aradon.ro Web analyticsImpozite, tot pe gustul Puterii

Reactualizat la:
Reactualizat la:
ARAD. Taxele şi impozitele locale pentru anul viitor au fost votate de aleşi în forma propusă de executiv, încercările Opoziţiei de a reduce din dări fiind sortite eşecului.
Scris de A.D.B. - ARAD. Taxele şi impozitele locale pentru anul viitor au fost votate de aleşi în forma propusă de executiv, încercările Opoziţiei de a reduce din dări fiind sortite eşecului.

Nu a fost să fie nici de această dată. Strădania Opoziţiei de a reduce taxele şi impozitele locale pe care arădenii le vor plăti la anul, pentru clădiri, terenuri, maşini şi nu numai, a fost miercuri de dimineaţă sortită eşecului. Lupta consilierului local Claudiu Cristea, aproape de unul singur, nu a avut efect în tabăra Puterii care a votat în bloc propunerile Primăriei, argumentând cu faptul că taxele şi impozitele sunt identice cu cele pe care arădenii le-au plătit în acest an şi nu au fost majorate cu nici un leu.

Cristea a încercat să reducă procentele pe care le au de plată persoanele juridice care trăiesc în imobile ce nu au mai fost reevaluate de peste trei ani, de la 40% la 10% şi a fost dispus chiar să mai crească procentele în favoarea Primăriei, doar, doar Puterea va vota orice fel de reducere a taxelor.

Încă două refuzuri

Cristea a încercat şi o diminuare a impozitelor pe clădiri aplicate persoanelor fizice, acuzând Primăria că a impus procentul maxim şi aici. Diminuarea cerută de 5 sau 10%, în loc de 20%, s-a bazat, în viziunea alesului, pe excedentul bugetar şi pe faptul că nu se poate vorbi, în atare condiţii, de găuri în buget cauzate de reducerea de taxe. Executivul şi Puterea au insistat pe faptul că taxele şi impozitele nu au fost majorate defel aşa că… de diminuarea sperată de Opoziţie nici nu poate fi vorba.

Şiretlicul zonării

O ultimă încercare a lui Claudiu Cristea s-a referit la zonarea municipiului. Acesta a acuzat faptul că Primăria vrea să introducă în zone de impozitare superioare străzi care sunt cuprinse în proiecte de reabilitare, dar nu au fost încă modernizate. „Avem de a face cu un şiretlic”, a susţinut alesul. „Trebuie să aplicăm reguli de bun simţ: zona A trebuie să cuprindă centrul, zona B cea adiacentă centrului cu un nivel ridicat de confort, zona C cartierele, iar zona D periferia”. Cristea a dat ca exemplu – pentru şiretlicul operat de Primărie prin introducerea într-o zonă superioară a unor străzi care nu beneficiază de confortul impus – chiar strada pe care locuieşte primarul.

Strada primarului

Gheorghe Falcă a considerat însă că ţărănistul şi-a ales cel mai prost exemplu, pentru că acea zonă chiar trebuie cuprinsă în zona B de impozitare, ţinând cont nu numai de oferta de utilităţi de pe stradă, ci şi de împrejurimi. „Este o zonă în care ai toate utilităţile”, a precizat Falcă.

Pe subiectul taxelor şi impozitelor locale a mai intervenit miercuri dimineaţă, la momentul votului, doar alesul local Ionel Ciupe, care – dincolo de o problemă alambicată cu serviciile de voluntari din primării, pe care evident nu o stăpânea – a insistat pe nedreptatea săvârşită de Primărie prin introducerea în zone superioare de impozitare a unor străzi pe care oamenii trebuie să-şi introducă singuri utilităţi precum gazul. „E vorba de suprataxare în acest caz iar faptul mi se pare cât se poate de nedrept”, a precizat Ciupe.

Nici un alt ales nu a considerat subiectul legat de taxele şi impozitele locale pe care le vor plăti arădenii în încă un an de criză demn de interes pentru a interveni, cu excepţia lui Ovidiu Moşneag, vocea Puterii din prezidiu.

Balanţa Puterii

Cu 16 voturi „pentru”, şase voturi „împotrivă” şi nici o „abţinere”, proiectul privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale a trecut de aleşi. La anul, arădenii vor plăti cele scrise în proiect şi votate ieri de dimineaţă în CLM.

adriana.barbu@informmedia.ro

La cote maxime la impozite

Aproape 35% din platile online de taxe si impozite apartin aradenilor

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  ARADON Sport local

  Urmează faza a doua în Liga 5
  ARAD. A fost şi ultima rundă a sezonului regular în cel de-al doilea eşalon valoric al fotbalului judeţean, Liga 5. Cunoaştem echipele calificate în play-off, care vor lupta pentru promovarea în elită, cu jocuri tur-retur, dar şi pe cele din play-out, care vor disputa încă un tur.

  Local

  Expoziţie documentară, de Bicentenarul Teologic
  Despre istoria învățământului teologic ortodox arădean, în formele sale de Institut și Academie.

  UT Arad

  Ilie Poenaru are ambiţii mari la UTA!
  Noul tehnician al UTA-ei a vorbit despre un loc în primele şase echipe din Liga 1. 1

  Local

   Pe mâna cui lăsăm Spitalul Județean? Video candidați!
  Cei patru candidați la șefia Spitalului Județean Arad și-au prezentat cum au știut mai bine proiectele de management.Nu fără show și fără acuze.

  România

  Alertă cu bombă la centrul comercial Bega din Timișoara
  Alertă, luni seară, în zona centrală a Timișoarei. Polițiștii și pompierii au evacuat centrul comercial Bega după ce un individ a sunat la 112 și a anunțat că în zona etajului al doilea ar fi plasată o bombă.

  Local

  12 premii I la Concursul Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob"
  ARAD. Facultatea de Ştiinţe Exacte a Universităţii "Aurel Vlaicu” din Arad a premiat câștigătorii celei de a XII-a ediții a Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică "Caius Iacob". La festivitate au participat din partea ISJ Arad, prof. Popa Alexandru, inspector școlar pentru matematică, cadre didactice ale Facultății de Științe Exacte, conducerea UAV.

  Local

  96 de câini salvați de Poliția Animalelor, la Gurba
  Câinii erau ținuți într-o casă, dar și în curtea locuinței, Poliția Animalelor fiind sesizată cu privire la situația de la Gurba. Cea care a „adunat” cei 96 de câini în imobil și în curtea acestuia locuiește în municipiu, potrivit informațiilor pe care le deținem, însă a venit de îndată la fața locului. Nu este pentru prima dată când femeia procedează în acest mod: adună câini în curțile unor imobile sau în imobile, crezând că îi poate îngriji. Și nu este pentru prima dată când Poliția Animalelor intervine în ceea ce o privește.

  Local

  A fost reziliat contractul pentru deşeurile din Zona 5
  Decizia s-a luat luni, prin vot, de Adunarea Generală a Asociaților a „ADI Deșeuri”.

  ARADON Sport local

  Atletico Arad luptă pentru cununa cu lauri la U15
  CRAIOVA. De câteva minute, delegația celor de la Atletico Arad a ajuns la Craiova, acolo unde marți și miercuri are lor turneul final al Ligii Elitelor U15. Antrenorii Adrian Petruț și Viorel Erdei au la dispoziție un lot de 22 de jucători, iar în această după-amiază vor efectua un antrenament de dezmorțire.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.