aradon.ro Web analyticsImunizarea cadrelor medicale, închisă la jumătate. Pentru că nu mai sunt doritori, trei centre de vaccinare și-au sistat activitatea

De Sorina Ambrus

Imunizarea cadrelor medicale, închisă la jumătate. Pentru că nu mai sunt doritori, trei centre de vaccinare și-au sistat activitatea

Reactualizat la:
A fost vaccinat aproape tot personalul medical care a dorit acest lucru, astfel că prima etapă de imunizare a luat sfârșit la Arad înainte cu câteva zile de termenul fixat, deși numărul cadrelor medicale nevaccinate este mare.
Scris de Sorina Ambrus - A fost vaccinat aproape tot personalul medical care a dorit acest lucru, astfel că prima etapă de imunizare a luat sfârșit la Arad înainte cu câteva zile de termenul fixat, deși numărul cadrelor medicale nevaccinate este mare.

Arad. Teoretic, etapa a I-a de vaccinare trebuia finalizată până în data de 15 ianuarie când, tot teoretic, ar trebui dat startul vaccinării populației incluse în a doua etapă de imunizare împotriva noului coronavirus. Practic însă, la Arad, vaccinarea cadrelor medicale s-a încheiat în data de 12 ianuarie, odată cu închiderea a trei centre de vaccinare de la județean. De asemenea, în cursul zilei de miercuri, nicio persoană nu a fost vaccinată la centrele de la Genesys și Spitalul Ineu, dar pentru ziua de joi mai erau înscrise pe liste câteva cadre medicale. Până la această dată a fost vaccinat aproape tot personalul medical programat (mai exact care a ales să se vaccineze).

Astfel, conform datelor centralizate la nivelul Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, la nivelul județului Arad 1.975 de cadre medicale au ales să se vaccineze. Ce înseamnă această cifră din punct de vedere procentual, n-am putea să spune cu certitudine, întrucât nimeni nu pare să știe exact cât personal medical avem în județ, întrucât nimeni nu are o bază de date exactă.

Direcția de Sănătate Publică Arad are o situație valabilă pentru anul 2019, potrivit căreia 2.100 de cadre medicale, dar și personal auxiliar, își desfășura activitatea în spitalele de stat. Conform datelor existente, în 2019 Spitalul Județean Arad avea 243 de medici și aproximativ 1.500 de asistente, brancardieri, infirmiere, farmaciști, îngrijitoare, registratori și personal cu studii superioare. De asemenea, Spitalul din Ineu avea 24 de medici și 122 de asistente, infirmiere, îngrijitoare, în timp ce la Lipova își desfășurau activitatea 13 medici și 59 de alte cadre medicale. La Sebiș, activau 9 medici și 65 de alte cadre medicale. Spitalele de Psihiatrie din Mocrea și Căpâlnaș aveau 59, respectiv 60 de angajați. Cu siguranță, cifrele nu corespund la nivelul lui 2020, având în vedere că pe perioada pandemiei s-au făcut o serie de angajări.

În jur de 5.000?

Medici de familie ar fi 290, atât în mediul rural, cât și în orașele județului. Nu am primit însă o cifră a asistenților angajați la aceste cabinete. De asemenea, 381 de medici dentiști figurează în evidența pe 2019 (tot fără asistenți) și 214 farmaciști (fără asistenți farmacie).

Dacă ar fi să facem o estimare, care să cuprindă și cadrele medicale din spitalele private, cât și personalul medical angajat la cabinetele medicilor de familie, a stomatologilor și în farmacii, putem spune că ne îndreptăm spre o cifră de aproximativ 5.000 de cadre medicale la nivelul județului Arad. Din care au ales să se vaccineze mai puțin de 2.000.

Dacă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, 95% din personal a ales vaccinarea, la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență se așteaptă încă centralizarea datelor.

A rămas un centru

În momentul de față doar un centru de vaccinare al Spitalului Clinic Județean de Urgență a rămas deschis – este vorba despre cel situat pe strada Ludwig Roth, din cartierul Grădiște, la care se mai pot imuniza întârziații.. Chiar dacă au avut la dispoziție două săptămâni pentru a se vaccina, unele cadre medicale au decis să amâne vaccinare pe motiv că au fost infectate cu noul coronavirus în ultimele luni ale anului, ceea ce le conferă încă o imunitate destul de ridicată împotriva virusului. La care se adaugă, bineînțeles, acele cadre medicale care au ales să nu se vaccineze, fapt pe care multe dintre ele l-au și făcut public pe rețelele de socializare, fluturând în văzul tuturor neîncrederea în știință, în medicina pe care și-au ales-o ca meserie.

