SPRL şi cu inculpatul Bunai Ioan Alin la plata către partea civilă a sumei de 1.969.417,57 lei cu titlu de daune materiale, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii. Obligă inculpatul Gherman Ioan Florin în solidar cu inculpata SC Nelanc Speed SRL prin lichidator judiciar Eurosmart SPRL şi cu inculpatul Văcean Marius Călin la plata către partea civilă a sumei de 930.213,29 lei cu titlu de daune materiale, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii”.
Trimite articolul
XDar de ce atata graba ?? Poate stie cineva numitii din ce partid politic fac parte,eu cred ca nu e greu de ghicit.
Niste adevarati businessmani care stau toata ziua in sedinte importante. ANAF e tot impotent, justita la fel. Fraierii sa plateasca.