aradon.ro Web analytics



Lecția de natură a săptămânii: Minunățiile naturii din Parcul Natural Lunca Mureșului. Gândacul – Rinocer și Mamornicul

Reactualizat la:

Lecția de natură a săptămânii: Minunățiile naturii din Parcul Natural Lunca Mureșului. Gândacul – Rinocer și Mamornicul

Reactualizat la:
<p class="western"><b></b><strong>Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, ne spune totul despre vietățile ciudate din luncă.</strong>
Scris de Valentin Goran - <p class="western"><b></b><strong>Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, ne spune totul despre vietățile ciudate din luncă.</strong>

Lunca. În Lunca Mureşului trăiesc foarte multe specii, dintre care unele pot fi considerate ciudate prin aspectul sau comportamentul lor. Dintre acestea, prezentăm astăzi doi gândaci – unul care se aseamănă cu un rinocer şi altul care bagă spaima în albine.

Gândacul-Rinocer (Oryctes nasicornis L.)

În pădurile noastre trăieşte un gândac numit „gândacul-rinocer”, dar care mai este cunoscut şi sub denumirea de „caraban”, „nasicorn” sau „taurul lui Dumnezeu”. Denumirea de „gândac-rinocer” vine de la faptul că masculul prezintă un corn impozant în frunte, curbat spre spate, care se aseamănă perfect cu un corn de rinocer. Femela nu are un astfel de corn, ci doar punctuaţii rugoase şi o convexitate pe frunte.

Acest gândac, respectiv larvele sale, se dezvoltă în materii vegetale aflate în descompunere, composturi vegetale sau în lemn putred.

Având dimensiuni destul de mari pentru o insectă (3-4 cm) şi mişcări greoaie, este uşor de capturat şi „pozează” foarte bine. Dacă îl întâlniţi în timpul unei excursii prin pădure şi îi faceţi poze, vă rugăm să vă asiguraţi că nu este capturat sau omorât.

Oryctes nasicornis foto Gabriel Herlo

FOTO: Gabriel Herlo

Mamornicul, spaima albinelor (Meloe proscarabeus L.)

Acest gândac are corpul şi aripile moi, iar elitrele sunt mici şi nu acoperă în întregime abdomenul. Deoarece are aripile atrofiate, acest gândac nu poate să zboare. Femela este mai mare decât masculul, de dimensiuni de 3-3,5 cm.

Larvele sale urcă pe florile frecventate de albine şi se prind de picioarele acestora, fiind astfel duse în stup. Odată ajunse aici, larvele mamornicului se hrănesc cu larvele albinelor, iar mai târziu cu miere.

Mai este denumit şi „gândac puturos” deoarece, atunci când se simte în pericol, secretă o substanţă uleioasă, urât mirositoare, menită să îndepărteze duşmanii.

Meloe proscarabeus foto Paul Hac

FOTO: Paul Hac

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Aproape 80% din deţinătorii auto cu poliţe RCA la City Insurance şi-au refăcut asigurarea
  Aproape 80% din deţinătorii auto care aveau poliţe RCA la City Insurance, cu valabilitatea până după data de 11 mai 2022, şi-au reînnoit deja asigurarea RCA la o altă companie de asigurări, potrivit Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

  Local

  Peste 7.500 de sesizări privind disparițiile de copii într-un an
  De Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual – 25 mai – Poliția Română face publice date îngrijorătoare.

  ARADON Sport local

  A fost prima etapă din Crosul Cetăţilor

  Local

  Mașină de 50.000 de euro, căutată de autorităţi în Italia, găsită la Nădlac II
  Un bărbat în vârstă de 46 de ani a încercat să introducă în țară, pe la frontiera Nădlac II, un autoturism marca Range Rover Evoque, căutat de autoritățile din Italia spre confiscare.

  UT Arad

  Blestemul penaltyurilor pentru Atletico
  Arădenii termină pe locul 4 turneul final al Ligii Elitelor U15 fără să piardă în timp regulamentar de joc!

  Advertorial

  Costume de baie – vezi cele mai recente croiuri
  Nisip fierbinte, miros de briza mării, pescăruși cântând și băuturi colorate. Vacanța de vară este momentul perfect pentru a te relaxa și a te distra cu moda de vară. De asemenea, este timpul să-ți găsești costumul de baie perfect pentru femei! Stilurile și croielile de astăzi îți permit să alegi propunerea perfectă - de la un model sportiv, dintr-o singură piesă, până la un model din două piese foarte atrăgătoare.

  Local

  Situație de urgență în județ: primăriile, responsabile să adune gunoaiele
  Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad s-a întrunit miercuri, 25 mai, pentru a decide ce măsuri se iau în vederea asigurarea colectării deșeurilor din localitățile aflate în zona 5.

  Advertorial

  Românii ai căror venituri cresc vor plăti rate reale mai mici în 2022?
  În ultimul raport publicat de BNR cu privire la evoluția ratei inflației, se arată că la nivel global s-au înregistrat creșteri de prețuri importante în ceea ce privește bunurile de larg consum. Din păcate, dinamica acestor creșteri a depășit, în majoritatea cazurilor, valorile anticipate, urcând, astfel și mai mult deasupra țintelor de inflație stabilite de mai multe bănci centrale.

  Local

  Aradul sub cod de ploi, vijelii și grindină

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.