Etapa a II-a

Pregătirile pentru etapa a doua sunt în toi. Avem stabilite centrele de vaccinare și chiar dacă autoritățile locale se plâng de lipsa fondurilor pentru dotarea acestora, ele vor fi gata la timp. În continuare, mai sunt neclarități în privința programărilor, dar acestea urmează și ele să fie lămurite până în data de 15 ianuarie, când ar trebui să înceapă vaccinarea efectivă.

Se mai așteaptă precizări și cu privire la noua procedură prin care dintr-un flacon de vaccin anti-Covid produs de BioNTech/Pfizer vor putea fi administrate șase doze de vaccin în loc de cinci, cum s-a procedat până în prezent. Procedura este aplicată și la nivel național, începând de miercuri, 13 ianuarie, dar la Arad ea va fi pusă în practică odată cu începerea imunizării celor din etapa a II-a, având în vedere că prima etapă a fost încheiată.

Detalii despre vaccinul cu șase doze

Potrivit prospectului care însoțește vaccinul BioNTech/Pfizer, pentru a extrage 6 doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi și/sau ace cu spațiu mort redus. Spațiul mort redus al seringii combinat cu spațiul mort redus al acului nu trebuie să depășească un volum de 35 microlitri.

Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil să nu existe un volum suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un singur flacon. Fiecare doză trebuie să conțină 0,3 ml de vaccin. În cazul în care cantitatea de vaccin rămasă în flacon nu poate furniza o doză integrală de 0,3 ml, flaconul și orice volum în exces trebuie eliminate. Orice cantitate neutilizată de vaccin trebuie eliminată în decurs de 6 ore de la diluare.

Centrele de vaccinare urmează a fi dotate cu aceste seringi și ace speciale, dar deocamdată nu este foarte clar dacă acestea vor veni de la Ministerul Sănătății sau aprovizionarea va cădea, din nou, în sarcina unităților administrativ-teritoriale.

31 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. scarface says:

  oare de ce au ales sa nu se vaccineze atatea cadre medicale? or stii ei ceva ce nu stim noi sau prefera sa fie eroi pana la capat…

  • anonim says:

   De ce multe cadre medicale refuza vaccinarea ? uite aici o opinie a unui medic , iar ca dansa sunt multi insa prefera sa stea in anonimat neavand taria de caracter sa ia atitudine . https://www.youtube.com/watch?v=CFJIGdG5YyE

  • Marcu says:

   Banuiesc ca personalul de jos si novicii au fost mai usor de santajat cu “de-a despartitul”.

  • f.b. says:

   Asa cum sint electricieni necalificati, la fel sint si medici, ce te miri?!

   • marcel says:

    f.b. ma gandesc ca esti retardat din nastere….. cum pwla ta de prost compari un meserias fara scoala cu un medic cu faculatete ?????

    • anonim says:

     O de nu ti ar mai muri multi inainte !!! mai rahatule ! care facultate ? aia facuta prin baruri si cluburi de noapte ? mars in mm de rahat uman cu aberatiile tale cu tot , e plina Romania de cazuri de malpraxis si cele mai jenante greseli , auzi la idiotul ! medic cu facultate , de parca nu se stie cum se obtine o bucata de hartie numita diploma in ziua de azi

  • Dani says:

   Pentru că nu au încredere în vaccinuri scoase peste noapte în așa graba mare, ratingul psihologic dindiscursurile președintelui OMS, Bill Gates, etc. și acum ale multor altora. Incredibil să se împânzească din om în om în așa timp scurrt coarnele multiplicate de diavol având în vedere că puțini tranzitează țările. Pe cine cred “ei” că prostesc!? Dacă Dumnezeu vrea ne ia sufletele la toți o dată în aceeași fracțiune de secundă. Vor să-L îngroape pe Dumnezeu ca să credem în “ei”, ispitiți de satana care și el sa deconspirat prin viclenii.. Respect și pe cei nevaccinați și pe cei nevaccinați, pentru că trebuie să trăim cu toții în pace și armonie. E alegerea fiecăruia ce decide pentru el. “Ei” oricum nu răspund de repercusiuni. Dl.Presedinte Iohannis nu poate spune “e sigur” de nimic că nu e cercetător științific, nici nu a lucrat in Laboratorul din Wuhan, și nici la crearea vă vinurilor de nici un fel. Este unul din cobai, deoarece specialiștii au anunțat că nici ei nu știu pe câtă perioadă durează imunizarea organismului. Sănătate și numai bine!

