aradon.ro Web analytics
Încotro merge Aradul?

De Andreea Pintea

Încotro merge Aradul?

Peste 1.500 de arădeni au răspuns sondajului lansat pe ARADON.RO, privind direcția Aradului la un an de la alegerile locale. Jumătate cred că oraşul merge în direcţie greşită.
Scris de Andreea Pintea - Peste 1.500 de arădeni au răspuns sondajului lansat pe ARADON.RO, privind direcția Aradului la un an de la alegerile locale. Jumătate cred că oraşul merge în direcţie greşită.

ARAD. Aradul se îndreaptă într-o direcție greșită. Așa consideră 55,8% dintre arădenii care au răspuns sondajului nostru de opinie. 11,7% cred că merge spre mai bine, potrivit chestionarului. Un sondaj realizat la un an de la momentul la care Aradul și-a ales nu nou primar. Atunci, candidatul propus de PNL Arad, Călin Bibarț, a adunat cele mai multe voturi date de arădeni – prezenți în număr extrem de mic la urnele de vot. A trecut un an de când în Consiliul Local Municipal nu s-a format o majoritate clară, chiar dacă, după alegerile parlamentare din decembrie, s-a format o Coaliție de Guvernare între PNL, USR PLUS și UDMR. În Arad însă, cu sau fără majoritate, lucrurile par să se miște încet. Prea încet.

Aradul a trecut de primul an din noul mandat cu un singur viceprimar – cel propus de PNL, cel de al doilea fiind parcă îngropat de toți sub o tăcere suspectă. În plus, de un an de zile, se duc negocieri dure pe fiecare proiect mai important al Aradului, înainte de ședințele de Consiliu Local Municipal.

Lipsa majorității simple din CLM i-au adus și câteva lovituri, unele sub centură, altele de imagine, actualului primar, care s-a văzut nevoit să retragă de pe ordinea de zi proiecte pe care le inițiase sau chiar să accepte înfrângerea – așa cum a fost văzută respingerea reorganizării organigramei Primăriei Municipiului Arad.

În acest context, ARADON și Jurnal arădean au propus un sondaj privind direcția în care se îndreaptă Aradul. Au răspuns peste 1.500 de arădeni, iar pe lângă participarea efectivă la sondaj au fost lăsate și zeci de comentarii pe pagina aradon.ro și alte câteva sute pe rețelele de socializare. Fiecare a încercat să își argumenteze poziția, fie ea una în favoarea actualei administrații și a direcției pe care o are Aradul, fie împotrivă.

Întrebarea lansată de ARADON și Jurnal arădean a fost: „Cum vedeți dumneavoastră, arădenii, Aradul în ultimul an?”. Răspunsurile – 1.667, au fost: 55.85% (931 voturi) – Aradul se îndreaptă într-o direcție greșită – involuează; 32.45% (541 voturi) – Aradul a stagnat; 11.70% (195 voturi) Aradul se îndreaptă într-o direcție bună – evoluează.

Ce spun arădenii?

Iată în continuare câteva dintre comentariile lăsate de cititorii noștri:

Pentru ca Aradul să evolueze trebuie ca oamenii să evolueze, în schimb suntem tot mai proști, leneși, fustrați, aroganți, îngâmfați….deci nu mai dați vina pe Primărie că nici la arădeni în curte nu e mai curat ca pe străzi” (Cosmin).

Ar fi fost minunat dacă în ultimul an am fi putut vedea diferențe, dar cum să vedem diferențe dacă nici măcar în ultimii 10 ani nu vedem nimic mai bun. Aradul este un oraș care stagnează, optimist spus, rămâne anonim pe harta țării, cu un potențial imens lăsat să băltească. Cultural, Aradul este aproape inexistent…. Filarmonica este trasă pe dreapta, semifuncțională. Festival de Jazz? de Blues? Muzee? Complexul Muzeal Arad arată ca în anii 70, după modernizare. Primăria cel mult organizează bâlciuri, street food festival și Zilele Aradului = kitsch, iar primarul le numește evenimente culturale….. Turistic, Aradul este din nou inexistent, tot potențialul lui este lăsat în paragină, salvat pe ici pe colo de privați. Calitatea vieții în Arad? Parcuri inexistente în multe cartiere, […] iar poluarea este tot mai mare. Blocuri reabilitate termic? Piste pentru biciclete? Transport public? Linii noi de tramvai? Spitale? […] Aradul este un oraș abandonat, condus de oameni fără nicio viziune, iar noi cetățenii plătim taxe și ne uităm cu poftă la Oradea și la Timișoara”. (AdrianaAR)

