aradon.ro Web analytics

Foto UPU Covid/28 de persoane așteaptă în UPU un pat pe secțiile Covid de la Spitalul Județean Arad

De Sorina Ambruș
Reactualizat la:

Foto UPU Covid/28 de persoane așteaptă în UPU un pat pe secțiile Covid de la Spitalul Județean Arad

Imagini UPU/Foto: FAN
Reactualizat la:
10 dintre acestea au nevoie de un loc la terapie intensivă, iar 18 sunt în proces de evaluare.
Scris de Sorina Ambruș - 10 dintre acestea au nevoie de un loc la terapie intensivă, iar 18 sunt în proces de evaluare.

ARAD. Chiar dacă porțile Spitalului Clinic Județean de Urgență sunt larg deschise – având în vedere fluxul crescut de ambulanțe – ce se întâmplă, însă, pe “frontul” Covid nu transpare, de cele mai multe ori, decât în cifre. Și cifrele nu au niciodată efectul imaginilor, chiar dacă vorbim despre oameni, pentru că atâta timp cât cifrelor nu le sunt asociate chipuri, multora le este imposibil să-și imagineze măcar suferința semenilor lor. Și pentru că pozele sunt grăitoare, am decis să publicăm câteva imagini surprinse de un cititor în UPU Arad.

Dincolo de cifre, este o luptă contracronometru, o situație în continuă dinamică, în care numărul pacienților depășește numărul paturilor de terapie intensivă și în curând și pe cel al paturilor de pe secțiile medicale, unde sunt îngrijiți bolnavii cu forme medii, care au nevoie continuă sau intermitentă de oxigen.

Pacienții sunt ținuți cu orele în Unitatea de Primire Urgențe în așteptarea unui loc care, pe secțiile Covid, apare la externarea unui bolnav, în timp ce la ATI, cel mai adesea, un pat devine disponibil ca urmare a unui deces. Așa că se fac calcule, se așteaptă externările, se prioritizează în funcție de starea pacientului, de comorbidități, de afectarea pulmonară. Nu există soluții la nivel național, cum nu există soluții nici la Arad, unde numărul cazurilor continuă să se mențină ridicat.

10 pentru ATI

În cifre, marți dimineață, la Unitatea de Primire Urgențe se aflau 10 pacienți care așteptau eliberarea unui pat pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, toți cu forme grave. 37 de paturi de ATI are Spitalul Clinic Județean de Urgență, toate ocupate. Și acesta este maximul care poate fi operaționalizat, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și din punct de vedere al personalului. Chiar dacă se vorbea la nivel național de posibilitatea transferului bolnavilor peste graniță, în Ungaria, deocamdată procedura nu a fost elaborată. Așa că singura soluție e așteptarea… Așteptarea unui loc, așteptarea unui pat, a unui deces, așteptarea scăderii numărului de cazuri…

Secții pline

Nici pe secțiile medicale Covid-19, nu e mai multă relaxare. Cele aproape 300 de locuri sunt ocupate în totalitate. Conform ultimei raportări, 315 pacienți cu forme medii se aflau la Județean, iar alți 18 pozitivi se aflau în evaluare la Unitatea de Primire Urgențe. Teoretic, capacitatea este depășită, dacă ar fi să comparăm numărul paturilor cu numărul bolnavilor. Însă în cifra de 300 de locuri nu se regăsesc paturile speciale pe secțiile non-Covid, cum ar fi locurile pentru gravide, pacienți cardiaci, psihiatrie, care sunt și infectați cu virusul SARS-CoV-2.

E plin și la Covid copii

S-a umplut și secția pentru copiii bolnavi de Covid. Toate cele 25 de paturi disponibile sunt momentan ocupate, astfel că a fost nevoie de o suplimentare cu încă 14 paturi. Majoritatea celor internați sunt de vârste mici – de la câteva luni în sus – și au forme medii care necesită administrare intermitentă sau continuă de oxigen.

