Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – CNIPMMR în colaborare cu Federaţia Regională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Regiunea V Vest şi cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România – filiala Arad a organizat conferința „IMM ROMANIA – Mediul Antreprenorial şi perspectivele dialogului social”.
Evenimentul s-a adresat organizațiilor implicate în dialogul social (autorităţi – patronate – sindicate), pe de o parte, precum şi întreprinzătorilor privaţi din regiune. „Scopul acestei conferințe a fost prezentarea unor instrumente pe care sectorul antreprenorial le poate utiliza pentru a influența pozitiv factorii decidenți în luarea şi aplicarea măsurilor de sprijin pentru sectorul IMM. Ne propunem, așadar, să aducem în discuție principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii români și să identificăm soluții viabile prin colaborare între toți actorii relevanți din sfera social-economică”, a explicat Mihaela Breaz (CNIPMMR Arad).
Analiza economică a Aradului
Prof.univ.dr.emerit Ovidiu Nicolescu a vorbit despre situația județului Arad, în cifre, de la salarii la investiții, la importuri și exporturi, forță de muncă și parcuri industriale. Profesorul Nicolescu a arătat în discursul său că dialogul social ar trebui să fie bazat pe trei piloni – patronat, sindicate și autorități. În acest context, Nicolescu a reamintit importanța formațiunilor patronale și a întreprinzătorilor pentru ca în cele din urmă interesele mediului economic să poată fi reprezentate cât mai corect și eficient.
Invitați să ia cuvântul au fost și reprezentanții instituțiilor publice din Arad, de la Prefectură la Consiliul Județean, Casa de Pensii, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Toți au subliniat importanța dialogului social, amintind și despre ședințele Comisiei de Dialog-Social din Arad, chiar dacă de cele mai multe ori în acele întâlniri se aduc la cunoștință modificările legislative și nu se fac neapărat propuneri.
Legea dialogului social
O parte importantă a conferinței a inclus și prezentarea dialogului social modificat prin OUG 42/2023 și protejarea IMM-urilor. „CNIPMMR are dreptul de a reprezenta patronatele și federațiile patronale sectoriale nereprezentative în cadrul negocierilor colective la nivelul sectoarelor. De asemenea, la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel sectorial va participa un reprezentant al organizaţiilor patronale reprezentative ale IMM-urilor, îndreptăţite să participe la negociere conform legii. Însă, refuzul scris de participare şi/sau semnare, nu reprezintă motiv de neînregistrare al contractului colectiv de muncă. Nu în ultimul rând, contractele colective de muncă nu vor fi înregistrate dacă nu se introduc clauze specifice aplicabile fiecărei categorii de întreprinderi mici şi mijlocii”, a arătat în Florin Duma, vicepreședintele IMM România.
Secțiunea finanțărilor
Georgiana Radac, Director Direcția Generală Autoritate de Management PR ADR Vest a prezentat succint finanțările nerambursabile destinate IMM-urile din Regiunea Vest. Prezentarea a iscat chiar și discuții, antreprenorii prezenți fiind interesați de modul în care pot accesa fonduri nerambursabile, dar criticând birocrația care de cele mai multe ori îi descurajează să meargă mai departe. În acest context, reprezentanții ADR Vest și CNIPMMR Arad au promis că vor organiza un workshop destinat exclusiv finanțările europene.
Impactul inteligenței artificiale
Conferințas-a încheiat cu o prezentare extrem de actuală. Roberto Moretti, reprezentant Bio AGI LTD – USA, a arătat cât de importantă este inteligența artificială în gestionarea afacerilor, de la programele ce pot fi folosite pentru eficientizarea muncii până la programarea unor „avatari” care să asigure interfața în relația cu clienții. Roberto Moretti a scris chiar și o teză în urmă cu un deceniu în care a vorbit despre pașii inteligenței artificiale și dezvoltarea acestui sector, ajungând până la posibilitatea de transfer a conștiinței umane către un avatar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!