Mai lent, dar orașul merge într-o direcție bună, orice am spune! Și pot explica: mai lent, pentru că încă există în administrație vechi «căpușe», oamenii puși acolo de multă vreme. Lent, pentru că vechile structuri (Falcă, Cionca, Pistru și toți din jurul lor) fac tot posibilul să pună bețe în roate oriunde au ocazia! Cum scria cineva aici, atitudinea cetățenilor lasă mult de dorit. Nu am scăpat, vorba cuiva, de «sindromul statul trebuie sa facă totul». Adică, de exemplu, în loc să-l trag de mânecă pe cel ce aruncă gunoi aiurea pe stradă prefer să fac o fotografie, s-o postez pe facebook și să scriu că primăria nu face curat. Și exemple ar fi multe, de la acte de vandalism care denotă proasta educație, la nesimțirea cu care se distrug de cei mari locurile de joacă ale copiilor etc.” (arădean onest).

15 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. arad zone says:

  Aradul încotro? Depinde foarte mult de arădeni! Lamentările de genul “Aradul e un oraș mort” nu-și au rostul, nu ajută pe nimeni la nimic. Lăsând la o parte pasivitatea, cu un minim de implicare, fiecare după posibilități, s-ar putea face multe.
  Descărcați gratuit două cărti despre perioada de glorie a Aradului la:
  https://www.arad.zone/blog-ar/desc%C4%83rca%C8%9Bi-aici-c%C4%83r%C8%9Bile-pove%C8%99ti-ar%C4%83dene-de-succes-%C8%99i-palat-pe-strada-zrinyi-mic%C4%83-monografie-a-palatului-bohus-din-arad-%C3%AEn-format-pdf

  • Florian says:

   Nu a fost perioada de glorie a aradului.din contră,a fost o perioadă sinistra,cu un regim opresor și criminal.iar palatul bohus,nu este de fapt bohus.fratii bohus au construit doar demisolul,restul construcției a fost finanțat de banca victoria,unde aceștia aveau credite

 2. Riki says:

  Eu nu mă plâng. Aradul își revine încet încet. Fiecare Oraș în România a trecut odată printr-o perioadă mai grea. Să ne mulțumim de ce ce avem. Va fi bine din nou totul.

 3. space22 says:

  Strazi neasfaltate! Strandul e amintire, cu multe zone moarte in paragina, asta ar trebui remediat urgent de primaria Arad

 4. O cetațeancă says:

  La câți ȚIGANI locuiesc in CENTRUL orașului,putem sa i mulțumim primariei,si sa asteptam sa ne transformam in “mica țiganiadă’cam asta este viitorul Aradului,manele,semințe,păcănele și pariuri!!!!
  Fută vă mama voastra care dați voie și închideți ochii la așa ceva(ma refer la cei cu “autoritate”din primarie).
  Aradul nu mai este un oraș cochet si simpatic,sigur…cum era pina sa ne invadeze țiganii si boschetarii !!

  • Patrascu says:

   Cind era Stoian pe actor toți tigani construiau de mamă focului. Amenda era 500lei spaga 1000euro și proiectul era după terminarea construcției după bunul plac al cioroiului. Sa nu uitam Stoian a fost și prefect😜 si DGA și DNA-ul cunoștea bine pe șeful rozătoarelor.

 5. Malko says:

  Unde e mult promisul pod peste Mureș in continuarea străzii Andrei Saguna se vor pierde banii europeni si vom da inapoi si banii care sau dat pe autobuzele electrice.
  Perioada de implementare expiră la finalul anului viitor ma indoiesc ca vor putea construi un pod in mai puțin de 12 luni.
  Consiliul a aprobat contractarea unui credit de 20 mil. € dar nu s-a mai contractat nimic.

  • Teretean says:

   Acolo se construiește din zori😂 inițiativa privata mai lipsește o drona care sa reconstituie zona. Zeci de proiecte și extinderi pe str. Barbu Lautaru fără autorizație.

