aradon.ro Web analytics

Interes al firmelor arădene pentru certificatul de forţă majoră

De M.B.

Interes al firmelor arădene pentru certificatul de forţă majoră

Reactualizat la:
Documentul poate fi eliberat de camerele de comerţ şi ajută la obţinerea unor facilităţi în contextul problemelor cauzate de criza sanitară.
Scris de M.B. - Documentul poate fi eliberat de camerele de comerţ şi ajută la obţinerea unor facilităţi în contextul problemelor cauzate de criza sanitară.

Numeroase firme din Arad sunt deja afectate de măsurile luate de autorităţi pentru combaterea răspândirii noului coronavirus. Şi-au redus semnificativ activitatea ori au suspendat-o pe perioada stării de urgenţă, însă au în continuare diferite obligaţii contractuale, chirii, facturi sau salarii de plătit. În aceste condiţii, un instrument pus la dispoziţie este certificatul de forţă majoră. Acesta este eliberat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA), iar documentul atestă manifestarea cazurilor de forţă majoră care au împiedicat îndeplinirea unor obligaţii contractuale.

Patru solicitări

Orice persoană juridică poate activa clauza de forţă majoră şi poate solicita un aviz de forţă majoră, în cazul în care nu îşi poate îndeplini obligaţiile contractuale asumate faţă de un partener, din cauza unui eveniment imprevizibil şi de neînlăturat. Certificatul primit exonerează firma de răspundere, dar aceasta trebuie să îşi notifice partenerul cu privire la evenimentul de forţă majoră, urmând să-i prezinte documentul eliberat de CCIA.

În ultima perioadă, în contextul pandemiei, numeroase firme din Arad s-au interesat de acest document. De altfel, preşedintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici, ne-a declarat că au şi fost depuse patru cereri pentru eliberarea certificatului de forţă majoră.

Este vorba de agenţi economici mici şi mijlocii din domeniul comerţului, care au cerut acest document. Totuşi, i-am redirecţionat către Ministerul Economiei, unde de asemenea se pot notifica problemele pe care le întâmpină firmele în contextul actual. Statul a pregătit un pachet de măsuri pentru protejarea agenţilor economici care solicită sprijin”, a explicat Seculici.

Ajutor de la stat

La Ministerul Economiei se poate cere un certificat de situație de urgență (CSU), distinct de cel pentru forţă majoră. CSU va fi eliberat gratuit firmelor afectate de starea de urgenţă provocată de pandemie, pentru a putea beneficia de sprijin de la stat. Acest document va fi necesar începând cu luna aprilie 2020, întrucât starea de urgență a fost decretată în luna martie.

Conform unui anunţ al ministerului, pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii care dețin CSU beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

CSU se diferenţiază de certificatele de forţă majoră prin faptul că se vor acorda doar în perioada în care starea de urgenţă este activă în România.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ovi says:

  Daca o hartie merita aproape 700 euro……..tara romaneasca

 2. Tamerlan says:

  De ce nu scrieți și cat costă taxa de analiză a situației de forță majoră și respectiv eliberarea certificatului.
  Incompetentii mai mult încurcă decât să ajute firmele aflate în impas.
  Cu taxele impuse de cca poți plăti lejer taxele !

 3. ARADON Sport local

  Supermaratonul Békéscsaba-Arad-Békéscsaba se amână pentru 2021
  Supermaratonul Békéscsaba-Arad-Békéscsaba se alătură competițiilor sportive importante anulate în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

  Local

  Se aruncă cu țigle de pe acoperișul Direcției Venituri din cadrul Primăriei Arad!
  Modul în care se execută lucrarea de reabilitare a clădirii ce ține de Municipalitatea Arad pare desprins parcă din... junglă. Situația nu este însă „nelalocul” ei, pentru cei de aici.   10

  Local

  47.000 de persoane la frontiera cu Ungaria
  ARAD. Doar pe sensul de intrare în România, dinspre Ungaria, în ultimele 24 de ore, s-au prezentat 24.400 de persoane cu 9.800 de mijloace de transport. 4

  ARADON Sport local

  Duc dorul competiţiilor
  ARAD. Pistolarii de la CS Municipal Arad se pregătesc conform protocoalelor medicale în vigoare, dar se axează mai mult pe partea fizică, decât pe antrenamente specifice.

  Local

  Încep lucrările la sera conacului de la Bulci
  Între 15 și 19 iulie, Ambulanța pentru Monumente – Arad campează la conacul de la Bulci, într-o primă intervenție pentru sera conacului.

  Local

  Permanenţă pe şantierul Pâncota-Buteni
  Firma constructoare a anunţat că va lucra 24 de ore din 24 pe şantierul de pe Pâncota-Buteni.

  Local

  Parcul “Bujor Buda”, prădat de hoţi
  ARAD. Parcul “Bujor Buda”, amenajat de Consiliul Judeţean Arad, în parteneriat cu societatea civilă, a fost prădat de hoţi. Şi asta la numai o lună şi jumătate distanţă de la momentul la care a fost inaugurat. 6

  Local

  Focar la Sâmbăteni, bolnavii au plecat din spital
  Aradul are, în prezent, 20 de cazuri active de Covid-19, jumătate dintre ele fiind la Sâmbăteni, unde avem un focar. 25

  Local

  Au agresat fizic și verbal o persoană și au amenințat un cuplu arădean
  Recent reveniți din Italia, unde ar fi fost implicați în prostituție și proxenetism, doi concubini au intrat în atenția Poliției Locale Arad prin comportament violent. 5

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.