aradon.ro Web analyticsHotărâre...nehotărâtă, la Lipova. Au schimbat nomenclatorul stradal, apoi au renunțat la modificări

De Eugen Rogojan

Hotărâre...nehotărâtă, la Lipova. Au schimbat nomenclatorul stradal, apoi au renunțat la modificări

„S-a schimbat modificarea” la Lipova, unde Primăria Orașului a decis să aprobe nomenclatorul stradal, pe care câteva zile mai târziu...l-a anulat.
Scris de Eugen Rogojan - „S-a schimbat modificarea” la Lipova, unde Primăria Orașului a decis să aprobe nomenclatorul stradal, pe care câteva zile mai târziu...l-a anulat.

Pe 16 septembrie, Primăria Orașului Lipova anunța printr-o postare pe pagina de Facebook a instituției că a fost aprobat nomenclatorul stradal și numerele administrative ale clădirilor și terenurilor intravilane. Reprezentanții instituției anunțau atunci cu mândrie că este „PRIMUL nomenclator aprobat prin act administrativ ulterior anului 1990”.

„Modificările realizate conform noului nomenclator stradal, atât în ceea ce privește denumirea străzilor nou create în Orașul Lipova, schimbarea denumirii unor străzi deja existente în Orașul Lipova (cu toate cele 3 localități componente – Lipova, Radna și Șoimoș) și implicit a numerelor de imobile în anumite cazuri, au survenit ca urmare a prevederilor legale în vigoare, menționate în totalitate în textul actului administrativ publicat pe pagina web a Primăriei Orașului Lipova (HCL nr.82/30.06.2021), cărora Primăria și Consiliul Local al Orașului Lipova se supun și în baza cărora administrația locală este obligată să procedeze și să adopte noul nomenclator stradal, cu toate modificările necesare realizate”.

 

Cetățean nemulțumit

La scurt timp după anunțul făcut pe Facebook, pe adresa redacției a sosit un email de la un locuitor al orașului, indignat de acțiunea primăriei.

„Prezint și eu o situație din «orașul» Lipova, poate reușiți să trageți un semnal asupra modului în care se lucrează în acest «oraș»”, spune acesta.

„Pentru că toate problemele grave ale orașului au fost rezolvate (cartierul Șoimoș are apă curentă și canal, nu mai există gunoi neridicat și pubele de reciclare au fost instalate peste tot, nu mai există pene de curent, iar orașul e de o curățenie exemplară, ambrozia fiind declarată ca planta dispărută) au hotărât să schimbe numele străzilor și sistemul de numerotare fără să ceară părerea cetățenilor”, prezintă acesta situația.

 

Problema „localităților”

Locuitorul orașului Lipova scoate în evidență și vechea problemă ce vizează Șoimoșul și Lipova care, la nivel practic sunt cartiere ale orașului Lipova, însă în teorie sunt localități separate.

„În cazul ăsta ar trebui să funcționeze separat, ca sate, ca în perioada interbelică, iar taxele și impozitele să fie cele de la sat. Mai țineți minte scandalul indicatoarelor rutiere care delimitau localități în interiorul localității Lipova? Localități care nu erau, de fapt, localități? Oare consilierii au habar de limba română, sau știu măcar pe ce lume trăiesc?”, se întreabă acesta.

(Nu) Au anunțat modificarea

Același locuitor al orașului spune că „Primăria susține că informarea cetățenilor a fost făcută”, însă în calendarul procedurii sunt neconcordanțe. Pe 30 iunie a fost aprobată de consilierii locali, în unanimitate, hotărârea privind modificarea numelor străzilor. Pe 13 iulie, aceasta a fost comunicată primarului. „Pe 05.07.2021 hotărârea a fost comunicată prefectului, deci prefectul a fost informat înaintea primarului. Oare așa e procedura?”, întreabă cititorul nostru. Pe 13 august, în ziua în care hotărârea a fost comunicată primarului, modificarea a fost publicată pe site-ul primăriei.