 6. aradean says:

  Multe se pot spune dar amintesc doar cateava
  curatenia stradala se face de cate o persoana cu o matura ( !?) Am vazut asta pe Decebal , Pta Romana , etc Cat de eficienta este aceasta activitate? in ce stat UE mai vezi folosindu-se o matura pt curatenia starzilor?
  nu exista WC public in oras nici in centru nici in cartiere si oamenii folosesc portile imobilelor sau parcurile
  nu exista cismea cu apa potabila decat una singura in Pta A Iancu Zilele toride au chinuit destul pietonii
  circulatia rutiera este haotica si fiecare circula si parcheaza pe unde vrea si cum ii trece prin cap
  la trecerile de pietoni majoritatea masinilor nu acorda prioritate pietonilor, semafoarele -acolo unde functioneaza nu
  sunt sincronizate
  cersetori sunt destui in tot centrul , ei cica nu au bani dar ii vezi cu celulare si cu tigara in gură cerand bani de la trecatori
  pe tot centrul ( ma refer mai ales la Revolutiei) nu gasesti o banca pe care sa te odihnesti cateva clipe . Recent au montat cateva banci peste drum de catedrala Catolica dar de acolo si pana pe Vlaicu te asezi pe jos daca trebuie sa te odihnesti un pic
  Terasele ocupa atat locuri de parcare de pe carosabil ( ba si strazi intregi sunt inchise -( Pta A Iancu si altele) cat si trotuare .
  nu vezi organe de ordine publica nici in centru nici in parcuri, de zone mai marginase nu mai vorbesc ( Alfa Bujac Checheci Tarafului Marului etc. la fel si in cimitire unde esti agasat de cersetori, ba mai gasesti morminte de pe care lipsesc florile si sunt pline de resturi de tigari cutii de conserve etc lasate de oamenii strazii
  Imobilele declarate monumente istorice arata ca vai de ele pline de transformari ( termopane fel de fel, de modele si culor , aparate de aer conditionat pe sub care daca treci iti curge condensul pe cap, micile tomberoane pt gunoi agatate pe stalpi stau de multe ori negolite si in jurul lor vezi gunoi aruncat de trecatori , statiile de tramvai nu sunt mereu curatate de mizeria lasata de unii necivilizati.
  Si daca tot vorbim de statiile astea amintesc proasta insoiratie a celor ce le-au proiectat in sensul ca , copertinele sunt f inalte si daca e soare afara nu ai unde sa te adapostesti , la fel si daca plouă esti udat bine cand astepti tramvaiul Asta acolo unde aceste copertine exista caci sunt multe statii unde nu ai nici copertina nici banci pe care sa stai si sa astepti tramvaiul
  pavajul cu piatra cubica arata jalnic mai ales in fata primariei pe trecerea de pietoni de la ANAF spre str Horia si de la fostul sediu BNR la palatul Cenad. La fel si pe tot Bd revolutiei acolo unde s-au executat lucrari in subteran ( imobilele cu numerle cu sot) si montarea la loc a pavelelor a fost facuta superficial . Mai cad pe ele atat femei caci le intra tocurile intre pavele dar si batrani si copii. In zona teatrului au fost inlocuite partial cu asfalt si e mult mai bine. Repet pe tot Bd Revolutie zona f circulata nu gasesti o toaleta publica si nici o cismea cu apa potabila lucru pe care nu il vezi in orasele din alte state din UE
  despre cum arata parcul din spatele palatului cultural si locurile de joaca pt copii de asemenea se pot spune multe dar ma opresc aici.

  • Ghiocel de toamnă says:

   Sa vezi cum se spala dimineata pe la ora 5-6…la.cișmeaua din piata Avram Iancu,boschetarii,poate i accepta primaria mana in mana cu militia locala,pt a ai asigura urmatoarele voturi…face ti saoun din ei si din tigani!!?la chiriasii țigani,maritile chiria!!!!ca distrug tot in jurul lor!!

 7. vali says:

  Dar noi ca si catateni , ce facem pt ca Aradul sa infloreasca??? Distrugem tot ce ne iese in cale, furam pina si florile din rondurile din oras sau de la casele oamenilor, ne invrajbim unul pe altul, suntem invidiosi, rai si usor de manipulat, vrem doar bani dar sa nu muncim, ne comportam de parca orasul ar fi o jungla , politia nu ne ajuta ( trotinetele care au impinzit orasul in bataie de joc sunt folosite). Omul sfinteste locul !

