aradon.ro Web analytics

Interviu JA cu Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR de Arad

Interviu JA cu Sergiu Cosmin Vlad, deputat USR de Arad

Reactualizat la:
„Vom reforma administrația locală”
„Vom reforma administrația locală”

Sergiu Cosmin Vlad explică prioritățile pentru reformarea administrației locale, investiții, fonduri europene și eficientizarea serviciilor.

JURNAL ARĂDEAN. Bună ziua! Domnule deputat, ați fost desemnat candidat al Alianței USR PLUS pentru Primăria Arad. Ce înseamnă pentru dumneavoastră?

SERGIU COSMIN VLAD: Vă salut! În urma procesului intern și a negocierii desfășurate, conform protocolului dintre USR și PLUS, am fost desemnat candidatul comun al celor două formațiuni, pentru Primăria Municipiului Arad.

Este o responsabilitate care mă obligă să vin în fața arădenilor cu un nou mod de a guverna, impus de nevoia de a reforma administrația locală. Suntem obligați să rupem o tradiție care durează de mai bine de 16 ani și care a fost foarte nocivă pentru orașul nostru.

USR și PLUS sunt partide formate din oameni care au avut ceva de spus din punct de vedere profesional, care au performat în mediul de afaceri sau în educație, sănătate ori multe alte domenii. Formăm o echipă care are ceva de spus și suntem deciși să schimbăm lucrurile în Arad.

JA: Concret, la ce vă referiți când spuneți că administrația locală are nevoie de reforme?

S.C.V.: Primul lucru care va fi schimbat de o administrație USR PLUS este modul de cheltuire a banilor. Am estimat că între 20% și 30% din bugetul local actual reprezintă bani risipiți, care nu contribuie în calitatea serviciilor publice oferite arădenilor.

Investițiile nu au fost prioritare pentru administrația PNL din ultimii ani. Cifrele vorbesc singure, este un dezastru să execuți abia un sfert din lucrările pe care ți le propui. Nu e nicio mirare că un stadion mic, de 11 mii de locuri, nu este gata nici după 6 ani, în condițiile în care prețul s-a dublat, iar proiectul inițial a fost înlocuit cu soluții ieftine și de prost gust, mă refer la acoperiș și la învelitorile laterale.

Nu mai vorbim de fonduri europene, unde Aradul bate doar Sălajul, între județele din Transilvania. Actuala administrație a preferat să se împrumute, în loc să ia banii gratis. Proiecte importante au fost implementate de toate orașele din zonă: Alba Iulia, Sibiu, Cluj, Timișoara, ca să nu mai spun Oradea. În acest timp, Aradul a cheltuit banii proprii și a plătit dobânzi, ținut pe loc de administrația Falcă – PNL.

JA: Cum adică 30% din bani sunt risipiți? Care sunt acești bani?

S.C.V.: Aradul are un buget anual de aproximativ 120 de milioane de euro. O bună parte din acești bani este pierdută pentru comunitate, fără să contribuie la bunăstarea arădenilor. Poate cea mai cunoscută gaură neagră a orașului este actualul CET, care a înghițit doar anul trecut peste 10 milioane de euro.

Un alt capitol puțin cunoscut arădenilor, care înghite zeci de milioane de lei care nu se regăsesc în starea orașului, este reparația drumurilor. Atenție, este vorba de plombări, nu de asfaltările dintre blocuri, făcute pe credit. Sunt alte aproape 10 milioane de euro, cheltuiți pentru acoperirea gropilor, într-un oraș plin de gropi.

Mai apoi sunt cheltuieli aparent mărunte, de ordinul zecilor de mii de euro, prin care sunt achiziționate bunuri și servicii: de la hârtia de imprimantă, clorul pentru Ștrand până la servicii de întreținere, pază și curățenie. Ele sunt supraevaluate, depășind prețurile pieței. Însumate, ajung la milioane de euro, care se scurg din buzunarul comunității, tolerate de administrație.

Alături de colegii mei, vom opri această risipă, ceea ce va conduce la un surplus semnificativ în vistieria locală. Vom folosi acești bani pentru investiții, în special partea necesară cofinanțării unor proiecte pe fonduri europene. În scurt timp vom rezolva problema termoficării, închizând CET-ul și ajutând arădenii să-și monteze centrale proprii, vom construi noi unități medicale și vom investi serios în infrastructura școlară.

JA. Dacă veți ajunge primar al Aradului veți gestiona aproape o mie de angajați. Ce se va întâmpla cu aceștia?

S.C.V.: Nu se va întâmpla nimic, atâta timp cât se vor achita cu profesionalism și onestitate de atribuțiile pe care le au. Nu sunt adeptul vânătorii de vrăjitoare și nici al prigonirii pe criterii politice. Va conta doar profesionalismul. Vor fi însă departamente care trebuie să se adapteze unui regim bazat pe performanță. De exemplu, Poliția Locală trebuie să fie în stradă, nu în birou. Unii dintre angajați vor resimți aceste schimbări, însă ele sunt normale, ceea ce a fost până acum este anormal.

