JURNAL ARĂDEAN: Domnule Ciprian Luca, de ce credeți că Aradul de azi nu este orașul pe care îl merită arădenii?
CIPRIAN LUCA: Aradul este un oraș cu frumoase tradiții, care la un moment de răscruce pentru națiunea română a avut un rol important în definirea a ceea ce numim România de astăzi. Aradul a fost unul din polii economici, culturali și de conștiință ai Ardealului, lucru care, din păcate, nu mai este valabil și acum. Am asistat, mai ales în ultimii ani, la o stagnare tristă a Aradului, care a devenit un oraș cenușiu și fără perspective. Asta, deoarece măsurile gândite de administrație nu au fost în folosul cetățenilor și orașului ci au constituit doar pârghii pentru anumite grupuri de interese, mai mult sau mai puțin transparente. Nu doresc să aduc critici, doar constat că am ajuns la un moment de răscruce când este nevoie de alte abordări pentru viitorul Aradului.
Concret, ce credeți că trebuie schimbat în modul cum este administrat Aradul?
LUCA: Există soluții pentru a reda Aradului faima meritată. După cum știți, în calitate de președinte al Asociației „Vatra arădeană”, am tras deja semnale de alarmă privind derapaje ale administrației. Să ne reamintim, de exemplu, despre neinspiratele piste de biciclete sau despre modul neprofesionist în care a fost tratată campania candidaturii pentru Capitala Europeană a Culturii 2021, care ar fi trebuit să fie o șansă pentru imaginea Aradului, dar s-a soldat cu un eșec ridicol. Alături de colegii mei, am trasat și soluții. Acum, în calitatea pe care o am, de a beneficia, ca independent, de susținerea Alianței pentru Arad (APAR), compusă din filialele arădene ale PRU și UCDR, dar și de PSRO în cursa pentru fotoliul de primar al Aradului, am întocmit un program pentru Arad, structurat pe capitole și probleme, pe care îl voi face cunoscut arădenilor. Cred că administrația locală trebuie să fie mai transparentă, mai aproape de arădeni, mai receptivă la nevoile lor și nu să le impună propriile idei, în ciuda a ceea ce arădenii doresc de fapt. Cheltuirea banului public trebuie făcută în interesul arădenilor, nu al grupurilor de interese. Administrația trebuie să contureze o politică a utilizării de fonduri atrase, inclusiv fonduri europene, nu de accesare de credite, pentru marile proiecte ale Aradului. Cultura, sportul și educația au nevoie de asemenea de o abordare profesionistă, în interesul conservării tradițiilor arădene și al dezvoltării acestor domenii.
Cum vedeți traseul dumneavostră, de la om politic la candidat independent?
LUCA: Cred că fiecare om are dreptul să-și aleagă singur calea în viață. De tânăr, am avut șansa să lucrez în administrație alături de oameni deosebiți care, la acel moment, acționau în interesul comunității și conform principiilor mele morale. Sunt un om care trăiește în spiritul moralei creștine, având convingeri ferme. Dar vine un moment când traseul pe care îl adoptă o formațiune politică, oricare ar fi ea, poate deveni contrară principiilor unora dintre membrii săi. Fără a critica cu tot dinadinsul, eu unul am rămas același om, consecvent regulilor mele morale și am avut puterea să mă despart de foștii colegi de partid atunci când am constatat că drumul pe care au fost conduși a fost altul decât cel care rezona cu crezul meu de viață. Acesta a fost motivul așa-zisului „traseism politic” al lui Ciprian Luca. În opinia mea, traseist este cel care trece de la un partid la altul doar pentru a obține foloase personale. Eu, de aproape patru ani, am devenit independent politic, am ales sfera civilă și îmi construiesc propriul drum. Dar am certitudinea că un independent cu experiență politică este singurul care poate relaționa cu un consiliu local dominat de candidați ai partidelor, cu o administrație centrală care pune în practică programul unor partide politice dar și cu forme de manifestare diverse ale societății civile care interacționează cu administrația.
În afara dumneavoastră, au apărut mai mulți independenți care „atacă” Primăria Aradului.
LUCA: Așa este, pare să fie un adevărat curent de opinie în acest sens. Am încredere că arădenii vor avea înțelepciunea să se alăture unui proiect de guvernare locală care le apără interesele, care se bazează pe rezolvări de probleme ivite în urma discuțiilor cu ei, gândit de unul dintre ei. Cum eu și echipa mea muncim de câteva luni, aplicat, la pregătirea unui program benefic pentru Arad, sunt convins că nu avem nevoie de altă aprobare decât aceea a cetățenilor, că nu există nici un for autoproclamat a fi unicul care poate da girul unor candidaturi din sfera societății civile pentru Primăria Aradului. Le urez tuturor succes dar, la final, sunt convins că arădenii vor fi cei care vor decide în folosul Aradului, aprobând programul meu de candidatură care le este dedicat. Aradul are nevoie de un om care inspiră încredere. Toate întâlnirile mele cu arădenii au demonstrat că sunt un astfel de om.
Citiți principiile noastre de moderare aici!