Birocrația, cel mai mare dușman

Deși sistemul sanitar arădean este greu încercat în cel de-al patrulea val al pandemiei, în comparație cu alte județe, autoritățile par să se miște destul de bine, fapt evidențiat și de ministrul interimar al sănătății, Cseke Atilla, într-o videoconferință recentă. Dr. Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, este de părere că deși capacitatea riscă să fie depășită, există soluții. În același timp, acesta recunoaște că birocrația din sistem îngreunează punerea în practică a soluțiilor identificate la nivel local:

„Fără doar și poate, cel mai mare dușman al pandemiei este birocrația, nu resursele umane și nici resursele financiare. Suntem aproape depășiți din punct de vedere al capacității spitalelor din județ, soluții ar exista, dar ele nu se pot pune în aplicare tocmai din cauza birocrației. Dar încă stăm bine la Arad, în comparație cu alte județe din țară”, a subliniat directorul DSP.

Câți sunt vaccinați

32 din cei 330 de pacienți internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad sunt vaccinați cu cel puțin o doză de vaccin, ceea ce reprezintă sub 10 la sută.

Citește și:

Pompierii arădeni verifică, din 3 în 3 ore, concentrația de oxigen de pe secțiile ATI Covid

320 de cazuri noi de infecție și peste 30 de mii, de la începutul pandemiei

79 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. anonim says:

  Ravagii a facut vaccinarea😂. Plin de vaccinati in stare grava😨

  • Cat de cretin poti fi??? says:

   Ravagiile vaccinarii cu seruri care nu opresc transmiterea virusului e ca e plin de nevaccinati in stare grava(pe langa lipsa tratamentului eficient) dar asta e o afirmatie a unor experti in domeniu pe care un oligofren nu o poate discerne.

   • anonim says:

    Noroc ca tu esti geniu. 😂
    Apropo , nevaccinatii in stare grava nu s-ar mai fi aflat in acea stare daca erau vaccinati. Spitalele nu ar mai fi fost arhipline. Socant, asa-i? Restul e negura mintii tale, maniaco-depresivule. Vaccinul era la dispozitia oricui. Ai ales sa fii prost, suporta consecintele!
    Hai, canta la alta masa, cersetorule!

    • Cat de cretin poti fi??? says:

     Singurele consecinte pe care trebuie sa le suport in calitate de imunizat natural sunt mizeriile propagate de cretini dezumanizati ca tine si incompetenta guvernului platit si de nevaccinatii mult huliti de acesta in ovatiile cetatenilor educati si responsabili dar cu tendinte segregationiste.

   • SN says:

    @Cat de…
    Într-adevăr, trebuie să fii tare cretin să debitezi așa ceva 🤷🏻‍♂️. QED!

    • Prenume nume says:

     Ba boule, nu este tratament de covid în spital, lasa vaccinul, de aia moare lumea sunt tratați cu oxacilina, esti cretin? Dacă era bun vaccinul nu se lua virusul și mult mai multa lume se vaccina! Dar asa voi ăștia deștepții sunteți ca nevaccinati

    • Cat de cretin poti fi??? says:

     Nu le-am debitat eu, sunt ceea ce spun niste experti in domeniu si se confirma. Spre deosebire de altii eu imi scihmb doar “blana”, aici ai dreptate, schimbatul blanii e ceva sanatos spre deosebire de schimbat personalitatea.

   • Prenume nume says:

    Ba boule, nu este tratament de covid în spital, lasa vaccinul, de aia moare lumea sunt tratați cu oxacilina, esti cretin? Dacă era bun vaccinul nu se lua virusul și mult mai multa lume se vaccina! Dar asa voi ăștia deștepții sunteți ca nevaccinati

  • Hgfs says:

   De unde știți ?.. va place sa dezinformați oameni simpli
   Sunteți rai ,nu va pas de cel de linga voi
   Ex Danemarca 95 % vaccinați la ATI nu sunt internați .