Vom lucra cu echipe destinate diverselor proiecte, atât pentru investiții, cât și pentru modernizarea serviciilor publice. Acest lucru lipsește acum în Primăria Arad, iar dovada cea mai clară este întârzierea proiectelor de investiții. Nu putem tolera ca ele să fie executate doar în procent de 25%.

Bineînțeles că, pe termen lung, va trebui să reducem povara cheltuielilor administrative. Vom face acest lucru natural, prin pensionări și plecări voluntare. Nu vom angaja personal inutil și vom digitaliza cât mai mult administrația.

JA. În încheiere, ce le transmiteți cititorilor Jurnalului Arădean?

S.C.V.: Le doresc să treacă cu bine de această perioadă dificilă. Să aibă încredere că și Aradul poate avea un centru renovat precum în Oradea sau Sibiu, o cetate precum în Alba Iulia sau Deva. Că putem avea din nou un Ștrand prosper, că școlile vor fi dotate, fără ca părinții să trebuiască să plătească pentru zugrăveli și mobilier.

Tot ce trebuie este ca la conducere să avem oameni integri, buni profesioniști. Să înlocuim administrația condusă de un baron/faraon local cu una transparentă, care înțelege beneficiile muncii în echipă. Trebuie să aibă curaj și să-și dorească mai mult. Împreună vom reuși!

Citat: „Am estimat că între 20% și 30% din bugetul local actual reprezintă bani risipiți” – Sergiu Cosmin Vlad

11 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Arad says:

  Mai bine merg tot cu PNL decât cu voi!!!

 2. functionarul says:

  Buna ziua!
  Sunteti cel care ati umplut orasul cu declaratii de genul: Fara spaga in primarie! Sunt unul dintre cei care lucreaza in primaria de care vorbiti si sunt profund jignit de aceasta declaratie. Consider ca orice declaratie de acest gen trebuie insotita de dovezi. Nu ati prezentat niciuna. Dar e cel mai sigur mod de a atrage atentia electoratului asupra dumneavoastra, ca posibil candidat la functia de primar. Repet, daca detineti dovezi, sunt primul care va rog sa le prezentati. Ati jignit intregul personal din aceasta institutie. Poate unii merita acest lucru. Nu am de unde sa stiu. Dar, daca mai faceti astfel de declaratii, fara a fi probate de dovazi, voi fi primul care va voi da in judecata. Iar cine greseste, trebuie sa plateasca. Si va promit solemn acest lucru!
  Cu respect!

  • si eu says:

   Da,ai dreptate cu acest tanar deputat de 4 ani deja platit din banul public cu 0 rezultate.
   De astfel de declaratii si promisiuni suntem satui de mult!!

  • idealistul says:

   In primarie vor lucra doar cei din comunitatea LGBT, casatoriile intre persoane de acelasi sex sunt de bun augur, iar predarea educatiei sexuale la clasele I-IV, este dorita. Votati Uniunea Soros Romania!

 3. functionarul says:

  Completari.
  Cum ramane, domnule deputat, cu asteptarile noastre referitoare la reformarea Camerei Deputatilor, in care activati de patru ani? Si noi am avut asteptari mari de la dumneavoastra, dar se pare ca ati esuat cu aceasta reformare. Ati luat cuvantul in Parmamentul Romaniei de 46 de ori. Din care trebuie sa scadem si declaratiile politice, in numar de treisprezece. Ati avut tot treisprezece initiative legislative care au devenit legi. Felicitari. Doar una singura e initiativa comuna a deputatilor si senatorilor din grupul politic din care faceti parte. Toate celelalte sunt intr-o colaborare a opozitiei si a puterii din Camera Deputatilor. Initiative de modificare a unor articole din alte legi, de completare a altor articole. Mici modificari, pe ici pe colo. Prin legi sau ordonante. Ce dezamagire, domnule deputat. Tanar deputat. Nicio initiativa personala.
  Ati vazut ce usor se stropeste cu noroi?
  Cu respect. Totusi.

 4. Doru says:

  Baietas politica si administratia nu-s pentru tine.Dupa cum vorbesti locul tau ii la gradinita,din cauza ta tot portocalii vor vontrola Aradul inca 4 ani.Ar trebui sa renunti la candidatura si sa veniti cu un om ce poate fi votat.

  • Ascendis says:

   Din păcate la cat de proști sunt arădenii care au mai rămas în satul ăsta tot PNL vor vota. Păcat, va urma tragedia, încă 4 ani pierduți care vor depopula și bate cuiul in sicriul orașului Arad.

 5. teddy-eddy says:

  ” … JA. Dacă veți ajunge primar al Aradului veți gestiona aproape o mie de angajați. Ce se va întâmpla cu aceștia?