  • kkk says:

   asa cum esti tratat de autoritati asa te si comporti apucaturile sunt de unwc public cam lafel e si aradul ca o buda publica

 8. petre says:

  l
  La intrebarea ”INCOTRO MERGE ARADUL”???aradenii au raspuns astfel: raspunsuri-1667,din care 55,85%-931voturi-AR.se indreapta intr-o directie gresita,involueaza. 32,45%-541 voturi-AR a stagnat,si DOAR 11,70%-195voturi-AR.EVOLUEAZA!!!!
  ANDREEA PINTEA ”jurnalist ARADON face bilantul sondajului si spune in titlu ca ”JUMATATE cred ca orasul merge in directie gresita”. MANIPULARE SI MINCIUNA CU NERUSINARE SI MULTA NESIMTIRE,pentruca oricat ai fi de prost iti dai seama ca 931+541 este mai mult decat jumatate din 1667!!!! SA-TI FIE RUSINE ANDREEA PINTEA!!!!

 9. Kata says:

  Ce sa meargă în Arad? Foarte mulți pleacă de aici iar în locul lor vin oameni din Moldova sau de prin India.
  Străzi neasfaltate, lipsa utilități și doar jumătate din oraș are acces la transport public,acesta fiind la nivelul anilor 90 când orașul era mult mai mic.
  Nu sunt scoli calumea spitale etc. Iar mafia și corupția fac legea.
  Aradul încet devine o zona defavorizata comparabil cu Valea Jiului sau cu Județe din Moldova.

 10. România

  Un bărbat de 32 de ani din Șuncuiuș s-a sinucis. Cu o zi înainte a postat un mesaj alarmant pe Facebook
  Un bihorean de 32 de ani a decis să-și pună capăt zilelor în cursul zilei de duminică, 23 ianuarie.

  România

  Descoperire șocantă în Bihor: Bărbat dispărut în primăvara anului trecut, găsit spânzurat într-o pădure
  Cadavrul bărbatului a fost descoperit luni după-masă, într-o pădure de pe raza localității bihorene Butani, comuna Măgești. Doi săteni care treceau prin zonă l-au observat și au anunțat autoritățile.

  Local

  Patru tineri din Chișineu-Criș s-au urcat la volan, sub influența substanțelor psihoactive
  Alți cinci șoferi băuți au fost depistați de polițiști, în trafic, cu ocazia acțiunilor de verificare, de la sfârșitul săptămânii trecute. 1

  România

  Şocant: Euro a depășit 5 lei la vânzare!
  Lovitură pentru români chiar în zi de sărbătoare. Treisprezece din cele șaptesprezece bănci comerciale vând euro cu peste 5 lei. 4

  România

  Covid național: Crește numărul persoanelor internate la ATI
  În ultimele 24 de ore, au fost confirmate peste 12.000 de cazuri noi. Numărul pacienților internați la ATI a crescut, în același interval, cu 30. 4

  Local

  16 comune și un oraș intră de mâine în scenariul roșu
  CJSU a constatat, în ședința de luni, 24 ianuarie, depășirea incidenței cazurilor de Covid-19 în 22 de localități. 5

  Local

  Covid Arad: 294 de cazuri noi și un deces. Peste 3000 de persoane pozitive se află în izolare la domiciliu
  Gradul de infectare cu Covid-19 în municipiul Arad se apropie de 9 cazuri la mia de locuitori. 12

  ARADON Sport local

  Laura Vaida, noul pivot de la FCC Baschet UAV Arad
  Noua jucătoare a Aradului se încadrează la regula U23, astfel că Araujo va avea mai multe opțiuni.

  Mapamond

  Sinead O’Connor a fost internată în spital la câteva zile după moartea fiului ei. „Fiul meu a murit doar din cauza mea. Nu mai merit să trăiesc"
  După ce fiul său, de doar 17 ani, s-a sinucis la începutul anului, cântăreaţa a fost dusă de poliţişti la spital, iar vedeta a fost auzită în timp ce se auto-învinovăţea: „Viaţa mea a fost un dezastru din ziua în care m-am născut. Dumnezeu m-a greşit".

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.