aradon.ro Web analyticsItalieni somaţi de Primărie 

Reactualizat la:

Italieni somaţi de Primărie 

Reactualizat la:
Încă 68 de proprietari de terenuri şi clădiri degradate, au fost somați de Primărie la finele lui iunie. Printre aceștia, foarte mulți italieni.  
Scris de Adriana Barbu - Încă 68 de proprietari de terenuri şi clădiri degradate, au fost somați de Primărie la finele lui iunie. Printre aceștia, foarte mulți italieni.  

Arad. Sfârşit de lună cu somaţii publice. Şi nu puţine. Pe 26 iunie 2019, Primăria Arad a remis prin intermediul Comisiei pentru identificarea şi evaluarea clădirilor/terenurilor neîngrijite din municipiul Arad somații publice privind remedierea situației imobilelor aparţinând unui număr de 68 de proprietari de clădiri. Primirea unei astfel de somații este un prim pas într-un demers al Primăriei care, dacă nu va fi urmat de un răspuns al proprietarilor pe măsură (mai exact reabilitarea clădirilor degradate, respectiv curăţarea terenurilor şi îngrijirea lor) va aduce o o altă măsură, de data aceasta mult mai dureroasă pentru proprietari: din 2020 cei care nu vor trece la fapte vor fi supraimpozitaţi. Prin astfel de proceduri au trecut, anul trecut, sute de proprietari, peste 200 fiind supraimpoziţaţi cu până la 500% impozit pe clădiri şi terenuri, din acest an. Dacă, însă, proprietarii de clădiri somaţi acum de Primărie vor face demersurile de obţinere a autorizaţiei de construcţie, iar cei de terenuri vor trece la curăţarea lor, vor scăpa de supraimpozitare.

Anunţul colectiv privind cele mai recente somații emise de comisie a fost publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Arad, actele administrative fiscale cu pricina putând fi consultate de către cei vizați la sediul instituției, de pe Bulevardul Revoluției nr. 74.

De la începutul anului până în prezent au fost somați nu mai puțin de  422 de proprietari.

Somațiile, care conțin atât o evaluare a imobilului, cât și a procentului de majorare a impozitului începând cu data de 1 ianuarie a anului următor au fost expediate prin poșta, însă întrucât 68 de somații s-au întors la expeditor, s-a luat măsura somației publice despre care am vorbit mai sus, pentru ca proprietarii în cauza să cunoască atât situația în care se afla imobilele deținute, cât și să știe că vor putea evita impozitarea dacă până la finele acestui an vor remedia deficiențele apărute. Următorul pas va fi lipirea somațiilor direct pe imobile, într-un loc vizibil.

Italienii şi apartamentele

Un lucru interesant de semnalat în cazul acestor ultime somaţii este şi faptul că aproape jumătate dintre proprietarii somaţi sunt persoane fizice sau juridice italiene, sau care au nume cu iz italian. Poate ar fi de asemenea interesant de precizat faptul că în urmă cu aproximativ 10 ani, italienii veniți în Arad cu afaceri au decis să cumpere imobile (şi) în clădirile vechi ale Aradului, prețul acestor apartamente spectaculoase de altfel fiind pe atunci unul destul de mic, din cauza modului în care se prezentau (lipsa unor renovari, prejudecăţile şi neajunsurile de a locui într-un imobil de o sută de ani etc).

Cel mai probabil, noii proprietari au sperat că achiziția acestor imobile se va transforma într-o afacere (acestea vor fi închiriate la scurt timp, după o minimă renovarea interioară, la prețuri care să aducă profituri mari). Din păcate, spre deosebire de Timișoara, Cluj sau Oradea, unde astfel de decizii s-au dovedit profitabile, la Arad lucrurile au mers mult mai greu, orașul nostru transformându-se tot mai mult într-un oraș muncitoresc, în care apartamentele la bloc sunt cele mai căutate pentru închiriere. Apartamentele în clădiri istorice, cu trecere la alt tip de populație, au devenit nu doar indezirabile în Arad, dar s-au transformat de la un an la altul într-o povară tot mai mare pentru proprietari. Fără a fi închiriate, fără a aduce un profit, acestea generau doar cheltuieli. Încet, încet, au fost uitate de proprietari.