  S.C.V.: Nu se va întâmpla nimic, atâta timp cât se vor achita cu profesionalism și onestitate de atribuțiile pe care le au …”

  Parcă prin anul 2000 Primăria avea vreo 600-700 de angajați . E o cifră ce mi-a rămas în minte, nu sunt sigur de aceasta, cotidianul OBSERVATOR poate verifica. În cei 20 de ani de atunci, au fost investiți sute și sute de mii de euro în IT, numărul bugetarilor mai că s-a dublat, slaariile și ”sporurile salariale” … astronomice … La asta ce mai ziceți D.le candidat de primar ????? Întrebare retorică, doar nu vă aplecați la comentariul unui NIMENI.

 6. Anonim says:

  Un afis cat blocul al candidatului USR la primaria Aradului anunta fara echivoc planul politic al acestui domn: Fără spagă in primărie! Polițienesc sună bine, politic este un cretinism. Ca să afirme așa ceva înseamnă că individul stie ca se ia spagă. Păi dacă stie, atunci ar trebui să-i dea in gât pe primitorii de spagă. Daca stie si nu spune nimic cum se numeste că e? Dacă nu stie cum poate face asemenea acuzatii? Asa procedeaza oamenii noi în politică? Partidul asta minune creat după asemarea liderilor lui se vrea full options, dar nu in inteligenta si bun simt.

 7. coman sava says:

  Băi țâcă fă pași că vorbești prostii, Uite cine e menit să administreze și să reformeze administrașia locală, un țâcă de la urlătorii care au ieșit în stradă fără să știe dece și să urle ca câinii la stele și iată că au făcut un kăkat numit partid, în fruntea căruia au pus un copilaș căruia se pare că i-au fost luate jucăriile și a început să urle. Ia apă în gură că faci praf măi câcă. Stai liniștit că nu veți avea voturi, că prea puțini vă votează, sper să fie cât mai puțini dobitoci, că numai aia v-ar vota

 8. Nealcosu says:

  Inca astept un program concret! Nu vorbe, nu intentii! Fara spaga, vom reforma, vom taia, vom propune, vom ridica. Cum se vede noua organigrama a Primariei, a Politiei Locale, criteriile alea de performanta! ….Program cu 1,2,3,4-10 puncte …. Si ma refer la toti candidatii! Cer prea mult!?

 9. România

  Bolnav de Covid-19 la Terapie Intensivă la „Victor Babeș”, după ce a refuzat tratamentul cu Remdesivir
  Nu a vrut ca medicii „să facă experimente” pe el, așa că a refuzat tratamentul cu cel mai cunoscut antiviral în lupta cu SARS-Cov2. Vorbim despre un bărbat internat cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, ajuns în stare gravă la Terapie Intensivă după ce a spus „Nu” Remdesivirului. Acum e prea târziu pentru tratament. 6

  Local

  Noi zone pline de gunoi, identificate în Arad
  Comisarii Gărzi de Mediu – Comisariatul Județean Arad au inventariat mai multe depozite ilegale de deșeuri de pe raza municipiului Arad. 4

  UT Arad

  500 de fani utişti în Piaţa Avram Iancu
  ARAD. Succesul de care s-a bucurat iniţiativa de a organiza vizionarea jocului cu Turris Turnu Măgurele în Piaţa Avram Iancu pe un ecram gigant, i-a obligat pe cei de la UTA, în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, să recidiveze. 1

  Local

  Ministrul Educației, Monica Anisie: Unii elevi vor studia online
  Ministrul Educației, Monica Anisie, a afirmat, luni, că sunt șanse mici ca școala să se redeschidă la toamnă, ea spunând că cel mai bun scenariu va fi acela în care o parte dintre elevi vor veni fizic la unitățile de învățământ, iar restul vor participa la cursuri din fața calculatorului. 3

  Local

  Cinci spectacole din partea Teatrului, pentru arădeni
  Cinci spectacole de teatru pentru cei mici și cei mari vor ajunge în mijlocul arădenilor în această săptămână.

  Local

  Violențe în familie la Pecica și în municipiu
  Pe numele a doi bărbați au fost emise ordine de protecție după ce aceștia și-au agresat soția, respectiv mama, în timp ce un al treilea bărbat a încălcat ordinul de protecție.

  Local

  Sub influența drogurilor și a alcoolului, la volan
  Polițiștii arădeni au depistat, în weekend, în trafic, trei conducători auto care se aflau sub influența drogurilor, respectiv a alcoolului. 2

  Local

  Restricțiile cu Ungaria: în ce condiții se poate tranzita și ce trebuie să știe cei din zona de frontieră
  MAE: Precizări de presă privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei în contextul pandemiei de COVID-19. 7

  Local

  UPDATE. Cinci cazuri noi de Covid-19 în Arad. Doi pacienți au refuzat spitalizarea
  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, la ora 13, că Aradul a înregistrat în 24 de ore cinci noi cazuri de infectare cu SARS-CoV2 – noul coronavirus. 15

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.