 2. Nicu says:

  Taci dracului din gura 99 % sunt nevaccinati doar 1 % poate care au boli cronice grave și au pierdut imunitatea din ei. Ne meritam soarta popor de kkt pe când alții din vest cu peste 75~80 % imunizați se relaxează la noi doar acum începe balamucul cu un procent de 29 % vaccinați.

  • Masca-tu says:

   Doar ca ai pronuntat cuvantul “imunizat” arata cat de spalat pe creier esti desteptu peezdi

  • anonim says:

   Esti la fel de tampit ca si o oaie care se caca in lapte , ma prostul pwlii , in articol scrie clar negru pe alb , aproape 10 % sunt vaccinati din cei internati in spital , dar tu esti prea tampit ca sa si intelegi ce citesti , ca atare mars in pwla mea de oligrofen ! …tampitule care te a fatat ma ta tampit … deci doar cei vaccinati si internati in spital au alte boli cronice , cei nevaccinati toti erau perfect sanatosi inainte de infectare , nu ? le ai supt tu pwla si ti ai dat seama care cum sta cu santatea 😂😂😂 ce cretin a putut fata ma ta !!!!!!

   • SN says:

    Baznaciene, ești pur și simplu uimitor. Din nou ai excelat în autocaracterizare 😂

   • Viking says:

    @anonim, ” doar “10% vaccinati sunt internati, te am citat. Acum ” eminenta ta ” acest procent de 10% cat reprezinta din cel mult 30% vaccinati? Astept un raspuns pe masura ” inteligentei ” tale.

    • anonim says:

     Las-o balta, esti prea cretin pt a pricepe. Da-i inainte cu nevaccinatii care mor din cauza vaccinului😂

     • Viking says:

      Este pentru tine jignirea. Porti discutii sterile si cand ti se pune o intrebare punctuala si viabila vi cu jigniri. Esti un zero barat. Ti am atins rau de tot inteligenta. Vai de capul tau in care bate vantul. Procentul de ” vaccinati ” internati este mult mai mare decat sustin miluitii.

    • anonim says:

     Da, catre 100% vaccinati.😂😂 Esti extrem de prost asa ca nu avem ce discuta. Ramai in intunecimea mintii tale obscurantiste si mai fa un vaccin cu credinta, dac liber ce esti!

   • Prenume nume says:

    Ba boule, nu este tratament de covid în spital, lasa vaccinul, de aia moare lumea sunt tratați cu oxacilina, esti cretin? Dacă era bun vaccinul nu se lua virusul și mult mai multa lume se vaccina! Dar asa voi ăștia deștepții sunteți ca nevaccinati

 3. TEO says:

  O singura doza de vaccin ii egal cu 0 daca nu vorbin de Johnson & Johnson.
  Mai corect sa stiim cati pacienti din cei 330 au schema de vaccinare completa?
  Doar asta conteaza pentru statistici!

 4. Emil says:

  Sa-i trimita la Ineu ca ii executa *doctorii* de acolo

 5. Decebal says:

  Stimabilă S.A., din scrierile tale; ” cel mai adesea, un pat devine disponibil ca urmare a unui deces.”. Întreb, un pat poate deveni disponibil în urma unei vindecări?. Încă ceva; “………….. necesită administrare intermitentă sau continuă de oxigen.”, non-invazivă!?.

  • Bilbao says:

   Da, un pat poate deveni disponibil in urma unei vindecari sau unui transfer pe alta sectie. Da. Se poate face administratie de oxigen non-invaziva.
   Documenteaza-te!

  • bombardieru_antimanele says:

   Foarte bine punctat Decebal, mega-jurnalisti de senzatii pusi pe terorizarea cititorilor asa ca dna Sorina. Ca apoi sa se poata justica vaccinarea obligatorie ca in lagarul Auschwit.