„Nu e ca și cum cetățenii puteau să nu fie de acord cu ceva ce s-a hotărât deja. Oricum site-ul primăriei este recunoscut pentru faptul că publică articole cu date anterioare (de exemplu în data de 30 au publicat un articol datat cu 23 a lunii, că na, nu verifică nimeni)”.

Tot pe 13 august, hotărârea a devenit obligatorie.

Nume schimbate

În ceea ce privește noile denumiri ale străzilor, cititorul nostru spune că unele modificări au fost făcute fără vreun fel de logică.

„Numele străzilor au fost schimbate doar ca să fie schimbate și se pare că și cu puțină rea voință. Strada Căpitan Ioan Fătu, erou al luptelor de la Păuliș, a fost redenumită în strada Zoltan Vass, un doctor stomatolog care nu are câtuși de puțin vreo legătură cu orașul nostru. Strada Detașamentul Păuliș, despre care știm ce rol a avut, a fost redenumită în strada Economilor, numele vechi al străzii în perioada socialistă. Strada Șoimoș, care era numită după fostul sat/actualul cartier, a fost redenumită în calea Devei. Nu îmi explic de unde au scos Calea Devei, oraș aflat la mai bine de 120 de kilometri, ce nu a reprezentat niciodată un reper important pentru lipovani”, menționează cititorul.

După „scandal”, și postarea

Același cititor ne spune că, după ce în oraș au început să se agite spiritele în urma modificărilor făcute, primăria a decis să anunțe cetățenii cu privire la modificări și printr-o postare pe pagina de Facebook a instituției, locul în care informația ajunge la cel mai mare număr de locuitori ai orașului.

Renunță la modificări

Pe 18 septembrie, aceeași instituție anunța că „s-a schimbat modificarea”. Mai exact, consiliul local va fi chemat să anuleze hotărârea aceluiași consiliu, care schimba denumirile străzilor din oraș.

„În urma constatării unor neconformități și a unor erori tehnice în redactarea tabelară a noului nomenclator stradal, conducerea Primăriei Orașului Lipova, prin acordul primarului Florin Fabius Pera va iniția în cursul săptămânii viitoare revocarea Hotărârii de Consiliu nr. 82/30.06.2021, urmând ca la o dată ulterioară să fie adusă la cunoștința cetățenilor o nouă informare privind desfășurarea unei consultări publice cu privire la acest subiect”, scriu cei de la Primăria Orașului Lipova.

Le vor cere părerea

Spre deosebire de prima procedură de adoptare a nomenclatorului, care a fost făcută pe grabă și, parcă, pe ascuns, cea nouă va fi făcută cu consultarea cetățenilor. Cel puțin așa promit cei de la primărie:

„Astfel, cu participarea și consultarea cetățenilor Orașului Lipova, ulterior, se vor stabili detaliile pentru adoptarea unei noi Hotărâri de Consiliu Local prin care să fie aprobat noul nomenclator stradal al Orașului Lipova, dorindu-se ca în acest mod să fie remediate toate neclaritățile și neconformitățile constatate și pentru a fi evitate orice posibile probleme sau disconforturi în rândul cetățenilor”.

Cetățenii se bucură

Mai mulți locuitori ai orașului și-au arătat mulțumirea cu privire la anularea hotărârii.

„Asta înseamnă interes faţă de problemele cetățeanului, sa îți asumi eventuale erori! Asumarea unor erori nu presupune coborârea de pe vreun piedestal, ci disponibilitatea pentru perfecționarea unor decizii! Este prima reușită a societății civile din Lipova, care a reușit sa reacționeze la o decizie luată de toate partidele reprezentate în consiliul local”, scrie Florin R. într-un comentariu pe pagina de Facebook a primăriei.

„Aveți dreptate. Cred că în lipsa unei voințe politice la nivel local, societatea civilă trebuie să se implice mult mai mult”, spune un altul.

Rezolvarea problemei

Rămâne de văzut în ce mod vor fi consultați cetățenii orașului Lipova în vederea adoptării viitorului nomenclator stradal din oraș și la care dintre modificările anunțate se va renunța. Asta deoarece cealaltă problemă semnalată, din nou, în oraș – cea a Șoimoșului și Radnei, care sunt deopotrivă cartiere și localități separate – nu pare să aibă vreo rezolvare reală.

