aradon.ro Web analytics


Halate albe fără pată

Reactualizat la:
Superiorii lor au dat verdictul: niciunul dintre medicii reclamaţi în ultimii trei ani de către pacienţi nu s-a aflat în situaţie de culpă medicală.
Scris de Diana Dutu - Superiorii lor au dat verdictul: niciunul dintre medicii reclamaţi în ultimii trei ani de către pacienţi nu s-a aflat în situaţie de culpă medicală.

ARAD. De cele mai multe ori, le suntem recunoscători medicilor pentru felul în care ne-au tratat şi ne-au ajutat să ne transformăm din bolnavi în oameni sănătoşi. Dar nu se întâmplă întotdeauna aşa. Sunt şi situaţii în care tratamentul prescris nu a avut efect. Sau intervenţia chirurgicală nu a fost reuşită. Sau medicul a fost neglijent. Sau diagnosticul a fost incorect. Vorbim de suspiciuni de culpă medicală. De malpraxis.

Sunt destui pacienţi nemulţumiţi care lansează astfel de acuzaţii. Dar le exprimă, de obicei, în cerc restrâns: în familie, între prieteni, la serviciu. Puţini merg mai departe. Sunt, însă, câţiva care au făcut-o.

Ce au făcut, mai exact? I-au reclamat pe medici la Direcţia de Sănătate Publică sau la Colegiul Medicilor. Din motive de confidenţialitate, niciunul din cele două organisme nu ne-a oferit detalii privind numele medicilor şi acuzele care li se aduc. Ne-au asigurat, însă, că sesizările pacienţilor sunt analizate cu maximă corectitudine şi responsabilitate de către Comisia de malpraxis, respectiv Comisia de Jurisdicţie profesională. Nu e o muncă exagerată dacă ţinem cont de numărul reclamaţiilor. În primele luni ale acestui an, la Direcţia de Sănătate Publică Arad au fost înregistrate doar trei sesizări (din care una a fost transferată DSP Cluj, pentru că era reclamat un medic clujean). Sunt, totuşi, mai multe decât în 2014, când au fost depuse numai două sesizări tot anul. În 2013, Comisia de malpraxis din cadrul DSP Arad s-a confruntat cu trei cazuri. Rolul Comisiei este acela de a emite o decizie, de a stabili dacă este sau nu este vorba de malpraxis. În toate cazurile analizate în ultimii trei ani de DSP, verdictul a fost în favoarea medicilor. Experţii din cadrul Comisiei au stabilit că medicii reclamaţi nu s-au aflat în situaţie de culpă medicală, acuzele pacienţilor nemulţumiţi fiind considerate nefondate.

Acelaşi verdict a fost dat şi de Colegiul Medicilor din Arad în cazul celor 27 de sesizări înregistrate în ultimii trei ani. Cele mai numeroase acuze la adresa medicilor datează din 2013, când au fost depuse 17 reclamaţii. Anul trecut s-au înregistrat doar 6 sesizări din partea pacienţilor nemulţumiţi, iar în primele luni ale acestui an – 4. Comisia de jurisdicţie profesională a anchetat fiecare caz în parte şi… nu a dat nicio mustrare, nu a aplicat nicio sancţiune pentru că toţi medicii reclamaţi s-au dovedit a fi fără pată. Fie că a fost vorba de medici din spital sau din ambulator, din mediul privat sau de la stat.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  Se fac înscrieri pentru cursul de surori de Cruce Roşie
  ARAD. Filiala judeţeană de Cruce Roşie începe înscrierile pentru „şcolarizare Surori de Cruce Rosie prin curs cu durata de un an”. Cursul se desfăşoara pe 2 module: teorie/ predare (4 luni) şi practică (3 luni).

  Local

  COVID creşte interesul arădenilor pentru vaccinul gripal
  În contextul pandemiei de coronavirus, oamenii sunt mai dornici decât în alţi ani să se vaccineze.

  Local

  Anchete pe vizele de flotant emise în judeţ
  Prefectura şi Consiliul Judeţean Arad verifică unele sesizări conform cărora au fost acordate vize de flotant fără respectarea legislaţiei în Felnac, Moneasa sau Păuliş. 1

  UT Arad

  Călin Popescu a semnat pe trei ani cu UTA!
  După cum bine se știe, UTA este, în continuare, în căutare de jucători. În special de tinere talente, deși politica clubului era alta, până nu demult, în sensul că erau promovați cei din propria pepinieră, însă sosirea lui Laszlo Balint la echipă a schimbat puțin lucrurile.

  Advertorial

  Iustin Cionca: „Încep lucrări la rețeaua de gaz, de apă și canalizare, în tot județul!” (P)
  Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad și candidat din partea Partidului Național Liberal pentru un nou mandat, la alegerile din data de 27 septembrie, explică marile investiții în rețeaua de gaz, de apă și canal, care se derulează începând cu anul viitor, în județul Arad!

  Advertorial

  Marin Lupaș, candidatul cu cea mai multă experiență în administrația locală (P)
  În afara primarului-interimar, Marin Lupaș (PRO România) este singurul candidat la Primăria Municipiului Arad cu experiență în administrația locală. Ceilalți sunt fie parlamentari (PSD, USR), fie directori de deconcentrate actuali (UDMR) sau foști (Partidul Republican) sau în cel mai bun caz pastor (PMP).

  Local

  Absolvenții de nota 10, premiați financiar de Ministerul Educației
  Joi seara, după ora 20, Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat că i-a răsplătit financiar pe absolvenții arădeni care au avut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. 3

  Local

  Raze de toamnă în „Pădurice”
  E plin Parcul Pădurice imediat după ora 14, când elevii care ies de la şcoală simt nevoia să se odihnească preţ de câteva minute sau zeci de minute, înainte de a se îndrepta spra casă. 5

  Local

  Sancțiuni pentru străzile sparte ale Aradului
  Săpăturile efectuate în ultima vreme, atât în centrul Aradului, cât și în cartiere, au lăsat în urmă trotuare sparte și carosabil nerefăcut. 4

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.