 6. bombardieru_antimanele says:

  Avem Covid dar nu mai avem gripa. Nu exista nici un caz de gripa? Poti avea gripa si sa fi diagnosticat cu Covid?

  Avand in vedere ca s-au interzis aprox. 300 tipuri de testere pt. rezultate false si lista creste la fiecare update, cati infectati avem de fapt? Cate din testerele care se folosesc in prezent vor fi interzise in viitor?

  Cate doze de vaccin sunt necesare pt. a fi imunizat de Covid? S-a ajuns la a treia, urmeaza 4,5,6…

  Cine raspandeste panica?

 7. Veșnicul contra (Mda), sau cum s-o numi acum... says:

  Mă mir că nu au întrebat încă ”experții” de pe Aradon unde și în ce an au fost făcute pozele. Dar nu m-aș mira nici dacă ”experții” de pe Aradon ar presupune că eventual niște actori sau asistenți medicali, dornici de un pic de ”senzație”, s-ar fi culcat pe acele tărgi. ….

  • trollisme de retardati says:

   Tu nu te-ai mira de nimic ca esti o oaie bine dresata(sa nu se mire) sau sa se mire de ceva ce nu e de mirat si vad ca singura ta grija e ce ar zice “Mda sau cum s-o numi acum”, alte rationamente profunde nu ai? de exemplu ca de ce ajung OAMENII la terapie intensiva indiferent de stadiul de vaccinare?, anul trecut a fost o situatie similara cu ATI plin, atunci toti erau nevaccinati si de vina ati gasit tot pe cei “indisciplinati” si atunci ca “sistemul” care v-a spalat e creieri e perfect. Multumita acestui tip de comportament obediento-obsesiv se naruie omenirea.

   • Veșnicul contra (Mda), sau cum s-o numi acum... says:

    Scuză-mă Mda (sau cum te mai numești acum), dar trebuie să mă mențin la nivelul tău de înțelegere…

 8. cauza says:

  Vaccinatii ne imbolnavesc. Va fi probabil necesar sa ii izolam. Este singura explicatie pentru numarul mare de cazuri.
  O alta posibila explicatie este ca se imprastie diverse substante pe cale aeriana dar este mai putin plauzibila.

  • Monica says:

   Exista un proverb perfect valabil si pentru tine : ” Daca esti prost cand esti mic , cand devii mare doar te joci ! ” Esti de o prostie extremă. In alte state vestice unora ca tine le verifica politia IP-ul si le face o mica vizita. Grija mare !

   • trollisme de retardati says:

    Mai este un proverb ” Nu sapa groapa altuia ca pici singur(a) in ea”. Mai ai putintica rabdare pana trece “valul” ca va trece oricum si apoi mai vedem.

   • anonim says:

    Si mai exista o vorba din batrani , daca ma ta avea obicei sa suga pwla , tu in mod sigur sugi si coai ele !!! ma tampita pwlii !!!….daca un vaccinat se infecteaza ( si sa presupunem ca e cum spune propaganda mizerabila a autoritatilor ) si trece prin boala ca ma ta prin pwla , e normal ca nefiind testat nu stie ca e infectat , in mod automat transmite virusul tuturor cu care vine in contact , cum ia transmis tac tu ma tii samanta din care ai aparut tu , o buruiana inutila societatii , o matraguna ofilita ! …asa ca bes in plm de zgripturoaica ca esti prea tampita sa te expui in public …. pe tine trebuia sa te sterilizeze la nastere , insa ghinionul nostru e ca a omis medicu sa faca asta

   • Linux 128 biti says:

    Bun.vad ca toata lumea le are cu IP.deci:
    1. Provider-ul este obligat prin lege de a nu dezvalui oricui identitatea abonatilor ci numai organelor de politie sau procuratura, la solicitarea acestora.
    2. Organele de ancheta nu pot solicita aceste date decat cu mandat judecatoresc, emis in baza unor dovezi cum ca abonat X a incalcat legile in vigoare.
    Daca iti iei un telefon din piata si iei o cartela(la liber), sunt curios cum se afla IP-ul.asa ca mai incet cu bitii si IP-ul

   • Delta says:

    Ce faci monica, incerci prin prostie sa inchizi gura celor ce nu sunt atat de alienati ca tine? Vezi de drum….

