aradon.ro Web analytics

În luptă împotriva toxicităţii metalelor grele

De Daniel Scridon

În luptă împotriva toxicităţii metalelor grele

Reactualizat la:
Institutul de Ştiinţe ale Vieţii ,,Aurel Ardelean” UVVG Arad, implicat într-un nou proiect.
Scris de Daniel Scridon - Institutul de Ştiinţe ale Vieţii ,,Aurel Ardelean” UVVG Arad, implicat într-un nou proiect.

Institutul de Ştiinţe ale Vieţii ,,Aurel Ardelean” din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, care cu onoare poartă numele regretatului Preşedinte, Rector Fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, are contribuţii originale în domeniul biologiei celulare, moleculare, al geobotanicii şi ecologiei restaurative. După implicarea, împreună cu Universitatea din Bucureşti, în proiectul de selecţie a tincturilor mamă antioxidante din gama de tincturi produse de PlantExtrakt, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii ,,Aurel Ardelean” UVVG Arad se arată preocupat de nanoparticulele de seleniu îmbogățite cu probiotice ca alimente funcționale împotriva toxicității induse de metalele grele.

În ultimii ani, cercetătorii s-au concentrat pe dezvoltarea de alimente funcţionale, care îmbunatăţesc starea de sănătate. Metalele grele sunt larg distribuite în mediu şi au efecte adverse asupra metabolismului uman. Tratamentele convenţionale pentru tratarea intoxicaţiei cu metale grele se bazează pe terapia de chelare, care prezintă însă o serie de efecte adverse. În acest scop, Institutul de Ştiinţe ale Vieţii ,,Aurel Ardelean” UVVG Arad, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, este implicat într-un proiect de dezvoltare, testare şi validare a alimentelor funcţionale bazate pe NanoSe îmbogăţit cu probiotice obţinute cu ajutorul a două bacterii lactice (Lactobacillus casei şi fermentum), precum şi pe testarea abilităţii lor de a anihila efectul toxic indus de Cadmiu.

Cercetările se concentrează pe testari în vitro (culturi de celule) pentru evaluarea absorbţiei intestinale şi a capacităţii de legare la metale toxice, dar şi pe teste în vivo, realizate pe animale de laborator pentru a demonstra efectul potenţial sinergic al nanoparticulelor şi probioticelor împotriva toxicităţii cadmiului.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Local

  A dat vina pe Poliție pentru vânătăile de pe spate
  Bătaie între oamenii străzii, acuze la adresa forțelor de ordine, intervenție cu poliție și ambulanță, după un apel la 112. O scurtă poveste cu cerșetorii care își fac încă de cap în Arad.

  UT Arad

  Fanii echipei UTA s-au săturat de vorbe, vor fapte!
  Suporter Club UTA a ieșit cu un comunicat în care cere autorităților locale finanțarea de urgență a clubului.

  Local

  Aradul a înregistrat alte 32 de cazuri de COVID-19
  De luni până marți, în județul Arad au fost înregistrate 32 de noi cazuri de infecție cu SARS-CoV2, ajungându-se la un total de peste 1.300. 3

  Local

  Cu taxi spre graniţa cu Ungaria
  Poliţiştii de frontieră de la Vărşand au depistat, în două taximetre, opt cetăţeni din Turcia care se îndreptau către graniţa cu Ungaria, cu intenţia de a trece ilegal în ţara vecină. 1

  ARADON Sport local

  „Galben-albastrele” își pun speranțele în finanțarea pe noua lege
  FCC Baschet Arad speră să primească finanțare de la autoritățile locale pe Legea 115/2020. 2

  Local

  66 de note mărite la titularizare
  După rezolvarea contestațiilor, 66 de note ale candidaților arădeni la examenul național de titularizare au fost mărite.

  Mapamond

  Putin: Rusia are primul vaccin anti-COVID-19 din lume. O fiică a lui și l-a injectat
  Rusia a reuşit să devină prima ţară din lume care înregistrează un vaccin împotriva noului coronavirus, a anunţat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, afirmând că una din fiicele sale şi l-a injectat, potrivit Reuters, EFE, AFP şi DPA. 8

  România

  Oliviu Gherman, fost președinte al Senatului, a murit la 90 de ani
  Fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman a murit, la vârsta de 90 de ani. 3

  Local

  Folk și film în Grădiște
  Centrul Municipal de Cultură Arad îi invită pe arădeni la un spectacol de folk și la proiecția unui film documentar, joi, 13 august.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.