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mocofan-club says:

  Modificarea modificării, schimbate!

 2. Școala zabrani eonimie says:

  Bun un foileton scris de un an amănuntul și anume cel care a venit și a spus problema la ziua dar ce se întâmplă îmi fac aceste lucruri au tărăgănat de un timp în care mulți dintre oameni sau mai mult dintre oficialitățile din zonă și chiar din localitățile Zăbrani așa nu am luat decât hotărâri proprii pe anumite legi deci vă dați seama de ce s-a ajuns în pușcărie și nu ar fi exclus ca următoarele consecințe să fie chiar pușcăria pentru mulți dintre cei care au filmat pe centru uitați ce bine arată oraș am fost acolo și sunt uimit uimit de ce va puteaCe se va putea face nu nu văd decât într-adevăr o problemă de corelare a a oamenilor de de cuvânt oamenilor care lucrează în instituții să se coreleze cu instituția în lege asta ar aduce un efect foarte grav dar care va exclude anume organizarea și va aduce calitatea dat seama asta va fi tot o schimbare mi-e greu să cred că orașul nu se va ridica ești un om extrem de frumos dar prin chestia asta ce s-a scris în ziar trebuie extins tot ce înseamnă munca omului în sensul că sunt foarte multe lucruri faine și se poate lucra extrem de mult acolo la un nivel cu un buget mai redus dar pe un termen mai lung ceea ce înseamnă locuri de muncă asigurat

 3. Zabrani says:

  Mai sunt câteva probleme legat de copii deci sunt la ordinea zilei drogurile sunt la ordinea zilei tot felul de furturi sunt la ordinea zilei tot felul de șmecherii sunt la ordinea zilei tot felul de fraudă ceea ce se verifică de multe ori prin delapidări adică omul își face pentru el și ajunge să fie dat în vileag printr-o lege că nu ar fi respectat anumite condiții și ce nu este normal să se întâmple așa ceva deci trebuie o altfel de gândire încât să se cunoască mai bine legea și celor care sunt în drept mai ales acelora care li se întâmpla acest lucru și urmăresc să fure să delapideze să fie arestați și cu

 4. Zabrani prof says:

  Schimbare dar acelor care au probleme psihice si de comportament alo deci în orașul acela Lipova eu fiind aici în administrația locala orașului Arad nu văd decât anumite lucruri care nu sunt normale să se întâmple în sensul că se ajunge la niște discuții mult mai rele și anume delapideze anumite fapte delapideze anumite lucruri care se fac dar omul ăla care investește care muncește își face și el treabă pe o anumită lege vreau să aduc la cunoștință aceste probleme încât toți cei care lucrează toți cei care fac acolo lucruri importante pentru viața lor pentru familia lor să raporteze unor organe abilitate mă refer la Primăria Zăbrani primăria Lipova încât să se constată niște situații foarte grave în sensul că delapidările astea nu aduc decât furturi și anumite acțiuni care suntCare sunt de ordin juridic furturi delapidări acte sexuale constrângeri tot felul din acestea deci fiți atenți poliția neapărat să fie în alertă în alertă maximă

 5. Fost perfect de prefect consilierulOrasului says:

  Este interesant cel care scrie acolo că totuși e prima dată când s-a rezolvat această situație de eroare dar și că cum ar fi să nu cobor de pe un piedestal problemă că e pe pe un piedestal și problemele astea nu s-au rezolvat de acolo s-au rezolvat printr-o simplă treabă foarte normală prefectul trebuie sa afle primul da este o idee care aduce o cunoaștere a legii aplicată da și la ce mă refer că este aplicată faptul că satele alea nu sunt considerate comune sau cartiere da suntGândită să aducă un ban pentru o revoluție mai bună a orașului Lipova prin acest fapt se poate extinde spre cartier spre State este bună evaluarea da asta da pot să spun că este bună evoluat prefectul trebuie să apară după ce consilierii iau o hotărâre legat de ce ar fi trebuit să fie ca regulă de bază și așa trebuie schimbat tot în Arad și în România dar aș prefera să fie numai în Arad ca să fiu mai bună corectare a lucrurilor care înseamnă o calitate mai bună a actului munci

 6. cititor says:

  ce ati ales aia aveti . asa ca…………….mucles!