 2. anonim says:

  De ce multe cadre medicale refuza vaccinarea ? uite aici o opinie a unui medic , iar ca dansa sunt multi insa prefera sa stea in anonimat neavand taria de caracter sa ia atitudine . https://www.youtube.com/watch?v=CFJIGdG5YyE

  • #cugetdecinumairezist says:

   Presimt ca acea doamna adevarata va avea probleme serioase dpdv existential sau chiar socio-profesional in scurt timp. Va trebui discreditata si “fragezita” ca prea e ”obraznica” . Cum isi permite nesimtita sa conteste propaganda sustinatoare a sfantului vaccin ????

   • anonim says:

    In aceasta bransa totul e posibil , cand vor sa ti sape viitorul , idiotiilor nu le e greu sa o faca , asta datorita lipsei de unitate a celor care sunt pe aceiasi lungime de unda , ma intreb cati medici nu exista in RO care ii impartasesc parerea acestei doamne ? insa cati au avut pana acum taria de caracter sa i stea aproape , sa o sustina , sa isi faca si ei la randul lor auzite vocile ????? Majoritatea prefera sa taca si doar in cercul lor apropiat de rude sau prieteni sa isi spuna parerea , asta de frica de a nu fii descreditati de propii colegi , in aceasta bransa medicala a iesi din
    ,, turma ,, e un adevarat test de curaj

  • Un alt incult, dar cu principii! says:

   Aradon eu zic sa va actualizati *principiile* de moderare, si sa mai stergeti din astia cu oculta mondiala ca deja duhneste prostia lor peste tot.

   • anonim says:

    Daca tu singur iti spui ca esti idiot , cine sunt eu sa te contrazic ??? ….mai cretine ! ce te deranjeaza opinia acelei doamne ? doar datorita faptului ca aduce in discutie niste chestii cu care tu nu esti de acord ? mai nene incult ! dansa aduce in discutie niste studii pe marginea situatiilor ce pot apare in urma vaccinarii , studii independente si care culmea , au scos la iveala anumite realitati pe care tu ca un idiot le ignori si daca ar fii dupa mintea aia a ta in colturi , ai dorii ca toata lumea sa le ignore , Ca urmare dl incult , lasa ca fiecare sa aibe propia lui parere , chiar daca tu ai sa nu
    ,, principii ,,

   • ... says:

    Corect ! Si ne mai mirăm că unii mai urmaresc si cred horoscopul, își iau chiloți roșii și bani în buzunare în noaptea de Revelion,se feresc ca drq de mâța neagra care le taie calea sau au tot felul de tâmpenii în cap cu ziua de 13,iar dacă cade și lunea,e jale!
    Dar când e vorba de ceva pentru sănătate, o dau în damblale cu tâmpenii conspirationiste!

 3. jiji says:

  Pt. ca cei nedoritori nu sunt dejaba cadre medicale si au capul pe umeri dandu-si seama ca pute ceva in vaccin, Acest vaccin minunat potir al vietiiin creeat la mai putin de un an de la aparitia virusului in 2019 pentru prima data pe pamant si care trebuie tinut la -80 de grade 🙂

  • claudiu- says:

   Corect…..vaccin e putin spus pentru ca sunt deja pe piata trei sau patru vaccine, deci????? de atatia ni nu au gasit vaccin pt sida,cancer, etc ,iar pt acest virus s-au gasit repede-repede trei vaccine?????????

 4. Hai pa says:

  Voi ati vazut cati morti sant la ineu? Te duci sa te vaccinezi si te scot aia mort de covid. Mai bine merg pana la genesis decat la macelarii aia.

  • Patrascu says:

   Si acolo sint comisionari care lucreaza cu cei de la pompe funebre. Sint cacanari in halate care o ard si la spitale de stat de unde selecteaza clientela. Este bine sa deschizi ochi si sa scuturi felcerul de guler sa inteleaga de frica.

