aradon.ro Web analytics

Interes scăzut pentru bugetul Aradului

De Diana Dutu
Reactualizat la:

Interes scăzut pentru bugetul Aradului

Foto: Valentin Goran
Reactualizat la:
Doar 53 de persoane, în cea mai mare parte funcţionari din Primărie şi aleşi locali, au participat la dezbaterea de luni.
Scris de Diana Dutu - Doar 53 de persoane, în cea mai mare parte funcţionari din Primărie şi aleşi locali, au participat la dezbaterea de luni.

Bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2020 şi excedentul bugetar al municipiului Arad nu au stârnit un interes prea mare în rândul arădenilor. Doar 53 de persoane au fost prezente la dezbaterea publică organizată, luni, de Primărie, pe marginea celor două teme. Iar cea mai mare parte a participanţilor au fost chiar funcţionari din Primărie sau directori ai unor instituţii subordonate Municipalităţii, cărora li s-au adăugat şi consilieri locali municipali (cei mai mulţi de la PNL, dar şi doi de la PSD).

Dezbaterea a durat mai puţin de trei sferturi de oră, aproximativ o treime din acest timp fiind ocupată de prezentarea celor două subiecte, prezentare susţinută de către directorul Direcţiei Economice din Primărie, Claudia Grozavu. Au urmat intervenţiile celor din sală. Iniţial s-au înscris la cuvânt doar două persoane, ulterior au mai vorbit încă trei.

Propunerile ANŢ

Prima intervenţie i-a aparţinut lui Silviu Dascăl, din partea Alianţei Naţional Ţărăniste (ANŢ). Una dintre propunerile enunţate de acesta a vizat suspendarea alocării financiare pentru DD Chim (firma care s-a ocupat de dezinsecţia de la Liceul German) până la finalizarea anchetei de la unitatea de învăţământ şi, eventual, reorganizarea licitaţiei. De asemenea, Silviu Dascăl a dorit să ştie dacă în suma prevăzută pentru piesele de schimb de la arteziene sunt prevăzuţi şi senzori de ploaie „să nu mai avem momente când funcţionează artezienele pe furtună”. Reprezentantul ANŢ s-a referit şi la problema animalelor fără adăpost, opinând că banii alocaţi adăpostului public pentru câini ar putea fi folosiţi mult mai eficient pentru o „campanie de sterilizarea masivă”.

Ultima propunere a lui Silviu Dascăl s-a referit la „acţiunile cultural artistice” bugetate de Primărie în acest an. El a evidenţiat faptul că sumele alocate pentru Zilele Administraţiei Arădene (200.000 de lei), Festivalul Romanilor şi Cartaginezilor (400.000 de lei) şi OktoberFest (300.000 de lei) „nu sunt oportune” şi a propus direcţionarea acestor fonduri spre digitalizarea platformei/site-ului Primăriei, respectiv „pentru teatru, radare fixe sau camere de supraveghere”.

Poziţia ULALA

A doua persoană înscrisă la cuvânt a fost Dorina Lupşe, preşedinta Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad. Ea a precizat că „proiecţia bugetului pe anul 2020 este una de la care arădenii nu pot avea mari aşteptări. E un proiect de buget care nu arată că municipiul Arad este într-un proces de dezvoltare. Proiectul de buget acoperă în mare parte cheltuielile pentru funcţionarea, întreţinerea, achitarea de cotizaţii şi rambursări de credite accesate.”

În numele ULALA, Dorina Lupşe a propus „alocarea din bugetul local a sumelor necesare pentru achiziţionarea de contoare inteligente cu citire la distanţă pentru apa rece pentru toate condominiile care au branşamentele şi canalizarea pe domeniul public, dar şi achiziţionarea de contoare cu citirea temperaturii agentului termic pentru condominiile care au mai rămas în sistemul centralizat de încălzire. Sumele necesare pot fi alocate din excedentul bugetar şi prin transfer de la capitolul Culte religioase, sume alocate spectacolelor în aer liber, recreere ş.a.m.d.”

În finalul intervenţiei sale, Dorina Lupşe a recomandat ca „pe viitor, în redactarea proiectului de buget să fie trecute sumele în totalitate în cifre, şi nu în litere, pentru o mai mare transparenţă, astfel ca cetăţenii să le poată identifica cu uşurinţă.”

Nemulţumirile unui arădean

A mai luat cuvântul Silviu Hodrea, unul din foarte puţinii reprezentanţi ai societăţii civile prezenţi la dezbatere. El a vorbit despre sumele mult prea mari alocate pentru dotarea Poliţiei Locale, dând exemplul a 36 de laptop-uri cu 4.000 de lei bucata şi tot atâtea desktop-uri cu 7.000 de lei bucata. „Consider că aceste calculatoare sunt mult mai binevenite în liceele din Arad” – a punctat Silviu Hodrea.