Cu cuțitul la os

De anul trecut, însă, situația a devenit dramatică, odată cu decizia Primăriei Arad de a impozita clădirile degradate, până la reabilitarea faţadelor acestora, marea majoritate a imobilelor deţinute de oameni de afaceri italieni fiind situate în astfel de clădiri. Foarte multe dintre acestea, mai toate nelocuite (fapt ce conturează şi mai bine imaginea unui abandon al centrului Aradului, devenit cumva un centru fantomă), au fost scoase la vânzare de luni bune. Fără succes însă, în condițiile în care proprietarii nu renunță la prețurile piperate cerute pentru ele, iar posibilii cumpărători nu au de gând să își ia pe cap o clădire care necesită (și) reparații exterioare de mii de euro, implică birocrație și o perfectă vecinătate, aproape imposibil de obținut.

Soluția

Rămâne de văzut care va fi soluția aleasă de proprietari după aceste somații: vor purcede la demararea procedurilor necesare pentru reabilitare, proceduri care, chiar dacă nu vor fi duse până la capăt în scurt timp, îi vor scăpa pentru câțiva ani de supraimpozitare, sau vor neglija avertismentele şi vor spera să vândă repede imobilele. În ceea ce privește Primăria Arad, de la aceasta proprietarii au primit doar somații, nu și sugestii, indicații, sfaturi ori ajutor.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  tombola lunii

  România

  7 persoane cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale
  7 persoane, dintre care doi cetăţeni străini, sunt cercetate într-un dosar de organizare de lupte între animale şi operaţiuni financiare în mod fraudulos, în urma unor percheziţii făcute de poliţiştii braşoveni în judeţele Braşov, Cluj şi Sălaj.

  Mapamond

  Marea Britanie şi Franţa sunt de acord să acorde mai mult sprijin Ucrainei
  Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit să ofere mai mult sprijin Ucrainei.

  Local

  Festivalul Berii a adus mii de arădeni pe Ștrandul Neptun
  În primele două seri de festival, zona comercială a Ștrandului Neptun s-a umplut de lume, amintind de vremurile de altădată. 6

  Mapamond

  Generalul rus Alexander Dvornikov ar fi fost înlocuit de Vladimir Putin
  Cel mai important general rus din Ucraina pare să fi fost demis din cauza ritmului lent al progreselor din Donbas. Dacă se confirmă, demiterea generalului Alexander Dvornikov, supranumit „Măcelarul din Alep” pentru distrugerea oraşului sirian în 2015, ar marca încă o remaniere majoră a comandamentului militar rus, sugerând că Putin este nemulţumit de modul în care se desfăşoară războiul. 2

  Local

  Cod galben de instabilitate atmosferică pentru o parte a județului Arad

  Local

  Ziua Drapelului Național al României, marcată la Arad
  Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. 4

  Local

  Femeie de 71 de ani, lovită pe trecerea de pietoni în timp ce traversa strada pe roșu
  4

  România

  România şi alte patru ţări încearcă să amâne planurile UE de a interzice vânzarea maşinilor pe benzină şi diesel
  România, Italia, Portugalia, Slovacia şi Bulgaria vor să amâne cu cinci ani un plan al Uniunii Europene de interzicere efectivă a vânzării de maşini noi pe benzină şi diesel începând cu 2035, potrivit unui document consultat de Reuters. 9

  Mapamond

  Unitatea grupului G7 este în pericol pe măsură ce costul războiului din Ucraina creşte
  Problema războiului din Ucraina va domina în mod inevitabil summitul naţiunilor G7 din Bavaria. Ultimele luni au însemnat un efort financiar considerabil pentru statele occidentale care susţin înarmarea Ucrainei.

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.