 5. batevantul says:

  Toate aceste cadre medicale stiu de ce nu se vaccineaza, da da, sunt un bun exemplu de urmat. Urmati-i dragi romanasi !

 6. Arata ca-ti pasa! says:

  Pana acuma am cam luat in deradere toata povestea asta cu covidul. Nu m-am simtit solidar cu sloganul “#Arata ca-ti pasa!”.
  Gata, mi-a venit mintea la capusor …. M-am decis sa ma schimb. Voi arata ca-mi pasa si ma voi sacrifica pentru ca altii sa aiba un vaccin mai mult.
  Ca sa nu fiu acuzat de ipocrizie voi recunoaste ca acest mare “sacrificiu” pe care mi-l propun este foarte convenabil. Voi avea timp sa vad eventualele efecte adverse la multe milioane de cobai de pe planeta – un grup absolut reprezentantiv pentru testarea unui vaccin.
  In cativa ani totul va fi clar. Cativa ani nu-s multi fiindca rezist cu toti virusii si bacteriile de aproape jumatate de secol si cred ca voi mai rezista cativa ani. Opa! Aici nu mai simt liniste. Ma gandesc ca ma pot imbolnavi de foarte multe boli grave, pot ajunge in spital unde sa ma termine nosocomialele ….
  Oricum vaccinati-va cati mai multi si cat mai repede ca am nevoie de date suficiente pentru a decide si eu in cunostinta de cauza.

 7. Galatus says:

  Obligati toti la vaccinare 🤨haloo oculta unde sinteti? Ce se intimpla aici? Oculta a fost trasa pe sfoara 😲 dupa ce a pompat suplimente eroilor in cabate acum nu vor sa se vaccineze 🤭

 8. #cugetdecinumairezist says:

  Ce fain suna “prima etapă de imunizare” cand chiar producatorii vaccinului sustin ca prezumptiva imunizare va aparea cu cateva zile dupa “rapel” … deci “imunizatii” de acum sunt cam varza vreo 3 saptamani dar acar sunt mandrii ca au au luat sfantul vaccin care ne va salva de pandemie. BRAVO, sunteti responsabili

 9. Vali says:

  Exact cum zice in articol. La Timisoara in Victor Babes 95% din personal s-a vaccinat. Unitate in care rata supravietuirea la pacienti e dubla fata de Arad unde personalul s-a vaccinat doar 50%. Stiu medicii ceva…medicii adevarati din Timisoara, nu cei depasiti din Arad. Aveti inceredere in oameni de stiinta nu in personaje de pe youtube si facebook.

  • anonim says:

   Esti sigur vis a vis de spitalul din TM ? din ce a declarat un cadru medical din TM aproape 80 % din pacientii ce ajung la ATI , mor ! deci unde e acel procent dublu fatza de Arad ???

  • Stefan51 says:

   vali,ai inteles ceva din spusele doamnei doctor?ca sa studiezi pe indelete cazul,iti recomand o carte,se numeste vaccinurile si autoimunitatea,studiu coordonat de 3 medici israelieni,e iarna stai cu o carte in mina si poti sa buchisesti pe indelete pina pricepi,studiul nu isi propune sa combata vaccinurile,doar releva ce s-a intimplat dupa vaccinare in 2 state unde statisticile sint mai aproape de realitate,adica sua si marea britanie,spor…

 10. Vacum says:

  Ne bucuram i susține și le dorim multa sănătate lor și la familiile ălora care nu au dorit sa facă acest rahat parte din viata lor, bravooooooo 🙏🙏🙏👍👍👍