El a mai apreciat că „subvenţia de la CET este foarte mare, având în vedere că cei care mai folosim CET-ul trebuie să stăm foarte mult până vine apă caldă sus. Nu există un sistem de recirculare făcut.” Arădeanul s-a referit şi la iluminatul public, specificând că suma alocată iluminatului festiv este „destul de mare, având în vedere că sunt aceleaşi lumini şi calitatea lor de anul acesta lasă de dorit.” Silviu Hodrea s-a arătat nemulţumit şi de banii alocaţi pentru deszăpezire, în condiţiile în care acest serviciu a lăsat mult de dorit în ultimii ani.

Pesedişti „sub acoperire”

Tot în calitate de cetăţean (nu de consilier local municipal din partea PSD) a vorbit şi Gheorghe Săplăcan. După ce şi-a exprimat reconoştinţa faţă de cei care au întocmit proiectul de buget, el a solicitat alocarea a cel puţin 500.000 de lei pentru Biserica Martirilor – Parohia Ortodoxă Română Şega II, propunând ca 300.000 de lei să fie luaţi de la Festivalul Romanilor şi Cartaginezilor.

Seria intervenţiilor din cadrul dezbaterii de luni a fost încheiată de dr. Gheorghe Furău. Alesul PSD s-a referit la „suma ridicolă alocată sănătăţii arădenilor” – mereu aceeaşi în ultimii ani – evidenţiind faptul că, cel puţin din 2016 încoace, de când face el parte din CLM, „trei sferturi din aceste sume nu au fost cheltuite”. Dr. Furău a încheiat reiterând ideea unui parteneriat între Consiliul Judeţean şi Primărie „pentru că sănătatea nu este doar a locuitorilor din judeţ, ci şi a locuitorilor din oraşul Arad”.

Se aşteaptă propuneri

Bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pe 2020 propus de Primărie este în sumă totală de 615,7 milioane de lei (aproximativ 128,8 milioane de euro euro). „Aceasta este însă doar o proiecție bugetară, începând cu veniturile și încheind cu cheltuielile” – a subliniat primarul Călin Bibarţ. El a mai precizat că se doreşte votarea bugetului pe 31 ianuarie 2020, dar „aceasta nu înseamnă că organizând dezbaterea publică astăzi, nu vom mai accepta nicio recomandare din partea cetățenilor. Dimpotrivă. Așteptăm în continuare recomandări scrise până în ziua votului. Suntem deschiși la orice idee” – a conchis edilul.

Bugetul și excedentul Aradului, în dezbatere publică

 

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Ferenc says:

  Laptop ar trebui sa aiba in fata, la o asemenea dezbatere, fiecare edil. Ex dl Bognar Levente nici macar nu si-a deschis catastiful acela gros din fata domniei sale. Vai si amar cu asemenea reprezentanti

 2. ARADON Sport local

  FCC Baschet Arad pierde finala cupei după o evoluție foarte bună, dar un dezechilibru mare la faulturi
  FCC Baschet Arad a reușit o prestație foarte bună în finala Cupei României, pe care a pierdut-o pe terenul lui Sepsi cu 67-80, într-o sală aproape plină.

  ARADON Sport local

  „Pistolarii” de la CSM Arad, campioni
  Daria Haristiade şi Luca Joldea au câștigat medalia de aur la juniori I, în proba de pistol cu aer comprimat.

  ARADON Sport local

  Adrian Petre, de la Esbjerg, la FCSB!
  București. Arădeanul Adrian Petre a dat lovitura, s-a transferat la FCSB, Esbjerg cedându-l pentru un milion de euro.

  Local

  Femeie lovită de un motociclist lângă Podul Traian
  O femeie de 62 de ani a ajuns la Spitalul Judeţean Arad, după ce a fost lovită de o motocicletă condusă de un tânăr de 28 de ani. 13

  UT Arad

  Cantonamentul echipei UTA a luat sfârșit
  Antalya. După 13 zile de cantonament și patru jocuri de verificare, UTA a venit acasă din Turcia. Se intră, astfel, în linie dreaptă, pentru începerea sezonului.

  Local

  Încă un caz de rujeolă la Arad
  53 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână în cinci județe din România.

  Mapamond

  63 de miliardari ai lumii au vârste sub 40 ani!
  Aceştia au o avere totală de 265 miliarde lei. Kylie Jenner, surorile Alexandra şi Katharina Andresen şi Gustav Witzoe sunt primii trei miliardari tineri din lume, potrivit Mediafax.

  Local

  Gheorghe Falcă și-a lansat cartea „Curajul de a prinde o stea căzătoare”
  Fostul primar al Aradului și actual europarlamentar PNL, Gheorghe Falcă și-a lansat cea de a doua carte. 26

  România

  Bebeluşul de şase luni al unui deputat din Republica Moldova a murit într-un hotel din Iaşi
  Bebeluşul în vârstă de şase luni al unui deputat din Republica Moldova a murit, duminică dimineaţa, în timp ce dormea, împreună cu părinţii săi, într-un hotel din Iaşi. Copilul ar fi fost sufocat accidental de mama sa.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.