   • bombardieru_antimanele says:

    Ai fantezii cu al treilea Reich? Libertatea de exprimare este garantata Constitutional, nu te aresteaza nimeni! Plin de slugoi cu mentalitate de informatori securisti!

  • Neon says:

   Romanul e prost destul si fara chimicale aruncate din caricioplane.

  • anonim says:

   @cauza, atenție la ce fumezi! 😁

 9. Mocofan-club says:

  O cunoștință, pe care o credeam deșiretată la cutia cu maimuțe, mi-a zis că nu se vaccinează-n ruptul capului pt. că, i-a zis cineva din Șistarovăț, de unde-i ea de loc, că nu există Covid, și că nu pățește absolut nimic dacă nu se vaccinează, ba dimpotrivă, va fi mult mai sănătoasă. Rețineți, ȘISTAROVĂȚ, ultra-demențial, de puțul gândirii!

 10. Bilbao says:

  Nevaccinati de la ati pot sa se felicite reciproc cu cei care asteapta afara „cu sufletul la gura“. In rest mult noroc!

  • Anonim says:

   Prostul pwlii !!! de ce nu mentionezi ma cacareaza , ca din cei 330 de internati , 10 % sunt vaccinati ???? sau iti e jena sa recunosti acest aspect ??? ma tampitule ! pe tine trebuia sa te vaccineze in coa ie , poate te steriliza drecu si nu mai poluai mediu cu ceva progenituri la fel de tampite ca tine

   • SN says:

    😂😂😂Anonime, dacă din cei 330 internați, 10% sunt vaccinați, în contextul în care la nivelul populației sunt 29% vaccinați, rezultă un risc de spitalizare la cei nevaccinați de 3,67 ori mai ridicat. Sau mai pe înțelesul tău: 29% din populație (cei vaccinați)reprezintă doar 10% dintre internați, iar 71% (cei nevaccinați) reprezintă 90%. Ai dat-o cu stângul în dreptul de zile mari 😂😂😂

    • anotimp says:

     calcul gresit!
     din cei 330 internați, 10% sunt vaccinați, si 90% nevaccinati. Cei nevaccinați care nu sunt spitalizati sunt 71%, si risca sa ajunga la ATI intre 0-100% in functie de imunitate, anticorpi, si noroc!

   • Anonym says:

    De stia moasa ce idiot a fatat mata, ti-ar fi taiat gatul nu buricul

 11. Neon says:

  Precis toti de acolo sunt fanii lui Mda ori cum se numeste el acum.
  Da da .

 12. FERENC says:

  Oare nu va meritati soarta, voi anti-vaxxerii? De ce nu mergeti la Sosoaca acum?

 13. anonim says:

  La începutul lunii octombrie, Portugalia a dizolvat celula special creată în noiembrie 2020 pentru coordonarea vaccinării. Şeful ei, ofiţerul naval Henrique Gouveia e Melo, a spus că a venit momentul “să se întoarcă în anonimat”. Cu 85% din populaţie vaccinată complet, Portugalia a devenit unul dintre liderii lumii când ne referim la imunizare. De altfel, Portugalia se numără printre cele mai vaccinate țări din lume și asta în numai 8 luni de când totul părea să se prăbușească sub povara infectărilor cu SARS-CoV-2.

  Dacii liberi sunt vaccinati cu credinta, sunt pline spitalele de viteji de genul asta😂

  • bebe says:

   acu o sapt.in PORTUGALIA,cozi la farmacii,in rest bate vantul…au ajuns portughezii desteptii EUROPEI….