 11. BELARUS says:

  NU SANT VACCINRI CI ESTE CU NANO CIP SI OSA NE VONTROLEZE CU VINE STAM DE VB CU OAMENII DE EXEMPLU VAI EI CARE SE DUC LA VACCIN E MOARTE DRAGI OAMENII NOI NU VREM LA VACCIN VA ROG DIN SUFLET SA NU VA DUCETI LA VACCINARE NOI ANTIVACCINIST NOI TE VOM AJUTA CUM PUTEM CA SA NU MERGETI LA VACCIN CA NU SALVEAZA CI E DEPOPULARE A PLANETEI NOI AVEM MILA DE VOI CARE MERGETI LA VACCINARE DAR OAMENII BUNI LA SUFLET NU VA DUCETI LA VACCINARE OAMENII BUNI NU FACETI ASTA CA VETI MURI DE LA VACCINARE FA BINE SI REFUZATI VACCINARE SI EU VA PUP SI VA IUBESC FACETI DIN TOT SUFLET NU VA DUCETI NICI COPII LA VACCINARE SI NICI INTREAGA FAMILIE ETC.
  AVETI DEMNITATE DAR TREZITIVA NU VA DUCETI LA VACCIN DC SA DISTRUGI SANATATE PT NIMIK URI
  NARE ROST LA VACCINARE SI MICI BULETIN IMMUN CA NU ESTE BUN SI SI ESTE DICTATURA MEDICALA SI NU ESTE BINE
  FITI TREJI OAMENII BUNI LA SUFLET SI LASATI ORGOLIU DE LA VOI VA ROG DIN SUFLET NU ACCEPTATI VACCINURI SI NICI ALTE RESTRICTILE OAMENII FITI BUNI UNI CU CEILALTI CA SE POATE NOI SANTEM PRIMORDIALI SI EU VA PUP VA IUBESC

 12. cititor says:

  Stie cineva de ce mai trebuie sa avem masca după ce ne-am vaccinat? După vaccin mai suntem sau nu contagiosi?
  Ok, au trecut 3 saptamani după al doilea vaccin, si apoi? mai purtăm sau nu mască?????

  • Abel says:

   Deschideti odată școlile, restaurantele, cluburile,teatrele etc. Cine vrea sa se vaccineze se vaccinează, cine nu sa suporte consecințele (boala, terapie intensiva, moarte) De ce sa mai stam noi în casa și sa nu ne putem trai viețile pentru niște dobitoci care cred în 5g, cipuri si alte aberații.

   • ... says:

    Abel,îți trebuie cârciumile deschise??? După nume nu frecventezi asa ceva,căci știu cine își pun astfel de nume din Vechiul Testament!
    Si DACĂ minim 60-70 % nu se vaccinează nu are loc acea imunizare!

 13. ... . says:

  O parte sunt trecute prin boala si momentan nu au nevoie de vaccin! Știu persoană infectată in martie, la începuturi, dar care acum s-a vaccinat

 14. ARADON Sport local

  Mara Guler a câștigat aurul cu record național la 24 de ore
  Atleta de la CSU Arad a alergat 236,33 de kilometri în proba feminină de 24 de ore.

  ARADON Sport local

  Piroș n-a reușit revanșa în deplasare cu Heniu
  „Leoaicele” au cedat cu 1-3 (1-1) și au rămas cu zece jocuri la rând fără înfrângere.

  Local

  Un urs a dat târcoale lacului din Moneasa
  MONEASA. Atenţie, drumeţi! Un urs a fost surprins în Moneasa, în apropierea taberei şcolare care aparţine Consiliului Judeţean Arad. 7

  Local

  Mini-concert al Filarmonicii pentru UTA
  Corul și orchestra Filarmonicii Arad au susţinut, duminică după-masă, un mic concert în sala de spectacole, de ziua UTA, pentru clubul UTA. Artiştii Filarmonicii au dorit ca în acest fel să răspundă gestului suporterilor echipei UTA care în trecutul apropiat au scandat în sprijinul Filarmonicii. 7

  Local

  Sute de amenzi pe starea de alertă, la Arad
  ARAD. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad anunţă că, în numai două zile, respectiv 16 şi 17 aprilie, au fost aplicate 325 de amenzi, în valoare totală de 90.850 de lei, în baza legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea si combaterea efector pandemiei de Covid-19. 7

  Local

  69 de cazuri noi şi două decese în Arad
  ARAD. Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenției anunţă că, în 24 de ore, de sâmbătă dimineaţa şi până duminică dimineaţa, în judeţul nostru au fost depistate pozitive la virusul SARS-CoV 2 un număr de 69 de persoane.

  Local

  Aproape 5.000 de locuri libere la vaccinare în Arad
  Cele mai multe dintre acestea sunt disponibile la centrele în care imunizarea se face cu Pfizer. 3

  Local

  Chef cu 20 de persoane, spart de polițiști și jandarmi
  Participanții au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei 16

  Local

  De mâine, Săvârșinul se "închide" zilnic la ora 18:00! Incidența cazurilor de Covid-19 a depășit 7,5 la mie
  Moneasa și Șofronea intră în scenariul galben, în timp ce Bârzava ajunge pe lista roșie. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.