 7. Spirala deşteptilor says:

  Numai capete luminate printre consilieri .Tot la acest capitol pe vreme PDL-ului s-au pierdut proiecte pe energie verde .Dobitoacele de la primarie nu au trimis hârtie oficiala catre cartea funciara.Dășteptilor,nu mai schimbati nimic ca ,nu sunteti capabili .Cat despre informarea oamenilor…nu au toti facebok.Mai trimiteti consilierii pe teren sa vb cu lumea,să-și mai justifice banii pe care îi iau .Pe voi denumirea strazilor va preocupa,nu statea lor…

 8. Alici Pac says:

  Din pacate Lipova dupa ’90 a decazut treptat din cauza “mintilor neluminate” care s au perindat la carma…Ineul, ChisineuCris si altele ce nu erau la nivelul Lipovei s au dezvoltat in vreme ce in Lipova timpul a stat in loc, ce pacat de aceasta urbe cu o istorie frumoasa in spate, vorba aia, tara e frumoasa dar noi oamenii o stricam…

 9. tacora says:

  Cretinismul politicienilor pune oamenii pe drumuri. Dintr-o ambiție prostească se schimbă numele unei străzi. Apoi toți cei care locuiesc pe acea stradă trebuie să-și schimbe actele – buletin,talon , actele de proprietate – pe banii și pe timpul (nervii) lor. Ar fi chiar potrivit ca la o astfel de hotărâre să fie publicat si modul și costul preschimbării actelor.

 10. f.b. says:

  Schimbati-le sa nu mai stie rominu’ cum se cheama!

 11. Local

  O lună de... distanţă în relaţia arădenilor cu Primăria
  ARAD. În perioada 25 octombrie - 24 noiembrie, accesul contribuabililor în incinta Primăriei Municipiului Arad, precum și în sediile structurilor subordonate este permis doar pe baza certificatului verde care atestă vaccinarea, trecerea prin Covid sau rezultatul negativ al unei testări recente, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1013 din 22 octombrie 2021.

  Local

  Îndemn la folosirea mijloacelor online de comunicare și a celor electronice de plată
  Recomandarea vine în contextul accesului restricţionat la sediul Direcţiei Venituri, determinat de pericolul infectării cu coronavirus.

  Local

  Vot pentru plafonarea curentului şi gazelor
  Deputaţii arădeni Sergiu Bîlcea şi Glad Varga anunţă că au votat pentru plafonarea și compensarea prețului curentului și gazelor.

  Local

  Europarlamentarul Vlad Botoș cere anchetă europeană privind știrile false
  Scrisoare oficială adresată Comisiei Europene pentru combaterea campaniei de știri false cu privire la pandemia de COVID-19. 9

  Local

  Se licitează primul Fast Park! Vezi care este prețul de pornire pentru un loc de parcare
  Recons anunță preluarea cererilor pentru cele 112 locuri de parcare disponibile în Fast Park 3 din Micălaca.

  Local

  Acces doar cu certificat verde în Compania de Apă
  Şi accesul în Compania de Apă Arad va fi interzis celor care nu sunt vaccinaţi sau nu au trecut oficial prin boală. 5

  România

  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată 
  Legea pentru compensarea facturilor la curent electric și gaze naturale a fost adoptată de Parlament.

  România

  Certificatul verde respins la limită, în  Senat
  Senatul a respins obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Proiectul a primit 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abtineri. Pentru a fi aprobat erau necesare 69 de voturi pentru. 15

  UT Arad

  Cu Mioveniul se joacă sâmbătă, 6 noiembrie
  ARAD. A fost definitivat programul rundei cu numărul 15 din Liga 1 la fotbal, ultima a turului sezonului 2021-2022, una în care UTA joacă sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 17,30, la Mioveni.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.