   • anonim says:

    Nu au cum, desteptii Universului sunt dacii liberi, vaccinati cu credinta😂

    • Cat de cretin poti fi??? says:

     Poate te uiti si la “fratii nostrii de peste Prut” tot cu 30% vaccinare si mortalitate de 5 ori mai mica. Faptul ca la ei este la liber umifenovir in farmacii nu are relevanta pt cei vaccinati cu credinta in politruci… sau doar obsedati de SEDK

 14. Mocofan-club says:

  TVR 1, orele 16:20, comuna Bărbulești locuită numai de romulani, în proporție de 100 %. Un singur locuitor s-a vaccinat pt. că “vrea să pleacă” afară. Întrebată dacă se vaccinează, o romulană răspunde: “nu că dacă mor, eu ce fac?”. Bahtalo “tutulor” celor nevaccinați!

 15. România

  Raed Arafat îi îndeamnă pe români sa evite călătoriile în zonele unde a apărut noua tulpină Omicron
  Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, îi sfătuieşte pe români să evite călătoria în zonele în care a apărut nouă tulpină a virusului. Sunt vizate ţările din sudul Africii, dar şi zonele limitrofe, a explicat şeful DSU. 1

  România

  Ministrul Sănătăţii: Românii care vin din ţări africane intră în carantină
  Călătorii români, care vin din ţări africane, unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Epidemiologul spune că în continuare vaccinarea este soluţia oportună pentru protecţie împotriva COVID-19. 2

  Local

  Preoteasă de 22 de ani din judeţul Arad, răpusă de COVID
  Mihaela-Valentina Gaiță, soția preotului paroh din Rădești, a murit după ce a fost intubată timp de cinci săptămâni. 5

  Local

  Judeţul Arad, cea mai ridicată incidenţă COVID la nivel naţional
  În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 84 de cazuri noi şi 117 vindecări. 7 arădeni bolnavi de COVID au decedat. 4

  Mapamond

  Pot aplicațiile de socializare să-și asculte utilizatorii? Un expert în tehnologie a dezvăluit un truc simplu pentru a afla adevărul
  Un bărbat a împărtăşit un truc simplu care ne arată dacă laptopul, telefonul sau aplicaţiile de social media ne ascultă. Canadianul Morten Rand Hendriksen, expert în tehnologie, este întrebat în mod regulat de oameni dacă cineva ar putea să le asculte conversaţiile pe care le au cu cei din jur. El a decis să conceapă un test, care este incredibil de simplu, şi l-a împărtăşit urmăritorilor săi de pe TikTok, pentru ca aceştia să îl poată încerca singuri.

  România

  1.727 de cazuri noi de COVID, 180 de decese
  90% din cei 1.265 de pacienţi internaţi pe secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă sunt nevaccinaţi. 1

  Local

  Instanţele de judecată au program normal luni, 29 noiembrie
  Şedinţele de judecată stabilite pentru 29 noiembrie 2021, atât la Tribunalul Arad, cât şi la Judecătoria Arad, se vor desfăşura conform programării.

  Mapamond

  STUDIU | Treburile casnice pot preveni apariţia bolilor, mai ales în cazul persoanelor vârstnice
  Treburile casnice ar putea părea o corvoadă, dar cercetătorii au sugerat că sarcini precum ştersul prafului, frecatul podelelor şi spălatul geamurilor ar putea ajuta adulţii să se menţină sănătoşi până la bătrâneţe. Cercetătorii au descoperit că treburile casnice ar putea ajuta la prevenirea bolilor.

  Local

  Cozi kilometrice şi sute de minute de aşteptare în vama Nădlac II, la ieşirea din România
  Motivul îl constituie numărul crescut de maşini care se prezintă la controlul de frontieră, dar şi aplicaţia de control a autorităţilor maghiare. 2

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.